In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

„A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek.” (Wass Albert)

 

Kávás Község Önkormányzata és a Kávási Ifjúságért Kulturális Alapítvány 2013. március 15-én, 17:00 órai kezdettel tartotta, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést, a Kulcsosházban.

Polgármester úr – Fekete Heribert László, az ünnep megkezdése előtt, minden tisztelt megjelentet felkért, felállva, a Himnusz közös eléneklésére.

marc u b 2

Köszöntő beszédében kihangsúlyozta a Haza szeretetén át, a Szülőföld tiszteletét. Szavaiban kiemelte, hogy ehhez hazánkat ismernünk kell, hogy sorsáért felelősséget kell éreznünk. 1848. március 15-e ma is szól nemzeti létünkről, sorsunkról, a jövőről, a megmaradásról, amely bennünket, magyar nemzeti közösséget körülvesz. Szeretnünk kell a hazát és otthonunkat Kávást. Legyenek fontosak akik itt élnek évtizedek óta és megőrizték ezt a falut a jövendőnek, hogy fiatalok, kisgyermekesek válasszák otthonokul.

” Ha elbizonytalanodsz, akard szeretni a másikat – és sikerülni fog”- Pálhegyi Ferenc lelkész

marc9Ha mi, kávásiak megragadjuk hagyományainkat, közös programjainkat, ünnepekeinket, március 15-ét arra, hogy falunkat és egymást jobban és okosabban szeressük, rövid- és hosszú távon is építeni tudjuk azt.

Petőfi Sándor: Isten csodája

 S míg egymást martuk szennyes koncokért,
Mint a szeméten a silány ebek,
Azt vettük észre csak, hogy ezalatt
Az oroszlánok itt termettenek;
Jött a tatár, jött a török reánk.
Isten csodája, hogy még áll hazánk.

 

Isten csodája a legerősebb, legbiztosabb szeretet. Az Ő csodája a hazaszeretet is, 1848/49 szabadságharca, bukásunkból való újjászületésünk is. Hiszem, hogy ezt a csodát, az újjászületést megélheti generációnk is, a XXI. század elején itt a Kárpátok-között és itt Káváson  is.

marc4Az ünnepi műsor megkezdése előtt, végignézve a képsorokat - a rendszerváltás óta minden évben megszervezett március 15-i ünnepséget a fiatalok részvételével -, külön köszönet illetti Dóczi Károlyné Marika néni tanárnőt, igazi pedagógusi munkájáért! Külön ajándékként, az elmúlt 20 év szereplői - az időjárásra való tekintettel - a már távolban élő, elszármazott fiatalok: Sopron, Budapest, Szeged... -,  ha lélekben is, közösen marc6tisztelték meg az ünnepet, és egykori tanárnőjüket. Megható volt látni az anno aprókat ma szülőként - akár gyermekeikkel együtt szerepelve, vagy fiatal felnőttként.

Az életre keltett gondolatok, eszmék: Szabadság - Egyenlőség - Testvériség, az Eskü, a Szózat sorai: "Hazádnak rendületlenül légy híve, ó magyar!..." áthatották a termet, a régi iskola falait. A nemzeti értékek, jelképek tartalommal, igazi belső tartással töltöttek meg minden megjelentet, ami fontos, hogy a mindennapok részévé is váljon.

 

További képek megtekintéséhez kérlek látogass el a KÉPGALÉRIÁBA vagy az alábbi linkre kattintva -

Megemlékezés a 1848-as forradalomról - Kávás 2013. 03. 15.

oldal eleje>>> 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés