In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

Farsangi fánk

60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, tojásnyi zsír, 3 tojás, 6 dl tej, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, zsír vagy olaj a kisütéshez. A lisztet megszitáljuk, és mélyebb tálba tesszük. 2 dl langyos tejben az élesztőt elkeverjük, adunk hozzá egy evőkanál cukrot, 2-3 evőkanál lisztet, és könnyű kovászt készítünk. A megszitált liszthez adjuk a megkelt kovászt, a cukorral felvert egy egész tojást és a két sárgáját, csipetnyi sót és annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető tésztánk legyen. Fakanállal összekeverjük, és 20-25 percig verjük vagy dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz. Közben hozzáadjuk a langyos zsírt, verjük nagyon simára, ha már nem tapad az edény oldalára, akkor kevés liszttel megszórjuk, tiszta melegített konyharuhával letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ha a tészta duplájára kelt, kissé előmelegített gyúrótáblára öntsük ki. Könnyedén gyúrjuk meg, hogy szép sima felülete legyen. Takarjuk le, és hagyjuk pihenni 10 percig. Utána nyújtsuk ki hüvelykujjnyi vastagságúra, és lisztezett fánkszaggatóval, vagy ennek hiányában vizespohárral szaggassuk ki. Rakjuk a lisztezett ruhára sorjába, takarjuk le, és még legalább 20 percet keljen. Közben a zsírt, vagy az olajat felmelegítjük. Ha elég forró a zsír vagy az olaj, elkezdhetjük a sütést. A tésztát, ha felvesszük, hüvelykujjunkkal egyik oldalát kicsit nyomjuk meg, és fordítva tegyük a zsírba. Fedővel letakarjuk, és ha a zsírban lévő fele megpirult, fordítsuk meg, és fedő nélkül bő zsírban süssük. Csak annyit tegyünk bele, hogy kényelmesen legyen helye a megnövekedett fánknak. A megsült fánkot lyukacsos lapátkanállal szedjük ki. Legjobb egy nagyobb tepsibe fehér zsírpapírt tenni, és arra rakni. A leesett széleket gyúrjuk össze, kelesszük újra. Ki is szaggathatjuk, de kis pereceket is fonhatunk belőle. Ha megkelt, úgy süssük ki, mint a fánkot. Tálalásnál a fánkot szórjuk meg vaníliás porcukorral, és adjunk mellé sárgabarackízt vagy csipkebogyóízt.

Forgácsfánk

50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 3-4 evőkanál olvasztott zsír vagy vaj, 2 evőkanál rum, 3 dl bor, 2 evőkanál porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, parányi só, 1-2 kanál tejföl, zsír a kisütéshez. A megszitált lisztet a gyúródeszkára öntjük. Közepébe kis fészket csinálunk, beleuntjuk a tojások sárgáját, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát, a langyos zsírt, 1 kanál tejfölt, a rumot, és fehérborral sima tésztává gyúrjuk. Kettévesszük és két cipót formálunk belőle. Kicsit pihentetjük, és késhát vastagságúra nyújtjuk. Cifra metélővel (derelyevágó) 10-15 cm széles csíkokat vágunk, majd 10-12 cm-es ferde négyzetekre daraboljuk. A négyzetek közepét is bevágjuk. A nyíláson az egyik sarkát átfordítjuk, és úgy tesszük a forró zsírba. De vághatjuk 2 cm széles szalagokra és egymáson áttéve, mintha masnit kötnénk, süthetjük ki. Egyszerre csak annyit tegyünk a zsírba, ami könnyen elfér benne. Nagyon gyorsan sül, ezért gyorsan fordítsuk meg, szűrőkanállal szedjük ki. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Rózsafánk

35 dkg liszt, 3 tojás, 4 evőkanál porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 evőkanál tejföl, csipetnyi só, meggy- vagy cseresznyebefőtt, zsír vagy olaj a kisütéshez. A megszitált lisztet gyúródeszkára tesszük. Közepébe egy kis mélyedést készítünk, és beleteszünk 2 egész tojást és egynek a sárgáját, a porcukrot, a szódabikarbónát, a sót, és a tejföllel összegyúrjuk. Nagyon jó) kidolgozzuk, kicsit pihentetjük, késhát vastagságúra kinyújtjuk. Nagy, recés szélű, három különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A legnagyobb lapocskát alulra tesszük, közepét kevés tojásfehérjével megkenjük, rátesszük a középnagyságút, majd megkenés után a legkisebbet. De tehetünk egymásra kettő egyformát is. Ha összeraktuk, ujjunkkal a közepét megnyomjuk, a széleit bevagdossuk, és forró olajban pirosra sütjük. Egyszer megfordítjuk. Kiszedjük, lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral megszórjuk. A közepébe egy szem meggy- vagy cseresznyebefőttet teszünk és tálaljuk.

Kitolófánk

6 dl tej, 6 dl liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál cukor, 5 tojás, 10 dkg reszelt csokoládé vagy 3 dkg kakaó és 6 dkg porcukor, parányi só, zsír vagy olaj a kisütéshez. : g A tejet főni tesszük, beledobunk egycsipetnyi sót, a 3 evőkanál cukrot, a szódabikarbónát, és folytonos keverés mellett a lisztet jól elkeverjük. A tűzről levesszük, és ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, jól kikeverjük, és a tojások felvert habját óvatosan hozzákeverjük. A zsírt vagy olajat közepes hőmérsékletűre hevítjük. A tésztát egy habzsákból vastag csillagcsővel a zsírba nyomjuk. A kívánt hosszúságnál mindig elvágjuk, és pirosra sütjük. Lehet kanállal is a tésztát galuskaszerűen a zsírba szaggatni, de így nem olyan szép. Reszelt csokoládéba vagy kakaós cukorba forgatjuk, és forrón tálaljuk.

Szénafánk

A tésztához 2 tojás és 20 dkg liszt, pici tej, a krémjéhez: 2 tojás, 12 dkg cukor, 4 dkg liszt, 2,5 dl tej, késhegynyi vaníliás cukor, zsír a kisütéshez. Először a krémet készítjük el. 3 tojásfehérjét, 12 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verünk. Ha a hab elkészült, félretesszük, és elkészítjük a sárga krémet. A tejet forrni tesszük, a tojást a liszttel és kevés tejjel és a vaníliás cukorral simára keverjük, és a forrásban lévő tejhez öntjük, habverővel keverve sűrű krémmé főzzük. Forrón belekeverjük a habot és félretesszük. Elkészítjük a szénafánk tésztáját. A lisztet gyúródeszkára tesszük. Egy egész tojással és egy tojássárgájával, pici tejjel a lisztből finom levestésztát gyúrunk. Vékonyra kisodorjuk. Felvágjuk olyan vékonyra, mint a cérnametéltet. A zsírt nem túl forróra fölhevítjük. A metéltből egy keveset a tenyerünkre teszünk, arra egy kávéskanál krémet, erre szintén egy kevés tésztát. Egy kicsit összenyomjuk, hogy gombóc formája legyen. (A tésztát nem szabad nagyon a krémbe nyomogatni.) A zsírban hirtelen átsütjük, nagyon gyorsan sül. Vigyázzunk, hogy meg ne égjen, és a krém puha maradjon. Forrón, kevés porcukorral lehintve tálaljuk.

Zsemlefánk

4 zsemle, 7 dl tej, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 4-5 evőkanál liszt, olaj vagy zsír a kisütéshez. A zsemléket ujjnyi vastagságúra felszeleteljük. A tejben a cukrot elkeverjük. A tojásokat jól fölverjük, és a zsírt közepes forróságúra hevítjük. A zsemleszeleteket a cukros tejben megmártjuk. A lisztben, a felvert tojásban megforgatjuk, és a zsírban pirosra kisütjük. Bármilyen lekvárral tálalhatjuk. Nagyon gyorsan elkészíthető.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés