In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. február 23., péntek, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

kell-vas

                                                    Pinczési Judit: Altató

                                                    Aludj, aludj, kicsi bimbó,
                                                    nőjél nőjél, kicsi ág,
                                                    rajtad gyümölcshozó fények,
                                                    benned szunnyad a világ.

                                                    Ne félj, ne félj, kicsi rózsa,
                                                    lágy szirmodra figyelünk,
                                                    bátran bokrosodj a Napba,
                                                    együtt énekelj velünk.


altato2altatoaltato3

Jacobus de Voragine: Legenda Aurea
(részlet)

tn szent vitalis

 

Vitalis annyi, mint ‚aki ekképpen él’ (vivens talis), mert amiképpen kifelé, cselekedeteiben élt, olyan volt belül, a szívében. Vagy annyi, mint ‚élet’ (vita), vagy olyasvalaki, ‚aki szárnyakon él’ (vivens alis), tudniillik az erények szárnyaival tartja fönn magát. Olyan volt, mint Isten négyszárnyú lényei közül az egyik, akiket Ezekiel látott (Ez 1,4–14): a remény szárnyán a mennybe szállt, a szeretet szárnyán Istenhez, a félelem szárnyán a pokolba, a megismerés szárnyán saját magába. Vértanúságának történetét feltehetően Szent Gervasius és Protasius könyvében találták meg.

Szent Vitális (Illusztráció a Pannonhalmán őrzött Legenda Aurea Sanctorum című ősnyomtatvány 1482-es augsburgi kiadásából)

 

munkahelyi-bÁprilis 28-át a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége A MUNKAHELYI BALESETEK NEMZETKÖZI GYÁSZNAPJÁvá nyilvánította. Világszerte évente több mint 200 ezer munkavállaló hal meg munkahelyi balesetben. A világnapon a földkerekség több mint 70 országában emlékeznek meg a rossz munkakörülmények áldozatairól, sérültjeiről. A gyásznapot a világban 1996-ban tartották meg először, Magyarországon 1997-ben. Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY

Foglalkozási betegségek>>>

foglalkozas-eufoglalkozas-eu2

A televíziós képcső kikísérletezője, a töltésfelhalmozás elvének kidolgozója, Tihanyi Kálmán (Üzbég, 1897. április 28. – Budapest, 1947. február 26.) már az 1926. március 20-án benyújtott magyar szabadalmi bejelentésében részletesen leírta a töltéstárolással működő televíziós adó-vevő rendszert, majd az 1928-as elsőbbségű magyar, német, angol, francia és USA szabadalmai tartalmazták a töltéstároló elektródát és a később a gyakorlatban megvalósított tárolócső kiviteli alakját. Tihanyi volt az első, aki a képfelvevő csőnél toldalékcsövet alkalmazott. Ez tette lehetővé a képoldalról történő pásztázást, ami a korszerű ikonoszkóp alapkövetelménye.
A harmincas évek elejétől Tihanyi a televízióval irányított robotrepülőgép fejlesztésével foglalkozott, először Londonban, az angol légierőnél, majd az olasz haditengerészetnél. 1935-től főképpen az ultrahang alkalmazására épülő találmányokat dolgozott ki; ezek közül a legjelentősebb, gyakorlatban is megvalósított találmánya egy magasnyomású ultrahang sugárvetítő.
Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Magyar Tudománytörténeti Intézet, Magyar Tudóslexikon A-tól Zs-ig, Dr Vajda Pál: Nagy magyar feltalálók)

tihanyi

Tihanyi Katalin: A televízió nagy magyar úttörője
(részlet)

Tihanyi Kálmán élete és munkássága

A televízió fizikai megoldására 1924-ben jött rá, s ekkor a váci családi otthonból Pestre költözött. A m. kir. József Műszaki Egyetem hallgatójaként épült ki kapcsolata Pöschl Imre professzorral, akiben nemcsak támogatóra, tehetségének tisztelőjére, de életre szóló barátra talált. Egzisztenciáját, özvegy édesanyjának és kilenc testvérének támogatását, és már akkor tetemes összegeket felemésztő szabadalmi ügyvitelét találmányainak jövedelméből fedezte.
Forrás: Technikai örökségünk az Interneten: Tihanyi Kálmán, a televízió nagy magyar úttörője

 

hunyady-jenoA Műegyetem kiváló matematika tanára, Hunyady Jenő (Pest, 1838. ápr. 28. – Budapest, 1889. dec. 26.) tanulmányait Pesten kezdte, majd 7 évig külföldön: osztrák, német és francia egyetemeken tanult. 1865-től haláláig a mérnökhallgatókat oktatta a Műegyetemen. Sokat tett a hazai matematikai közélet fellendítéséért: az ő kezdeményezésére alakult meg 1885-ben a Mathematikai Társaság. Tudományos tevékenységének döntő részét a geometria területén fejtette ki; kutatásainál az algebra eszközeit is alkalmazta. Számos olyan tétel őrzi a nevét, amely a determinánsok elméletében ma is fontos szerepet játszik. Nagy hatásúak voltak a lineáris algebrában végzett vizsgálatai; e tárgykörben számos magyar matematikus indult ki az ő eredményeiből és fejlesztette tovább elgondolásait. Magyar és német nyelven félszáznál több értekezése jelent meg.
Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Évfordulóink a műszaki és természettudományokban 1988, Magyar Tudóslexikon A-tól Zs-ig)

 

1768. április 28-án indult el Hell Miksa és Sajnovics János Bécsből a dán király meghívására a Norvégia északi partjainál fekvő Vardő szigetére, hogy onnan figyeljék meg 1769-ben a Vénusz áthaladását a napkorong előtt. Október 11-én érkeztek meg az északi sarkkörön túl fekvő szigetre, majd a csillagászati jelenség sikeres észlelése után 1769. június 27-én indultak vissza és hosszas koppenhágai tartózkodás után 1770. augusztus 12-én érkeztek meg Bécsbe. Az expedíció során a Skandináv-félsziget számos pontjának földrajzi helyzetét mérték meg, rendszeres meteorológiai és földmágneses méréseket végeztek. Sajnovics megállapította a magyar és a lapp nyelv rokonságát; az észlelési eredményekből Hell meghatározta a közepes naptávolságot. Ez volt magyar tudósok első tudományos északi expedíciója.

Magyar Szabadalmi Hivatal (Forrás: Évfordulóink a műszaki és természettudományokban 1993) 

 

Énekelj minden nap!

fulemule

 erik-a-szolo-

Itt meghallgathatod a dalt!>>>

aranyszoru

Magyar népmesék: Mátyás király aranyszőrű báránya >>>

 

oldal eleje>>> 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés