In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Evangélium:
Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!”
Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!”
Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta neki: „A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.”
Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

 
Elmélkedés:

Jézus születésének hírüladására emlékezünk a mai napon. Jézus születésének ünnepe (december 25. karácsony) előtt kilenc hónappal Gábor angyal meghozza a hírt a Názáretben élő Máriának, hogy gyermeke fog születni, ahogyan erről az ünnep evangéliumában olvasunk.
Mária az első pillanat zavarodottsága után megérti Isten szándékát, és igent mond arra, hogy ő legyen Isten Fiának anyja. Bár ehhez hozzá kell tennünk, hogy aligha fogta fel teljes mértékben az üzenet tartalmát és a pillanat jelentőségét. Mária beleegyezésére a Szentlélek hatására megfogan méhében a Gyermek, Jézus. Az ünnep lényege tehát az, hogy az angyal és Mária közti párbeszédet követően megkezdődik Jézus élete Mária méhében, s ezzel lezárul az ószövetség időszaka és elkezdődik az üdvösségtörténet új szakasza.
Köszöntésében Gábor angyal „kegyelemmel teljes”-nek (Lk 1,28) szólította Máriát, majd pedig többek között ezt mondja neki: „Kegyelmet találtál Istennél” (Lk 1,30). Isten kegyelme kíséri Máriát egész élete során, s ennek köszönhetően Jézus édesanyja személyében megcsodálhatjuk, hogy mire képes az ember, ha együttműködik Isten kegyelmével. Vagy még pontosabban fogalmazva azt is mondhatjuk, hogy az isteni kegyelem képes átalakítani egy ember életét. Mária esetében azonban inkább arról van szó, hogy fogantatásának pillanatától kezdve Isten alkalmassá tette őt az együttműködésre az által, hogy nem engedte, hogy emberi természetét megfertőzze a bűn.
Minden ember az ősbűn következményeként bűnös természettel jön a világra, és a megkeresztelésekor kapja meg azt a kegyelmet, amely helyreállítja a bűn által megromlott kapcsolatot a Teremtővel. Engedjük, hogy Isten átalakítson bennünket a megtérés kegyelme és az Eucharisztia szentsége által!
© Horváth István Sándor

Imádság:
Jóságos Istenem, hálás szível köszönöm neked mindazt, amivel mindennap elhalmozol Jóságodból, köszönök mindent azok helyett és nevében is, akik ezt nem teszik meg. Édes Jézusom, határtalan Jóság! Milyen sokat tettél azért, hogy az emberek viszontszeressenek. Miként lehetséges mégis, hogy sokan nem szeretnek téged? Szent kegyelmeddel eltökélem, hogy amennyire csak képes vagyok, szeretlek téged mindenek fölött!

 

Forrás: martinus.hu

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés