In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Kelt prósza

50 dkg liszt, 4 dl tej, 1 tojás, diónyi vaj vagy zsír, fél marék vágott dió, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, csipet só. 1 Az élesztőt 1 dl langyos, enyhén cukros tejben elkeverjük, kb. háromliteres fazékban. A tojást jól felverjük, fele tejjel, sóval az élesztős tejhez adjuk. Hozzátesszük a lisztet, és jól összekeverjük. Ha összeáll a tészta, akkor a maradék langyos tejet apránként hozzáadjuk, és simára kikeverjük. Közben hozzáadjuk a langyos vajat vagy zsírt. Az edényt letakarva meleg helyen egy órát kelni hagyjuk. Zsírozott tepsibe öntjük, elsimítjuk. Tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, cukros vágott dióval megszórjuk. (Csak kristálycukorral is megszórhatjuk.) Kb. 20-25 percig kelni hagyjuk és megsütjük. Kisebb kockákra vágjuk, porcukorral meghintjük és tálaljuk. . .

Sós kifli (sörkifli)

50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 6-7 dkg vaj, 1 kávéskanál cukor, 2 tojás, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál köménymag, 3-4 dl tej, só. Az élesztőt 2 dl tejben megáztatjuk, 1 kávéskanál cukorral elkeverjük A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadunk 1 tojást, az élesztős tejet, 1 diónyi vajat. Összekeverjük és 2 dl langyos tejjel megdagasztjuk. Ha a tészta kezünkről és a tálról elválik, akkor lisztezett gyúródeszkára öntjük. Négy cipót formálunk belőle, és 30 percig letakarva kelni hagyjuk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk, és olvasztott vajjal megkenjük. 8 körcikkre fölvágjuk, és kifliket sodrunk belőle. Zsírozott tepsibe rakjuk, sós tojással megkenjük, köménymaggal megszórjuk, és félórai kelés után megsütjük. Ezt a kiflit sonkavagdalékkal is megtölthetjük.

Hőkön sült perec

1 kg liszt, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 2 tojás, fél bögre aludttej, 2 bögre édes tej, tojásnyi zsír és só. Az élesztőt két dl langyos cukros tejben megkelesztjük, és a megszitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk. Az élesztős tejet beleöntjük. Kevés lisztet hozzákeverünk, és kovászt készítünk. Tegyük meleg helyre. A tojásokat felverjük. (Egy keveset elvehetünk belőle a kenéshez.) Hozzáadjuk a sót, a langyos aludttejet, és a megkelt kovászhoz öntjük. Tiszta kézzel összekeverjük, és adunk hozzá még langyos édes tejet. Közepes keménységűre dagasztjuk. Ha már simul a tészta, adjunk hozzá langyos zsírt, de csak az edény oldalára öntjük, és onnét verjük a tésztába. Mire a zsír elfogy, addig a tészta is teljesen kisimul. Az edénytől is és a kezünktől is elválik. A tésztát cipó alakúra formáljuk, liszttel meghintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és egy órát kelni hagyjuk. A tészta ez idő alatt 2-3-szorosára is megkel. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és öklömnyi cipókat gyúrunk belőle. Pár percig hagyjuk pihenni, sodorjuk rudakká. Kettőt összefonunk, a pereceket összeillesztjük, és a lisztezett deszkán hagyjuk még legalább fél órát kelni. A tojáshoz kevés tejet keverünk, és a pereceket kenőtollal kenjük meg. Ha a perec megkelt, forró kemencébe a „hőkőre" a kemence fenekére rakjuk éppúgy, mint a kenyeret. 15-20 perc alatt megsül. A „hőkön" való sütésről kapta a nevét.

Apró fonott kalácskák

80 dkg liszt, 2 tojásnyi zsír, 4 evőkanál cukor, 6 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál mák (nem darált), só. A lisztet megszitáljuk, és egy mélyebb tálba tesszük. Másfél dl langyos cukros tejben az élesztőt elkeverjük. A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, beleuntjuk az élesztős tejet, és kevés lisztet keverünk hozzá. Nem túl sűrű kovászt készítünk. A tojássárgáját a cukorral, a sóval elkeverjük, a langyos tejet hozzáöntjük, és a megkelt kovászhoz adjuk. Hozzáadjuk még a meglangyosított zsírt. Jól összekeverjük, és addig dagasztjuk, amíg a kéztől és az edénytől el nem válik. A tésztát cipóra formáljuk, kevés liszttél meghintjük. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyiségben kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára öntjük, kis cipókra formáljuk, és 10 percig kelni hagyjuk. A kis cipókat kb. 30 cm hosszú vékony rudakká sodorjuk, kettő rudat egymáson keresztbe teszünk, és négy ágban összefonjuk. A fonat végét aláfordítjuk, zsírozott tepsibe rakjuk, de ne nagyon közel egymáshoz. Tetejüket megkenjük tojással, és mákkal megszórjuk. Legalább fél óráig kelni hagyjuk, és szép pirosra sütjük. Ezt a tésztát már nem nagyon sütik otthon, mert az üzletekben briós néven forgalomban van.

Fonott kalács

1 kg liszt, 4 dkg élesztő, 3 tojás, 2 tojás nagyságú margarin vagy vaj, 6-7 dl tej, 5 evőkanál cukor, fél marék mazsola, só. A megszitált lisztet mély tálba, vagy famelencébe tesszük. Az élesztőt langyos, cukros tejben elkeverjük. A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, és az élesztős tejet beleöntjük. Kevés lisztet keverünk hozzá, és kovászt készítünk. Letakarjuk egy konyharuhával, és amíg a kovász megkel, addig meglangyosítjuk a tejet, és a tojást fölverjük. A tejbe belekeverjük a felvert tojást, a cukrot, a mazsolát, és a megkelt kovászhoz öntjük. Összekeverjük, és tiszta kézzel megdagasztjuk. Dagasztás közben a langyos vajat a tésztához adjuk. A langyos vajat a tál oldalához öntjük, és onnét fokozatosan dolgozzuk be a tésztába. Ha a tészta már hólyagos, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipóra formáljuk, kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyiségben egy óráig kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipóba szakítjuk, és rudakat formálunk belőle. Megfonjuk a kalácsot úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük, a két-két ágat egymás mellé fordítjuk és négy ágba megfonjuk, a végeit aláfordítjuk. Zsírozott tepsibe tesszük. Tojással megkenjük, és legalább 3/4 óráig kelni hagyjuk. Nem túl forró sütőbe tesszük, és kb. 35 percig sütjük. Tejeskávéhoz, tejhez nagyon jó sütemény.

Kakaós kalács

(5-6 személyre) 1 kg liszt, 3 tojás, 8 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 tojásnyi zsír, vagy egy csomag vaj, 10 evőkanál cukor, 3 dkg kakaó, késhegynyi őrölt fahéj, 1 csomag mazsola, só. A kalács készítése ugyanúgy történik, mint a fonott kalácsé, csak amikor a dagasztást befejeztük, vegyünk ki a tésztából egy jó marékkal, és tegyük egy tálba. A kakaót és a fahéjat előzőleg oldjuk fel egy nagyon kevés cukros tejben, és öntsük a kivett tésztához. Dagasszuk be a tejes kakaót. Ha a tésztába teljesen bedolgoztuk a kakaót, a tésztát formáljuk cipóvá, a tetejét lisztezzük be, és takarjuk le, hagyjuk kelni mind a két tésztát langyos helyen, kb. egy órát. A megkért tésztákat lisztezett gyúródeszkára borítjuk külön-külön. Könnyedén átgyúrjuk, és kicsit hagyjuk kelni. Nyújtófával ujjnyi vastagra kinyújtjuk a fehér tésztát, ugyanúgy a barát, és a fehér tésztára terítjük. Fölcsavarjuk, és zsírozott tepsibe tesszük. Tehetjük csiga alakra összehajtva cserép kuglófsütőbe is. Hagyjuk kelni legalább 3/4 óráig. A tetejét tojással vagy zsírral megkenjük, és közepes hőfokú sütőben megsütjük. Ebből a mennyiségből közepes tepsibe téve két rúd kalács készíthető.

Szilvalekváros kalács

(5-6 személyre) 1 kg liszt, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 2 tojásnyi zsír, 6-8 dl tej, 4 evőkanál cukor, só, 2-3 bögre szilvalekvár. A lisztet megszitáljuk, és mély tálba tesszük. Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben feloldjuk. A liszt közepébe egy kis mélyedésbe öntjük az élesztős tejet, és kevés liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük. A tojást fölverjük, a kenéshez egy keveset elveszünk, és hozzáadjuk a maradék cukrot, az olvasztott zsírt, a sót és a tej egy részét. A megkelt kovászhoz öntjük, jól összekeverjük, és ha kell a tejet apránként hozzáöntjük, jól kidolgozzuk. (Kicsit keményebbre kell a tésztát készíteni, mint a fonott kalácshoz vagy a kakaós kalácshoz.) Dagasztás után szórjuk meg liszttel, takarjuk le, és kelesszük langyos helyen egy órányit. A megkelt tésztát egy lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és cipókra formálva könnyedén meggyúrjuk, Letakarjuk, és hagyjuk kelni 20-25 percig. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtsuk, és az előre elkészített szilvalekvárral egyenletesen, legalább 1 cm vastagon kenjük meg. A két oldalát egyujjnyira hajtsuk be és csavarjuk föl, tegyük gyengén zsírozott tepsibe, és meleg helyiségben kelesszük 45 percig. A kalácsot tojással megkenjük, és nem túl forró sütőben egyenletesen sütjük. Ha hirtelen pirulna a teteje, takarjuk be vizes zsírpapírral, és így süssük 50-60 percig. Csak kihűlés után szeleteljük. Régen minden kenyérsütéskor sütöttek a kemencében a kenyér mellett. Finom és olcsó tészta. Ugyanígy süthetünk diós, mákos kalácsot is. Mákból, dióból 40-40 dkg kell, cukorból 30-30 dkg. (Nem főzzük meg.)

Fumu (baba alakú kalács)

2 kg liszt, 6 dkg élesztő, 20 dkg zsír, 6 tojás, 8-10 evőkanál cukor, 1,31 tej, pici só. Töltelékhez 30 dkg mák, 25 dkg cukor, 30 dkg dió, 20 dkg cukor és egy marék aszalt szilva. A lisztet meglangyosítjuk és megszitáljuk, nagyobb tálba vagy famelencébe tesszük. Az élesztőt 3 dl langyos cukros tejben elkeverjük. Szokásos módon kovászt készítünk. Meleg ruhával letakarjuk és megkelesztjük. A cukrot a tojásokkal (egyet félreteszünk), sóval elkeverjük, a langyos tejet hozzáöntjük, és a megkelt kovászhoz adjuk. Összekeverjük a liszttel és megdagasztjuk. Ha a tészta már kezd simulni, akkor a meglangyosított zsírt az edény oldalához öntjük, és a tészta közé dolgozzuk, amíg szép sima, szinte selymes lesz. Dagasztás után igazítsuk cipó formára, és hintsük meg liszttel, meleg ruhával takarjuk le, meleg helyiségben másfél óráig kelesszük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára öntjük. Négy darabra vágjuk, gyengén átgyúrjuk, és cipókat formálunk, letakarva 20-25 percig pihentetjük. A három cipót egyenként egyujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nem túl vastagon megtoltunk egyet cukros dióval, egyet cukros mákkal, egyet pedig kimagozott és apróra vágott aszalt szilvával. Ugyanúgy fölcsavarjuk, mint egyéb kalácsot, csak egy kicsit hosszabbra. A három rudat összefonjuk. A befejezést úgy rendezzük, hogy a két szélső rúd hosszabb legyen. Az így összefont tésztát gyengén zsírozott és lisztezett 40 x 30 cm-es tepsibe tesszük. A megmaradt cipóból kis tojás nagyságú darabokat leszakítunk, vékonyra kisodorjuk, és ezekkel a kis tésztalapokkal alakítjuk ki a baba fejét és ruháját. A szemét kávé- vagy babszemekből rakjuk. Az így elkészített „baba" kalácsot fölvert tojással megkenjük, és meleg helyiségben egy órát kelesztjük. Utána ismét megkenjük tojással, és a bemelegített, de nem túl forró sütőbe tesszük. Ha a teteje erősen barnul, tegyünk rá vízbe mártott zsírpapírt, és egy órát süssük. A fele idő után a tüzet csökkentsük.

Aranygaluska

40 dkg liszt, 3 tojás, 4 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2-3 dl tej, 2 tojásnyi zsír vagy vaj, 10 dkg dió, 5-6 dkg cukor, csipetnyi só. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet mély tálba tesszük, hozzáöntjük az élesztős tejet, a tojást, a csipetnyi sót, és összekeverjük. Adjunk hozzá még annyi tejet, hogy jó puha tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, hozzáadunk féltojásnyi zsírt, és azzal is dagasztjuk még, majd cipót formálunk a tésztából. Letakarjuk, langyos helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén meggyúrjuk. Pár percig pihentetjük, utána kinyújtjuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy lábast, vagy nagyobb kuglófsütőt fagyos zsírral kikenünk, és a fánkocskákat belerakjuk úgy, hogy az egymás mellé kerülő oldalakat langyos zsírba mártjuk. Minden sort cukros dióval megszórunk, és a formát 3/4 részéig így töltjük meg. Langyos helyen újból kelesztjük, nem túl forró sütőben pirosra sütjük. Azonnal kiborítjuk a formából, és kávéöntettel tálaljuk. Nem vágjuk, csak tépjük.

Kávéöntet készítése: 2 tojást elkeverünk 15 dkg vaníliás porcukorral, lassan felhígítjuk 4 dl hideg tejjel. Habüstben láng fölé tesszük, és habverővel addig verjük, míg sűrűsödni kezd. Ekkor a tűzről levesszük, kihűtjük. 1 dl erős feketekávét keverünk hozzá. Adhatunk hozzá borhabot és vaníliamártást is.

Diós csiga

50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 25 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 20 dkg őrölt dió, 5 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín, só. Az élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük. A liszthez adjuk a tojások sárgáját, pici sót, az élesztős tejet és langyos tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, fél óráig pihentetjük. A vajat habosra keverjük a cukorral. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a kikevert vajjal. Rászórjuk a darált diót, és felcsavarjuk, mint a bejglit. Kisujjnyi vastagságúra szeleteljük. Kilisztezett tepsiben lazán egymás mellé rakjuk. 20-25 percig kelesztjük. Forró sütőben megsütjük. Amikor félig megsült, meglocsoljuk cukros tejjel vagy tejszínnel.

Mákos guba

1/2 kg liszt, 2 dkg élesztő, tojásnyi zsír, 1 tojás, 1 bögre tej, csipetnyi só, 20 dkg mák, tojásnyi vaj, 2-3 evőkanál méz. A lisztből, tojásból, az élesztővel és a tejjel kalácstésztát készítünk. A megkelt tésztából hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk, a tepsi hosszára elvágjuk, lisztben meghempergetjük, és liszttel kihintett tepsiben ritkára rakjuk. Megsütjük, jól kiszárítjuk. A megsült rudakat 2 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró tejjel leforrázzuk, szűrőtálba öntjük és lecsepegtetjük. A forró vajban a mákkal és a mézzel elkeverjük. Forrón tálaljuk.

Túrós batyu

1/2 kg liszt, 2 dkg élesztő, 3-4 dl tej, 1 tojás, 2 tojásnyi zsír, csipetnyi só, 10 dkg cukor. Az élesztőt langyos cukros tejben megáztatjuk. Kevés lisztet keverünk hozzá, és kovászt készítünk. A megszitált langyos lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a megkelt kovászt, a cukrot, a sót, a tojást és a tej egy részét. Összekeverjük és kidagasztjuk, ha kell, akkor dagasztás közben még egy kis tejet teszünk hozzá. Ha a tészta hólyagosodni kezd, a zsír felét a tésztába dolgozzuk. Amikor a tészta a kezünktől és az edénytől elválik, igazítsuk cipó formára. Tetejét lisztezzük meg, takarjuk le, és langyos helyen kelesszük meg. Amikor a tészta megkelt, borítsuk lisztezett gyúródeszkára. Könnyedén gyúrjuk át és pihentessük 10-15 percig. Nyújtófával kisujjnyira nyújtsuk ki, és négyzeteket vágjunk a tésztából. A négyzetek közepére tegyünk egy evőkanál tölteléket. A szemben levő sarkokat csípjük össze, rakjuk zsírozott tepsibe. Az egymás melletti oldalakat és a tetejét langyos zsírral kenjük meg. Kisujjnyi távolságra rakjuk, hogy a kelésnél legyen hely. 20 percig kelessük, majd tegyük meleg sütőbe, és süssük szép pirosra. A sütés befejezése előtt egy-két perccel kenjük meg cukros tejjel. Ha kivettük, takarjuk le ruhával, hogy puha maradjon. Túrótöltelék készítése: 25 dkg túrót áttörünk, két tojássárgáját 5 evőkanál cukorral kikeverjük, csipetnyi sót, reszelt citromhéjat, a tojás keményre vert habját is hozzáadjuk. Óvatosan összekeverjük.

Lekváros bukta

1/2 kg liszt, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 2 tojásnyi zsír, 3 dl tej, csipetnyi só, 1 bögre szilvalekvár. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben feloldjuk. A lisztet mély tálba tesszük, és a tejben feloldott élesztőt beleöntjük. Kevés liszttel kovászt készítünk. Liszttel megszórjuk, és 15-20 percig kelni hagyjuk. A megkelt kovászhoz adjuk a felvert tojást, a sót, a tejet. Összekeverjük, kidagasztjuk. Ha a tészta hólyagosodik, akkor adjuk hozzá a fele langyos zsírt, és tovább dagasztjuk, amíg az edénytől kezd elválni. A tésztát az edény oldalánál körbe lenyomogatjuk, kevés liszttel megszórjuk, ruhával letakarjuk, és meleg helyen 3/4 óráig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és könnyedén cipóra gyúrjuk. Hagyjuk így pár percig. Nyújtófával kisujjnyi vastagra sodorjuk. Kb. 8 cm-es kockákra vágjuk. Középre egy fél kanál szilvalekvárt teszünk, összegöngyölítjük, és zsírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tetejét és az oldalát langyos zsírral bőségesen megkenjük. Ha a tepsi megtelt, langyos helyen kelesszük duplájára és egyenletes tűznél süssük meg. A tepsiből vagy ruhára, vagy deszkára borítjuk, és csak a tálalásnál szedjük szét. Ha jól bezsíroztuk a bukta oldalát, akkor könnyen szétszedhetjük. (Tölthetjük más lekvárral vagy dióval, mákkal is.)

Kelt rétes

1 kg liszt, 2 tojás, 20 dkg zsír, 1 pohár tejföl, 7-8 dl tej, 4 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, só. A lisztet meglangyosítjuk, megszitáljuk, és mély tálba tesszük. Az élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, és a liszt közepére készített kis mélyedésbe öntjük. Kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk. A maradék langyos tejbe tesszük a cukrot, a sót és a zsírból egy tojásnyit. A tojást fölverjük, és a langyos tejben elkeverjük. Az egész anyagot a megkelt kovászhoz öntjük. Jól összekeverjük és megdagasztjuk. Dagasztás közben még adjunk hozzá egy-két kanál tejfölt, nagyon simára, de gyengébbre dagasszuk, mint más kelt tésztát. Ha már hólyagos, és az edény falától is kezd elválni, akkor öntsük lisztezett gyúródeszkára, és két-három cipóba gyúrjuk ki. Nyújtófával kicsit ellapítjuk, tetejüket langyos zsírral megkenjük, és meleg helyiségben letakarva pihentessük kb. 35-40 percig. A konyhaasztalra terítsünk vászonabroszt. Jól lisztezzük meg, és az egyik cipót kézfejünkre véve tegyük az asztal közepére. Lisztes ujjakkal alányúlva húzogatva nyújtsuk ki. (Ha a tészta szakad és nem nyúlik, akkor hagyjuk még pihenni.) Ha már elég vékony a tészta, locsoljuk meg egyenletesen langyos zsírral és pár kanál tejföllel, szórjuk meg cukros mákkal vagy dióval, vagy túróval, vagy darával, és csavarjuk fel. Az abrosz hosszabbik felét felemeljük, és ennek segítségével a tésztát az asztal közepéig csavarjuk. A szemben lévő oldallal ugyanígy járunk el. Az asztal közepén a felcsavart tészta találkozzon. Zsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött rétest. A tetejét langyos zsírral, kenőtollal kenjük le. Hagyjuk legalább fél óráig kelni. Ha megkelt a tepsiben a rétes, tegyük közepesen forró sütőbe, és egyenletesen sütve 20-25 perc alatt kész. A tepsiből deszkára borítjuk, visszafordítjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk. Ha félig meghűlt, feldaraboljuk. Nagyon régi kelt tészta. Tölthetjük mákkal, dióval, túróval, darával.

Kelt réteshez töltelékek

30 dkg mák, 3-4 reszelt alma, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja.

A mákot ledaráljuk, cukorral, reszelt citromhéjjal összekeverjük, és a reszelt almával egyenletesen a rétesre szórjuk. 30 dkg darált dió, 25 dkg cukor, késhegynyi őrölt fahéj. A darált diót a cukorral és a fahéjjal összekeverjük, és a rétesre szórjuk. 3 dl búzadara, 1 pohár tejföl, 5-6 evőkanál cukor, 2 tojás. A búzadarát a tejfölben elkeverjük, a tojássárgáját a cukorral kikeverjük, a fehérjét kemény habnak verjük. A búzadarához adjuk a tojások sárgáját és jól összekeverjük. A habját óvatosan belekeverjük és a kinyújtott tésztára locsoljuk. 1 kg túró, csomag mazsola, 3 tojás, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, só. A túrót áttörjük, a tojássárgájával a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az áztatott mazsolát, és az áttört túróhoz keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan a túróhoz keverjük, és a rétesre egyenletesen elszórjuk.

Kelt palacsinta (rakott palacsinta)

40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 5-6 dl tej, csipetnyi só, zsír a kisütéshez. Másfél dl langyos, cukros tejet teszünk egy háromliteres fazékba, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha az élesztő kezd feljönni a tej tetejére, hozzáadjuk a felvert tojást, á sót és a lisztet. Fakanállal jól összekeverjük, a maradék tejet apránként hozzáadjuk, és híg palacsintatésztát készítünk. Meleg helyre tesszük az edényt, fedővel letakarjuk, 3/4 óráig kelni hagyjuk, és sütjük. A palacsintasütőbe egy bő evőkanál zsírt öntünk, fölforrósítjuk, és egy tejmerőkanál tésztát beleöntünk. A sütőt körbeforgatjuk, hogy a tészta egyenletesen szétfolyjon. Ha az alsó fele megsült, megfordítjuk, kevés zsírt még öntünk alá, és pirosra sütjük. Tányérra csúsztatjuk, és addig sütjük, míg a tésztából tart. Megtölthetjük külön-külön is, de jobb, ha rakva készítjük.

Tölthetjük félbögrényi kakaós cukorral, dióval, mákkal, lekvárral, túróval. A töltelékeket úgy készítjük el, mint az egyszerű palacsintához. A rakott palacsintát készíthetjük ugyanazon töltelékkel, de tölthetjük laponként más-más töltelékkel is. A felső lap mindig palacsintatészta legyen. A rakást lapos tűzálló tálba vagy tepsibe készítsük. Sütőben jól átforrósítjuk, és cikkekre vágva tálaljuk. A rakott palacsintát bevonhatjuk baracklekváros tojáshabbal. 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és 2-3 kanál baracklekvárt, jól összekeverjük, és a rakott palacsintát bevonjuk vele. Villával kicsit meghúzogatjuk, és addig sütjük, amíg a hab pirulni kezd. A habos palacsintát forró vízbe mártott késsel vágjuk föl.

Darkedli (dorkelli)

40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1/2 liter tej, 1-2 kanál olvasztott zsír, 3 evőkanál porcukor, kis bögre szilvalekvár, zsír a kisütéshez. A langyos tej egy részét háromliteres fazékba tesszük. Az élesztőt belemorzsoljuk, elkeverjük egy kanál cukorral. Ha az élesztő feljön a tej tetejére, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a lisztet. Jól összekeverjük, hozzáadjuk apránként a tejet, és a langyos zsírt. Fakanállal kikeverjük. (Egészen gyenge tésztát kapunk.) Meleg fedővel letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 30 percig. Hozzáadjuk a keményre vert tojásfehérjét, amit óvatosan keverjünk a megkelt tésztába. Hagyjuk még legalább 15 percig kelni. A tükörtojássütőbe tegyünk egy kevés zsírt, forrósítsuk föl és zsíros evőkanállal szaggassunk bele a tésztából. Kis fánkok kerekednek, lassan süssük, és egyszer forgassuk meg, hogy a közepük is jól átsüljön. Kettő közé szilvalekvárt teszünk és cukorral meghintve tálaljuk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés