In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.

Palacsintatészta

30 dkg liszt, 2 tojás, 3-4 dl tej, csipetnyi só, zsír vagy olaj a sütéshez. A tojást jól felverjük, és másfél literes fazékba öntjük. Kevés tejet öntünk hozzá, megsózzuk, és a lisztet beletesszük. Fakanállal jól kikeverjük. Fokozatosan öntjük hozzá a többi tejet, állandóan keverjük, hogy csomós ne legyen. A simára kevert nem túl sűrű tésztából vékony palacsintákat sütünk. A palacsintasütőbe egy lapos evőkanál zsírt öntünk, jól megforrósítjuk, és kis tejmerőkanál tésztát öntünk bele. A sütőt kicsit mozgassuk, hogy a tészta egyenletesen elfolyjon, és ne ragadjon le. Ha az alsó fele rózsaszín, késsel megfordítjuk, a másik fele pillanatok alatt megsül. Tányérra csúsztatjuk, és folytatjuk a sütést, amíg az anyagból tart. A palacsintát előző nap, vagy este is megsüthetjük. Egymásra rakva hideg helyen tartjuk. Ha megtöltöttük, tepsibe, vagy tűzálló edénybe rakjuk, és húsz percre, letakarva a forró sütőben átsütjük. Ebből a mennyiségből kb. 20 db palacsinta lesz. Tölthetjük édesen, sósán és húsos töltelékkel. Túrós palacsinta 20 dkg túró, 2 tojás, fél citrom reszelt héja, 4 evőkanál cukor, csipetnyi só, 2 evőkanál tejfel. A tészta készítése: lásd a palacsintatészta készítése címen. A túrót átpasszírozzuk, a tojássárgáját cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a sót, és a túróhoz adva jól kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz keverjük. Az előzőleg elkészített palacsintákat megtöltjük, összecsavarjuk. Zsírozott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük. Két kanál tejföllel meglocsoljuk, és 10-15 percre forró sütőbe tesszük. Tálalásnál porcukorral meghintjük.

Lekváros palacsinta

Ugyanazon mennyiségű anyagból sütünk palacsintát, mint a palacsintatészta készítésénél láttuk. Minden palacsintához adjunk egy evőkanál bármilyen lekvárt, melyet a palacsintatésztán elkenünk. Széleit behajtjuk, fölcsavarjuk, és forrón tálaljuk.

Almás palacsinta

Az előzőekben megadott mennyiségű anyagból palacsintatésztát készítünk. 4-5 almát megtisztítunk, lereszeljük, és a palacsintatésztába keverjük, és ugyanúgy megsütjük, mint a sima palacsintatésztát. Fahéjas cukorral meghintve, három sarokra hajtva tálaljuk.

Burgonyás palacsinta

30 dkg főtt burgonya, 20 dkg liszt, 2 egész tojás, 1/2 liter tej, késhegynyi só, 2 evőkanál porcukor, késhegynyi fahéj, zsír a kisütéshez. A burgonyát burgonyanyomón áttörjük, hozzákeverjük a sót, a lisztet, a tojásokat, és a tej fokozatos hozzáadásával, sűrű palacsintatésztát készítünk. Ha nem elég híg, kevés tejjel hígíthatjuk. Ugyanúgy kisütjük, mint a sima palacsintatésztát. Fahéjas cukorral megszórva, három sarokra hajtva forrón tálaljuk.

Különleges gesztenyés palacsinta

1/4 kg gesztenyemassza (cukros), 1 teáskanál kakaó, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál feketekávé. A szokásos módon 20 db palacsintát sütünk. A gesztenyemasszát a rummal, a kakaóval, a feketekávéval összekeverjük, és a kisütött palacsintákat megtöltjük, fölcsavarjuk, tűzálló tálra rakjuk, 5-6 percre meleg sütőbe tesszük. Vaníliás porcukorral meghintjük, és melegen tálaljuk. Csokoládéöntettel is készíthetjük. Csokoládés öntet készítése: 25 dkg porcukrot leöntünk 1 dl erős feketekávéval, egy evőkanál rumot, 2 dl tejet, majd 4 evőkanál kakaót adunk hozzá, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, egy fél vajat adunk hozzá, és a palacsintákra öntjük. Esetleg külön is tálalhatjuk a palacsintákhoz.

Diós palacsinta

25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1,5 dl tej és egy kevés vanília. A szokásos módon 20 db palacsintát sütünk. A cukrot a vaníliás tejben felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, és sűrűre főzzük. Kihűtjük, és a palacsintákat megtöltjük. Felcsavarjuk, és forrón tálaljuk. A mákos palacsintát ugyanígy készítjük, csak a darált dió helyett mákot használunk. Bundázott almakarikák 4-5 alma, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, késhegynyi őrölt fahéj és zsír a kisütéshez. Az almákat meghámozzuk, félujjnyi szeletekre vágjuk. Sűrű palacsintatésztát keverünk, az almakarikákat villára szúrva megmártjuk benne, és forró zsírban kisütjük. Fahéjas cukorral meghintve tálaljuk.

Bundázott bodzavirág

8 db tenyérnyi bodza virág, a tésztához ugyanaz, mint a bundázott almakarikákhoz. |, A tisztára mosott lecsurgatott virágokat a palacsintatésztába ? mártjuk, és forró zsírban kisütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Bundázott meggy

A palacsintatésztába csomóba összekötött 3-4 szem meggyet mártunk és kisütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Káposztás palacsinta

30 dkg liszt, 2 tojás, 3-4 dl tej, késhegynyi só, olaj vagy zsír a kisütéshez, 1 kemény fej káposzta (60-70 dkg-os), tojásnyi zsír, késhegynyi őrölt bors és só. A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, besózzuk, és pár percig a sóban állni hagyjuk. A zsírt megforrósítjuk, és egy késhegynyi cukrot teszünk bele. A káposztát jól kicsavarjuk, a zsírban világosra pirítjuk, megszórjuk az őrölt borssal, és kihűtjük. A szokásos módon palacsintatésztát készítünk. A sült káposztát belekeverjük, és ugyanúgy sütjük ki, mint az egyéb palacsintát. Fölcsavarjuk, és forrón tálaljuk.

Sonkás palacsinta

30 dkg liszt, 2 tojás, 3-4 dl tej, késhegynyi só, olaj vagy zsír a kisütéshez, 1/4 kg főtt sonka vagy tarja, 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olvasztott zsír, késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál reszelt sajt, 2 kemény tojás. A szokásos módon 20 db palacsintát sütünk. A sonkát vagy a tarját a kemény tojással ledaráljuk, megszórjuk borssal, és 2 evőkanál tejföllel összekeverjük. A palacsintákat a töltelékkel megtöltjük. Két oldalukat behajtjuk, fölcsavarjuk, és zsírozott tűzálló tálba rakjuk. Zsíros tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Forrón tálaljuk.

Velővel töltött palacsinta

30 dkg liszt, 2 tojás, 3-4 dl tej, csipetnyi só, olaj vagy zsír a ki-sütéshez. A töltelékhez: 15-20 dkg sertés- vagy borjúvelő, 1 kisebb fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 2 tojás, késhegynyi őrölt bors, 2 csomó petrezselyemzöld, 1 kávéskanál színes paprika, só. A szokásos módon palacsintát készítünk. Elkészítjük a tölteléket. A velőt hideg vízbe áztatjuk fél óráig, lehártyázzuk, megmossuk és lecsurgatjuk és Kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megreszeljük, és a felhevített zsírba tesszük. Halványsárgára megpirítjuk, hozzákeverjük az apróra vágott velőt, megsózzuk, borsozzuk, 5-10 percig pirítjuk, megszórjuk a színes paprikával, az apróra vágott petrezselyemzölddel, és a fölvert tojásokat ráöntjük. Átkeverjük, csak addig sütjük, amíg a tojás éppen összeáll. Kihűtjük és a palacsintákat megtöltjük. Fölcsavarjuk, és tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe rakjuk, tejföllel meglocsoljuk, sütőben jól megmelegítjük, de nem pirítjuk meg. Forrón tálaljuk.

Húsos palacsinta

30 dkg liszt, 2 tojás, 3-4 dl tej, csipetnyi só, olaj vagy zsír a kisütéshez. Töltelékhez: 1/2 kg húsból készült pörkölt, 3-4 evőkanál tejföl, késhegynyi őrölt bors, kevés só. A szokásos módon palacsintát sütünk. A csont nélküli pörköltet ledaráljuk, két evőkanál tejföllel elkeverjük, és a palacsintákat megtöltjük. A két szélét behajtjuk és fölcsavarjuk. A visszamaradt pörkölt lében elkeverjük a maradék tejfölt, és a palacsintákat meglocsoljuk. Forró sütőben 6-7 percig sütjük.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés