In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

urnapjaÚrnapja az Oltáriszentség ünnepe, húsvéthoz kapcsolódik, így változó, mozgó ünnep. Igaz, hogy nagyhéten, nagycsütörtökön ünnepli az egyház az Oltáriszentséget, de erre a napra rányomja baljós árnyékát a következő nap, nagypéntek, Jézus halálának napja, ezért van ez a külön ünnep is.

Megmozgatja a falu népét, szinte mindenki kiveszi részét az ünnepi készülődésből. Fontos feladat a virágszirmok összegyűjtése, igen gyakran az ünnep előtt már két héttel nagy ruháskosarak kerülnek elő a padlásról, ide kerülnek a szirmok, amelyeket a körmenet útvonalán szórnak le felnőttek, gyerekek egyaránt. Igen gyakran a körmenet elején mennek az elsőáldozott gyermekek, ők szórják a virágot Jézus lába elé.

A felnőtteknek más feladatuk is van, tölgy- vagy akáclombokból fel kell építeni négy sátrat a körmenet útvonalán, ahol megáll a menet, s ahonnan áldást kap Isten népe.

Az égi kenyér ünnepét követi otthon a földi kenyér, a terített asztal ünnepe.

szentkenyer

 

szent istvanSzent István – országalapító szent királyunk – ünnepe az aratás végét, az új kenyér ünnepét jelenti. Rendszerint ezt megelőzte vagy megközelítően egy időben volt az aratóünnep. Az aratás befejeztével aratókoszorút kötöttek, s ezt ünnepélyes menetben vitték a gazda elé. Az aratást vacsora, táncos mulatság fejezte be.

Ez a szokás kissé feledésbe merült, remélhetőleg a régi értékek újra előtérbe állításával ismét fölelevenedik ez a régi, szép szokás is, amely mindig kifejezte az összetartozást, az egymásrautaltságot.

A kalákában végzett munka után az egész nagy család ünnepel, örül a termésnek, az új kenyérnek. Kell a pihenés, a pillanatnyi erőgyűjtés, kell az ünnep, hiszen nincs megállás, az aratást követi az őszi betakarítás, s bizony szükség lesz még minden segítő kézre.

 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés