In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

bucsujarohelyekBúcsújáró helyek, szent emlékhelyek mindazok a falvak és városok, országok és kontinensek, ahol e szentek jártak, fáradoztak. Különösen azok, akik életükkel fizettek Jézushoz és hitükhöz való hűségükért: Keresztelő Szent János, Szent Gellért püspök, Canterbury vértanú érseke: Becket Szent Tamás stb. Ez utóbbiról írt drámájában (Gyilkosság a katedrálisban) így imádkoztatja a templomi kórust a szerző, T. S. Eliot:

„… Köszönetet mondunk Neked Irgalmasságaidért a vér által, Megváltásodért a vér által. Mert mártírjaidnak és szentjeidnek vére gazdagítani fogja a földet, szent helyeket fog teremteni. Mert valahol szent lakozott, valahol csak vérét adta Krisztus véréért egy mártír, szent ott a föld, és a szentség nem múlik el róla, tiporják bár végig hadseregek, bámészkodják bár végig útikalauzos látványosságnézők; onnantól kezdve, ahol a nyugati tengerek rágják Iona partjait, egészen a sivatagbeli halálig, egészen az imáig, amelyet elfelejtett helyeken, a rombadőlt császári oszlopnál mondanak, ilyen, ilyen földekből fakad az, ami örökké megújítja a földet, bár örökké tagadják…”

Mindenszentek napján a híres és a névtelen szentekre emlékezünk. Nem a lehetetlenre vállalkoztak, csak a tökéletes Isten megközelítésére. A „kép és hasonlatosság” egy életen át alakulni, gazdagodni hivatott: torz istenkép hogyan tetszhetne az Alkotónak: hogyan ismerhetne fogadott gyermekeire, az egyes emberben önmagára, ha egy földi élet nem lenne elég a Vele való kapcsolat egyre bővülő kialakítására? Mindenki szeretné valamire vinni az életben, valamit elérni. S eközben sztárokat választ, akiket utánozhat, nagyszerű embereket, akiket követhet, s akikben soha nem kell csalódnia.

Ezt teszi a hívő ember is, ha büszke a szentekre és iparkodik tisztelni, szeretni, követni őket. És ha találkozott itt a földön – és nem egyszer – igazsággal, tisztességgel, jósággal és szelídséggel, segítőkész szeretettel, akkor menjen és tegyen hasonlóképpen. Mert a szentség útja kötelező; a jóság is, a szeretet is.

Jó lenne, ha már életünk hajnalán – és nemcsak alkonyán – eljutnánk annak megsejtéséig, hogy életünk értelme és célja: Istennel találkozni:

…Te voltál mindig mindenben minden

Ma köszönöm, hogy te voltál ott,

hol éreztem az életemet,

s hol dőltek, épültek az oltárok…

Köszönöm, hogy nem tartozok senkinek

másnak, csupán néked, mindenért néked.

Napsugarak zúgása, amit hallok,

Számban nevednek jó íze van,

Szent mennydörgést néz a két szemem,

Istenem, Istenem, Istenem.

Könnyebb a lelkem, hogy most látván vallott,

Hogy te voltál élet, bú, csók és öröm

S hogy te leszel a halál, köszönöm.

(Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszönöm)

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés