In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Evangélium:
Abban az időben: Összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.

A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?”

Ezt a választ adta nekik: „Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van: Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem. Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok. Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.”

Azután így folytatta: „Ügyesen kijátsszátok Isten parancsait, hogy a magatok hagyományait megtarthassátok. Mózes azt hirdette: Tiszteld atyádat és anyádat, és aki atyját vagy anyját átkozza, halállal bűnhődjék! Ti ellenben azt tanítjátok: Ha valaki azt mondja atyjának vagy anyjának: amivel segíthetnélek téged, az „korbán” vagyis Istennek szentelt áldozati adomány, annak nem engeditek meg, hogy bármit is tegyen apja vagy anyja érdekében. Így a magatok hagyományával kijátsszátok Isten parancsát, és még sok más ehhez hasonlót tesztek.”

Mk 7,1-13

 Elmélkedés:

Az elmúlt napokban olyan emberekkel találkoztunk, akik jó szándékkal keresték Jézust, a gyógyítót. Ezzel ellentétes azok gondolkodása, akikről a mai evangéliumban olvasunk. Írástudók és farizeusok jönnek Jézushoz, hogy a mózesi törvényekről és azok értelmezéséről vitatkozzanak vele. Jézust tartják a felelősnek azért, hogy tanítványai nem tartják be a tisztasági előírásokat, mert bizonyára ő nem figyelmezteti őket e hagyományok megtartására. Most még nem Jézus személye áll kritikájuk középpontjában, hanem tanítványainak magatartása, amit ők helytelennek minősítenek. Később már kifejezetten Jézus ellen irányulnak vádjaik.
Jézus válaszában rávilágít arra, hogy a kérdezők magatartása valójában helytelen, hiszen ők az emberek által hozott szabályokat, mint például jelen esetben a tisztasági előírásokat, fontosabbnak tartották az isteni törvényeknél. Jézus mindig azzal érvel, hogy az Isten által adott törvényeknek a szándékát kell nézni és megérteni, mert ezek az alapjai az emberi szabályoknak, és nem fordítva. Hiába tartaná meg ugyanis valaki a vallási törvényeket, ha mindez nem Isten iránti szeretetből fakad. Hiába törekszik valaki a külső tisztaságra, ha lelkét bűnök terhelik. Jézus szavai szerint a látszatnál fontosabb a szív érzése és szándéka.
Ha állandóan csak a „tiltott gyümölcsre” vágyakozom, és nem értem meg, hogy Isten törvénye engem véd, az üdvösségemet kockáztatom. Ha nem értem meg, hogy a szeretet parancsa nekem szól, az üdvösségemet veszélyeztetem.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Uram, Jézus, segíts engem abban, hogy becsületesen, tisztességesen élve, az embereket szolgálva és Hozzád hűségesen haladjak előre az örök élet felé. Add, hogy mindig felismerjem, mit kell tennem, s adj erőt mindannak megtételéhez, ami üdvösségemhez szükséges. Céljaim és végső célom elérésében vezessen engem igazságban és tisztességben a Szentlélek!

 

Forrás: martiunus.hu

 

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés