In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.

Régebben egyes vidékeken a köretet mellévalónak nevezték. Általában a húsételek kiegészítői, de egyes mártásokhoz is adhatjuk (pl. paradicsom, sóska). Élvezetesebbé, tartalmasabbá teszik ételeinket. Nagyon fontos megválasztásuk, ízléses tálalásuk, gondos előkészítésük, mert különben a legjobb ételünket is elronthatjuk. Azokat, amelyeket a hús mellé teszünk, ne zsúfoljuk a tálon össze, a köret ne nyomja el a húst. Azokat, amelyeket nem lehet a hús mellé tenni, előmelegített tálra tegyük, ízlésesen helyezzük el. A burgonyából készült köretek lehetőleg a tálalás pillanatára készüljenek el.

Hagymás burgonya

1 kg burgonya, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, só. A nyers burgonyát jól megmossuk, héjában feltesszük főni, megsózzuk, fedővel letakarjuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, a fedőt visszatesszük, és a gőzében hagyjuk pár percig. Héját lehúzzuk, és apró kockára vágjuk. Az apró kockára vágott hagymát a felhevített zsírban elkeverjük. Halványpirosra sütjük, és az apróra vágott burgonyát beletesszük, megsózzuk, jól összekeverjük, zsírozott serpenyőben lepirítjuk, és óvatosan átforgatjuk, hogy a másik fele is megpiruljon. Resztelt májhoz, szaftos húsokhoz, sültekhez, mártásokhoz adjuk. Burgonyapüré 1 kg burgonya, tojásnyi vaj, 1 bögre tej, só. A burgonyát megtisztítjuk, jól megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Fedővel letakarjuk, és puhára főzzük. Leszűrjük a vizet, jól lecsepegtetjük, forrón átpasszírozzuk. (Különben szappanos lesz.) Gyenge tűzre visszatesszük, belemorzsoljuk a vajat, fokozatosan hozzáadjuk a forró tejet, és állandóan keverjük. Legjobb szálas habverővel, így könnyű, habos lesz a püré. '

Olajban sült burgonya

8-10 nagyobb burgonya, só, fél liter olaj a kisütéshez. A burgonyát jól megmossuk, megtisztítjuk, vékony szeletekre vagy karikákra vágjuk. Megmossuk, és szitán lecsepegtetjük. Az olaj felét egy lábasban felhevítjük, és a burgonyát beletesszük. Megforgatjuk, lefedjük, lassú tűzön megkevergetve sütjük. Ha a burgonya már kezd puhulni, akkor a megmaradt olajat felforrósítjuk, a burgonyát lapátkanállal átszedjük a forró olajba, és pirosra sütjük. Lehetőleg azonnal tálaljuk, és csak tálaláskor sózzuk meg, így ropogós marad.

Újburgonya petrezselymes zsírban

1 kg újburgonya, 3 evőkanál zsír, 1 csomó petrezselyemzöld. Az újburgonyát megsózzuk, és ruha között jól megdörzsöljük, vízbe rakjuk, és ha kell, akkor a visszamaradt héjakat lekaparjuk vagy lekeféljük. Enyhén sós vízbe tesszük a tisztított és hasábokra vágott burgonyát (ha az újburgonya apró, akkor egészben hagyjuk), puhára főzzük. A zsírt fölhevítjük, az apróra vágott petrezselyemzöldet beleszórjuk, a főtt újburgonyát elkeverjük benne és tálaljuk. Rántott csirkéhez és sültekhez kiváló köret. Vajas újburgonya 1 kg újburgonya, 1/2 csomag vaj, só. Ugyanúgy készítjük el, mint a petrezselymes újburgonyát, csak a zsír helyett vajat használunk. Frissensültekhez, halakhoz, egyéb sültekhez adhatjuk.

Sós burgonya

8-10 burgonya, só. A burgonyát megtisztítjuk, jól megmossuk, és apró kockákra vágjuk. Annyi vízben tesszük fel főni, amennyi jól ellepi. Megsózzuk, puhára főzzük és leszűrjük. (A levét felhasználhatjuk levesfőzéshez.) Összetörve és petrezselyemzölddel megszórva, vagy kocka alakban tálalhatjuk. Mártásokhoz és pörkölthöz való.

Burgonyaropogós

1 kg burgonya, diónyi vaj, 3 tojás, csipetnyi szerecsendió, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál zsemlemorzsa, késhegynyi őrölt bors, só, kisütéshez olaj vagy zsír.

A burgonyát megtisztítjuk, jól megmossuk, és négyfelé vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hogy egy csepp víz se maradjon alatta. Azonnal átpasszírozzuk, és két tojássárgáját elkeverünk benne. Őrölt borssal, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, a vajat rámorzsoljuk. Nagyon jól dolgozzuk ki. A lisztet nem szabad hozzátenni, amíg meleg, mert az meglágyítaná a masszát. Hagyjuk kihűlni, a lisztet is dolgozzuk bele, és lisztezett deszkán kis hengereket vagy kis pogácsákat formálunk belőle. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban vagy zsírban kisütjük. Csak akkor panírozzuk be, ha mindjárt sütjük is, különben a panír elázik. A sütést mindig forró zsírban kezdjük, óvatosan forgassuk meg, szép pirosra süssük a ropogósokat. Általában mártásos húsételekhez, de hús nélküli főzelékekhez feltétnek is adhatjuk. (A maradék tojásfehérjét a panírozáshoz felhasználhatjuk.)

Pirított lisztes dödölle

10 közepes nagyságú burgonya, 1,5 bögre liszt, 2 tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, só. A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, megmossuk, és főni tesszük annyi sós vízben, hogy ellepje. Puhára főzzük. Fakanállal vagy burgonyatörővel a levében alaposan összetörjük, közben a lisztet világos zsemleszínűre pirítjuk, és az összetört burgonyához adjuk. Folytonos keverés közben a lisztet beledagasztjuk. A tűzhely szélére húzva még 5 percig dagasztjuk, ha nem hagyományos tűzhelyünk van, akkor a lángra alátétet tegyünk, hogy keverés közben le ne égjen. A hagymát megreszeljük, a zsírban sárgára sütjük, zsírozott cseréptálba zsíros kanállal beleszaggatjuk, mint a galuskát. Forró, hagymás zsírral megöntözzük és lepirítjuk. Vaddisznópörkölt elengedhetetlen körítése Zalában, Vasban. (Újburgonyából nem készíthető.)

Tarhonya

1,5 bögre tarhonya, 3 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, só. A tarhonyát nem forró, de jó meleg zsírba tesszük, kevergetve halvány zsemleszínűre pirítjuk. (Erős tűzön nem lehet pirítani, mert könnyen megég.) Ha a tarhonya megpirult, tegyük bele a reszelt vöröshagymát, keverjük el. A tarhonya kétszeresének megfelelő, forró, sós vízzel engedjük fel. Egyszer keverjük, többször nem szabad, mert csirizes lesz. Fedjük le fedővel, és nagyon gyenge tűzön pároljuk meg. Mindenféle szaftos húshoz adhatjuk. Nagyon régi ételünk. A házi tarhonya készítése: 1 kg liszt, 4 tojás, 1,5 dl víz, só. A lisztet megszitáljuk, tálba tesszük. A tojásokat feltörjük, vízzel elkeverjük, a sót hozzáadjuk, és a liszthez öntjük, jól összekeverjük. Tiszta kézzel gyúrjuk addig, amíg nyers liszt van a tálban. Ha már jól összeállt a tészta, nagy lyukú reszelőn reszeljük le egy gyúrótáblára, és tenyerünkkel óvatosan gömbölygessük. Ha sok a tészta, akkor zománc tepsiben terítsük szét, és langyos sütőben vagy napon szárítsuk meg. Sokáig eláll, csak szellős helyen tároljuk. A tarhonyát sokféleképpen lehet felhasználni hússal, lecsóval vagy burgonyával keverve vagy levesbetétnek.

Pásztortarhonya

5-6 burgonya, 1 bögre tarhonya, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika , 1 paradicsom, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 2 evőkanál olvasztott zsír, só, 1 mokkáskanál színes paprika. A burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát is apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk. Zsírjába tesszük a reszelt vöröshagyma 2/3 részét, megszórjuk színes paprikával, kevés vízzel fölengedve a kockára vágott burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot is kockára vágva a burgonyához tesszük, megsózzuk és félig megpároljuk. A tarhonyát nem forró, de jó meleg zsírba tesszük. Kevergetve halvány zsemleszínűre pirítjuk. Ha a tarhonya megpirult, tegyük bele a maradék vöröshagymát, keverjük el, és a tarhonya kétszeresének megfelelő sós vízzel engedjük fel. Nagyon gyenge tűzön lefedve pároljuk. A félig megpárolt burgonyához hozzáadjuk a félig megpárolt tarhonyát, összekeverjük, lefedjük, és sütőben együtt pároljuk készre. Általában sült vagy főtt kolbásszal tálaljuk.

Zsemlegombóc

3 zsemle, 12-13 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt bors, 1 bögre tej, só. A zsemléket kockára vágjuk, és halványsárgára pirítjuk. A hagymát lereszeljük, és a zsír felében kissé megpirítjuk. A tisztított, apróra vágott petrezselyemzöldet is a hagymához adjuk. A pirított zsemlekockát mély tálba tesszük, tejjel meglocsoljuk, egyszer-kétszer megkeverjük, hogy egyenletesen fölpuhuljon. A lisztet rászórjuk, a pirított hagymát, a petrezselyemzöldet, a felvert tojást, kevés sőt és borsot jól elkeverjük, ha lágy lenne, kevés lisztet tegyünk még hozzá. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, sós, forró vízben kifőzzük, szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, és forró zsírban megforgatjuk. Vadas húsokhoz, savanyú tüdőhöz, tejfölös tojásételekhez adjuk. Ha lehet, akkor úgy készítsük, hogy frissen lehessen tálalni, mert így finom.

Párolt rizs

3 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, só, 1 bögre rizs. A rizst válogassuk meg, mossuk át, de gyorsan, hogy sok vizet ne szívjon föl. Öntsük szitába, és jól csepegtessük le. Egy nagyobb lábast készítsünk elő, számítsunk arra, hogy a rizs a háromszorosára is megdagad. A zsírt a lábasban fölhevítjük, beletesszük a jól lecsurgatott rizst, és a zsírban többször átforgatjuk, de nem pirítjuk meg. Kétszer annyi sós, forró vízzel fölengedjük, beletesszük a hagymát egészben, felforraljuk, és lassú tűzön letakarva megpároljuk. Párolás közben ne keverjük, mert ragacsos lesz. Ha kész a rizs, a hagymát kivesszük, és kissé föllazítjuk.

A párolt rizst sokféle ételhez adhatjuk. Szépen lehet formázni, szép dísze lehet a tálnak. Különböző formákba nyomhatjuk vagy kanállal formálhatjuk, és petrezselyemzölddel, paradicsom szeletkékkel díszíthetjük.

Rizibizi

1 bögre rizs, 1 bögre tisztított friss zöldborsó vagy egy fél liter konzervborsó, 3 evőkanál zsír, fél csomag vaj, só, egy csomó petrezselyemzöld, csipetnyi bors. Szokásos módon párolt rizst készítünk. A tisztított, friss, megmosott és lecsurgatott zöldborsót vajban pároljuk, hozzátesszük a tisztított, és apróra vágott petrezselyemzöldet, jól elkeverjük, picit megsózzuk. Ha konzervborsónk van, azt ugyanúgy forgassuk meg a fölhevített vajban, tegyük rá a petrezselyem zöldét, és egy picit sózzuk meg. Ha kemény, akkor kevés lében pároljuk. Ha a borsó puha, keverjük össze a párolt rizzsel, csipetnyi őrölt borsot tegyünk rá, és még egyszer óvatosan keverjük össze. Tehetünk rá egy-két kanál reszelt sajtot is. Finom sültekhez, rántott szeletekhez, rántott csirkéhez adjuk.

Gombás rizs

1 bögre rizs, tojásnyi zsír, 6-7 kemény húsú gomba, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, só. A rizst megmossuk, lecsurgatjuk. A zsírt fölhevítjük, a tisztított vöröshagymát megreszeljük, és a fölhevített zsírban kissé átforgatjuk. Hozzáadjuk a tisztított, és apróra vágott gombát. Kicsit pirítjuk, hozzátesszük a lecsurgatott rizst. Jól elkeverjük, ha a rizs átforrósodott, dupla mennyiségű forró, sós vízzel fölengedjük. Borssal megszórjuk, még egyszer jól elkeverjük, és fedővel letakarva puhára pároljuk. Bármilyen sülthöz adhatjuk. Köleskása 35 dkg köleskása, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma. A hagymát apróra vágjuk, a felhevített zsírban kissé megforgatjuk. Hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát, a megmosott és lecsurgatott köleskását. Kissé pirítjuk és forró, sós vízzel vagy füstölt hús levével (akkor nem sózzuk) fölengedjük úgy, hogy a lé éppen ellepje. Fedővel letakarva, sütőben vagy gyenge tűzön pároljuk. Pörköltekhez adjuk. Tálalás előtt kevés pörkölt lével meglocsoljuk. Egyik legrégibb köret.

Galuska

1/2 kg liszt, 2 tojás, tojásnyi zsír, só. A lisztet megszitáljuk és tálba tesszük, a közepébe egy mélyedést készítünk, és a tojásokat beletörjük. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Nem szabad sokat keverni, csak annyira, hogy éppen összeálljon, és a tojások eloszlódjanak benne. A vizet forrni tesszük, megsózzuk, és a galuskát beleszaggatjuk, közben megkevergetjük. Ha a galuska feljön a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük. Forró zsírral megöntözzük, elkeverjük, és tálalásig melegen tartjuk.

Vajas galuska

1/2 kg liszt, 2 tojás, 1 csomag (10 dkg) vaj, 1 borospohár tej és só. A megszitált lisztet egy mély tálba tesszük. A tojásokat felütjük, és az olvasztott vaj felével elkeverjük. Megsózzuk, a tejet hozzákeverjük, és a liszthez öntjük. Könnyedén keverjük össze, ha kell, kevés vizet önthetünk hozzá, mert úgy jó, ha se nem kemény, se nem lágy. Ha a tészta lágy, akkor elázik a vízben, ha túl kemény, akkor rágós lesz. A vizet forrni tesszük, megsózzuk. A galuskatésztát vajba mártott kanállal a forró vízbe szaggatjuk. Ha a galuska megfőtt, feljön a víz felszínére, egyszer megkeverjük. Szűrőkanállal kiszedjük, langyos vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, forró vajjal elkeverjük és tálaljuk.

Vajas metélt

30 dkg liszt, 1 tojás, tojásnyi vaj, kevés só. A lisztből, a tojással kevés vízzel kemény, de nyújtható tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, kicsit szikkadni hagyjuk. Nyújtófára fölcsavarjuk, és hosszában végigvágjuk. Ismét végigvágjuk, és egymásra tesszük. Fél centiméteres csíkokra felvágjuk. Forró sós vízben kifőzzük, meleg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, és forró vajjal elkeverjük. Szaftos húsokhoz köretnek használjuk.

Kagylótészta

25 dkg száraz kagylótészta, diónyi zsír. A száraztésztát forró sós vízben kifőzzük, meleg vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, forró zsírral elkeverjük. Pörkölthöz, tokányúhoz, lecsós húsokhoz tálaljuk.

Daragaluska

3 tojás, 1 bögre búzadara, 2 tojásnyi zsír, csipetnyi őrölt bors, 1 kávéskanál só. A tojást a fele zsírral nagyon jól kikeverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, a sót, az őrölt borsot, és 10-15 percig állni hagyjuk. Gyengén sózott, forrásban lévő vízbe, evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk. Ha kifőtt, kiszedjük, lecsurgatjuk, és zsírozott edénybe szedjük. Szaftos húsokhoz köretnek adjuk.

Vegyes zöldségköret

1 bögre tisztított zöldborsó, 2-3 sárgarépa, 1 kisebb fej karfiol, 1 kanál ecet, 1 csomag vaj, só. A zöldborsót megmossuk, szűrőkanálban lecsepegtetjük, a tisztított sárgarépát kockára vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, enyhén sózott és egy teáskanál ecettel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és melegen tartjuk. A zöldborsót kevés felhevített vajban megforgatjuk, megsózzuk, megpároljuk, és melegen tartjuk. A sárgarépát is a felhevített vajon megforgatjuk, egy pici vizet öntünk alá és megpároljuk. Tálalásnál formásán helyezzük el a zöldségeket, forró vajat csepegtessünk rá, és kevés petrezselyemzölddel megszórhatjuk.

Vajas kelbimbó

2-3 maroknyi kelbimbó (kb. fél kiló), fél vaj, késhegynyi bors, só. A kelbimbókat megtisztítjuk, megmossuk, sózott, borsozott vízben főni tesszük. 10-15 perc elég a főzéséhez. Leszűrjük, lecsepegtetjük, forró vajban megforgatjuk, és frissen tálaljuk. Sült húsokhoz kitűnő köret.

Vörös káposzta almával

1 fej vörös káposzta (kb. 1 kg), 4-5 alma, 1 vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál ecet, 1 borospohár vörösbor, só. A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk és besózzuk. Az almát megmossuk, káposztareszelőn lereszeljük. A zsírt fölhevítjük, a cukrot halványsárgára pirítjuk, hozzátesszük a reszelt vöröshagymát és a sóból kicsavart káposztát. Az egészet összekeverjük, a borral meglocsoljuk, hozzáöntjük az ecetet, és lefedve félpuhára pároljuk, többszöri keverés mellett. Hozzáadjuk a lereszelt almát, és készre pároljuk. Általában vadhúsokhoz és sertéssültekhez adjuk, de liba- és kacsapecsenyékhez is kitűnő köret.

Savanyú káposzta

2 marék hordós káposzta, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 kávéskanál színes paprika, 1 kávéskanál cukor. A káposztát hideg vízben átmossuk, kicsavarjuk. A zsírt fölhevítjük, a cukrot, a reszelt vöröshagymát elkeverjük benne, hozzáadjuk a színes paprikát, a kicsavart káposztát és egy kevés vizet. Jól elkeverjük, és gyenge tűzön puhára pároljuk. (Sót általában nem igényel.) Zsírosabb pecsenyékhez kiváló köret.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés