In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

-       Legjobb bor a saját borunk” – bár néha a szomszédnak is jó megmutatni -

 

2013.03.14. délután 18:00 órai kezdettel tartottuk Káváson a borértékelő Borversenyt a hegyi szőlőbirtokosok részére. Polgármester úr – Fekete Heribert László - köszöntötte a megjelent gazdákat, vendégeket, a zsűri tagjaként megjelent Kántor Mónikát és Sorok Pált. A márciusi tavaszhoz nem illő időjárás a közlekedésben is megmutatkozott, ezért Pálfi Dénes nem tudott megjelenni.

A nevezett borok minősége átlagban jónak ítéltetett. Az elmúlt évihez képest meglepően szépek a borokban megtalálható savak ezen a tájegységen. Ez egy nyitási lehetőséget is magában rejt.

Az értékelés során a vörösborok voltak jobbak. Minden évjárat más, de több év átlagában visszatekinthetünk a saját munkánkra, boraink minőségére.

A szín, a tisztaság, az íz, az illat meghatározásánál mind a fehér-, mind a vörös boroknál is megmutatkozott az alapanyag minőségében a gondos munka, az időjárás szerepe; a munkálatoknál a szüret ideje, a darálás, a préselés folyamata.

Jó volt hallani minden bornak a sajátosságait, az egyediségét, akár a fajták különbözőségeiből adódó eltéréseket. Egy kicsit a szőlőtőke is a gazdája gyermeke. A jó gazda gondozza, ápolja, megvédi vagy szülői büszkeséggel tölti el a dicséret szava, de a legfontosabb mindig az örömteli, a közösen eltöltött idő a szőlőben, akár egyedül, családdal vagy barátokkal.

Legyen az szerény, vagy testes, akár markáns illatú, zamatú bor - savaiban elegáns, harmonikus, élénk, harsány, kellemes, bársonyos vagy visszafogott benyomású, egyformán értékes.

A bornál is egy alapigazság, hogy a tőkétől a hordóig egyformán fontos minden lépés, mozzanat megtétele.

Akár Goethenek a mondása is ráillik: „S az az idő, amelyet a mag a föld alatt tölt, szintén hozzátartozik a növény életéhez.”

Oldott, nyitott hangulat jellemezte az estét. Színes, szakmailag tartalmas, a zsűri tagjainak magas színvonalú munkáján-, az elemzéseken keresztül tanulhattunk a következő időszakra nézve.

Fontos, hogy a szőlősgazda fizikailag bírja, időben tudja ápolni a szőlőt, kezelni a bort, a hordókat. Képes legyen tartani, megőrizni az elért minőséget. A fiatalok szerepe, bevonása a munkába, a szőlő szeretete a megmaradás záloga.

Mindig fontos a zsűri szakmai értékelése, a bor kezelésére vonatkozó tanácsok, de emellett elengedhetetlen a gazda belső megérzése, a kellő tudás megszerzése, a saját szőlőtőke, saját bor ismerete. A gazda él együtt a szőlőjével!. Attól lesz egyedi a bor. Nem feltétlenül a más tanácsa a jó.

 

Megköszönve a zsűrinek és a megjelenteknek a részvételt, találkozzunk 2014-ben is!

 

A legjobb boraink a zsűri értékelése alapján:

Fehér bor 

 -

Vörös bor 

kategóriában: 

 

Fekete Krisztina

Nagy-hegyi bora:

aranyérmes

         

Fekete Krisztina

Nagy-hegyi bora:

aranyérmes

Szabó László

Nagy-hegyi bora:

aranyérmes

 

Bokos János

Szabó-hegyi bora:

aranyérmes

 

Zöld Árpádné

Zsidó-hegyi bora:

aranyérmes

Közönségdíjat nyertek:

Szabó László

Nagy-hegyi bora:

aranyérmes

                        

Fekete Krisztina

Nagy-hegyi bora:

aranyérmes

     Az este folyamán készült képek megtekintéséhez, kérlek látogass el a KÉPGALÉRIÁBÁBA vagy az alábbi linkre kattintva -

Borszemle - Kávás, 2013. március 14.

 

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés