In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

                                                        Weöres Sándor: A medve töprengése

                                                                 Jön a tavasz, megy a tél,
                                                                 barna medve üldögél:
                                                                 -Kibújás, vagy bebújás?
                                                                 Ez a gondom óriás!

                                                                 Ha kibújok, vacogok,
                                                                 ha bebújok, hortyogok:
                                                                 ha kibújok, jót eszem,
                                                                 ha bebújok, éhezem.

 

                                                                 Barlangból kinézzek-e?
                                                                 fák közt szétfürkésszek-e?
                                                                 lesz-e málna, odu-méz?
                                                                 ez a kérdés de nehéz!

                                                           Kijön a medve a barlangjából?
Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a katolikus egyházban: e napon a katolikus templomok körül sok helyen körmenetet tartanak, és közben zsoltárokat énekelnek. Ilyenkor kerül sor a gyertyaszentelésre is. A hagyományos néphit szerint a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket, a halottakat.

gyertyaszentelo

Gyertyaszentelő és a tavaszjóslatok: Az európai hagyomány szerint ha a barna medve - egyes helyeken a borz - gyertyaszentelő napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. Az északolasz népi szólásokban e napon a medve mellett a farkas is „időjósként” jelent meg. Észak-Amerikában pedig az újkori bevándorlók az ott élő erdei mormotát tették a február 2-ai népi hiedelem tárgyává, olyannyira hogy ez a nap „az erdei mormota napjaként” (Groundhog Day) is ismert. Ezeket a hiedelmeket a meteorológusok nem igazolják.

j joys

 

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, Írország, 1882. február 2.Zürich, Svájc, 1941. január 13.) ír költő, író, kritikus. Fő műve az 1922-ben megjelent Ulysses, amely az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 1936-ig be volt tiltva.
„Joyce Odüsszeusz-allegóriája 'merő tréfa' volna, ha nem volna mélyebb szellemi jelentése, ha nem tartalmazna egy második és harmadik hatványú allegóriát, ha ezzel nem találná el még egyszer az élet és a költőiség lényegét, amelyre itt Homérosz a példa. Allegorikus építmény és felépítmény ez, amely éppúgy vonatkozik a primitív életfunkciókra, mint a végső filozofikus-skolasztikus megfontolásokra…” Hermann Broch 

Lánczos Kornél (Székesfehérvár, 1893. február 2. – Budapest, 1974. június 24.) matematikus, fizikus.
A fizika és a matematika terén egyaránt maradandót alkotott. Fizikából – többek közt – az elektrodinamika, az általános relativitáselmélet és a kvantummechanika terén; matematikából a variációszámítás, az alkalmazott matematika (numerikus módszerek, differenciál- és integrálegyenletek megoldási módszerei) és a lineáris algebra terén ért el világraszóló eredményeket.
Az approximációelmélet szerint ki lehet számítani valamit – nem abszolút pontossággal, hanem megközelítőleg – úgy, hogy egy nagyon hosszú sort néhány tagba sűrítünk. A taumetódus (algoritmus) felhasználásával lehet például egy ezer tagból álló sort öt tagra visszavezetni úgy, hogy még mindig elegendő pontosságú legyen.
Lánczos Kornél felhívta a figyelmet arra, hogy a Cantor-féle halmazelméletből következően egy adott AB szakasznak ugyanannyi pontja lehet, mint az egész Világegyetemnek, ami ugyebár nehezen értelmezhető a fizikai realitás szintjén („hol, mire jó ez a modell?”), márpedig a matematika mégiscsak a létező fizikai világ leírásához szükségeltetik leginkább és elsősorban.
Applied Analysis (Alkalmazott analízis) c. monográfiája, amelyben egyebek között az ún. Lánczos-algoritmust (a végtelen sorok összegzésének és a transzcendens egyenletek megoldásának gyorsított módszerét) tanítja, illetve nagy mátrixok kezelésére mutat be eljárásokat. Eredményei nagy jelentőségűeknek bizonyultak a számítástechnika mai korszaka számára is.

Döbrentey Gábor (Szombathely, 1897. február 2. – Budapest, 1990. január 31.) magyar festőművész, restaurátor. Történelmi festészet, egyházi témák foglalkoztatták, de a II. világháború után többnyire műemléki restaurálással foglalkozott. Monumentális kompozíciókat, falképeket, portrékat és tájképet egyaránt festett.
A 30-as 40-es évek állandó és sikeres kiállítóművésze volt. 1933 óta kiállításai voltak a Műcsarnokban, Nemzeti Szalonban, Ernst Múzeumban. Tagja volt az Országos Magyar Képzőművészeti Társulatnak, a Magyar Képzőművészek Egyesületének és a Benczúr Társaságnak. Tájképeinek témái főleg a Balaton, a budai vár, a Duna, a Vérmező, a volt Tabán környék lankái. Számos pályadíjat nyert.
A II. világháború után műemlék-restaurálással foglalkozott. Részt vett az Országház, a Magyar Tudományos Akadémia, az Operaház, számos műemléktemplom és kastély restaurálásában.
Témái változatosak, monumentális történelmi és egyházi témájú képei mellett vidám, posztimpresszionisztikus jellegű tájképeket, városrészeket, portrékat festett.

Szinyei Merse Pál (Szinyeújfalu, 1845. július 4. – Jernye, 1920. február 2.) magyar festő.

huszka jenoHuszka Jenő (Szeged, 1875. április 24.Budapest, 1960. február 2.) zeneszerző.
Zenei ajánló:
Huszka Jenő - Mária főhadnagy - A bugaci határon
http://www.youtube.com/watch?v=H02cx3R1nI4
Huszka Jenő: Lili bárónő - Tündérkirálynő, légy a párom - Bordás Barbara - Dolhai Attila
http://www.youtube.com/watch?v=EbA4fKa62kc
Szendy Szilvi, Frankó Tünde, Kerényi Miklós Máté és Boncsér Gergely: Huszka Jenő
http://www.youtube.com/watch?v=e--YbjDz80g

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés