In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.

Egy szép őszi kiránduláson vettünk részt, 2014. október 4-én Kávásról Pannonhalmára. Kávásiak mellett jöttek velünk Zalaegerszegről, Zalaszentgyörgyről és Bagodból is, régi kedves ismerősök, s elkísért bennünket Gyöngyös Balázs atya is.

Pannonhalma minden látogatáskor más és más arcát mutatja, hiszen minden évszak kínál olyan eseményt, amelyért érdemes ide ellátogatni.

A több mint ezeréves múltra visszatekintő Főapátságot a Bakony és a Kisalföld találkozásánál, egy közel 282 méter magas dombra építették. Egyedülálló a ma is működő szerzetesrend. A monostort Géza nagyfejedelem, Szent István király apja, 996-ban alapította, tours-i Szent Márton tiszteletére. A Pannonhalmi Főapátságot és környezetét, 1996-ban a Világörökség részévé nyilvánították. "Ora et labora et lege - imádkozzál, dolgozzál és olvass"
A program részét képezte a Főapátság megtekintése - templom, altemplom, kerengő könyvtár. A pannonhalmi Szent Márton-bazilika ma látható tömegének nagy része a XIII. század elején épült kora gótikus stílusban, ám korábbi épületek falmaradványait rejti magában. A millenniumi év kiemelkedő eseménye volt II. János Pál pápa pannonhalmi látogatása. A látogatásról a Bazilikában elhelyezett emléktáblát megtekinthettük. Az apátság levéltárában őrzik Szent István 1001-es keltezésű kiváltságlevelét, valamint a tihanyi apátság alapítólevelét, amely a legrégebbbi magyar nyelvű írásos emlékünk. A levéltár egyidős a monostorral.

A pincészet bemutatását követően, 3 féle bor kóstolásával ismerhettük meg az itteni zamatokat, majd a Gyógynövénykertben a gyógynövényismertető mellett 3 fajta bencés csokoládét kóstóltunk, s a bencés likőrök zamatát is megízlelhettük. Régi ismerősökkel együtt, egy tartalmas szép napot töltöttünk el. 

2014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara2014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara 422014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara 43

Képgaléria>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés