In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Egy szép őszi kiránduláson vettünk részt, 2014. október 4-én Kávásról Pannonhalmára. Kávásiak mellett jöttek velünk Zalaegerszegről, Zalaszentgyörgyről és Bagodból is, régi kedves ismerősök, s elkísért bennünket Gyöngyös Balázs atya is.

Pannonhalma minden látogatáskor más és más arcát mutatja, hiszen minden évszak kínál olyan eseményt, amelyért érdemes ide ellátogatni.

A több mint ezeréves múltra visszatekintő Főapátságot a Bakony és a Kisalföld találkozásánál, egy közel 282 méter magas dombra építették. Egyedülálló a ma is működő szerzetesrend. A monostort Géza nagyfejedelem, Szent István király apja, 996-ban alapította, tours-i Szent Márton tiszteletére. A Pannonhalmi Főapátságot és környezetét, 1996-ban a Világörökség részévé nyilvánították. "Ora et labora et lege - imádkozzál, dolgozzál és olvass"
A program részét képezte a Főapátság megtekintése - templom, altemplom, kerengő könyvtár. A pannonhalmi Szent Márton-bazilika ma látható tömegének nagy része a XIII. század elején épült kora gótikus stílusban, ám korábbi épületek falmaradványait rejti magában. A millenniumi év kiemelkedő eseménye volt II. János Pál pápa pannonhalmi látogatása. A látogatásról a Bazilikában elhelyezett emléktáblát megtekinthettük. Az apátság levéltárában őrzik Szent István 1001-es keltezésű kiváltságlevelét, valamint a tihanyi apátság alapítólevelét, amely a legrégebbbi magyar nyelvű írásos emlékünk. A levéltár egyidős a monostorral.

A pincészet bemutatását követően, 3 féle bor kóstolásával ismerhettük meg az itteni zamatokat, majd a Gyógynövénykertben a gyógynövényismertető mellett 3 fajta bencés csokoládét kóstóltunk, s a bencés likőrök zamatát is megízlelhettük. Régi ismerősökkel együtt, egy tartalmas szép napot töltöttünk el. 

2014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara2014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara 422014 10 04 Kirandulas Pannonhalmara 43

Képgaléria>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés