In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. december 13., szerda, Luca és Otília napja van. Holnap Szilárda napja lesz.

Citromkrém I.

4 tojás, 25 dkg cukor, 1 citrom héja, 1/2 citrom leve, 20 dkg vaj. A tojást a cukorral, a citrom reszelt héjával és levével gőz fölött sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük az előre kikevert vajhoz és még tovább keverjük együtt, amíg könnyű habos lesz. Sütemények, torták, tekercsek töltésére használjuk.

Citromkrém II.

6 evőkanál porcukor, 2 tojássárgája, 1 citrom leve, 1 reszelt citrom héja, 2 evőkanál forralatlan tej és 15 dkg vaj. A cukrot, a tojás sárgát, a citromlevet, a reszelt héját a tejjel sűrűre főzzük. Kihűtjük és az előre kikevert vajat hozzáadjuk. Tovább keverjük, amíg könnyű habos lesz. Piskótatekercsek töltésére használjuk. Kakaókrém 25 dkg porcukor, 1 dl erős feketekávé, 1 evőkanál rum, 4 evőkanál kakaó, 1 tojás, 15 dkg vaj. A cukrot leöntjük a feketekávéval, hozzáadjuk a tojást és a kakaót, a rumot. Gőz fölött az egészet sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a vajat hozzáadjuk, és az egész anyagot habosra keverjük.

Diókrém

20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 1 késhegynyi vaníliás cukor, 15 dkg vaj. A cukrot a tejben felolvasztjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a diót és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük. A vajat hozzátesszük és habosra keverjük. ízesíthetjük rummal is.

Gesztenyekrém

30 dkg kész cukrozott gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 20 dkg vaj. A vajat a gesztenyemasszával és a rummal jól kikeverjük. Bármilyen süteményhez, tekercshez, tortához tölteléknek használhatjuk.

Csokoládékrém

3 tojás, 16 dkg cukor, 1 dl tej, 15 dkg csokoládé vagy &-7 dkg kakaó, 112 rúd vanília, 25 dkg vaj, 6 dkg dió. A tojást a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a felpuhított csokoládét (vagy kakaót) és a vaníliát. Gőz fölött sűrű krémmé főzzük és keverés közben kihűtjük. Ha kihűlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá és belekeverjük a 6 dkg őrölt diót. Az egészet addig keverjük, míg könnyű, habos lesz. Márványos máz 1 tojásfehérje, 10-12 dkg porcukor, 1 kávéskanál citromlé, 1 szelet csokoládé vagy egy teáskanál kakaó. A tojásfehérjét a porcukorral és a citrom tevével habosra keverjük. Simán a tészta felületére kenjük. A csokoládét folyósra olvasztjuk (rumot tehetünk bele). Ha kakaót használunk, akkor egy evőkanál vízben felfőzzük. Tiszta kenőtollal a fehér cukormázat a forró csokoládéval vagy kakaóval befröcsköljük. A tészta egyik sarkán elkezdve átlósan 1 cm távolságra, vizes késsel csíkokat húzunk. Ellenkező irányban is így megcsíkozzuk a tészta felületét.

Csokoládémáz

10 dkg csokoládé, 2 dkg kakaó, 10 dkg cukor, 4 evőkanál víz, 3 dkg vaj. A csokoládét, a kakaót a cukorral és a vízzel sűrűre főzzük. Belekeverünk 3 dkg vajat és gyorsan kenjük a süteményre, mert hamar megszilárdul. Fehér cukormáz hidegen •fehérje, 10-12 dkg porcukor, 1 kávéskanál citromlé. A tojásfehérjét a cukorral és a citromlevével habzásig keverjük. Akkor jó, ha a kanalat fölemeljük, a vékony cukorszál nem szakad el. Bármilyen süteményt bevonhatunk vele. Levegőn szárítjuk.

Cukormáz melegen

25 dkg cukor, 1 dl víz, 1/2 citrom leve. A cukrot a vízzel kisebb lábasban főni tesszük, ha felforrt, a habját leszedjük, majd forrás közben gyakran mossuk le az edény belső szélét, hideg vízbe mártott tiszta ruhával vagy ecsettel: (Azért töröljük le az edény belső falát, mert a cukorkristály odacsapódik ki és ha otthagyjuk, nem lesz sima a máz.) A citromlevet hozzászűrjük és tovább főzzük, forraljuk, golyópróbáig. Ez annyit jelent, hogy fél kávéskanálnyi mennyiséget hideg vízbe cseppentünk és két ujjunkkal golyót formálunk belőle. Ha kihűl, a golyónak puhának, de nem folyósnak kell maradnia. Végül kiöblített porcelántálba öntjük. Tetejét kissé meglocsoljuk vízzel. Amikor teljesen kihűlt, kanállal addig keverjük, amíg kifehéredik és megszilárdul. Felhasználáskor annyit langyosítsunk fel belőle, amennyire szükségünk van. ízesíthetjük feketekávéval, kakaóporral és rummal. Az ízesített mázzal bevonhatunk tortát és süteményeket, az aprósüteményeket pedig belemárthatjuk. Készítésekor nagyon ügyeljünk arra, hogy az edény állandóan tiszta legyen. A rászáradt cukortól meg kell mindig tisztítani, mert csak így lesz sima a mázunk, különben grízesedik. A tésztát, mielőtt a cukormázzal bevonnánk, forró barack- vagy ribiszkeízzel kenjük le, utána öntsük rá a langyos mázat, így fényesebb lesz.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés