In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

ragyogo-n-k-

                                                Hajnal Anna: Májusnak első napjain
                                                      "A kútkávára süt a nap,
                                                      a cseppek gyöngyként hullanak,
                                                      himbál a vödör láncain - -
                                                      májusnak első napjain.
                                                      Az eltört köcsögön madár
                                                      kék füvön körbe-körbe jár,
                                                      új hajtást hajt rozmaring
                                                      májusnak első napjain..."

majusnak-elso-napjain

alexandriai-szent-atanazSzent Atanáz 295 körül Alexandriában született keresztény szülőktől. Elkísérte püspökét, Sándort a niceai zsinatra, az Egyház első egyetemes püspökévé választották. Egész életében nehéz feladat volt számára, hogy különbséget tegyen az emberek és az általuk képviselt vélemények között. Alexandriában újra kezdődtek az áskálódások Atanáz ellen, méghozzá olyan mértékben, hogy a püspök jobbnak látta, ha elhagyja a várost, és eltűnik egy felső-egyiptomi kolostorban. A császár Trierbe küldte. Atanáz öt száműzetése közül ez volt az első, püspökségének 46 évéből húszat száműzetésben töltött.
Kortársai csodálták tetteinek szilárdságáért és határozottságáért. Minden eszközt megragadott, hogy a győzelmet megszerezze és közben megkérdőjelezhető eszközöket is alkalmazott. Teológiája nem elmélet volt, hanem a tan szilárdsága, inkább állítás, mint fontolgatás. Hatalmával kímélet nélkül élt, energikus volt az erőszakosságig. 373. május 2-án halt meg Alexandriában.
A római naptárba 1550-ben vették föl ünnepét.
Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

kisfaludy-strobl-zsigmond-ijasz-foto-vimola-agnes

1875-ben e napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000. május 2-án hozott határozata alapján május 6-án tartják A MAGYAR SPORT NAPJÁt.
Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

dioszegi-vilmos

Az ősi magyar hitvilág kutatója, Diószegi Vilmos (Budapest, 1923. máj. 2. – Budapest, 1972. júl. 22.) 1947-től dolgozott etnográfusként a Néprajzi Múzeumban. 1963-tól az MTA kutatócsoportjának tagja, majd osztályvezetője lett. Több kutatóutat tett az ázsiai nomád népek között; főként a sámánok és a régi magyar hitvilág foglalkoztatta, ezen belül az ősmagyarság természetszemlélete. A témában számos könyve jelent meg, például: Sámánok nyomában Szibéria földjén (1962), A pogány magyarok hitvilága (1967).
Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Évfordulóink a műszaki és természettudományokban 1998, Magyar Életrajzi Lexikon)

 

goldberger-leoA sikeres textilgyártás és a textilipari kutatás hazai megteremtője, Goldberger Leó (Budapest, 1878. máj. 2. – Mauthausen, 1945. máj ?) a textilkereskedelemmel foglalkozó család ötödik generációjába tartozott. Először jogásznak tanult, majd bátyja és apja halála után neki kellett átvenni az Óbudán működő és éppen akkor, 1913-ban súlyos gazdasági helyzetben levő vállalatot. Az első világháború alatt tovább romlott a helyzet, a Tanácsköztársaság kikiáltása után pedig a család Svájcba menekült. Ezt a helyzetet Goldberger Leó arra használta fel, hogy az emigráció alatt szakmai ismereteket szerezzen. Visszatérte után 1923-ban megalapította a kelenföldi szövödét és külföldi tőke bevonásával radikálisan modernizálta az óbudai üzemet. Magyarországon ő vezette be a filmnyomást és megkezdte a műselyem feldolgozást is. Új gyártóberendezéseket, licenceket vásárolt, külföldi szakembereket: mérnököket és iparművészeket alkalmazott. Sikerének számottevő tényezője volt az első magyar textilipari kutatólaboratórium létrehozása. A Műegyetemen textilkémiai tanszéket létesítettek Goldberger 35 000 pengős alapítványa segítségével.
A németek 1944-es bevonulása után az elsők között hurcolták el; koncentrációs táborban halt meg.
Magyar Szabadalmi Hivatal (Források: Magyar Tudóslexikon A-tól Zs-ig, Magyar Tudománytörténeti Intézet)

oldal eleje>>>

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés