In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

Rizsfelfújt

1 bögre rizs, 1 liter tej, 1 bögre víz, 4 tojás, 10 evőkanál cukor, 1 tojásnyi vaj, 1 citrom reszelt héja. A rizst megmossuk és lecsurgatjuk. A vizet és a tejet összekeverjük, és forrni tesszük. A cukor felét a tejbe tesszük, beletesszük a rizst, a reszelt citromhéjat, és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha a rizs puhára főtt, a tojások sárgáját a cukorral és a vajjal kikeverjük, hozzáadjuk a megfőtt rizst, jól elkeverjük, a tojásfehérjék kemény habját óvatosan a rizs közé keverjük. Nagyobb kuglófformát vagy lábast fagyos zsírral kikenünk, finom morzsával vagy búzadarával behintjük. Az anyagot beleöntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. fél óráig sütjük. Kerek tálra borítjuk, meghintjük porcukorral, és melegen tálaljuk. Borhabot vagy csokoládémártást adunk hozzá.

Darafelfújt

1 bögre búzadara, 3 bögre tej, 1 bögre cukor, 1 tojásnyi vaj, 3 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt, 1 bögre málnaszörp. A darát, a vaníliás cukorral, a fele cukorral a forrásban lévő tejhez adjuk, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, folytonos keverés mellett a tojás sárgákat egyenként a liszttel együtt belekeverjük. A tojásfehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük, és a darához vegyítjük. Kuglófformát vagy lábast kivajazunk, morzsával, vagy darával meghintjük, és a masszát beleöntjük. A formát vízzel telt edénybe tesszük és vízgőzben közepes hőfokú sütőben megsütjük. (A vizes edényből a forma legalább 2 ujjnyira kiálljon.) Tálra borítjuk, és málnaszörppel leöntve tálaljuk.

Máglyarakás

6 db zsemle, 1/2 liter tej, 25 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 3 tojás, 4 alma, 2 tojásnyi vaj, 2 kanál baracklekvár, 1 késhegynyi fahéj, 1 evőkanál mazsola, 3-4 evőkanál őrölt dió, 2-3 kanál zsemlemorzsa. A kicsit szikkadt zsemléket vastagabb szeletekre vágjuk. Hideg forralt tejben elkeverünk 10 dkg cukrot, a mazsolát, a langyos vajat (keveset hagyjunk a tepsi kenéséhez) és ebbe beleáztatjuk a zsemleszeleteket. Egy mély tepsit vajjal kikenünk, morzsával meghintjük, és a megáztatott zsemleszeletek felét egyenletesen elosztva belerakjuk. Az almát megmossuk, megreszeljük, fahéjas cukorral (10 dkg dióval) összekeverjük, és a lerakott zsemleszeletekre simítjuk. Rárakjuk a megmaradt zsemleszeleteket, borral meglocsoljuk, és közepesen forró sütőben megsütjük. A három tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a baracklekvárt. Ezt a habos keveréket a kisült tésztára egyenletesen rákenjük. Villával meghúzogatjuk és pár percre visszatesszük a sütőbe, és barnára sütjük. Vizes késsel nagy kockára vágva tálaljuk.

Túróval töltött zsemle

10 db zsemle, 1/2 kg túró, 2 tojás, 30 dkg cukor, 1 liter tej. A zsemlék tetejét kúp alakúra levágjuk. A tejbe 10 dkg cukrot keverünk, és ebben a cukros tejben a zsemle mindkét felét megmártjuk. Mélyebb tepsibe rakjuk. A zsemlék közepét kicsit kimélyítjük, és a következő töltelékkel megtöltjük: a cukrot a tojással kikeverjük, az áttört túrót és a kivett zsemlebelet hozzámorzsoljuk. Összekeverjük, és a zsemlék kivájt mélyedésébe tesszük. A kúpokat visszahelyezzük, a cukros tejjel meglocsoljuk, és pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral tálaljuk.

Daramorzsa

1 bögre búzadara (kb. 20-22 dkg), 1 liter tej, 5 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 tojásnyi zsír. A darát a tejjel elkeverjük, egy órát állni hagyjuk. A tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, és a darához adjuk. A tojásfehérjét kemény habnak verjük, és a darához vegyítjük. Egy tepsit hideg zsírral kikenünk, a masszát beleöntjük, és forró sütőben megsütjük. Ha már az alja megpirult, villával fölkeverjük és addig forgatjuk, míg az egész megpirul, morzsalékos lesz. Tálra halmozzuk, forró baracklekvárt vagy befőttet adunk hozzá.

Császármorzsa

4 tojás, 1/2 liter tej, 25 dkg liszt, 1/2 csomag vaj, 2 tojásnyi zsír, 4 evőkanál cukor, 10 dkg dió. A tojás sárgákat elkeverjük a 3 evőkanál cukorral, hozzákeverjük a lisztet, a tejet és az olvasztott vajat, végül a 4 tojásfehérje kemény habját. Egy tepsiben jól megmelegítjük a zsírt, beleöntjük a tésztát, és forró sütőben megsütjük. Kiborítva apróra vagdaljuk és forrón, diós cukorral megcukrozva tálaljuk.

Tejben rizs

7 bögre rizs, 1 liter tej, 20 dkg cukor. A rizst jól megmossuk, majd a tejben lassú egyenletes tűznél gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Reszelt csokoládéval vagy kakaós cukorral megszórva tálaljuk.

Borhab

2 dl fehérbor, 1 dl víz, 1/2 citrom leve és lereszelt héja, 10 dkg cukor, 2 tojás, 1/2 kávéskanál liszt. A bort a vízzel, a citrom héjával, a tojásokkal, liszttel, a cukorral jól elkeverjük, és forró víz felett habüstben addig verjük, amíg az egész tömeg habos lesz. Csokoládémártás 1/2 liter tej, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál liszt, 2 dkg kakaó vagy 2 szelet csokoládé. A tojás sárgákat a cukorral, a liszttel, a kakaóval és 1 dl tejjel simára keverjük. A tejet a vaníliával forrni tesszük és a tojásos, kakaós keveréket a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. (Forrni nem szabad, mert a tojássárgája csomós lesz.) Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja. Ha kihűlés közben nagyon besűrűsödne, akkor kevés tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.

Vaníliamártás

1 liter tej, 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1/2 rúd vanília, diónyi vaj, késhegynyi liszt. A tojás sárgákat 2 dl tejjel, a cukorral, a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliával felforraljuk, és forrón a tojás sárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük, és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. (Forrni nem szabad a mártásnak, mert a tojás sárga megcsomósodik.) Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat, és jól elkeverjük. A vaníliamártást többféle meleg tésztához felhasználhatjuk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés