In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Rétestészta készítése

50 dkg liszt (finom rétesliszt), 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott, de nem forró zsír, 4 dl langyos víz, csipetnyi só. A lisztet a gyúrótáblára öntjük, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos zsírt, csipetnyi sót, a tojást, és a langyos vízzel puha, kissé lágy tésztát gyúrunk. A gyúrótáblához csapkodva nagyon jól kidolgozzuk, egészen simára. Akkor jó a tészta, ha nem szakad, ha feljön a tábláról, ha sima és kis hólyagokat vet. Az egész tésztatömeget tegyük tálba, kevés lisztet szórjunk alá. A gyúrás helyét teljesen kaparjuk fel egy késsel, de ezt már ne tegyük a rétestészta közé. Kezünkről is morzsoljuk, vagy mossuk le a tésztát. A gyúrótáblát szórjuk meg liszttel, a tésztát tegyük vissza, vágjuk három részre, és alaposan gyúrjuk ki kis cipókra. Lisztet alátéve nyújtófával kicsit lapítsuk el, olvasztott zsírral kenjük meg. Télen melegített lábasokkal takarjuk le 15-20 percre. Nyáron elég egy konyharuhával letakarni. Egy nagyobb konyhaasztalt takarjunk le abrosszal, szórjuk meg liszttel. A tésztát kézfejünkre emelve azon nyújtogatva tegyük az asztal közepére. Mindig lisztes kézzel, ujjainkkal alányúlva, az asztal mellett körbe járva húzzuk a tésztát az asztal széléig, hogy az teljesen betakarja az asztalt. A tésztának hártyavékonynak kell lenni. A lecsüngő széleket szakítsuk, vagy késsel vágjuk le. A két nyújtás utáni széleket összegyúrjuk cipóvá, ha kell egy-két csepp vizet adhatunk hozzá. Jól kigyúrjuk, kicsit meglapítjuk, lezsírozzuk és félretesszük. Később éppúgy kinyújthatjuk, mint az előbbieket. A kinyújtott tésztának egy sarkát kicsit emeljük meg, hogy az abrosz és a tészta közé levegő menjen, és hagyjuk szikkadni rövid ideig. Száraz ne legyen a tészta, mert akkor törik. Langyos zsírral és tejföllel egyenletesen meglocsoljuk, és az előre elkészített töltelékkel megtöltjük. A töltést többféle módon is végezhetjük. Megszórhatjuk töltelékkel az egész tésztát, vagy csak feléig, vagy csak harmadáig a tölteléktől függően. Az abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ennek segítségével a rétest felcsavarjuk. Csavarhatjuk a rétest úgy is, hogy csak egyik feléről csavarjuk föl egyenletes szép rudakká, nem túl szorosra az egészet. A lágyabb töltelékekkel készült réteseknél jobb, ha a rétest mindkét oldalról a tészta közepéig csavarjuk, mert így vékonyabb rudakat kapunk, és könnyebben átsül. A fölcsavart rudakat tepsi hosszára elvágjuk. Az elvágott rudakat kizsírozott tepsibe óvatosan beemeljük, nem túl szorosan egymás mellé helyezzük. Tetejét olvasztott zsírba mártott kenőtollal kenjük meg. Vannak rétesek, amelyeknek a tetejét tejföllel is meglocsoljuk. Lehetőleg forró sütőben süssük, a tüzet később mérsékeljük attól függően, hogy milyen vastagon töltöttük. A megsült rétest a tepsiben feldaraboljuk, és melegen tálaljuk.

TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE

Tökös-mákos rétes

1 nagyobb főzőtők (kb. 2-3 kg), 40 dkg mák, 30 dkg cukor, 25 dkg zsír (3-4 tojásnyi), 1/2 liter tejföl, 1 tojássárgája, pici só. A tököt meghámozzuk, magvas részét kiszedjük, megmossuk, tiszta konyharuhával megtoroljuk, és tökgyalun legyaluljuk. Nagyon gyengén megsózzuk, összekeverjük, és egy ritka szövésű vászonzacskóba töltjük. Jó szorosan bekötjük, és egy követ teszünk rá, vagy más nehézsúlyt. A levét kipréseljük, felhasználás előtt legalább 2 órával. Ha a tök kész, lecsepegett, keverjük össze a darált cukros mákkal, és szórjuk rá a zsírral meglocsolt tésztának teljes felületére. A tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, és a tejföllel is gyengén meglocsoljuk. A tésztát mindkét oldalról felcsavarjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk, tetejét zsírral és tejföllel meglocsoljuk, és pirosra sütjük.

Tökös-túrós rétes

1 fűzőtök (2-3 kg), 1 kg túró, 3 tojás, 30 dkg cukor, 1/2 liter tejföl, 2-3 tojásnyi zsír és só. A tököt ugyanúgy készítjük el, mint a tökös-mákos töltésnél. A túrót nagyon jól elmorzsoljuk, vagy átpasszírozzuk. A tojást fölverjük, hozzáadjuk a cukrot, és a túróval összekeverjük. A kipréselt tökkel egyenletesen elkeverjük a túrót és a kinyújtott zsírozott tésztára, a teljes felületére egyenletesen ráhintjük, tejföllel meglocsoljuk. Ebből a mennyiségből két kinyújtott tésztát tölthetünk meg. A rétestésztát két oldalról fölcsavarjuk, zsírozott tepsibe rakjuk, és a tetejét zsírral és tejföllel meglocsoljuk.

Kerékrépás rétes

6-7 db kerékrépa (közepes nagyságú, friss), 1 liter tej, 1 bögre tejföl, 1 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre búzadara, 2 tojásnyi zsír, só. A répát meghámozzuk, a közepét mélyen kivágjuk, megmossuk, és tökgyalun legyaluljuk, 10-12 percre hideg vízbe tesszük. A vízből kiszedjük, szitán lecsurgatjuk. A tejet forrni tesszük, a cukrot és a sót beletesszük. Ha a tej forró, a lecsurgatott répát beletesszük, 8-10 percig főzzük, ismét szitára tesszük és jól lecsurgatjuk. Többször megforgatjuk, hogy lé ne maradjon benne. A tejfölben a tojást elkeverjük, a zsírozott tésztát búzadarával megszórjuk, utána a főtt répát rászórjuk a kinyújtott tészta teljes felületére. Tojásos tejföllel meglocsoljuk és két oldalról fölcsavarjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét zsírral és tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük. Nagyon régi vasi parasztrétes.

Tocsogós, túrós rétes

1 kg túró, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 15-20 dkg cukor, 3-4 tojásnyi zsír, 1/2 liter tejföl és egy csipetnyi só. A túrót szétmorzsoljuk. A tojást fehérjével együtt felverjük és. hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot, a sót, 2 evőkanál tejfölt, és a túróval összekeverjük. A kinyújtott, megzsírozott rétestésztát tejföllel bőven meglocsoljuk, és a túrót az egész tésztára szórjuk. A tésztát két oldalról fölcsavarjuk, zsírozott tepsibe rakjuk, langyos zsírral és tejföllel jól meglocsoljuk, és pirosra sütjük. Régen ezt a rétest kemencében sütötték, és azért nevezték tocsogós rétesnek, mert a tejfölben valósággal tocsogott. Cukrot keveset használunk hozzá.

Babos rétes

1 liter fejtett bab, késhegynyi őrölt bors, csipetnyi só, 3 dl tejföl, 3 tojás, 1/2 bögre búzadara, 30 dkg zsír. A kifejtett babot puhára főzzük, 10 dkg zsírral leforrázzuk, sóval, borssal ízesítjük. A tejfölt a tojássárgájával, a búzadarával és a csipetnyi sóval összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a tejfölös masszához keverjük. A kinyújtott és zsírral meglocsolt rétestésztára elosztjuk a tejfölös tölteléket, erre egyenletesen rászórjuk a babtölteléket. A tésztát az abrosz segítségével egy oldalról felcsavarjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, zsírral és tejföllel lekenjük és megsütjük.

Túrós rétes

1 kg túró, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 liter tejföl, 2-3 tojásnyi zsír, só, 1 bögre búzadara (kb. 20 dkg), 10 dkg vaníliás porcukor. A túrót áttörjük, a tojássárgáját a cukorral kikeverjük és a reszelt citromhéjával, a csipetnyi sóval együtt a túróhoz adjuk. A tojásfehérjét kemény habnak verjük, és a túróhoz óvatosan hozzákeverjük. A kinyújtott rétestésztát langyos zsírral jól meglocsoljuk, 1/3 részén megszórjuk a búzadarával, és a túrót egyenletesen a darára szórjuk. A tejföllel az egész tésztát meglocsoljuk, az abrosz segítségével a rétest a töltelék felőli oldalról felcsavarjuk. Zsírozott tepsibe rakjuk, tetejét zsírral és tejföllel meglocsoljuk, és aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral szórjuk meg. Rézsútosan szeleteljük és vigyázzunk, hogy össze ne törjön.

Almás rétes

2 kg alma, 2-3 tojásnyi zsír, 2 bögre zsemlemorzsa, 20 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, fél marék őrölt dió. Az almát meghámozzuk, megreszeljük, dióval és a fahéjas cukorral összekeverjük. A kinyújtott és zsírral meglocsolt rétestésztát morzsával az egész felületén megszórjuk. Az almát a közepéig terítjük, a töltelék felőli oldalán kezdve, egy oldalról felcsavarjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, langyos zsírral meglocsoljuk és pirosra sütjük. Sütés közben, amikor a rétes kezd pirosodni, vegyük ki, és újra kenjük meg zsírral, akkor nagyon zizegős lesz a rétesünk. Porcukorral lehintve tálaljuk.

Cseresznyés rétes

2 kg kimagozott cseresznye, 30-40 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 tojásnyi zsír. A megszikkadt rétestészta egész területét zsírral meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, a tészta felét cseresznyével egyenletesen beszórjuk, rászórjuk a fahéjjal elkevert cukrot. A rétest a töltelékes felén megkezdve egy oldalról felcsavarjuk. Vékonyán zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét langyos zsírba mártott kenőtollal meglocsoljuk. Forró sütőben megsütjük, sütés közben zsírral még egyszer lekenjük. A megsült rétest rézsútos szeletekre vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk. A meggyes rétest ugyanígy készítjük, csak kissé jobban kell cukrozni.

Káposztás rétes

1 nagyobb fej káposzta (kb. 1 kg), 3-4 tojásnyi zsír, 1/2 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 bögre tisztított dió, késhegynyi őrölt bors. A káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk, káposztareszelőn lereszeljük, megsózzuk. 1 tojásnyi zsírt egy nagyobb lábosban felhevítünk, és a cukrot aranysárgára pirítjuk benne. A káposztát a sóból kinyomkodjuk és a zsírba tesszük, elkeverjük és szép barnára pirítjuk. A káposztát kihűtjük. A kinyújtott rétestésztát egész felületén zsírral meglocsoljuk, darált dióval megszórjuk. A káposztát a tészta harmadáig egyenletesen elosztjuk. (Ha a káposztás rétest édesen szeretjük, akkor a diót keverjük össze cukorral, és úgy szórjuk a tésztára.) A tésztát fölcsavarjuk, tepsibe tesszük, langyos zsírral lekenjük és pirosra sütjük. Ha csak sósán akarjuk készíteni, akkor diót nem használunk, hanem a káposztát őrölt borssal ízesíthetjük.

Mákos rétes

50 dkg mák, 50 dkg cukor, 6-7 alma, citromhéj. A darált mákot a cukorral összekeverjük, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a reszelt almát, és a kinyújtott zsírozott réteslapra egyenletesen elosztjuk. Az abrosz segítségével egy oldalra felcsavarjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, tetejét zsírral meglocsoljuk és megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Diós-szilvás rétes

50 dkg darált dió, 1,5 kg kimagozott szilva, 30 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, 2 tojásnyi zsír. A kimagozott szilvát negyedekre vágjuk, a dió és a cukor felével összekeverjük. A kizsírozott rétestésztára a dió másik felét rászórjuk. A dióval kevert szilvát a tészta felére egyenletesen elterítjük, hogy ne legyen túl vastag. Rászórjuk a fahéjas cukrot és egy oldalról fölcsavarjuk, tetejét langyos zsírral megkenjük, kisütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tepertős parasztrétes

3/4 kg tepertő, 1/2 liter tejföl, tojásnyi zsír, 1 lapos evőkanál só. A kinyújtott, zsírozott rétestésztára rászórjuk a késsel megaprított tepertőt. A tejfölt kicsit jobban megsózzuk, a tésztát jól meglocsoljuk, és vékony rúddá csavarjuk. A tepsit vékonyán kizsírozzuk és a tésztát nem vágjuk el, hanem csigavonalba összehajtjuk, és tepsibe tesszük. Zsírral, tejföllel meglocsoljuk, és ropogós pirosra sütjük. Ha megsült, feldaraboljuk és tálaljuk.

Parasztrétes másképpen

1/2 liter tejföl, 2 tojásnyi zsír, 4 tojás, 1 lapos evőkanál só. A tojásokat felverjük, és a tejfölben sóval együtt elkeverjük. A zsírozott, kinyújtott rétestésztát a tojásos tejföllel meglocsoljuk. Vékony rúddá felcsavarjuk, nem vágjuk el, hanem a kizsírozott tepsibe, egyik oldalán kezdve hajtű alakba hajtogatva tesszük. A rudakat egymás mellé lazán rakjuk. Tetejét bőségesen locsoljuk meg zsírral és tojásos tejföllel. Forró sütőben ropogós pirosra sütjük. A parasztréteseket általában a rétestészták leszedett széléből, ismételten feldolgozva, zsírosabban készítjük, ezért nagyon laktatóak. A tepsibe elhelyezett réteseket két napig is el lehet tartani, mert a töltelékétől a tészta nem ázik el.

Zalai túrós bélés

50 dkg túró, 25 dkg cukor, 4 tojás, 2 dl tejföl, 2 evőkanál vaníliás cukor, fél marék mazsola, fél citrom reszelt héja, 3 evőkanál búzadara, 4 tojásnyi zsír, csipetnyi só. Rétestésztát készítünk a már ismert módon. A kidolgozott rétestésztát 10-12 db nagyobb tojás nagyságú cipóra gyúrjuk. Szokásos ideig pihentetjük. A cipókat tepsi nagyságúra kinyújtjuk, és a kizsírozott tepsibe tesszük. A lapot langyos zsírral meglocsoljuk, erre helyezzük a következő lapot. így helyezzük el a tészta felét. Elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, a tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a mazsolát, a citrom reszelt héját, az áttört túrót és a csipetnyi sót. Az egészet jól összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a túróval elvegyítjük. A búzadarát a tepsiben lévő zsírozott tésztalapra szórjuk. A tölteléket a darával megszórt tésztára simítjuk. A meglevő cipókat kinyújtjuk, és egymás után zsírral meglocsolva a túrótöltelékre rakjuk. A tetejét zsírral meglocsoljuk. Forró sütőben lassan pirosra sütjük. Kicsit hagyjuk szikkadni, utána éles késsel kockákra vágjuk, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Úgy is készíthetjük a túrós bélest, hogy a töltelék alá több, a töltelék fölé kevesebb lapot rakunk. A tölteléket készíthetjük cukor nélkül, apróra vágott kaporral és sóval ízesítve.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés