In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Borhobort2 fejlec

Településünkön, 2014. február 23-án délután, 15.00 órakor vette kezdetét a Borhóbort2 elnevezésű előadás, Dr Kántor Mónika okleveles borbíráló, borász előadásában.

Az előadást egy rövid kisfilm nyitotta, mely a falut körülölelő szőlőshegyeken keresztül kísérte a kedves látogatót. Az itt lévő szőlősgazdákat éppúgy lenyűgözte a kisfilm, akár a hozzánk látogató vendéget.

kavas borona pincek 04
Kirándulás a kávási szőlőshegyeken>>>

Polgármester Úr - Fekete Heribert László -, kiemelte a fontosságát a helyi értékeink védelmének, így a szőlőshegyeink, boronapincéink megóvásának is. Hiszen ez nem csupán néphagyomány, hanem múlt és jövő találkozása, a jelenünk. A régi technológia nem feltétlenül jelent régiséget. Ami az itt élőknek természetes, az a hozzánk látogatóknak lenyűgöző, egy régi, de ma is élő formában, a boronapincéink - melyeknek nagy része még felújítást igényel -, a régi hordókkal, berendezési tárgyakkal.

Ami ma még egy kicsit szomorú, holnap talán mindannyiunk büszkesége lesz.

Reményét fejezte ki, hogy a tavalyi évben megkezdett boronapince felújítási program folytatása megkezdődhet, ha a benyújtott hitelkérelem pozitív elbírálásban részesül.

Dr. Kántor Mónika szerint, ha eddig volt valakinek is kétsége ezen program élhetőségében, akkor e kisfilm megnézését követően biztos, hogy a véleménye a megmaradás, a fejlesztés, az élhetőség felé irányul.

Személy szerint fontosnak tartja az értékmentésen át az élhetőséget, amihez aktuális tanácsokkal látta el a hallgatóságot.

Borhobort2 torzs1Az előadás részletesen bevezette a hallgatókat a borospincék, a tároló edények, eszközök tisztaságának-, fertőtlenítések elsődlegességére; majd a kénezés nagyon pontos adagolásán keresztül, annak használatára. Itt a jelenlévők konkrét, hibás bortípusmintákon keresztülBorhobort2 torzs2 ízlelhették is a rosszul kezelt borok, vagy tárolók, helyiségek okozta problémákat. Az előadás második felében megismerkedhettünk a növényvédelem és a tápanyagpótlás megfelelő módjáról, konkrét példákon keresztül.

Köszönet a Kávási Önkormányzatnak a szervezésért és
az előadónak, Dr. Kántor Mónikának a színvonalas előadásért.


Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés