In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. december 13., szerda, Luca és Otília napja van. Holnap Szilárda napja lesz.

Vasi főtt perec

1 kg liszt, 12 tojás, 2-3 dl tejföl, 25 dkg vaj, vagy 20 evőkanál olvasztott libazsír, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna. A megszitált lisztet mély tálba tesszük. Beleütünk 6 egész tojást, 6 tojássárgáját, beletesszük a cukrot, a szódabikarbónát, az olvasztott vajból 4 evőkanállal, 2-3 evőkanál tejföit, a csipetnyi sót. Az egész anyagot összegyúrjuk, nagyon jól kidolgozzuk, ha már a tészta jól simul, a kezünktől és az edénytől is elválik, tegyük gyengén lisztezett gyúródeszkára. Tovább gyúrjuk, míg olyan sima nem lesz, mint a levestészta tésztája. Cipót formálunk belőle, nyújtófával kinyújtjuk és hajtogatjuk alulról fölfelé, fölülről lefelé, jobbról balra, balról jobbra. Az összehajtott tésztát nyújtófával egy óráig verjük úgy, hogy az ütések hosszában is, keresztben is egyenletesen érjék a tésztát. (Arra nagyon vigyázzunk, hogy a gyúródeszkára le ne ragadjon a tészta, kevés lisztet mindig tegyünk alá.) Ezt úgy érjük el, hogy ha már az első veréssel a tészta megnyúlt, elfordítjuk és így keresztben esik az ütés. Ha már így is megnőtt a tészta, akkor az előbbi módon hajtogassuk össze, és ismét verjük. Ezt addig végezzük, amíg az egy óra le nem telik. Ekkor a kivert tésztából levágunk egy hüvelykujjnyi vastag csíkot. A levágott csíkot tenyerünkkel egyszer megsodorjuk. 30-35 cm hosszú darabokra elvágjuk, és kis pereceket formálunk belőle. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, a pereceket fakanálra fűzzük, és a vízbe engedjük. A vízben a pereceket kissé megmozgatjuk, hogy le ne tapadjanak. Ha a perecek feljönnek a víz színére, akkor kiszedjük, ruhára rakjuk. Közben a vajat vagy a zsírt fölmelegítjük, tejföllel elkeverjük, és ebben a keverékben a pereceket megforgatjuk, azonnal forró kemencébe tesszük és megsütjük. Süthetjük villany- vagy gázsütőben is, csak lassan megy, mert sok van belőle. Régen az ünnepi asztal süteménye volt.

Hókifli

70 dkg liszt, 25 dkg zsír vagy margarin, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 pohár tejföl, 15 dkg porcukor. Töltelékéhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 3-4 evőkanál tej. A langyos cukros tejben az élesztőt elkeverjük. A megszitált lisztet gyúródeszkára tesszük. Zsírral vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható, de ne lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, kettévágjuk, és cipóba gyúrjuk. Fél centi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és a kis lapocskákat tízesével összerakjuk. A leesett darabokat újra összegyúrjuk, később kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A kiszaggatott lapokat egy csomóba felvesszük és megfordítjuk, hogy a legalsó lap legyen felül, és egyenként kissé megnyújtjuk. Ismét rakjuk össze tízesével. Elkészítjük a tölteléket: a 3-4 kanál tejet felforraljuk, a cukrot, a diót, a citromhéjat a tejbe tesszük, jól összekeverjük és kihűtjük. A tésztalapocskákat úgy vesszük föl, hogy megfordítjuk, és ami legalul volt, kezdjük el tölteni. A lapocska közepébe kis dióhalmot teszünk. A tészta egyik felét ráhajtjuk, kicsit megsodorjuk, meghajlítjuk, és gyengén zsírozott tepsibe tesszük. Mire a töltéssel végzünk, az első tepsit már süthetjük is. A sütő ne legyen nagyon forró, hogy a kiflik a sülés után is fehérek maradjanak. Porcukorban meghempergetjük, és hidegen tálaljuk. Nagyon kiadós tészta, és sokáig eltartható. A kifliket tölthetjük gesztenyével is, úgy talán még finomabb.

Ella néni süteménye

40 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 3-4 evőkanál cukor. Töltelékhez: 15 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 5-6 evőkanál savanykás lekvár. A megszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy a margarinnal. A közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a tojások sárgáját, a cukros tejben feloldott élesztőt és összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és három cipóba gyúrjuk. Külön-külön gyufaszálnál kissé vastagabbra kinyújtjuk, a lekvárral megkenjük. Mindkét oldaláról felcsavarjuk úgy, hogy a közepén a két hajtás közt egyujjnyi távolság maradjon, gyengén kizsírozott tepsibe tesszük. Ne tegyük közel egymáshoz, mert megnőnek. A tojások fehérjét kemény habnak verjük, belekeverjük a cukrot, a darált diót, a kakaót, és a tepsibe tett tészták közepében hagyott mélyedésben egyenletesen elsimítjuk. Nem túl forró sütőben megsütjük. Rézsútosan fölszeljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Diós, mákos bejgli

1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, csipetnyi só. Töltelékhez: 50 dkg mák, 50 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja, 4 dkg zsemlemorzsa, 60 dkg cukor, 2 kávéskanál rum. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (margarinnal), a zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához adjuk, 1 tojással és késhegynyi sóval együtt. Az egészet jól összegyúrjuk. Hideg helyen 2-3 órát pihentetjük. Utána hat egyenlő részre osztjuk, és cipóba gyúrjuk. Pár perc pihentetés után 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat dióval, hármat mákos töltelékkel töltünk meg. A tölteléket a tészta széléig kenjük. A kinyújtott és megtöltött tészta két végét 1 cm szélesen behajtjuk. Hosszanti oldalán a tésztát felcsavarjuk, és gyengén zsírozott tepsibe rakjuk (ne szorosan). A tetejét tojással megkenjük és 1/2 óráig meleg helyiségben kelni hagyjuk. Ismét megkenjük tojással, most hideg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a tojás a tetején megrepedezik. Közepes meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Máktöltelék készítése: 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, a mákot leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük.

Diótöltelék készítése: 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, és a diót leforrázzuk, hozzáadjuk a késhegynyi fahéjat, a mazsolát, a zsemlemorzsát és egy kávéskanál rumot. Jól elkeverjük, és a tésztára hidegen kenjük. A töltelékek se hígak, se kemények ne legyenek, mert akkor a bejgli kireped.

Mákos szelet

1/2 kg liszt, 25 dkg margarin vagy vaj, 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl tej, 1-2 dl tejföl és csipetnyi só. Töltelékhez: 30 dkg őrölt mák, 28 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál búzadara, 3 tojásfehérje. Az élesztőt az 1 dl langyos tejjel, kevés cukorral elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat, az élesztőt, a cukrot és a tejfölt. Gyorsan összedolgozzuk és két darabra vágjuk. Cipót formálunk belőle. 1/2 órát pihentetjük, tepsibe nyújtjuk, a tölteléket rákenjük, a másik tésztalapot ráhelyezzük. Villával megszurkáljuk, tojással megkenjük. 10-15 percet pihentetjük, és közepes hőfokú sütőben sütjük. Töltelék: a maradék tejet felforraljuk, a fele cukorral és citromhéjjal. Beletesszük a mákot, a búzadarát, sűrűre főzzük és kihűtjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, a kihűlt mákot óvatosan hozzákeverjük, és a tésztát megtöltjük. A megsült tésztát keskeny téglalap alakúra szeleteljük.

Kígyórétes

1/2 kg liszt, 25 dkg margarin vagy 22 dkg zsír, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, kevés langyos tej. Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A margarint vagy a zsírt habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, az élesztős tejet, csipetnyi sót és végül a lisztet. Az egészet jól összegyúrjuk, négy cipót gyúrunk belőle. A cipókat hosszú téglalap alakra kinyújtjuk (kb. 50 x 25 cm). A lap hosszabb oldalát 8 cm mélységben, 2 cm szélességben bevagdaljuk. A simán maradt részt közepéig hosszában morzsával, darával vagy őrölt dióval megszórjuk és ráhelyezzük a tölteléket. A simán maradt részt a töltelékre hajtjuk. A bevagdalt részeket a tésztára keresztbe hajtogatjuk és tojással megkenjük. Jó meleg sütőben megsütjük. Ferdén szeletekre vágjuk, és porcukorral megszórva frissen tálaljuk. Töltelék készítése: 1 kg almát meghámozunk, lereszeljük, 10-15 dkg cukorral puhára pároljuk. Kihűtjük, a tésztára hintjük. Túrótöltelék: 1/2 kg túrót átpasszírozzuk, 3 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral kikeverjük, kevés reszelt citromhéját hozzáadjuk. A tojások fehérjét kemény habnak verjük, és a túróhoz keverjük. Ha túróval töltjük a tésztát, akkor búzadarát hintünk alá. Ha almával, akkor diót vagy morzsát.

Barackos lepény

35 dkg liszt, 3 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 25 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 kg sárgabarack, 10 dkg őrölt dió. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, 1 egész tojást, és 15 dkg cukrot. Összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, és közepes nagyságú tepsibe tesszük. A tészta tetejére ráhintjük az őrölt diót. A barackot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kettévágva kivesszük a magját, lecsepegtetjük, a maradék cukorban megmártjuk, és magházukkal lefelé a tésztára rakjuk. Nem túl forró sütőben megsütjük, és közepes nagyságú kockákra felvágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Almás lepény I.

35 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1 tojás, 1 tojássárgája, késhegynyi sütőpor, 2 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál tejföl, 1 kg alma, 25 dkg cukor, késhegynyi fahéj, fél marék őrölt dió. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a két evőkanál cukrot, az egész tojást és a tojássárgáját. A tejföllel közepes keménységű tésztát gyúrunk. Jól összedolgozzuk. 1/4 része tésztát félretesszük, a többit fagyos zsírral kikent tepsibe nyújtjuk. Megszórjuk az őrölt dióval, rárakjuk az időközben cukorral és fahéjjal megpárolt, kihűlt almát. A megmaradt tésztát késhát vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A csíkokat az almára rács alakban rakjuk. Tojásfehérjével megkenjük, forró sütőben megsütjük. Tetszés szerinti és nagyságú kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Almás lepény II.

40 dkg liszt, 20 dkg zsír, 6 evőkanál porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 2,5 dl tejföl, 2 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só, 1/2 bögre morzsa, 35 dkg cukor, 1,5 kg alma. A lisztet a zsírral, a tojás sárgákkal, a tejföllel, a rummal, a citrom reszelt héjával összegyúrjuk. Hideg helyre tesszük. (Legjobb este elkészíteni.) A tészta felét másnap ceruza vastagságúra kinyújtjuk, tepsibe tesszük, kicsit megszurkáljuk és félig megsütjük. Kivesszük a sütőből, kevés morzsával meghintjük. Rátesszük a megtisztított, szeletekre vágott almát, fahéjas cukorral megszórjuk. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk vékonyra, és befedjük vele az almát. Tojással bekenjük, villával kissé megszurkáljuk, és mérsékelt tűznél pirosra sütjük. Kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Meggyes lepény

35 dkg liszt, 35 dkg vaj, 5 tojás, 28 dkg cukor, 1,5 kg meggy és a meggyhez még 30 dkg cukor, fél marék darabosra vágott dió. A vajat habosra keverjük, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, a tojás sárgákat, nagyon alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a liszt felét, és a habbal váltakozva a liszt másik felét. Gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Egyenletesen elsimítjuk, megszórjuk a darabos dióval és a kimagozott és lecsepegtetett, cukorral összekevert meggyet rászórjuk. Mérsékelt tűznél megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Ugyanígy készíthetünk cseresznyés lepényt is, csak a cseresznyét fele mennyiségű cukorral szórjuk meg.

Túrós lepény I.

30 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 6 dkg zsír, 2 dl tej, csipetnyi só. Töltelékhez: 1/2 kg túró, 3 tojás, 15 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 5 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben feloldjuk. A lisztet gyúródeszkára öntjük. Közepében egy kis mélyedést készítünk, beletesszük a tojást, a zsírt, a csipetnyi sót, az élesztős tejet. Gyúrjuk össze, és ha kell, kevés tejet öntsünk hozzá. Dolgozzuk ki jól, takarjuk le, és fel óráig hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra és tegyük a kizsírozott tepsibe. Elkészítjük a túrótölteléket. A túrót áttörjük, a tojássárgáját a cukorral és a citrom reszelt héjával habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a lisztet, a mazsolát, a tojásfehérjék kemény habját. Az egész anyagot óvatosan összekeverjük, és a tésztára kenjük. 15 dkg lisztből, 8 dkg vajjal, 1 kanál porcukorral, fél tojással kemény tésztát gyúrunk, és a túróra reszeljük úgy, hogy mindenütt legyen a túrón tészta. Forró sütőbe tesszük, és aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Túrós lepény II.

40 dkg liszt, 20 dkg zsír, 12 dkg cukor, 2 tojássárgája, késhegynyi sütőpor, 1 kanál tejföl. Töltelékhez: 80 dkg túró, 25 dkg cukor, 4 tojás, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál búzadara, 1 citrom reszelt héja. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojás-sárgát, a sütőport, és a tejföllel az egész anyagot összegyúrjuk, kettévágjuk. Az egyik legyen kicsit nagyobb. A nagyobb tésztalapot kinyújtjuk, kizsírozott tepsibe tesszük, kicsit megszurkáljuk, félig megsütjük. Elkészítjük a túrótölteléket. A túrót áttörjük, három tojássárgáját fele cukorral kikeverünk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a túróhoz adjuk, a mazsolával, a citrom héjával és a tejföllel együtt. Az egészet óvatosan összekeverjük, és a darával meghintett tésztalapra simítjuk. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, a túrót befedjük, tojással megkenjük és aranysárgára sütjük. Kockákra vágjuk és tálaljuk.

Túrós alagút

16 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál tejföl. Töltelékhez: 40 dkg túró, 25 dkg cukor, 2 evőkanál búzadara, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 5 dkg mazsola. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a kakaót, a cukrot, a szódabikarbónát, a tojássárgáját, a tejfölt. Jól összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. Egy őzgerincformát kizsírozunk, és a tésztával kibéleljük. (A tésztából annyi maradjon, hogy a gerincformát befedhessük.) A túrótölteléket elkészítjük: a túrót áttörjük, a cukrot, a tojás sárgákkal jól kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a túróhoz adjuk, hozzáadjuk a mazsolát, a búzadarát, a vaníliás cukrot, az egészet óvatosan összekeverjük, és a tésztával bélelt gerincsütőbe helyezzük. A megmaradt tésztalappal a túrót befedjük és közepes hőmérsékletű sütőben 3/4 óráig sütjük. Ha megsült a tészta, gyúródeszkára borítjuk, hűlni hagyjuk. Szeletekre vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk. A túrótöltelékbe mazsola helyett meggyet vagy cseresznyét is tehetünk. A tésztát kívül bevonhatjuk hideg citrommázzal, így még szebb.

Habos linzerkoszorú

35 dkg liszt, 15 dkg zsír, 12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, késhegynyi vaníliás cukor, 1-2 kanál tejföl. Krémhez: 2 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 3 evőkanál ribiszke-, vagy málnalekvár. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, és a tejföllel összegyúrjuk /nagyobb, hullámos szélű szaggatóval kiszaggatjuk, és minden másodikat kilyukasztjuk. Gyenge tűzön megsütjük. Elkészítjük a krémet: a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, belekeverjük a ribiszke-, vagy a málnalekvárt, és a sütemények sima lapját megkenjük, rányomjuk a lyukas koszorúkat úgy, hogy a hab középen kissé feljöjjön. Kis szitán keresztül porcukorral meghintjük.

Szigeti perec

56 dkg liszt, 28 dkg vaj, 28 dkg porcukor, 3 főtt tojássárgája és 1 nyers egész tojás, 1 evőkanál tejföl, késhegynyi szódabikarbóna, 3-4 evőkanál baracklekvár, 5-6 dkg dió, 2 evőkanál kristálycukor, A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a főtt tojássárgáját villával összetörjük, és a vajas liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a cukrot, a szódabikarbónát, a nyers egész tojást, és a kanál tejföllel összegyúrjuk. Kinyújtjuk vékonyra, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden másodiknak a közepét gyűszűvel kiszúrjuk. Tojásfehérjébe mártjuk a lyukasakat, és az apróra vágott cukorral elkevert dióval beszórjuk. Gyenge tűzön megsütjük. A sima lapokat lekvárral megkenjük, és a lyukasakat ráragasztjuk úgy, hogy a közepén a lekvár kissé följöjjön. Dió nélkül, csak cukorba mártva is készíthetjük.

Kókuszos kifli

25 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaníliás cukor. A lisztet a vajjal vagy a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a kókuszreszeléket. Gyorsan összegyúrjuk, ceruza vastagságú rudaknak sodorjuk, 5 cm hosszúra daraboljuk, kifli alakúra meghajlítjuk. Közepes tűznél világosra sütjük. Forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Kókuszreszelék helyett nagyon apróra őrölt dióval vagy mandulával is elkészíthetjük. A kis kiflik végeit csokoládémázba is bemárthatjuk, így mutatósabb, csak vigyázzunk, mert a kiflik nagyon könnyen törnek.

Mandulás sütemény

21 dkg liszt, 14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 3 tojás keményre főtt sárgája, 15 dkg héjazott, durvára tört mandula, 2 nyers tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a keményre főtt tojássárgáját, amit előzőleg villával összetörtünk, és 8 dkg durvára tört mandulát. Két nyers tojássárgájával összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, különböző formákba szaggatjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük. Apróra vágott, cukorral elkevert mandulával megszórjuk, halványsárgára sütjük.

Citromkoszorú

28 dkg liszt, 16 dkg zsír vagy 18 dkg vaj, 14 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom, 3-4 evőkanál finomabb lekvár. A lisztet a zsírral vagy vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és a levét, 1 tojást. Az egészet összegyúrjuk. Koszorú alakra kiszaggatjuk, minden második közepét kiszúrjuk, halványra sütjük, és lekvárral összeragasztjuk.

Zserbószelet

35 dkg liszt, 5 dkg cukor, 15 dkg zsír, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája, késhegynyi szódabikarbóna. Töltelék: 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 bögre lekvár. Behúzáshoz: 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1/2 csomag vaj. Az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a tojást, szódabikarbónát, a cukrot. Jól összegyúrjuk, három cipóra osztjuk. Tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Gyengén zsírozott tepsibe tesszük. Az alsó lapot lekvárral megkenjük. Cukros őrölt dió keverékének felével meghintjük. Rátesszük a másik lapot. Ugyanígy lekvárral megkenjük, a maradék dióval meghintjük, és a harmadik lapot is rátesszük. Kicsit megszurkáljuk, és egy órán át pihentetjük. Lassan sütjük. Ha világos pirosra sült, deszkára csúsztatjuk és kakaós mázzal behúzzuk. A máz készítése: a cukrot 1 dl vízzel leöntjük, hozzákeverjük a kakaót, és erős tűzön forraljuk. A habját leszedjük, és addig főzzük, amíg hólyagokat vet. Egy kiskanálnyit kiveszünk, és hideg vízbe cseppentjük, ha nem folyik szét, és ujjunkkal összefogva golyót tudunk belőle formálni, akkor a szirupot levesszük, a vajat belekeverjük, és gyorsan a sütemény tetejére öntjük. Széles késsel elsimítjuk, és hagyjuk száradni. Éles késsel keskeny hosszúkás szeletekre vágjuk. A tésztát márványos cukormázzal is bevonhatjuk.

Szalalkális krémes lepény

1/2 kg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg cukor, 2 dkg szalalkáli, 1 csésze tej. A krémhez: 35 dkg cukor, 1 liter tej, 5 dkg kakaó, 6 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 1/2 rúd vanília. A lisztet a zsírral, a cukorral eldörzsöljük. A tejben a szalalkálit felolvasztjuk, és a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre. A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük. Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával forrni tesszük. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük, és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a fele vajat elkeverjük benne, és melegen a lapokat megtöltjük. A hat lapot egyenként a folyós krémmel megkenjük, egymásra rakjuk. A megmaradt vajat felolvasztjuk, a tészta tetejét az olvasztott vajjal megkenjük, és porcukorral meghintjük. Hideg helyre tesszük, csak másnap szeleteljük. Ezeket a lapokat karamellás krémmel is megtölthetjük. Olcsó, kiadós, finom sütemény.

Fűszeres karikák

25 dkg liszt, 12 dkg zsír, 25 dkg cukor, 1 kávéskanál fahéj, néhány szem őrölt szegfűszeg, 2 tojás, 1/2 kávéskanál szalalkáli. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, a cukorral, a fűszerekkel és a szalalkálival összekeverjük. A tojásokat hozzáadjuk, jól összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a közepüket kilyukasztjuk, és gyenge tűzön megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Kekszkrémes

4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt. Töltelék: 30 dkg háztartási keksz, 1 dl feketekávé, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 1 dl rum, 1 evőkanál kakaó, 1/2 csomag csokoládédara. A 4 tojásból, a 4 evőkanál cukorból, a 4 evőkanál lisztből a szokásos módon piskótát sütünk. A kekszet diódarálón ledaráljuk, és a feketekávés rummal leöntjük. A vajat 20 dkg cukorral és egy evőkanál kakaóval habosra keverjük. A kekszet folytonos keverés mellett hozzáadjuk, és a kihűlt tésztára kenjük. Csokoládédarával megszórjuk. Ha jól kihűlt, kockára vagy kis háromszögekre vágjuk.

Citromszelet

30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, 1/2 csomag szalalkáli, 1 dl langyos tej. A krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom, 3 dl tej, 4 evőkanál liszt. A mázhoz: 1 tojásfehérje, 12 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a 3 evőkanál cukrot, 1 tojást, 1 dl langyos tejben feloldott szalalkálit, és jól összegyúrjuk. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük. Elkészítjük a krémet. A vajat a porcukorral, a citrom reszelt héjával habosra keverjük. A tejet főni tesszük. A lisztet kevés tejjel simára keverjük, és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Ha a krém kihűlt, a kikevert vajjal és a citromlével habosra keverjük, a lapokat megtöltjük. Az első lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot, és rákenjük a maradék krémet. Erre jön a harmadik lap. A máz készítése: egy tojásfehérjét a 12 dkg porcukorral és a citrom levével nagyon sűrűre keverjük. (Zsírmentes fém, vagy fakanállal keverjük.) A tésztára kenjük. Forró vizes késsel lehetőleg másnap vágjuk fel.

Londoni szelet

15 dkg vaj vagy 13 dkg zsír, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 tojás, késhegynyi sütőpor. A krémhez: 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 3-4 evőkanál ribiszkelekvár. A mázhoz: 3 dl kristálycukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl feketekávé, 10 dkg vaj. A lisztet a vajjal, vagy a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a sütőport, jól összegyúrjuk. Gyengén zsírozott tepsibe nyújtjuk. Lekvárral vékonyán megkenjük. A tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót, és a lekvárral megkent tésztára simítjuk. Nem túl forró sütőben megsütjük, kávémázzal bevonjuk. A máz készítése: a cukrot a feketekávéval leöntjük, hozzákeverjük a kakaót, és erős tűzön felfőzzük, ha már jól sűrűsödik, kis kanállal kiveszünk belőle. Hideg vízbe cseppentjük, ha nem folyik szét, a tűzről levesszük és a vajat hozzákeverjük. Ha a vaj elvegyült a mázba, akkor a megsült tészta tetejére kenjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk.

Vendégváró

25 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg szalalkáli, 5 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 2-3 evőkanál tej. A krémhez: 4 dl tej, 5 evőkanál liszt, 1/4 rúd vanília, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1-2 evőkanál rum. Négy tojásból piskótát készítünk a szokásos módon. A 25 dkg lisztet az 5 dkg vajjal elmorzsoljuk. A 2 evőkanál tejben a szalalkálit fölolvasztjuk. A liszthez adjuk az 5 dkg cukrot, a tojást, a 2 dkg kakaót és a tejben feloldott szalalkálit. Az egészet jól összegyúrjuk. Két cipóra osztjuk és vékonyra kinyújtjuk. Lisztezett tepsi hátán megsütjük külön-külön. Sütés előtt a tésztát villával szurkáljuk meg. Elkészítjük a krémet. A 3 dl tejet a vaníliával és a cukorral főni tesszük. A lisztet a maradék tejjel simára keverjük, kevés langyos tejjel fölhígítjuk, és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett simára főzzük. Ha kihűlt, a rumot belekeverjük, és az előre kikevert vajhoz adjuk. Az egészet még egyszer jól kikeverjük, és a tésztát megtöltjük. A lapra a krém felét rákenjük, rátesszük a kisütött piskótát, ismét krémet kenünk, és a felső lapot is rátesszük. Kissé rányomkodjuk, tetejét porcukorral meghintjük, de csokoládémázzal is bevonhatjuk. Nagyon kiadós és mutatós sütemény.

Őzháttorta

5 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl étolaj, 1 dl meleg víz, 25 dkg liszt, 3/4 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó. A krémhez: 25 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál rum, 1 vaníliapuding-por. Az 5 tojássárgáját a 25 dkg cukorral kikeverünk, fokozatosan hozzáadjuk az étolajat, a meleg vizet, és nagyon jói kikeverjük. Hozzáadjuk az 5 tojás habját és a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet óvatosan összekeverjük. A tészta felét kivajazott, kilisztezett őzgerinc formába öntjük. A másik felében elkeverjük a 2 evőkanál kakaót, és ugyanúgy kilisztezett, kivajazott őzgerincformában sütjük meg. A megsült tésztákat kiborítjuk és kihűtjük. A krémet elkészítjük. A vaníliapudingport az előírás szerint megfőzzük és kihűtjük. A margarint vagy a vajat a porcukorral habosra keverjük. A kihűlt krémhez adjuk a rumot, és a kikevert vajat még egyszer jól kikeverjük. A kihűlt tésztát 1 cm-es szeletekre vágjuk. Egy sárga, egy barna tészta, és közben krémmel kenve, addig folytatjuk, míg a készletünkből tart. Egy hosszú tésztát kapunk, amelyet bevonhatunk a saját krémjével és csokoládémázzal is. Rézsútosan szeleteljük, így érdekes szeleteket kapunk.

Diós pite

25 dkg liszt, 8 dkg porcukor, kevés citromhéj, 16 dkg vaj, 1 tojás. A töltelékhez: 4 tojás, 1 evőkanál rum, 20 dkg cukor, 22 dkg őrölt dió. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a citrom héját, a cukrot, és a tojással gyorsan összegyúrjuk. Tepsi nagyságúra nyújtjuk, gyengén zsírozott tepsibe tesszük. Pihentetjük, amíg elkészül a felső része. A töltelék készítése: a négy tojássárgáját a rummal és a 20 dkg cukorral habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, könnyedén hozzákeverjük a tojássárgájához, az őrölt dióval együtt. Az így elkészített diós keveréket a tepsiben lévő tésztára egyenletesen elkenjük. A tésztát lassan sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és hidegen vágjuk fel kb. 6 cm hosszú és 2 cm széles szeletekre.

Vajjal hajtogatott leveles tészta

20 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1/4 citrom leve vagy 1 kávéskanál ecet, csipetnyi só. A 17 dkg vajat, 3 dkg liszttel összegyúrunk, majd lapos téglalap alakúra formáljuk, és hideg helyre tesszük. A megmaradt 17 dkg lisztből, a 3 dkg vajból és a tojássárgájával, a citrom tevével és nagyon enyhén sós vízzel, a rétestésztánál valamivel keményebb tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk cipóformára. Tetejét bevagdossuk ikszesen, és 30 percig pihentetjük. A félórai pihenés után kinyújtjuk, de csak annyira, hogy a lisztes vajat bele tudjuk csomagolni, hogy a vaj sehol ki ne látsszon. Kinyújtjuk gyúródeszka hosszúságába, és úgy hajtjuk be, hogy a hosszanti két széle a tészta közepén összeérjen. Középen befelé ismét összehajtjuk, ezáltal négy réteg tészta lett. Hidegre tesszük, fél óráig pihentetjük, és pihenés után újra kinyújtjuk a tésztát, és úgy hajtjuk össze, hogy három réteg tegyen. Ez a szimpla hajtás. Az előbbi a duplahajtás. Harmincperces pihenésekkel két dupla, két szimpla hajtással készítjük a leveles tésztát. Az utolsó pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, és tetszés szerint fölhasználhatjuk. Ebből a tésztából többféle finom süteményt készíthetünk. Krémesnek, kiflinek, sajtos, sós rudaknak vagy lepények felső borítására is használhatjuk.

Krémes lepény

20 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1/4 citrom leve, vagy 1 kávéskanál ecet, csipetnyi só. A krémhez: 1/2 liter tej, 20 dkg cukor, 5 tojás, 8 dkg liszt, 1/2 rúd vanília. A 20 dkg vajból, 20 dkg lisztből, 1 tojás sárgájából, 1/4 citrom levével és a csipetnyi sóval a szokásos módon vajas hajtogatott leveles tésztát készítünk. 3 mm vastagra kinyújtjuk, és lisztezett tepsi hátán két lapot sütünk. Sütés előtt a lapot megszurkáljuk, és forró sütőben világosbarnára sütjük. A megsült lapot deszkára csúsztatjuk. A második lapot a tepsi hátán hagyjuk, és elkészítjük a krémet. A tejet a fele cukorral, vaníliával főni tesszük. A tojássárgáját egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a lisztet, és kevés langyos tejjel simára keverjük. Habverővel folytonosan keverve sűrű péppé főzzük. Időközben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a forró sárga krémhez keverjük, nagyon óvatosan. (A legjobb egy drótszálas habverő, amivel inkább forgatjuk, mint keverjük a masszát.) A tepsi hátán lévő lapra a krémet egyenletesen rákenjük, meleg, de nem forró sütőbe pár percre a krémes tésztát visszatesszük. Kihűtjük, és a másik megsült lapot 5x5 cm-es kockákra vágjuk, és a krémre egyenletesen felrakjuk. A kockák vágásai közt vizes késsel a krémest fölvágjuk. Porcukorral meghintjük.

Képviselőfánk

10 dkg zsír, 10 evőkanál víz, 10 dkg liszt, 5 tojás. A krémhez: 7 dl tej, 20 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, 10 dkg liszt, 5 tojás. A zsírt langyosra olvasztjuk, beleöntjük a vizet, felforraljuk, a lisztet folyamatosan beleöntjük és nagyon jól elkeverjük. A tűzről levesszük, a tojásokat egyenként a félig kihűlt masszába keverjük. Nagyon jól ki kell keverni. Gyengén zsírozott tepsibe tojásnyi halmokat rakunk. (Ne sűrűn.) Forró sütőbe tesszük, ekkor fél deciliter vizet beleöntünk és az ajtót azonnal becsukjuk. 10 percig ne nézzük meg, ne nyissuk ki az ajtót. Tíz perc után a sütő hőmérsékletét csökkentsük, és szárítsuk ki jól a fánkokat. Ha a fánkok kihűltek, felső harmadukat levágjuk és a kihűlt krémmel megtöltjük. Tetejüket visszahelyezzük, porcukorral meghintve tálaljuk. A krém készítése: a tojások fehérjét félig fölverjük, hozzáadjuk a cukrot és gőz felett kemény habbá verjük, félretesszük. A tejet a vaníliával forrni tesszük. A tojás sárgákat a liszttel és kevés hideg tejjel simára keverjük, 2-3 evőkanál langyos tejjel még felhígítjuk és a forrásban lévő tejhez öntjük. Habverővel folytonosan keverve sűrűre főzzük. Ha már pöfög, akkor jó. A forró krémhez keverjük a keményre vert fehérjét (inkább csak forgassuk), amíg jól elvegyül a fehér és a sárga krém. A krémet hagyjuk kihűlni. A fánkokat a kihűlt krémmel töltsük meg. A krémnek könnyűnek és rezgősnek kell lenni. A képviselőfánkokat nemcsak porcukorral hinthetjük meg, hanem világosbarna karamellt is csöpögtethetünk rá.

Zalakocka

A sárga laphoz: 5 tojás, 13 dkg cukor, 10 dkg liszt. A barna lapokhoz: 5 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg liszt, 3 dkg kakaó. A krémhez: 112 liter tej, 2 csomag csokoládé-krémpor, 5 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 dkg tojáshab. A szóráshoz: 5 dkg csokoládédara. ' Az 5 db tojást a 13 dkg cukorral meglangyosítjuk, és addig verjük, amíg a habverő nyakán megáll. Óvatosan hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, egy zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, megsütjük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk. Az 5 tojásból, a 13 dkg cukorból, a 7 dkg lisztből és a 3 dkg kakaóból ugyanígy készítünk, ugyanekkora tepsiben, két barna lapot. Elkészítjük a krémet: 2 dl tejben elkeverjük a krémport. Kicsit pihentetjük, hozzáadjuk a cukor 1/3 részét és a maradék tejet. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük. Kiveszünk belőle 4 dkg-ot, majd a forró krémbe forgatjuk és kihűtjük. A vajat 10 dkg porcukorral és a 4 dkg habbal, habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel óvatosan összekeverjük. A lapokat megtöltjük. Alul egy barna lap, rákenünk félujjnyi vastagságú krémet. Rátesszük a sárga lapot és erre is félujjnyi krémet kenünk. Erre tesszük a második barna lapot. A felső lapot is krémmel vonjuk be. A krémre ráhintjük a csokoládédarát. Kockákra vágva tálaljuk.

Négerkocka

20dkg cukor, 4 tojás, 5 dkg zsír, 2 dkg kakaó, 1 csomag sütőpor (10 g-os), 12 evőkanál tej, 20 dkg liszt.

A mázhoz: 3 evőkanáI tej, 20 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg vaj. 20 dkg cukrot az 5 dkg zsírral, a 4 tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 2 dkg kakaót, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a 20 dkg lisztet, az 1 csomag sütőporral elkevert 12 evőkanál tejet. Az egész masszát simára keverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Közepes hőfokú sütőben sütjük. Ha megsült, még melegen a tetejére kenjük a közben elkészült habot. A 4 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verjük, és egyenletesen a tésztára kenjük. Langyos sütőben megszárítjuk. Ha kihűlt, a következő mázzal vonjuk be. 3 evőkanál tejben 20 dkg cukrot, 2 evőkanál kakaót sűrűre főzünk. Félig kihűtjük, 10 dkg vajat keverünk bele, gyorsan a kihűlt tésztára kenjük, és mielőtt törne, kockákra vágjuk.

Habos lepény

5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojásoknak a keményre vert habját óvatosan hozzákeverjük és papírral bélelt tepsibe öntjük. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A habhoz kell: 5 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 szelet olvasztott csokoládé. A tojásfehérjéket gőz felett kemény habnak verjük, és a megsült piskótatésztára egyenletesen rákenjük. Ha a hab kihűlt és kérget kap, akkor a vajat a csokoládéval összemelegítjük, és a hab tetejére egyenletesen rásimítjuk. Ha a csokoládé már megkötött, forró vizes késsel kockákra vagy hosszúkás szeletkékre vágjuk.

Violalepény

4 tojás, 14 dkg cukor, 14 dkg zsír, 14 dkg őrölt dió, 2 dkg kakaó, 10 dkg liszt, 1/2 sütőpor (5 gramm), 2-3 evőkanál tej. A bevonathoz 3 tojás sárga, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál citromlé. A 4 tojássárgáját a porcukorral, a zsírral habosra keverjük. Adunk hozzá 14 dkg őrölt diót, a kakaót, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Összekeverjük, és a 4 tojás kemény habját könnyedén belekeverjük, zsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük. A bevonat készítése: A 3 tojássárgáját 20* dkg cukorral és a citromlével habosra keverjük és a tésztára kenjük, lassan szárítjuk, és forró vizes késsel kisebb kockákra vágjuk.

Ribiszkés sütemény

20 dkg cukor, 4 tojás, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor (10 g-os), 8 kanál feketekávé, 5 tojásfehérje, 10 dkg őrölt dió. A krémhez: 3 dl tej, 1 csomag vaníliapuding-por, 1 kis db vanília, 20 dkg cukor, 1 evőkanál liszt, 25 dkg vaj, vagy 1 Ráma margarin, 1/4 kg szemezett ribiszke. A cukrot a tojássárgájával nagyon jól kikeverjük. Hozzáadunk 20 dkg lisztet a sütőporral elkeverve, 8 evőkanál feketekávét és az őrölt diót. Az 5 tojásfehérjét kemény habnak verjük, és a masszához óvatosan hozzákeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Nem túl forró sütőben megsütjük. Ha kihűlt, bevonjuk a krémmel. A krém készítése: a tejet a vaníliával és a 20 dkg cukorral forrni tesszük. A pudingport és egy kanál lisztet kevés tejjel simára keverjük. Folytonos keveréssel a forrásban lévő tejhez öntjük. Sűrűre főzzük és kihűtjük. A vajat a tojássárgájával habosra verjük, és a kihűlt krémmel könnyedén összekeverjük" majd a kihűlt tésztára kenjük. A leszemezett ribiszkével az egész felületet telerakjuk. Meleg vizes késsel kockákra vágjuk és jól kihűtve tálaljuk. Á tészta tetejére ribiszke helyett tehetünk csokoládé mázat is úgy, hogy a 10 dkg vajat 10 dkg csokoládéval összemelegítjük, langyosra hűtjük és a krém tetejére egyenletesen rásimítjuk.

Piskótatészta

6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt. Egy tálban a hat tojássárgáját a fele cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéből a maradék cukor fokozatos hozzáadásával habot verünk. A habot óvatosan a tojás sárgákhoz keverjük a 12 dkg liszttel. Fehér papírral bélelt tepsibe öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelt tűznél megsütjük. A tepsiben kihűtjük, kiborítjuk, és a papírt leszedjük róla. Gőzmentes sütőben süssük.

Vizes piskóta

4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 1 késhegynyi sütőpor. A tojásokat a cukorral és a vízzel együtt nagyon habosra verjük, belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a papírral bélelt tepsibe öntjük. Megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a deszkára borítjuk és a papírt leszedjük róla.

Gyorspiskóta

6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt. A cukrot a tojásfehérjével, nagyon kemény habnak verjük. A habhoz adjuk a tojás sárgákat egyenként, folytonos keverés mellett. Fakanállal hozzákeverjük a lisztet. Papírral bélelt tepsiben gyenge tűzön megsütjük. Ha kihűlt, a tepsiből kiborítjuk, és a papírt leszedjük róla. .

Piskótatekercs

5 tojás, 5 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérje kemény habját óvatosan hozzákeverjük. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, nem túl szárazra kisütjük. Cukrozott tiszta szalvétára borítjuk. A papírt lehúzzuk és fölcsavarjuk a ruhával együtt. Ha kihűlt kinyitjuk, baracklekvárral megkenjük és szorosan fölcsavarjuk. Fölszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk. A piskótatekercset nagyon sokféle töltelékkel, krémmel tölthetjük. Készíthetjük a piskótatekercset úgy is, hogy egy kanál liszt helyett egy kanál kakaót keverünk bele, akkor barna lapot kapunk. De egy kanál liszt helyett tehetünk bele egy kanál őrölt diót is. Ezeket a tekercseket tölthetjük gesztenye-, dió-, csokoládé-, citrom-, kakaókrémmel is. A tekercseket kívül is bevonhatjuk, és villával meghúzogatva, jól kifagyasztva szeletelhető. Könnyen elkészíthető, mutatós sütemény.

Forró vizes piskóta

4 tojás, 25 dkg porcukor, 1 citrom héja és leve, 30 dkg liszt, 1 10 g-os sütőpor, 4 evőkanál forró víz. A tojássárgákat a cukorral 15 percig keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a forró vizet, a citrom levét és még 10 percig keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a reszelt citrom héjával és a tojásos masszához keverjük. A tojásfehérjét kemény habnak verjük, és részletekben a tojásos, lisztes keverékbe forgatjuk. Papírral bélelt tepsibe öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, és a papírt leszedjük róla. (Az így készített piskóta megfelel a 8 tojásos piskótának.)

Gyümölcsíz krémes

25 dkg porcukor, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 4 evőkanál forró víz.

Krém 20 dkg vaj, 10 dkg margarin, 1 vaníliás cukor, 30 dkg porcukor. Krém II.: 5-6 evőkanál baracklekvár, 5 evőkanál cukor. Krém III.: 1/2 liter tej, 3 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt. A forró vizes piskótát elkészítjük és két egyforma tepsiben megsütjük két egyforma lapnak. Krém 1.: a vajat, a margarint, a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük. Félretesszük. Krém II.: a baracklekvárt a cukorral szintén habosra keverjük és az előző krém 1/3 részét hozzátesszük, és nagyon jól kikeverjük. Krém III.: a tejet forrni tesszük a cukorral. A lisztet kevés tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Habverővel folytonosan keverjük, és sűrűre főzzük. Kihűtjük, a krém I. 2/3 részét hozzáadjuk, és habosra keverjük. A piskótalapokat megtöltjük. Az egyik lapot megkenjük a barackízes krémmel. Rátesszük a másik lapot, rákenjük a vajas krémet. Ritka fogú villával hullámos vonalakkal díszítjük és kihűtjük. Forró vízbe mártott, de szárazra törött késsel kockákra vágjuk. Csokoládédarával is díszíthetjük.

Kati szelet

A tésztához: 5 tojássárgája, 10 evőkanál víz, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 csomag 10 g-os sütőpor. A krémhez: 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 10 dkg őrölt dió. A habhoz: 5 tojásfehérje, 25 dkg cukor. A tojás sárgákat a cukorral, a vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Közepes hőfokú sütőben sütjük. A krém készítése: a tejet forrni tesszük, a búzadarát a cukorral, a kakaóval összekeverjük és folytonos keverés mellett a tejben megfőzzük. Kihűtjük, a vajat habosra keverjük, a diót hozzáadjuk, a kihűlt krémmel ismét jól kikeverjük, és a kihűlt tészta tetejére kenjük. A hab készítése: a tojások fehérjét a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük és ha kihűlt, a krém tetejére simítjuk.

Tejfölkrémes piskóta

4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 5 dkg durvára vágott dió. A krémhez: 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 3 dl tejfői, 3 evőkanál liszt, 1 tojás. A mázhoz: 10 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 3 kanál porcukor. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót, a tojások keményre vert habját és a lisztet. Az egész anyagot óvatosan összekeverjük és megsütjük. Enyhén cukrozott deszkára borítjuk. A krém készítése. 3 dl tejfölt, a lisztet, a tojást összekeverjük, és sűrűre főzzük. A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, a kihűlt krémmel jól kikeverjük és a tésztára kenjük. A máz készítése: a vajat, porcukrot, a kakaót összemelegítjük és a krém tetejére langyosán rásimítjuk.

Vasvári krémtekercs

6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor. A krémhez: 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 30 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg mogyoró, 10 dkg kristálycukor, 35 dkg kimagozott meggy vagy meggybefőtt, 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum. A tojásból, lisztből és cukorból piskótatésztát készítünk a szokásos módon. Enyhén lisztezett zsírpapírra borítjuk, a papír segítségével melegen felcsavarjuk, kihűtjük. Elkészítjük a krémet. A tejet 10 dkg porcukorral és a kakaóval folytonos keverés mellett egy lábosban vagy üstben forrásig hevítjük. Ezután lehűtjük és hozzáadunk 30 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, és az egészet habosra keverjük. A 10 dkg kristálycukorból karamellt készítünk. A cukrot fölolvasztjuk, a nagyon apróra vágott mogyorót vagy diót beletesszük és együtt sötétsárgára pirítjuk. Közben egy sütőlapot vagy tepsi hátát megvajazunk és a karamellt ráöntjük. Ha kihűlt apróra törjük. A kakaós krém 1/3-át félretesszük, 2/3-ában elkeverjük a mogyorós karamellt, a kimagozott meggyet vagy a meggybefőttet és a rumba áztatott mazsolát. Ezt a krémet egyenletesen elsimítjuk a kinyitott piskótalapon, majd szorosan felcsavarjuk, most már papír nélkül. A félretett krémmel a tekercset kívül is megkenjük. Egy villával megcsíkozzuk, kifagyasztjuk és utána meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. A krémbe mogyoró helyett diót is használhatunk.

Barackos tekercs

5 tojás, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó.

A krémhez: 1 citromízű pudingpor, 2 dl tejszín, 15 dkg őszibarack befőtt, 20 dkg porcukor, 1 dl befőttlé. Az 5 tojássárgáját habosra keverjük az 5 evőkanál cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett hozzákeverjük a tojásfehérje kemény habját, a lisztet, a kakaót. A keverést alulról fölfelé végezzük, de csak addig, amíg az anyagok elosztódnak a masszában. A tepsit megvajazzuk vagy -zsírozzuk, liszttel megszórjuk és az anyagot beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk és megsütjük. Ha megsült, egy enyhén lisztezett zsírpapírra borítjuk és fölcsavarjuk. Egy citromízű pudingporból 3 dl tejjel, 10 dkg cukorral és 1 dl befőttlével sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, összekeverjük az időközben 10 dkg cukorral keményre vert tejszínhabbal. A piskótalapot kinyitjuk, és megkenjük vele a tésztát. Az őszibarackbefőttet kockákra vágjuk (néhány darab befőtt kockát meghagyunk), és a krémre rakjuk. Fölcsavarjuk, külsejét kis krémcsomókkal és a visszamaradt barackbefőttel díszítjük.

Gesztenyés tekercs

6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 4 evőkanál feketekávé, 1 evőkanál kakaó, 1 10 g-os sütőpor, 30 dkg főtt átpasszírozott gesztenye, 20 dkg porcukor, 2-3 evőkanál rum, 25 dkg vaj. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a kakaóval, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a feketekávét és a tojások keményre vert habját. Zsírpapírral bélelt tepsiben, nem túl forró sütőben sütjük. Ha a tészta megsült, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, ha kissé kihűlt, vízszintesen kettévágjuk (két lapot kapunk). A lapokat egymás mellé tesszük, egybecsavarjuk, kihűtjük. A 25 dkg vajat a 20 dkg porcukorral habosra keverjük, fokozatosan adjuk hozzá az áttört gesztenyét és a rumot. Együtt könnyű krémmé keverjük, és a tésztát megtöltjük. A felcsavart két lapot kinyitjuk, és egymás mellé tesszük. A gesztenyés krémet egyenletesen rákenjük és a két lapot együtt felcsavarjuk úgy, hogy a vágott felük alulra kerüljön. Hideg helyre tesszük és fölszeleteljük. Szép nagy szeleteket kapunk.

Narancsos őzgerinc

18 dkg porcukor, 2 evőkanál víz, 3 tojás, 2 dkg kakaó, 9 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 1 narancs, fél marék durvára vagdalt dió, 5 dkg mazsola. A krémhez: 1,5 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 narancs, 15 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg csokoládédara, 15 dkg vaj. A cukrot, a vízzel, a tojássárgájával, a narancs reszelt héjával és levével habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót, a lisztet, sütőport, a mazsolát és a diót. Jól elkeverjük és a tojásoknak a keményre vert habját óvatosan hozzáadjuk. Az egész masszát jól zsírozott, lisztezett őzgerincsütőbe simítjuk. Forró sütőben megsütjük. Ha kihűlt, vízszintesen kettévágjuk, és a krémmel megtöltjük. Kívül is ezzel a krémmel vonjuk be. A krém készítése: 1,5 dl tejet forrni teszünk. A tojást két evőkanál cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a fél narancs reszelt héját, a kanál lisztet, és kevés hideg tejjel fölhígítjuk. A forrásban levő tejbe öntjük, és sűrűre főzzük. A narancs levét a forró krémbe szűrjük és addig keverjük, amíg a krém között teljesen elvegyül. A krémet kihűtjük, a vajat a porcukorral habosra keverjük. A kihűlt krémet a vajjal újra kikeverjük, és a kettévágott őzgerincet megtöltjük. Kívül is ezzel a krémmel vonjuk be, utána csokoládédarával meghintjük, jól kihűtjük. Bordánként szeletekre vágjuk.

Gesztenyés őzgerinc

50 dkg kész gesztenyemassza, 15 dkg vaj, 2 evőkanál rum. (Ha a gesztenyemassza natúr, akkor 20 dkg porcukor is kell.) A krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszínhab. A gesztenyemasszát a vajjal, a rummal (ha natúr, akkor a cukorral is) összegyúrjuk. A gerincsütőt egy zsírpapírral kibéleljük és a gesztenyemasszát belesimítjuk. (Egy keveset hagyjunk ki belőle.) Közepébe kis vályút készítünk és a krémet belesimítjuk. A meghagyott gesztenyemasszát a krémre simítjuk, hideg helyre tesszük, ha megdermedt, kiborítjuk, a papírt lehúzzuk, és tejszínhabbal díszítjük, majd fölszeleteljük. A krém készítése: a vajat a cukorral habosra keverjük és megtöltjük vele a tésztát.

Diós őzgerinc

25 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 1 tojás, 4 púpozott kanál keményítő, 10 dkg darált dió, 1 doboz babapiskóta, 1 dl rum. A margarint a cukorral, a kakaóval és egy tojással nagyon jól kikeverjük. Hozzáadjuk a keményítőt, a darált diót, és az egész anyagot jól összedolgozzuk. A gerincsütőt zsírpapírral kibéleljük, és a masszából 1 cm vastag anyaggal kikenjük. A doboz babapiskótát a rumban egyenként megmártjuk és a kikent sütőbe élére belerakjuk. A maradék anyagot rárakjuk, hűtőbe tesszük és másnap fölszeleteljük.

Gesztenyés lepény

3 dkg vaj vagy margarin, 7 dkg cukor, 4 tojás, 7 dkg liszt. A krémhez: 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 32 dkg passzírozott gesztenye, 1-2 evőkanál rum. A díszítéshez: 2 dl tejszínhab, 5 dkg csokoládédara. A vajat vagy a margarint és a tojássárgáját habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojások keményre vert habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Ha kihűlt a következő krémmel töltjük meg: a vajat a porcukorral, a gesztenyével és egy-két kanál rummal habosra keverjük. A kihűlt tésztára kenjük. A tetejét tejszínhabbal és csokoládédarával díszítjük. Kockákra vágva tálaljuk.

Gesztenyés háromszög

6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt. A töltelékhez: 50 dkg cukrozott gesztenyemassza, 15 dkg vaj, 4 evőkanál rum, 3 evőkanál baracklekvár. A mázhoz: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 dl tejszínhab. A 6 tojásból, 6 evőkanál cukorból, 6 evőkanál lisztből a szokásos módon piskótát készítünk és nagy tepsiben sütjük. (Kb. 1 cm vastag legyen.) A tepsi hosszában 3 egyenlő részre fölvágjuk. A 3 evőkanál baracklekvárt a 2 evőkanál rummal elkeverjük. Mind a három szelet egyik oldalát egyenletesen bekenjük. Az egyik lapot hosszúkás tálra rakjuk és a barackízes felületére a gesztenyemasszát háromszög alakba felrakjuk. Jobbról és balról is rátapasztjuk a barackízes oldalával a két szelet tésztát, így háromoldalú hasábformát nyerünk, amely szeletelve háromszögű lapokat, illetve szeleteket ad. A hasáb két oldalát csokoládémázzal bevonjuk, amelyet a 10 dkg csokoládé és a 10 dkg vaj összemelegítésével nyerünk. Tejszínhabbal tálaláskor körülrakhatjuk.

Gesztenyepüré I.

25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg cukor, 1-2 evőkanál rum, 1 pohár tejszín, 1-2 evőkanál vaníliás cukor. A gesztenyemasszát összegyúrjuk a cukorral (2 evőkanál cukrot meghagyunk), a vaníliás cukorral és a rummal. A tejszínt a két evőkanál cukorral kemény habbá verjük, és tányérkákra elosztjuk. A habból egy keveset meghagyunk. A gesztenyemasszát egy burgonyanyomóba tesszük, és a habra nyomjuk. A megmaradt tejszínhabbal a gesztenyehalmokat díszíthetjük. Ha tettünk el gesztenyemasszát, akár a hűtőszekrény mélyhűtő részében, akár üvegben, akkor csak a tejszínhabot kell elkészítenünk, a gesztenyemasszát csak át kell nyomnunk burgonyanyomón, és így nagyon gyorsan készíthetünk gesztenyepürét.

Gesztenyepüré II.

25 dkg gesztenyemassza (ha cukor nélküli, akkor ízlés szerint cukrozzuk), 1 evőkanál kakaó vagy 2 szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál feketekávé, 1-2 evőkanál rum, 2 dl tejszín. Az egész anyagot jól összegyúrjuk. Az előre elkészített tejszínhabot egy tál közepére halmozzuk és a gesztenyemasszát burgonyanyomón át rányomjuk.

Gesztenyegolyó

30 dkg cukrozott kész gesztenyemassza, 6 dkg vaj, 1 evőkanál kakaó, 1 vaníliás cukor, 10 dkg csokoládédara. . A kész gesztenyemasszát a vajjal, a vaníliás cukorral jól összegyúrjuk, vizes kézzel kis golyókat formálunk belőle. Csokoládédarában megforgatjuk. Kis üvegtálra felhalmozva tálaljuk. Készíthetjük úgy is, hogy a golyó közepébe 1 szem meggybefőttet teszünk. Babapiskóta 4 tojás, 1 csomag szalalkáli, 12 evőkanál porcukor, 4 evőkanál olvasztott zsír, 4 evőkanál tejszín, vagy tejföl, szükség szerint liszt.

A tojást, a zsírt, a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálival elkevert tejfölt és annyi lisztet, hogy jót gyúrható tésztát kapjunk. Vékonyra kisodorjuk, babapiskóta-szaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett tepsi hátára rakjuk és cukorral meghintjük. Gyenge tűzön világosra sütjük.

Szalalkális apró sütemény

1 csésze cukor, 2 tojás, 12 dkg zsír, 50 dkg liszt, 1/2 csésze tej, 1 csomag szalalkáli, 6-7 dió. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadunk 1 egész tojást és egy tojásnak a sárgáját, valamint a cukor 2/3 részét és a tejben elkevert szalalkálit. Az egészet jól összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, különböző formájú szaggatókkal kiszaggatjuk. A diót durvára szeleteljük és cukorral összekeverjük. A süteményeket tojásfehérjével megkenjük, cukros dióban megmártjuk, és gyenge tűzön világosra sütjük.

Dióskiflí

5 tojásfehérje, 32,5 dkg cukor, 32,5 dkg őrölt dió, 20 dkg vékonyra szelt dió, 1/2 citrom leve. A tojásfehérjét félkemény habbá verjük. A cukrot és a citrom levét hozzátesszük, és gőz fölött sűrűre verjük. A darált diót hozzáadjuk, és gőz fölött még egy rövid ideig keverjük. Gyúródeszkára terítjük a vékonyra szelt diót. A főtt masszából kis halmokat szakítunk, és a vágott dióban meghempergetjük. Kifliket formálunk belőle. Vajjal vékonyán megkent, és kilisztezett tepsibe rakjuk. Langyos sütőben megszárítjuk.

Borzaskati

4 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 20 dkg vékonyra szelt dió, 1 kávéskanál citromlé. A 4 tojásfehérjét a cukorral és a citromlével gőz fölött fölverjük, \ majd levesszük a gőzről, és tovább verjük, amíg szép fényes lesz. Utána belekeverjük a fölszelt diót. Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe evőkanállal, egy kés segítségével kis halmokat rakunk. Langyos sütőben megszárítjuk. (Nem szabad megbámul- i n'a) Kakaós, diós csók 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 1 teáskanál kakaó, késhegynyi vaníliás cukor. A tojásfehérjét félig fölverjük, hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, és gőz fölött kemény habbá verjük. A gőzről levesszük, a darált diót belekeverjük. Gyengén vajazott, lisztezett tepsibe apró halmokat rakunk. Langyos sütőben megszárítjuk.

Olcsó kakaós szelet

22 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom, 15 dkg liszt, 5 dkg darált dió vagy zsemlemorzsa, 1 csomag 10 g-os sütőpor, 6 dkg zsír vagy 8 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 1/2 dl feketekávé, 2 dl tej. A cukrot, a tojást, a zsírt, a citrom levét és reszelt héját habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót, a feketekávét, a lisztet (amelyben a sütőport elkevertük), a tejet és az őrölt diót vagy a morzsát. Még egyszer jói összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és közepes hőfokú sütőben megsütjük. Deszkára borítjuk. Ha kihűlt, középen kettévágva egymásra borítva krémmel vagy gyümölcsízzel tölthetjük. Szeletekre vagy kockákra vágva porcukorral megszórva tálaljuk.

Kókuszkocka

30 dkg cukor, 1 tojás, 6 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor (10 g-os), 42 dkg liszt, 2 dl tej.

A máz 19 dkg margarin, 6 evőkanál tej, 5 dkg kakaó, 25 dkg cukor, 2 csomag (10 dkg) kókuszreszelék. A cukrot a tojással, margarinnal, mézzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a tejet. Jól összekeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és közepesen forró sütőben megsütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, a mázba forgatjuk. A 19 dkg margarint 6 evőkanál tejjel, az 5 dkg kakaóval, a 25 dkg cukorral jól összemelegítjük és a kockákra vágott tésztát megmártjuk benne. Utána kókuszreszelékbe forgatjuk. Nagyon kiadós sütemény.

Ostyalap grillázskrémmel töltve

4 tojássárgája, 40 dkg cukor, 20 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 1 kis darab vanília, kevés reszelt citromhéj. A tojás sárgákat a fele cukorral, a vaníliával, vajjal addig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a lábas alján kezd elválni. Langyosra hűtjük, a reszelt citrom héját hozzáadjuk. Közben a cukrot világossárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált diót, azzal jól összedolgozzuk, és forrón a krém közé keverjük. Jól eldörzsöljük, hogy csomós ne legyen. Melegen a két ostyalap közé kenjük, gyengén lepréseljük. Kihűlés után azonnal szeletelhetjük.

Kakaós torta

6 tojás, 17 dkg cukor, 8 dkg liszt, 3 dkg kakaó. A krémje: 10 dkg cukor, 10 dkg dió, 10 dkg vaj, 1 evőkanál rum, 1 dl tej, 5 dkg csokoládédara. A tojássárgáját a cukorral habzásig keverjük, hozzáadjuk a kakaót, a lisztet, a tojások kemény habját, zsírozott, lisztezett tortaformába öntjük, és közepes hőfokú sütőben sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk és a diós töltelékkel megtöltjük. Krém: a cukrot a tejben fölolvasztjuk, a diót megfőzzük benne, kihűtjük, a rumot hozzáadjuk, és a vajjal habosra keverjük. A tortát megtöltjük, és kívül is ezzel a krémmel vonjuk be. Csokoládédarával rács alakban díszítjük.

Diótorta

25 dkg cukor, 8 tojás, 25 dkg darált dió, 1 evőkanál kakaó, 1 késhegynyi őrölt kávé, 1 evőkanál zsemlemorzsa.

A krém: 20 dkg vaj, 12 dkg cukor, 2 tojásfehérje, 2 dl tej, 25 dkg darált dió, 1 evőkanál rum. A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, a kávét, a morzsát, az őrölt diót és a tojások keményre vert habját, óvatosan összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tortaformába öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben lassan sütjük. (Hosszú, vékony tűvel átszúrjuk a torta közepét, ha a tűre nem ragad, akkor kész.) Kihűtjük, és elkészítjük a krémet. 2 dl tejben a cukrot, a diót elkeverjük és megfőzzük. Kihűtjük, hozzáadjuk a kikevert vajat, a tojásfehérjét, a rumot és habosra keverjük. A kihűlt tortát kettévágjuk, a töltelékkel megtöltjük, és ezzel a krémmel vonjuk be kívülről is. A tetejét villával hullámosra vonalazzuk és fél diókkal díszítjük.

Mogyorótorta

6 tojássárgája, 18 dkg cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg őrölt mogyoró. A krém: 2 tojás, 15 dkg porcukor, 3 szelet csokoládé, 20 dkg vaj, 1 kávéskanál rum. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, az őrölt mogyorót és a tojásfehérjék keményre vert habját. Zsírozott, lisztezett tortaformába öntjük és közepes hőfokú sütőben megsütjük. Krém: a tojást a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, a lágyított csokoládét, és gőz fölött sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és a 20 dkg habosra kavart vajhoz adjuk. Hideg vízbe állítjuk és az egészet habosra keverjük. Megtöltjük vele a kettévágott tortát. Kívül is ezzel a krémmel vonjuk be. Oldalát kevés őrölt mogyoróval beszórjuk. Tetejét pedig tetszésünknek megfelelően díszíthetjük. Díszíthetjük krémcsomókkal, egészben hagyott mogyorószemekkel.

Fatörzstorta

A tészta: 9 tojás, 15 dkg porcukor, 9 dkg őrölt dió, 8 dkg liszt. A krém: 3 tojás, 16 dkg cukor, 1 dl tej, 15 dkg csokoládé vagy 6 dkg jó minőségű kakaó, 1 evőkanál rum, 1/4 rúd vanília, 6 dkg dió és 25 dkg vaj. A figurák: 10 dkg lehéjazott darált mandula, 10 dkg porcukor és negyed tojásfehérje. A tojás sárgákat 15 dkg cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 9 dkg őrölt diót, a 8 dkg lisztet és a tojásfehérjék keményre vert habját. Az egészet óvatosan összekeverjük. Zsírpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, megsütjük, enyhén lisztezett zsírpapírra borítjuk, fölcsavarjuk és ha kihűlt, krémmel töltjük. Krém: 3 egész tojást 16 dkg cukorral jól elkeverünk, adunk hozzá 1 dl tejet, 15 dkg csokoládét vagy a 6 dkg kakaót, a vaníliát és a rumot. Gőz fölött sűrű krémmé főzzük, keverve hűtjük. Ha kihűlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá, és tovább keverjük, amíg könnyű habos lesz. Közben az őrölt diót a krém közé keverjük. A kihűlt tekercset kinyitjuk, és a krém 3/4 részével megtöltjük, szorosan fölcsavarjuk. A megtöltött tekercsből két rövidebb darabot levágunk, és ezt jobbról és balról a tortatálra tett tekercshez, ág formában odaillesztjük. A maradék krémmel az egész tortát bekenjük. Villával az elkent krémet hullámos vonalban meghúzogatjuk. A tálat a torta körül őrölt dióval vékonyán beszórjuk. A torta mellékét különböző figurákkal díszítjük (gomba, gyík, törpe, mókus stb.). A figurák készítése: a lehéjazott mandulát ledaráljuk, 10 dkg porcukorral, a negyed tojásfehérjével összedolgozzuk és elkészítjük a figurákat. A figurákat különböző, a jellegüknek megfelelő színekkel (csokoládémáz, fehér cukormáz vagy a fehér cukormáz különböző színekre festve) díszíthetjük. A fehér cukormázat különböző ételfestékekkel színezhetjük.

Pörkölt torta

60 dkg nagyon finom megszelt dió (teljesen ép, egészséges dió kell), 1,5 kg cukor (kockacukor). A kockacukrot hibátlan, zsírmentes nagyobb lábasba tesszük. Folytonos keverés mellett egyenletesen fölolvasztjuk. Sötétebb sárgára pirítjuk, de nem szabad, hogy megégjen. Belekeverjük a fölszelt diót. Az egészet fakanállal összekeverjük, de vigyázzunk, hogy a dió össze ne törjön és az előre elkészített formába öntjük. A forma egy 2-2,5 literes lábas, amelybe vizes vászonruhát teszünk. Ebbe öntjük a megolvasztott cukorral összekevert diót. Előzőleg már egy nagyobb burgonyát meghámozunk, vízbe mártva a karamellás, diós anyagot a forma aljára és oldalára egyenletesen fölkenjük vele. A karamellás, diós anyag 1/4 részét meghagyjuk és melegen tartjuk. Ha a formában a cukor megdermedt, kiborítjuk. A ruhát levesszük róla. A széleit kiigazítjuk és tálra tesszük. A megmaradt anyagot jól fölmelegítjük és ebből készítjük a különböző formákat, amelyeket a tortára rakunk. Az ügyes kezű asszonyok, szakácsnők a legkülönbözőbb alakokat készítik és egymással versenyezve a legötletesebb figurákkal díszítik a tortákat. Göcsejben, Hetesben egy-egy lakodalomra 8-10 ilyen torta is készül. Az alapanyaga egyszerű, de az alakok elkészítése szinte „szobrászmunkát" igényel és itt mutatja meg ki-ki a maga ügyességét. Az elkészült figurákat színes cukormázzal díszítik. Amikor dió nem állt rendelkezésre, tisztított tökmagból is készítették ezt a tortát.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés