In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Házinyúlpaprikás

1 kg tisztított nyúlhús, tojásnyi zsír, 2-3 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál tejföl, késhegynyi színes paprika, só. A nyúlhúst feldaraboljuk, megmossuk, lecsepegtetjük. A zsírt felhevítjük, beletesszük a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, félig megpirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel azonnal fölengedjük. Beletesszük a húst, megsózzuk, elkeverjük, és lefedve pároljuk. Ha a hús a levét elfőtte és már félig megpuhult, tegyük hozzá a megtisztított, és darabokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Ha kell, egy kevés vizet öntsünk alá, és készre pároljuk. Ha a hús már teljesen megpuhult, a zsírját liszttel megszórjuk, a tejfölt elkeverjük benne, felforraljuk és tálaljuk. Párolt tarhonyát adjunk hozzá.

Rántott házinyúl

Egy &-10 hetes házinyúl, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 1-2 evőkanál te], fél bögre morzsa, só. A levágott házinyulat a bőréből kifejtjük, fölbontjuk, a belső részét kiszedjük, lábát, fejét levágjuk. (A bőrét kikészíthetjük.) A megtisztított nyulat alaposan megmossuk, feldaraboljuk, lecsepegtetjük, és konyharuhával leszárítjuk, besózzuk. A tojást a tejjel felverjük, picit megsózzuk. A leszárított nyúldarabokat lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Petrezselymes burgonyával és uborkasalátával tálaljuk.

Házinyúlpástétom

1 házinyúl (1,5 kg-os), 3 közepes vöröshagyma, 1 nagyobb sár garépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zeller, késhegynyi őrölt bors, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 2 keményre főtt tojás, 1 tenyérnyi máj (lehet sertés-, borjú- vagy 5-6 db baromfimáj), 1 teáskanál mustár, csipetnyi reszelt citromhéj, só. A tisztított nyulat feldaraboljuk, megmossuk, és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségféléket és a darabokra vágott vöröshagymát. Addig főzzük fedő alatt, amíg a csontról a húst könnyen leszedhetjük. Adjuk bele a májat, és ezzel is még 6-7 percig főzzük. A húst és a májat a léből kiszedjük, kicsontozzuk, és kihűtjük. A tojásokat megtisztítjuk, a szalonnát felszeleteljük. Fele szalonnát apró kockákra vágjuk, és kisütjük. A húst, a májat, a tojással együtt legalább kétszer ledaráljuk. Hozzáadjuk az őrölt borsot, a mustárt, a kisütött szalonnát zsírjával együtt, a citromhéjat, és egy nagyobb fakanállal alaposan kidolgozzuk. Egy hosszúkás formát kizsírozunk (pl. őzgerincsütőt), és az egész húsos masszát szorosan belenyomkodjuk. Tetejére a megmaradt szalonnaszeleteket rárakjuk, és nem túl forró sütőben 20-25 percig sütjük. A formából tálra kiborítjuk, kemény tojással, uborkával, friss paradicsommal díszíthetjük. Hideg helyen napokig is eláll. Kenhetjük kenyérre, szendvicsekre, de krumpli-pürével is fogyaszthatjuk.

Fűszeres házinyúlpecsenye

1 házinyúl (1,5 kg-os), tojásnyi zsír, ujjnyi füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 babérlevél, csipetnyi kakukkfű, 10 szem egész bors, 2 dl bor és só. A megtisztított nyulat megmossuk, földaraboljuk, lecsurgatjuk és besózzuk, lábasba tesszük. A zsírt felhevítjük, és a nyúlra öntjük. Mellétesszük a megtisztított és karikára vágott zöldségféléket, a fűszereket, a hagymát, a szeletekre vágott füstölt szalonnát. Leöntjük a borral, kevés vizet teszünk hozzá, és fedővel letakarva pároljuk. Ha a levét elfövi, öntsünk utána kevés vizet, egyszer-kétszer forgassuk meg, ha a hús puha, vegyük ki, és tegyük egy sütőtepsibe. Levéből egy keveset szűrjünk rá, és sütőben süssük szép pirosra. Tálra rakjuk, zsírjával meglocsoljuk, a párolt zöldségfélékkel a tálat díszíthetjük. Zsírban sült burgonyával, ecetes vagy kovászos uborkával tálaljuk.

Házinyúlpörkölt

1 nyúl (1-2 kg-os), tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, pár szem köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, só. A megtisztított nyulat feldaraboljuk, megmossuk, és jól lecsurgatjuk. A zsírt fölhevítjük, a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát beletesszük, és világossárgára pirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott fokhagymát, a színes paprikát, elkeverjük, és kevés vízzel fölengedjük. Beleszórjuk a köménymagot és a húst. Megsózzuk, jól elkeverjük, fedővel letakarjuk, többször megkeverjük, kevés vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjon. Mielőtt a hús puha lenne, tegyük bele a karikára vágott zöldpaprikát és a paradicsomot. Főzzük puhára. Galuskával tálaljuk.

Házinyúl vadasan

1 nyúlgerinc, 2 nyúlcomb, 2 ujjnyi füstölt szalonna, tojásnyi zsír, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál mustár, 2 csapott evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, só, 1 evőkanál ecet és annyi pádé, amennyi a nyúlhúst ellepi (lásd: pádé készítése). A lehártyázott házinyúlhúst megmossuk, az elkészített páclébe tesszük 2 napra, és naponta a húst a lében megforgatjuk. Két nap után a húst kiszedjük, letörölgetjük, és vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. A pácléből a zöldséget a tepsibe tesszük, hozzáadjuk a zsírt, beletesszük a megtűzdelt húsokat. Kevés páclevet öntünk a zöldségre, és a húst félig megsütjük. A húst kivesszük, földaraboljuk. A zöldséget meghintjük a liszttel, a cukorral, kicsit kevergetjük, megpirítjuk, kevés vízzel és páclével fölengedjük. Beletesszük a mustárt és egy kanál ecetet. Az egészet fölforraljuk, átkeverjük és átpasszírozzuk. A félig sült nyúldarabokat benne megpároljuk. Burgonyagombócot, vagy kukorica polentát adunk hozzá. A tejfölt egy kis tálkában tesszük az asztalra, hogy ki-ki ízlése szerint tejfölözze a mártást. Kukorica-polenta: lásd a köreteknél.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés