In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Sárközi György: Esőcseppek

Eljön a nap, hogy többet nem leszek,
a könyvespolcon kis kötet leszek.
Mi életem volt: öröm, szenvedés,
sötét sorok örök csendjébe vész.

Néhanapján egy kéz értem kinyúl,
s zörgő lapjaimon váratlanul
fölsüt egy szó, mint másvilági hold,
s új életet kezd , ki fölém hajol."

 

 

A Magyar Himnusz születésnapja

 

Ma ünnepeljük a magyar kultúra napját. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, 190 évvel ezelőtt fejezte be Himnusz című versét (Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból).

Kevesen tudják, hogy a Himnusz csak 1990-ben került a nemzeti jelképek közé a címer és a zászló mellé.

 

A Himnusz kézirata

A költemény műfaja óda. Keretes szerkezetű vers, a keretet adó első és utolsó versszak imát, fohászt tartalmaz. A keret által közrefogott versszakok a magyar nép múltját és jelenét állítják szembe egymással. A 2–3. versszak dicső pillanatokat emel ki: a honfoglalást, a gazdasági virágzást és Mátyás király győzelmeit. Az ezt követő strófák a múlt szenvedéseiről szólnak: a tatárok, törökök támadásairól, a belső széthúzásokról, a testvérharcokról. A 6–7. versszakban a múlt összemosódik a jelennel, a képek erejét az ellentétek fokozzák. A vers végén a bűnök felsorolása után ismételten elhangzik a fohász, ám a költő ekkor már csak szánalomért könyörög.

1903 előtt az állami himnusz Joseph Haydn „Gott erhalte” című műve, az osztrák császári himnusz volt. A katolikus magyarok azonban sokáig a „Boldogasszony anyánk” és az „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga”, a reformátusok pedig a 90. zsoltárt (Tebenned bíztunk eleitől fogva) tekintették nemzeti himnuszuknak.

2012 végén egy különös kezdeményezés folytán elkészült a Jelelő Himnusz, azaz a himnusz jelnyelven tolmácsolt változata.

Magyarország idén 24. alkalommal ünnepli a Magyar Kultúra Napját a Himnusz születésének évfordulóján. Határon túl is számos kulturális rendezvényt tartanak az ünnep alkalmával, illetve mára időzítve. A Kölcsey Társaság 1995-ben díjat alapított a célból, hogy évente elismerje egy, a magyar kultúrában jelentős teljesítményeket elérő, a magyar és az egyetemes kultúra gazdagításán fáradozó művész teljesítményét. A Kölcsey-emlékplakettet idén Korniss Péter fotóművész kapta. Ma adják át a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat, a Közösségi Díjat, a Márai Sándor-díjat, a Kultúra Pártfogója díjat és a Kultúra támogatásáért címet is, szintén a jeles nap alkalmából.

És bár a művészet autonóm dolog, önálló célokkal és önmagában létező identitással, az utóbbi években Magyarországon és nálunk is megfigyelhető tendenciák azt mutatják, hogy a nemzeti identitás elősegítésének eszközévé is válhat.

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés