In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

szent agota 

                                               Kisfaludy Károly: Szülőföldem szép határa
                                                            Szülőföldem szép határa!
                                                            Meglátlak-e valahára?
                                                            Ahol állok, ahol megyek,
                                                            Mindenkor csak feléd nézek
                                                            Ha madár jön, tőle kérdem,
                                                            Virulsz-e még szülőföldem!
                                                            Azt kérdezem a felhőktől,
                                                            Azt a suttogó szellőktől."

 

Keresztény időkben a február a böjt első hava lett, mivel a nagyböjt kezdete rendszerint ebbe a hónapba esik. Erre utal a hónap régi magyar neve: Böjtelő hava. Nevezték Halak havának is, mivel február 21-e és március 20-a között a Nap a Halak jegyében jár.

Farsang

Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása. A különféle maszkos alakoskodásokból nőttek aztán ki a különféle dramatikus játékok, amelyekben tipikus alakokat személyesítettek meg. Ilyenek voltak a cigány, a betyár, a koldus, a vándorárus, a menyasszony, vőlegény. Kedvelt volt a férfi-női szerep- és ruhacsere. Szívesen alkalmaztak állatmaszkokat is, gyakran feltűnik a játékokban a kecske, a ló, a medve.

Már a XVI. századtól vannak adataink az egyik legnépszerűbb alakoskodó játékról, az ún. Cibere vajda - Konc király párviadaláról. Az egyik szereplő a böjti ételeket (cibere), a másik a húsételt személyesíti meg, az ő viszálykodásukról szól a játék.

A legismertebb alakoskodó szokás magyar nyelvterületen a mohácsi busójárás. A délszláv erdetű sokácok faálarcos felvonulásairól már a XIX. századból vannak feljegyzések, bár ezek általában a vigadalom botrányos részleteit emelik ki. Mivel az álarcok a szereplőknek inkognitót biztosítottak, viszonylag gyakran került sor verekedésre, nők molesztálására, ami ellen a felháborodott közvélemény a hatóságok segítségét követelte. A XX. század folyamán aztán ezt az izgalmas ünnepet sikerült mederbe terelni, és ekkor terjedt el a busójárás elnevezés is, a sokácok ezt a farsangot záró eseményt Poklada 'átöltözés, átváltozás' néven említik.

fank lekvarral

Farsangi fánk

Hozzávalók 10 db-hoz: A tésztához: 500 g liszt, 50 g porcukor, 4 db tojássárgája, 80 g vaj, 25 g élesztő, 2,5 dl tej, 0,5 dl rum, só. A szóráshoz: 100 g liszt. A sütéshez: olaj. A tetejére: 15 g vaníliás cukor. A töltéshez és a tálaláshoz: 100 g barackíz.

Készítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel, az elmorzsolt, 8 dkg liszttel, kevés cukorral felfuttatjuk. Fél óra múlva a vaj és a rum kivételével dagasszuk lágy tésztát a hozzávalókból. A dagasztás kb. 20 percig tart, amíg hólyagos lesz, és elválik az edény falától. A végén apránként hozzáöntve dolgozzunk bele a rumot és az olvasztott vajat, hogy a fánk finomabb legyen, és ne száradjon ki olyan hamar. Meleg helyen lefedve kelesszük.

Majd borítsuk a tésztát lisztezett nyújtótáblára, és nyújtsuk 2 cm vastagságúra. A lisztbe mártott fánkszaggatóval hirtelen mozdulattal és nagy erővel szaggassuk ki a fánkokat, és langyos helyen kelesszük meg. A megkelt fánkok közepükre óvatosan alakítsunk ki, majd a mélyedéssel lefelé helyezzük bő, középmeleg olajba, és fedővel lefedve kezdjük a sütést. Amikor az egyik oldaluk megsült, fordítsuk meg a fánkokat és fedő nélkül fejezzük be a sütést. A szűrőkanállal kiemelt, jól lecsepegtetett fánkokat hintsük meg vaníliás porcukorral. Rummal összefőzött barackízt töltsünk a mélyedésekbe, vagy tálaljunk hozzá külön edényben.

kisfaludyKisfaludy Károly (Tét, 1788. február 5. – Pest, 1830. november 21.) költő, drámaíró, festő. A reformkori irodalmi élet fő szervezője, az Aurora szerkesztője, az Aurora-kör elindítója, a magyar novella egyik első meghonosítója.

Az író a korabeli, 19. század eleji vidéki nemesi életből merítette témáját. Hőseit szelíd iróniával, megbocsátó mosollyal ábrázolta. 

A kérők Kisfaludy Károly első, 1817-ben írt vígjátéka:

Két kérőt mutatott be: Szélházyt, a haszonleső bárót és Perföldyt, a komoly fiskálist. A kérők Baltafy kapitány leánya, Máli kezéért versengenek, de Máli apjának fogadott fiát, Károlyt szereti. Mikor a szigorú kapitány kiadja a parancsot, hogy Málinak választania kell a két kérő között, a szerelmesek ügye elveszettnek látszik. A boldogtalan páron Károly testvére, az ötletes Lidi segít. Lidi kiadja magát a kapitány leányának, mire a kérők neki udvarolnak, az ő kezét kérik meg a kapitánytól. Így nemcsak haszonlesésükre, hanem Károly és Máli szerelmére is fény derül. A kapitány megbékül, a szerelmesek egybekelnek. Szélházy elpárolog, Perföldy azonban komolyan beleszeret Lidibe és feleségül veszi a cselszövőt.
A derűs hangulatú darab komikus jelenetei Máli és Lili személycseréje köré fűződnek. A helyzetből adódó komikumnál talán még mulattatóbbak a színen megjelenő jellegzetes magyar alakok: Perföldy, a jogi kifejezésekkel dobálózó, latinos beszédű prókátor; Szélházy, a külföldieskedő, hazafiatlan mágnás; Baltafy, a hirtelen haragú, de jószívű katona; Lidi, a tűzről pattant, bátorszavú lány; Margit, a bőbeszédű, kíváncsi nagynéni; végül a három inas, mindegyik gazdája képére teremtve. Az eleven környezetben csak az ifjú szerelmesek, Károly és Máli látszanak kissé merevnek, túl komolykodónak.

c chaplinA United Artists egy 1919-ben alapított amerikai filmstúdió

A United Artists-ot Mary Pickford (1892-1979), Douglas Fairbanks (1883-1939), Charles Chaplin és D. W. Griffith (1875-1948) alapítottak 1919-ben, hogy független gyártású filmjeiket forgalmazhassák. Nem volt műtermük. Aranykorát a 20-as években élte, mikor az alapító művészek még aktívan készítettek filmeket. Több híres producer dolgozott nekik, többek között Korda Sándor és David O. Selznick. Samuel Goldwyn alkotásai értek el komolyabb sikereket, de ő később átment az RKO vállalathoz. A negyvenes években a csőd szélén táncoltak, ezért vállalkozásukat eladták egy New York-i ügyvédpárosnak. Az ötvenes években a gödörből elindultak a szakmai csúcs felé. 1962-ben gyártották a Dr. No című filmüket, ami a mai napig sikeres James Bond sorozatot indított magával. A Goldeneye-ig Albert Broccoli producer jegyezte a sorozatot. A Warner Brothers filmjeik terjesztésével foglalkoztak. 1967-ben egy San Francisco-i pénzügyi nagyvállalkozás vette át a céget. A két jogász ettől függetlenül még egy évtizedig vezette a stúdiót, majd 1978-ban távoztak. 1981-ben az United Artist beolvadt az MGM mellé. A 70-es és a 80-as években új tehetségek serkentették a vállalatot, beleértve Woody Allen, Robert Altman, Miloš Forman és Brian De Palma rendezők. 1973-ban az MGM filmek terjesztésével foglalkoztak. 

Nagy Lajos (Apostag, 1883. február 5. – Budapest, 1954. október 28.) író, publicista. Legnagyobb sikereit novelláival aratta.
1918-tól a Bolond Istók című szatirikus lap szerkesztője, 1922 és 1929 között a Nyugat főmunkatársa.
Nagy Lajos: A három boltoskisasszony

A könyv egyébként kellemes olvasmány volt, néha megdöbbentő. A főhős három lány, akik közül a legidősebb Ilona vezeti a családi vegyesboltot vidéken, Dunaszemesen. A lányok szülei meghaltak, Ilonára hárul a család fenntartása is a bolt mellett. Húgai érdekes jellemek, az ifjabbik, lusta, befolyásolható, kellemetlenkedő ifjú, Jolánka. Nővére Anna, bajba kerül, teherbe esik, Ilona megpróbál rajta segíteni a pesti barátnőjén keresztül. Megszülné gyermekét, de az halva születik. Anna visszamenekül vidékre, majd hamarosan hozzámegy meghalt gyermeke apjához, aki egy jólelkű szimpatikus úriember a kötet végéig, és akiről Anna a terhessége idején hallani sem akart.
Különleges könyv, nagyon megfigyelhető benne a vidéki és a fővárosi ember közti mentalitás különbség, egyáltalán az, hogy mennyire másként gondolkodtak abban az időben.

szepesi gyorgySzepesi György, (eredeti neve: Friedländer György) (Budapest, 1922. február 5. –) magyar rádiós sportkommentátor, az „Aranycsapat tizenkettedik játékosa”, 1982-1994 között a FIFA vezető testületének tagja, aki annak 2012-es budapesti kongresszusán a szervezet legrangosabb kitüntetését, a FIFA Érdemrendet vehette át.
Minden bizonnyal rádiós-közvetítő munkájának legemlékezetesebb pillanata az „évszázad mérkőzése” volt. Bátran mondhatjuk, hogy az akkori angol–magyar mérkőzés ideje alatt ő volt a tizenkettedik játékos, hisz lelkes, szívből fakadó közvetítése hozzájárult az Aranycsapat történelmi győzelméhez.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés