In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

kellemes-hetveget- kellemes-szombatot-

                                               Petőfi Sándor: Ki a szabadba!
 

                                               Ki a szabadba, látni a tavaszt.
                                               Meglátni a természet színpadát!
                                               Az operákban ki gyönyörködik?
                                               Majd hallhat ott kinn kedves operát.

                                               A természetnek pompás színpadán
                                               A primadonna a kis fülemile;
                                               Ki volna, énekesnők! köztetek
                                               Merész: versenyre kelni ő vele?


                                               Megannyi páholy mindenik bokor,
                                               a melyben ülnek ifjú ibolyák.
                                               Miként figyelmes hölgyek...hallgatván
                                               A primadonna csattogó dalát.

                                               És minden hallgat, és minden figyel,
                                               És minden a legforróbb érzelem...
                                               A kősziklák e vén kritikusok,
                                               Maradnak csak kopáran, hidegen.
szent-peregrinus-oltar

                                                 Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
                                                                  (részlet)

Peregrinusa középkorban élt (†1345), a szervita rend tagja volt. Üszkösödő lába hirtelen meggyógyult, ezért a lábfájósok, köszvényes betegek védőszentje lett. Tisztelete rendjének buzgólkodására igazában szentté avatásával (1726) bontakozott ki. Középpontja a bécsi, rossaui szervita templom: itteni ünnepe és nyolcada még századunkban is valósággal népünnepélynek számított. Sajátos bécsi szokás, hogy frissen sült, forró kiflit (Peregrinikipfel) szoktak ilyenkor a bécsiek fogyasztani.
Érthető, hogy Peregrinus régi, hazai barokk tiszteletének nyomait szervita templomaink őrzik. Ilyenek a budapesti templom régi, fogadalmi tárgyakkal ékesített, feltűnő Peregrinus-oltára, a lorettomi, Nádasdy Ferenctől épített templom Peregrinus-kápolnája, a szent életét megörökítő barokk freskóciklussal az egri templom homlokzatának Peregrinus szobra. Fertőszéplakon Széchenyi Zsigmond, aki egyik hadjáratában a lábán megsebesült, Peregrinus-szobrot állíttatott (1739). Peregrinus-kép látható a győri karmelita, a móri kapucinus, a budai Szent Anna és Szent Erzsébet, továbbá a bajai belvárosi templomban, ami azt mutatja, hogy a kultusz a barokk időkben már átlépte a szervita lélekgondozás határait. Rábasebes templomában freskó ábrázolja (1791) Peregrinust. Keletkezésének közelebbi körülményei ismeretlenek. Sopron környékén is régebben eleven lehetett a szent tisztelete, amit Bécsnek és a szemita lorettomi kegyhelynek földrajzi közelsége magyaráz. Így Sopronban is ismeretes volt a Peregrinus kiflije.

vakvezeto-kutyak

1994. április 27-én ünnepelték meg először A VAKVEZETŐ KUTYÁK VILÁGNAPJÁt. Az ötlet a Nagy-Britanniában lévő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségétől származik.
Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

azary-akor-1850-1888A számos állatvizsgálati- és gyógyászati eljárást elsőként alkalmazó AZARY ÁKOS (Verbiás, 1850. ápr. 27. – Szob, 1888. júl. 20.) 1874-ben szerzett orvosdoktori oklevelet. Rövid élete során rendkívül kiterjedt tevékenységet folytatott az állatorvoslás területén. A belgyógyászat, járványtan és állategészségügy tanára volt az állatorvosi tanintézetben. Kutatásokat végzett az anthrax (lépfene) elleni védőoltásokkal kapcsolatosan. Szerkesztette a Veterinarius című állatorvosi folyóiratot és lefordította Charcot párizsi professzor művét az idegrendszeri betegségekről. Könyvet írt A háziállatok részletes kór- és gyógytana címmel. Elsőként alkalmazott állatokon belgyógyászati fizikai vizsgálatokat például galvanikus áram és szemtükör alkalmazásával; elkészítette a később róla elnevezett plesszimétert (kopogtató lemezt), uroszkópiai (vizeletvizsgálati) módszert dolgozott ki. Az állatorvosi oktatás európai szintre emelésében döntő szerepe volt.
Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Évfordulóink a műszaki és természettudományokban 2000, Magyar Életrajzi Lexikon)

jancso miklos ifjbA kiemelkedő tudású farmakológus, ifj. Jancsó Miklós (Kolozsvár, 1903. ápr. 27. – Szeged, 1966. ápr. 16.) édesapja is orvos volt, neves belgyógyász és bakteriológus. Ifj. Jancsó Miklós a szegedi gyógyszertani intézet vezetőjeként a kemoterápiás kezelések hatásmechanizmusának feltárásával foglalkozott, valamint kutatásokat végzett a neurogén gyulladások, a hőreguláció, valamint a véralvadás és a gyulladások kapcsolata területén. Már 1940-ben professzorrá habilitálták, sokoldalú tevékenységét Kossuth-díjjal és akadémiai tagsággal ismerték el.

Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Magyar Tudománytörténeti Intézet, Magyar Életrajzi Lexikon)

 

peter-es-a-farkas- Péter és a farkas>>> történetével Prokofjev>>> zenés meséjében találkozhattok.
Megtudhatjátok belőle a beszédes hangszerek közvetítésével, hogy a szófogadatlan kisfiú hogyan engeszteli ki nagyapját „hőstettével”.
A mese:
Péter elcsatangol otthonról az egyik kora reggel, hogy barátja, a kismadár társaságában élvezze a zöldellő rétet. Kisvártatva megérkezik a kacsa, aki a nyitva felejtett kertkapu csábításának engedve elhatározza, hogy megfürdik a rét közepén lévő kerek tóban.
Az idillnek az időközben felébredő nagypapa vet véget, aki visszaparancsolja unokáját a kismadár, a vele évődő kiskacsa és a madárkára pályázó macska közelségéből. Így korholja: „Túl veszélyes ez a hely! Mit csinálsz, ha idetéved az erdőből egy farkas?” De Péter nem figyel rá, mert más fiúkhoz hasonlóan ő sem fél a farkasoktól...
Épp hogy hazaérnek, amikor megjelenik az erdőszélen a rettegett farkas, s egy nyeletre bekebelezi a hanyatt-homlok menekülő kiskacsát. Ezután lassan körözni kezd a fa körül, melynek ágain a macska és a kismadár is menedéket talált. Péter a tettek mezejére lép: a kulcsra zárt kapu ellenére is sikerül visszalopakodnia egy kerítésig nyúló faágon. Megkéri a kismadarat, hogy terelje el a farkas figyelmét, s egy lasszó segítségével foglyul ejti. A hirtelen felbukkanó nyomkövető vadászoknak már nincs semmi dolguk, ők is beállnak az ordast az állatkertbe vezető állatok díszmenetébe.
S akinek jó füle van, annak a zene dallamaiból kitetszhet a kacsa hápogása is, hiszen őt élve
nyelte le a farkas...

 

Énekelj minden nap!

fulemule 

altalmennek-en-a-tiszan

tiszai-ladik

Itt meghallgathatod a dalt!>>>

 

oldal eleje>>> 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés