In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Evangélium:
Abban az időben Jézus hangos szóval hirdette: Aki bennem hisz, nem énbennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. Aki engem lát, azt látja, aki küldött engem. Én világosságul jöttem e világra, hogy aki bennem hisz, ne maradjon sötétségben. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem tartja meg, azt nem én ítélem el, mert hiszen nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem hogy megváltsam a világot. Van bírája annak, aki megvet, és nem fogadja el tanításomat. A tőlem hirdetett ige ítéli el őt az utolsó napon. Mert én nem magamtól beszéltem, hanem az Atya, aki küldött engem, hagyta meg nekem, hogy mit mondjak és mit hirdessek. Tudom, hogy az ő parancsa örök élet. Amit tehát hirdetek, úgy hirdetem, amint az Atya mondta nekem.
Jn 12,44-50

 
Elmélkedés:

Az emberek és a mennyei Atya közti közvetítő szerepéről beszél Jézus a mai evangéliumban. Tőle tudjuk, hogy Isten a mi Atyánk, akitől ő hozza el az örök életre meghívó és az arra elvezető tanítást. Ő hozza el számunkra a megváltást és a hit világosságát. Aki visszautasítja mindezt, az tulajdonképpen az Atya ajándékát veti el magától. Jézus közvetítő tevékenységének köszönhetően Isten-keresésünk nem hiábavaló és eredménytelen emberi fáradozás. Isten szintén közeledik felénk, hogy könnyebb legyen nekünk a felismerés, a hit, a szeretet megtapasztalása. Ő talál ránk, hogy a megbocsátással felemeljen minket magához. Ha hittel elfogadom Jézusnak, az Atya küldöttének szavát, akkor magának az Atyának engedelmeskedem.
A szakasz egyben rávilágít arra is, hogy szoros kapcsolat van Jézus tanításának hallgatása és megtartása között, hiszen a kettő egymást feltételezi. Nem elég az üdvösséghez, ha valaki megelégszik a hallgatással, de nem törekszik a megismert igazság mindennapi megvalósítására. Másrészt nem dicsekedhet senki azzal, hogy keresztény életet él, ha nem kíváncsi Jézus szavaira, tanítására, amelyből megismerhető mindaz, amit Isten kér tőlünk.
Mennyire figyelek Isten üzenetére, amely elhangzik a szentmisében, és amelyet a Szentírásban olvashatok? Megelevenedik életemben a krisztusi tanítás, vagy csak „holt betű” marad számomra? Törekszem-e arra, hogy elmémben és szívemben hordozzam az „örök élet igéit?” Isten igéjének rendszeres hallgatása és olvasása ösztönöz-e engem Krisztus követésére?
© Horváth István Sándor

Imádság:
Uram, Jézus, te sosem kerested az emberek tetszését, hanem minden jócselekedeteddel egyedül a mennyei Atya akaratát teljesítetted. Segíts engem abban, hogy önzetlen legyek a szeretet gyakorlásában, s felfedezzem a viszonzás nélkül tett jóban az örömöt és a lelki növekedés lehetőségét. Taníts meg engem arra, hogy ne keressem nagyravágyóan az első helyeket, hanem alázatosan teljesítsem hivatásomat ott, ahová te állítasz.

 

Forrás: martinus.hu

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés