In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

„A család kapta Istentől azt a küldetést, hogy a társadalom első és éltető sejtje legyen. Töltse is be küldetését: tagjai szeretettel ragaszkodjanak egymáshoz, és Isten színe előtt végezzék közös imádságukat, tegyék a családot az egyháznak valóságos házi szentélyévé; az egész család kapcsolódjék be az egyház liturgiájába, tűnjék ki a vendégszeretetben, szálljon síkra a társadalmi igazságosságért és vegyen részt a jótékonysági intézmények munkájában az ínséget látó testvérek megsegítésére” – hangzott el a II. Vatikáni zsinaton.

A keresztény család két asztalt terítsen, egyet a test kenyerével, a másikat a lélek kenyerével. A keresztény család, ha lehet, együtt étkezik, s a közös étkezést imával kezdi, mert tudja, Isten adott erőt a mindennapi kenyér előteremtéséhez, és imával végzi, hálaadással a kapott jókért. A keresztény család megbeszéli, mi történt vagy mi a következő feladat, ki mit tud vállalni belőle. De még fontosabb, hogy a lélek kenyerét is megszegjék, és naponta találkozzanak Isten Igéjével a lelki dolgok megbeszélése által. Legyünk jelen egymás számára.  Élje át mindenki: érted vagy mint hitves, mint édesapa és édesanya, mint gyermek és testvér. Gazdagítjuk egymást, serkentjük vagy akadályozzuk, de még ez a közösség javára szolgálhat. Az őszinte párbeszédben minden a helyére kerül, megértjük azt, amit a másik gondol, érez, dönt, vall a dolgokról, eseményekről és személyekről. Így nem nyugszik le a nap haragunk, bánatunk fölött. Egymással megbékélve pihenhetünk, friss erőt gyűjtve a következő nap feladataihoz.

A keresztény család megérti és átéli, hogy a szeretethez legalább két személy kell, a szülő szereti gyermekeit, a gyermekek viszontszeretik szüleiket. Isten kiárasztja szeretetét a családra, a család befogadja és cselekedeteivel visszasugározza Istenre a szeretetét. A kölcsönös és őszinte szeretet bizalmat szül, akkor is elfogadom a másikat, amikor nem értem, mi történik. Elfogadom Isten hozzám intézett szavát, cselekedetét, még mielőtt felérném ésszel, mit akar velem. Hallgatok reá és szerinte cselekszem, mert szeret és javamat akarja. Lassan megtanulom, hogy a kudarcban, a szenvedésben és a halálban is Isten mellett kell döntenem, Ő szeret, örök üdvösségemet akarja. A kölcsönös és őszinte szeretet elvezet a szabadsághoz, a másik felkínálja szeretetét és én szabadon igent mondhatok a szeretetére. Új világ nyílik meg előttem. Az Isten szeretetében életre hívott, sőt örök életre, és mindkettőre szabadon kimondhatom az igent. Így megváltozik földi életem, így kinyílik előttem a szentháromságos egy Isten szeretet-létközössége.

A keresztény családban kialakul a másik személy őszinte tisztelete. A másik ember, jó és rossz tulajdonságaival együtt, ajándék, társ, azt nyújtja, ami gazdagíthat, ha elfogadom. Elfogadom, hogy a családom minden tagja más, és mennél többen vagyunk, annál színesebb, boldogabb így a keresztény család. A személyt szeretem, nyilván van olyan döntése, cselekedete, amellyel nem azonosulhatok, az igazságot csak a többi erénnyel együtt gyakorolhatom: szeretettel, türelemmel, megbocsátással.

A keresztény családot sem kerüli el az összeütközés, akár vallási kérdésekben is. Mint minden kérdést, ezt is csak párbeszéddel lehet megoldani, megértéssel és sok türelemmel. Időnként felgyülemlenek bennünk olyan érzelmek, amelyeket nem zárhatunk magunkba, beszélni kell róla:

  1. Én így érzem, látom, élet át, ezt közöljem. Ha arról beszélek, hogy te így vagy úgy tették, te ilyen   vagy olyan vagy, az félreviheti a beszélgetést.
  2. Előbb végighallgatom a másikat, nem szakítom félbe.
  3. Fontos, hogy legyen humorérzékem, amellyel feloldhatom a feszültséget.
  4. Amit egyszer megbeszéltünk, azt ne hánytorgassuk fel.
  5. Ha a párbeszéd félrecsúszik, a beszélgetést napoljuk el.
  6. A gyereket, gyerekeket ne vonjuk be a veszekedésbe.

Az őszinte megbocsátás és megbékélés az ideális házasság felé vezet! Itt senki nem veszít, hanem a család nyer. Megbékélésünknek adjuk jelét: jó szó, csók, virág, mosoly.

A keresztény család számára lelki élmény a vasárnapi szentmise, készülünk rá, közösen részt veszünk, együtt imádkozunk és énekelünk, közösen áldozunk.

A keresztény családban egy új korszak kezdődik az elsőáldozással, a szülő és gyermeke együtt veheti magához Krisztust a szentáldozásban.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés