In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

Mézestekercs

6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1,5 dl méz, 1,5 kávéskanál szódabikarbóna, 10,5 evőkanál liszt, fél marék darált dió. A tojások sárgáját a cukorral, a mézzel, a szódabikarbónával nagyon jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojásfehérje kemény habját, az őrölt diót, és az egész masszát könnyedén összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsiben, nem túl forró sütőben sütjük. Enyhén lisztezett zsírpapírra borítjuk és főicsavarjuk. Ha kihűlt, diókrémmel megtöltjük.

Rakott mézeslapok

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt. A lapokhoz: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 dkg zsír, 8 evőkanál tej, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tojás, késhegynyi őrölt fahéj. A krém: 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj. A máz: 2 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, diónyi vaj. A 6 tojásból, 6 evőkanál cukorból, 6 evőkanál lisztből a szokásos módon piskótát sütünk, két egyforma tepsiben. Elkészítjük a lapokat. A.40 dkg megszitált lisztet gyúrótáblára tesszük, hozzáadjuk a 3 dkg zsírt, 15 dkg cukrot, 3 kanál forralt mézet, a szódabikarbónát, a fahéjat, az 1 tojást és a 4 kanál tejet. Jól összegyúrjuk, három cipót készítünk. Kinyújtjuk, és akkora tepsi hátán külön-külön megsütjük, mint amekkora tepsiben a piskótát sütöttük. Elkészítjük a krémet: a 2 dl tejet a 20 dkg cukorral főni tesszük. A 4 kanál lisztet, 2 dl tejben simára keverjük, kevés langyos tejjel fölhígítjuk. A forrásban lévő cukros tejbe öntjük, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A vajat habosra keverjük, és ha a pép kihűlt, együtt ismét habosra dolgozzuk ki. Az első mézeslapot krémmel megkenjük, ráteszünk egy piskótalapot, azt is krémmel kenjük meg, rátesszük a másik mézeslapot és ismét krém, így folytatjuk, amíg el nem fogy. Tetejét mázzal vonjuk be. A tojássárgáját 4 kanál cukorral és a diónyi vajjal simára keverjük, és a tészta tetejére kenjük. Ha megszárad, forró vizes késsel szeleteljük.

Krémes mézes

50 dkg liszt, 6 dkg zsír, 16 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 4 kanál langyos méz, 4 evőkanál tejföl, 2 tojás. A krém: 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, késhegynyi vaníliás cukor. A lisztet gyúródeszkára tesszük zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a langyos mézet, a tojást, és a tejföllel összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és 4 cipóra osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük. A tejet forrni tesszük. A lisztet a tojássárgájával és kevés tejjel simára keverjük, langyos tejjel fölhígítjuk, és a forrásban tévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett simára főzzük. Ha ki hűlt, a cukorral kikevert vajhoz adjuk. Együtt jól kikeverjük, és a lapokat megtöltjük, egymásra rakjuk. Fölszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk. A tetejére csokoládé mázat is tehetünk, de el is maradhat.

Krémes mézes másképpen

1 tojás, 4 dkg zsír, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál méz, 2,5 evőkanál tej, 15 dkg cukor, 45 dkg liszt. A krém: 15 dkg vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 2 dl tej, 2 evőkanál búzadara, 4 evőkanál barackíz. Az 1 tojást, a 4 dkg zsírt, az 1 kávéskanál szódabikarbónát, a 2 evőkanál mézet, a 2,5 evőkanál tejet és a 15 dkg cukrot gőzön főzzük 5 percig, és közben habverővel keverjük. Melegen belekeverünk 45 dkg lisztet. Deszkán összegyúrjuk, négy cipót formálunk belőle, fél óráig pihentetjük. Utána kisodorjuk, és zsírozott, lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük. A krém készítése: 2 dl tejben a búzadarát keményre főzzük, ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral kikevert vajhoz. Az egészet jól összekeverjük, és a lapokat megtöltjük. Az alsó lapra a baracklekvárt kenjük, a következő lapokat a darás krémmel kenjük meg, egymásra rakjuk, és lepréseljük. Porcukorral meghintjük, és vékony szeletekre vágjuk. Mézeskalács I. 5 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 2,5 dl méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés fahéj, pár szem darált szegfűszeg. Az 5 tojássárgáját a cukorral, a mézzel, a szódabikarbónával, a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások fehérjének kemény habját, a lisztet, óvatosan elkeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és lassú tűznél sütjük.

Mézeskalács II.

4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 dl forró méz, 9 evőkanál liszt. A tojássárgáját a cukorral, a forró mézzel, a szódabikarbónával nagyon jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojásfehérjének keményre vert habját. Zsírozott, lisztezett kisebb tepsibe öntjük, és lassú tűznél megsütjük.

Ropogós diós-mézes

30 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 10 dkg őrölt dió, késhegynyi szódabikarbóna, 1 narancs reszelt héja, 1/2 citrom reszelt héja, késhegynyi fahéj, 2 dl forró méz. A liszttel eldörzsöljük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, az őrölt diót, a szódabikarbónát, a narancs reszelt héját, a citrom reszelt héját és az őrölt fahéjat. Az egészet jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a forró mézet, az egész anyagot jól összegyúrjuk, és 3 óráig pihentetjük. Dupla késhát vastagságúra kinyújtjuk, különböző formákra kiszaggatjuk. Gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Tetejüket vizes ecsettel, vagy vizes kenőtollal megkenjük. Utána öregebb szemű kristálycukorral vagy durvára tört dióval hintjük meg. Gyengébb hőfokon sütjük, mert hamar pirul.

Diós-mézes puszedli

28 dkg liszt, 14 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál őrölt fahéj, pár szem őrölt szegfűszeg, 7 dkg őrölt dió, 2 evőkanál langyos méz, 2 tojás. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a diót, a fűszereket, a szódabikarbónát, a langyos mézet, a tojást, és az egészet jól összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán két ceruza vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Gyengén lisztezett tepsibe rakjuk, vizes kenőtollal megkenjük, negyed diógerezdeket rakunk rá. Nem túl forró sütőben megsütjük.

Omlós mézes

1/2 kg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, késhegynyi fahéj, 1/2 citrom reszelt héja, 1-2 kanál tejföl, 1 bögre baracklekvár. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, a mézet, a szódabikarbónát, a fahéjat, és a citrom reszelt héját. Tejföllel összegyúrjuk, simára kidolgozzuk. Egy órát pihentetjük. A 3/4 részét tepsibe nyújtjuk, és lekvárral megkenjük. A maradék tésztából a lekvárra rácsot készítünk, és lassú tűzön megsütjük. Kiadós, és sokáig elálló sütemény.

Egyszerű mézeskalács

8 evőkanál méz, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 9 evőkanál liszt, 1/2 marék vékonyra szelt dió. A tojások sárgáját a cukorral, a langyos mézzel, a szódabikarbónával és a fahéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásfehérje kemény habját, és óvatosan összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Tetejét vékonyra szelt dióval megszórjuk. Közepes hőfokú sütőben megsütjük.

Mézes püspökkenyér

7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 6 dkg mazsola, 1/2 marék vagdalt dió. A cukrot a tojások sárgájával, a mézzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a mazsolát, a felszelt diót és a tojások fehérjének keményre vert habját. Óvatosan összekeverjük. Zsírozott, lisztezett őzgerincsütőben megsütjük. Ha akarjuk, bevonhatjuk csokoládémázzal vagy fehér cukormázzal.

Mézescsók

1 tojás, 10 dkg méz, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál víz, késhegynyi őrölt fahéj, 1-2 szem őrölt szegfűszeg, 25 dkg liszt. A máz: 2 tojásfehérje, 12 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé vagy ecet. Az egész tojást, cukorral, mézzel, a szódabikarbónával, fahéjjal, szegfűszeggel és a vízzel habosra keverjük. Utána a lisztet hozzákeverjük. Jól eldolgozzuk. (Legjobb, ha este megkeverjük.) Reggel kis gombócokat formálunk, gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, és megsütjük. Sütés után még melegen fehér cukormázzal vonjuk be, és levegőn szárítjuk meg.

A cukormáz készítése: 2 tojásfehérjét félig fölverünk, hozzáadunk 12 dkg porcukrot, kávéskanál citromlevet vagy ecetet, és nem túl kemény habbá verjük. A puszedliket a meleg mázban fakanállal megforgatjuk. Langyos helyen megszárítjuk.

Mézes puszedli

2 tojás, 3 tojássárgája, késhegynyi őrölt fahéj, 2-3 tört szegfűszeg, 25 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 70 dkg liszt, 30 dkg méz. A mázhoz: 3 tojásfehérje, 18 dkg cukor. A tojásokat és a tojás sárgákat a cukorral, a fűszerekkel, a szódabikarbónával habosra keverjük. Hozzáadjuk a forró mézet és a lisztet. Az egész anyagot jól összegyúrjuk. Kis dió nagyságú gombócokat formálunk belőle, és gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Ne rakjuk közel egymáshoz, mert megnőnek. (Szaggatni is lehet, de ekkor 1/2 cm vastagra nyújtsuk ki, és kis szaggatóval szaggassuk ki.) Ha megsült, a 3 tojásfehérjéből és a 18 dkg cukorból készült cukormázba forgatjuk meg. Levegőn szárítjuk.

Szalalkális mézescsók

55 dkg liszt, 25 dkg méz, 4 tojás, 25 dkg porcukor, 2 dkg szalalkáli, késhegynyi őrölt ánizs. A máz: 3 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé. A mézet fölforraljuk, és 25 dkg lisztet leforrázunk vele. Fakanállal jól összedolgozzuk és félretesszük. A tojás sárgákat kikeverjük cukorral, hozzáadunk 2 dkg szalalkálit, a tört ánizst, a 30 dkg lisztet és a 4 tojásfehérjének kemény habját: Az egész anyagot jól összedolgozzuk. Ha az előző tészta kihűlt, akkor az egészet egybegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, és ceruza vastagságúra nyújtjuk. (A tészta a gyúrásnál lágynak tűnik, de meg fog szilárdulni.) Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, gyengén zsírozott, lisztezett tepsibe nagyon ritkán rakjuk, mert nagyra nőnek. A sütőajtót sütés közben ne nyitogassuk. Közepes hőmérsékleten sütjük. A megsült puszedliket cukormázba forgatjuk az előbbi recept szerint. Rendkívül finom és nagyon sokáig elálló sütemény.

Habos mézesszeletek

25 dkg cukor, 3 tojásfehérje, 3 evőkanál méz, 12 dkg hosszú szeletekre vágott dió, 2 ostyalap. A 3 tojásfehérjét félig fölverjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, és forró víz felett kemény habbá verjük. Ha már a hab egészen kemény, hozzáadjuk a vágott diót, jól elkeverjük, egy ostyalapra fölkenjük, a másik lapot ráhelyezzük, kicsit lenyomtatjuk, és másnap szeleteljük.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés