In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Szent Mihály napja, szeptember 29. Bérfizető, pásztorfogadó napnak is nevezik, ilyenkor számoltak el a juhászok a rájuk bízott nyájjal, s ez az időszak volt az, amikor a következő esztendőre leszerződtek. Szent Mihály napja után is vannak ilyen jeles események, sok helyen Dömötör (október 26.) vagy Vendel (október 20.) volt a pásztorünnep napja, amely elképzelhetetlen birkagulyás, birkapörkölt, jó itóka nélkül. Az új szövetkezési formák, a kistermelés előtérbe kerülésével, több gazda, akár az egész falu összefogásával ezek a jeles napok ismét színesebbé, gazdagabbá tehetik életünket.

Szüret: Ha valami nem halványul, az a szüreti mulatság szokása. Jeles tájegységeinken, bortermelő vidékeinken a család fáradságos munkájának befejezése és ennek ünneplése, a kívülállók számára idegenforgalmi látványosság.

szureti mulatsag

 

Óbudán, a német ajkú lakosság körében éppen úgy megtaláljuk a borkóstolóval, musttal egybekötött vidám, táncos mulatságos, mint Badacsonyban vagy Tokajban.

A szüreti mulatság elmaradhatatlan része a lovas felvonulás. A termeket, lugasokat szőlőfürtökkel ékesítik, aki lop a szőlőből, annak bizony büntetést kell fizetnie, ez a büntetés más és más, s bizony sok mulatság, vigasság forrása.

Az ünnepi felvonulást zene, vigalom, tánc követi mindenhol.

szureti mulatsag feherszureti mulatsag kek

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés