In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Evangélium:
A kenyérszaporítás utáni napon Jézus így szólt a sokasághoz: „Senki sem jöhet hozzám, ha nem vonzza az Atya, aki küldött engem. Én feltámasztom őt az utolsó napon. A prófétáknál ezt olvassuk: „Mindnyájan Isten tanítványai lesznek.” Mindaz, aki hallgat az Atyára, és tanul tőle, hozzám jön. Nem mintha az Atyát látta volna valaki. Csak aki Istentől való, az látta az Atyát. Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, annak örök élete van. Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok mannát ettek a pusztában, és mégis meghaltak. Itt a mennyből alászállott kenyér, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon. Én vagyok a mennyből alászállott élő kenyér. Aki e kenyérből eszik, örökké él. A kenyér, amelyet adni fogok, az én testem a világ életéért.”
Jn 6,44-51

 
Elmélkedés:

A kenyérszaporítás utáni égi kenyérről szóló jézusi beszédnek azt a részletét olvassuk a mai evangéliumban, amelyben az Isten által adott élő kenyér és az örök élet kapcsolatáról tanít a mi Urunk. Szavai szerint a mennyei kenyérrel való táplálkozás az ember számára szükséges az örök élethez, azaz csak az juthat el az üdvösségre, aki eszi ezt a kenyeret, az üdvösség táplálékaként veszi magához és hisz abban, hogy Jézus valóságosan jelen van e kenyérben.
Az Oltáriszentségre úgy érdemes tekintenünk, mint az isteni gondoskodás csodálatos ajándékára. Isten olyan ételt biztosít számunkra, amely nem csupán testi eledel, hanem lelkük tápláléka is. Aki visszautasítja e mennyei kenyeret, azaz az Oltáriszentséget, az tulajdonképpen az örök életet és üdvösséget is visszautasítja. Az Eucharisztia, az élő kenyér nélkül nem élhetünk a földön és az örök élet sem lehet a miénk.
A húsvéti időszakban azért olvassuk Jézusnak ezt a beszédét az evangéliumból, mert az Oltáriszentség a feltámadásra mutató jel. Az Eucharisztia ugyanis az élet kenyere. Élő kenyér. Ha Krisztus halott maradt volna, és nagypénteki kereszthalálával véget ért volna minden, akkor hogyan lehetne ő az élet kenyere? Ha a halál felett nem győzne az élet, hogyan adhatná nekünk Jézus önmagát, az élet kenyereként? Az Oltáriszentségben a feltámadt, az élő Krisztus van jelen. Általa válunk élővé, s általa nyerjük el az örök életet. Ebből a kenyérből él és táplálkozik az Egyház, s minden hívő, aki az Egyházhoz tartozik.
© Horváth István Sándor

Imádság:
Uram, tehozzád kiáltok, hallgass meg engem; figyelmezz imádságom hangjára, midőn tehozzád kiáltok: hallgass meg, Uram! Szálljon fel az én imádságom, mint a tömjénfüst a te színed elé, kezeimnek fölemelése esti áldozat gyanánt! Hallgass meg engem, Uram!

 

Forrás: martinus.hu

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés