In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Az Úr Jézustól alapított hét szentség sorában a hatodik az egyházi rend.

A pap közvetítő Isten és emberek között. Összefogja az emberek imádságát. Dicsőíti Istent a közösség nevében. Együtt ad hálát velük. Közbenjár a népért. Bemutatja az engesztelés áldozatát, ugyanakkor Isten tanítását, szavát hirdeti, kiosztja az Úrtól kapott kegyelmeket, megszenteli népét.

Krisztus művét az apostolok testületére és annak fejére, Szent Péter apostolra bízta. Hatalmát átadta nekik, akik ezt a kapott hatalmat továbbadták. Ez a továbbadás kézrátétel és imádság közben történik. Idők folyamán különböző feladatok ellátására, papi szolgálatra szenteltek fel személyeket. A papi szolgálat három fokozatát különbözteti meg a II. Vatikáni zsinat: a püspök, az áldozópap és a diakonus (szerpap).

A papi szolgálatra Krisztus hív meg és szentel fel a pápa és a püspök által, tehát nem a hívek közösségétől kapnak megbízást és hatalmat. A pap Istentől küldött és a hívek szolgálatára rendelt.

Mindezekből következik, hogy a pap a közösség embere.

A pappá szentelés napján a fölszentelendő családja, rokonsága, annak az egyházközségnek hívei ahonnan származik, a székesegyházba mennek.

Itt részt vesznek a pappá szentelési misében. Az újonnan felszenteltek a püspökkel együtt mutatják be a miseáldozatot. Ezt követően az újonnan felszentelt papok, ahogy hazánkban is nevezik: az újmisések, áldásban részesítik a megjelenteket.

Az újonnan felszentelt pap a pappá szentelését követő vasárnap a helyi templomban az ünneplő hívek körében bemutatja első, avagy újmiséjét.

Mielőtt elindulnának a templomba, az új papot a családtagok jelenlétében az édesapa és az édesanya megáldja, a pappá lett fiukat az egyház és Isten népe szolgálatára átadják. Vidéken az újmisést a szülői házból ünnepi menetben a templomba kísérik. Zengnek a harangok. A menet élén keresztet visznek, utánuk a népviseletbe öltözött lányok és fiúk haladnak. A fiatalok csoportjában lépdelnek az újmisés egykori játszótársai, osztálytársai, barátai. Az újmisést virágfüzéres gyerekek veszik körül, egyikük virágszirmokból készített szívet visz annak jeléül, hogy az új pap szívét, egész személyiségét Isten és a hívő nép szolgálatára szenteli. Mögötte szülei, a rokonság, a hívők közössége halad.

A templomba érkezve az orgona felzúg; az oltár előtt megállnak, köszöntők hangzanak el, szól a helyi plébános, akinek hajdanán az újmisés ministránsa volt, gyermekszavalatok csengenek.

Ekkor az újmisés megkezdi szentmiséjét. Miseruhája többnyire az örvendező helyi egyházközösség ajándéka.

Amennyire emlékezetes és örvendetes ünnep az újmise, olyannyira megható a papi jubileum. Ennek évforduló évszáma a házasok jubileumával megegyezik.

Ezüstmisés a pap, Istennel való „eljegyzésének”, vagyis pappá szentelésének 25. évfordulóján, az aranymisés pap 50 éve, a gyémántmisés 60 éve, a vasmisés 65 éve és netán az ércmisés 70 éves részesült a pappá szentelésben, vagyis az „egyházi rend” szentségében.

A pappá szentelés ezek szerint a közösség, a család ünnepe is. 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés