In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Evangélium:

Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el nem jön az, aki erősebb nála. Ez legyőzi, elveszi fegyverzetét, amelyben bízott, és szétosztja a zsákmányt. Aki nincs velem, az ellenem van; aki nem gyűjt velem, az szétszór.”

Lk 11,14-23

Elmélkedés:

„A néma megszólalt” (Lk 11,14) – ezzel a rövid megjegyzéssel szemlélteti az evangélista a csoda megtörténtét, azt, hogy a néma emberből Jézusnak köszönhetően távozott a gonosz lélek. A néma megszólalása bizonyíték az emberek számára. Az őt megszállva tartó gonosz megakadályozta őt abban, hogy beszéljen, kommunikáljon az emberekkel és imádkozzon, kapcsolatot tartson, beszélgessen az Istennel. A némaság bezárta őt saját világába, és most ledőltek a korlátok, megnyílhatott mások felé.

A némaság ebben az esetben többet jelent, mint a beszédre való képtelenséget. Benne van az ember gondolatainak elfordítása Istentől, cselekedeteinek és kapcsolatainak korlátozása, akaratának leszűkítése, az emberi szabadság és méltóság elvesztése. Mindettől, a gonosztól, az ember feletti hatalmától szabadít meg Isten. Visszaadja erőnket, erősíti akaratunkat, hogy egész életünket az ő szolgálatába állíthassuk.

Sokat kifejez a némaság megszűnése, a néma megszólalása. Persze kíváncsiak lennék, hogy mit mondott. Mit jelentett számára ez a szabadulás? Mit jelentett neki, hogy mostantól másként tekintenek rá az emberek és másként ismerheti meg a világot? Mit jelent egy némának a beszéd?

A nagyböjt a megszólalás időszaka számomra. Elmondhatom nyugodtan Istennek bűneimet. Elmondhatom neki ígéreteimet. Elmondhatok neki mindent. Van-e mondanivalóm Istennek?

© Horváth István Sándor

 

Imádság:

Uram, Jézus Krisztus! Olykor nem érzem közelséged, nem hallom hangod, nem látlak téged, nem ismerem fel szándékaidat és nincs erőm engedelmeskedni. Naponta küzdök hibáimmal és gyengeségeimmel, bűneim a mélybe taszítanak. A lelki mélység és sötétség rettenetes állapotából emelj fel engem! Erősítsd hitemet, hogy bátran megvalljalak téged, és irántad érzett szeretetem mindig hozzád vezessen és kössön!

 

Forrás: martinus.hu

 

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés