In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Csirkepörkölt

1 csirke, 1 tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só. A megtisztított csirkét feldaraboljuk, megmossuk és lecsurgatjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a fölhevített zsíron halványságára pirítjuk. Megszórjuk színes paprikával, kevés vízzel azonnal fölengedjük. Zsírjára sütjük, és a megmosott húst belerakjuk, elkeverjük, megsózzuk, és rövid lében pároljuk. Ha a csirke félig megsült, hozzátesszük a szeletekre vágott zöldpaprikát és a paradicsomot. Elkeverjük, ha kell, kevés vizet öntünk alá és készre főzzük. Apró galuskát vagy krumplipürét adunk hozzá. Fejes salátával vagy uborkasalátával tálaljuk.

Paprikás csirke

(Édesanyám-féle) 1 nagyobb csirke (1-1,5 kg-os), 1 tojásnyi zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, késhegynyi színes paprika, 1 zöldpaprika, 1 parányi őrölt bors, negyedkörömnyi babérlevél, 3-4 dl enyhén savanyú tejföl, 1 evőkanál liszt, 1/2 borospohár tej, só. A megtisztított csirkét feldaraboljuk. A mellehúsát a nagyságától függően ketté- vagy négybe vágjuk. Megmossuk, lecsurgatjuk. A nyakat, a lábakat, a zúzát egy külön edényben 6-7 dl sós vízben feltesszük főni. A zsírt fölhevítjük, az apróra vágott hagymát kissé megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a színes paprikát, gyorsan elkeverjük, és egy kevés vízzel azonnal fölengedjük. A hagymát zsírjára sütjük, beletesszük a feldarabolt csirkét, megsózzuk, jól elkeverjük, rászórjuk az őrölt borsot, és nagyon rövid lében megpároljuk. Ha a levét párolás közben elfőtte, az aprólék levéből öntsünk alá keveset. A sütés befejezése előtt adjuk hozzá a karikára vágott zöldpaprikát, babérlevelet, süssük zsírjára, szórjuk meg liszttel, kissé kevergessük, vigyázva arra, hogy a hús össze ne törjön, és engedjük föl a közben megfőtt és kissé lehűlt aprólék levével. Ismét keverjük meg óvatosan, hogy lassan forrjon. Ha már szép sima a mártás, öntsük hozzá a tejfölt, de most már csak nagyon lassan, egyet forrjon. ízleljük meg, ha kell, ízesítsük. A mártásnak sem hígnak, sem túl sűrűnek nem szabad lenni. Ha kissé sűrű lett, akkor tejjel hígítjuk. Apró vajasgaluskával tálaljuk.

Csirke rántva

1 csirke, 2-3 tojás, 4 evőkanál liszt, 5-6 evőkanál morzsa, só, olaj vagy zsír a kisütéséhez. A tisztított csirkét feldaraboljuk, nyakát, lábát félretesszük (levesbe felhasználhatjuk), megmossuk, lecsepegtetjük, leszárítjuk. A hátat legjobb négy darabba vágni, a mellet kettőbe. A húsdarabokat megsózzuk, lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, és bő forró olajban süssük előbb fedő alatt. A tüzet mérsékeljük, majd a húst megforgatjuk, és már fedő nélkül süssük pirosra. Ha nagyobb csirkét rántunk ki, a forgóknál vágjuk be és lassabban süssük, mert különben véres marad. Rizibizit adunk körítésnek, fejes salátával vagy uborkasalátával tálaljuk. De köríthetjük petrezselymes burgonyával is.

Töltött csirke

1 csirke (kb. 1,3 kg), 2-3 zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 1 kisebb fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 4-5 friss gomba (vagy egy evőkanál szárított), 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tojásnyi zsír, só, csipetnyi majoránna. A megtisztított csirkét megmossuk, lecsepegtetjük vagy tiszta konyharuhába göngyöljük. A nyakát, lábát levágjuk, kívül-belül kissé megsózzuk, belsejét majoránnával beszórjuk. A bőrét óvatosan kanálnyéllel felszedjük, a nyakától haladunk a mell és a comb irányába. Vigyázzunk, hogy ki ne szakadjon. A zsemléket a tejben megáztatjuk, ha már teljesen puha, csavarjuk ki, és jól morzsoljuk szét. A tisztított vöröshagymát reszeljük meg, és kevés zsíron forgassuk át, tegyük hozzá a megtisztított és apróra vágott gombát és a tisztított és apróra vágott petrezselyemzöldet. Kicsit pirítsuk és adjuk a zsemléhez. (Ha szárított gombánk van, előbb meleg vízben áztassuk, és úgy vágjuk apróra.) Üssük rá a tojásokat, picit sózzuk meg, szórjuk meg az őrölt borssal, és jól gyúrjuk össze. A tölteléket a csirke felszedett bőre alá tömjük. Kezünkkel igazítsuk el a tölteléket, hogy egyenletesen legyen mindenütt. A megtöltött csirkét sütő tepsibe tesszük, és forró zsírral leöntjük. Kevés vizet öntsünk alá, és a sütőben gyakori locsolással süssük ropogós pirosra. Szeletelés előtt legalább 10-15 percig álljon, mert így szebben lehet szeletelni. Zsírban sült burgonyával és vegyes salátával tálaljuk. Adhatunk hozzá még szilva- és almakompótot is.

Rakott csirke

1 csirke, 10-12 burgonya, félmaréknyi tisztított és apróra vágott gomba, 1 pohár tejföl, 1 tojásnyi zsír, késhegynyi őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 1 csomag vaj (10 dkg), só. A burgonyát megmossuk, héjában feltesszük főni, és kicsit megsózzuk. A megtisztított csirkét darabokra vágjuk, megmossuk, és lecsepegtetjük, gyengén besózzuk. A zsírt felforrósítjuk, és a csirkedarabokat kissé elősütjük. Sütés után kiszedjük és félretesszük. A tisztított hagymát megreszeljük, és a csirke zsírján kissé megforgatjuk, hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott gombát. Kicsit pirítjuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, az őrölt borssal, elkeverjük az egész anyagot a tejföllel, és megsózzuk. Az időközben megfőtt burgonyát megtisztítjuk, és karikára szeleteljük. Egy zománcos tepsit a vaj egy részével kikenünk, és a burgonya felét beleterítjük, rárakjuk a csirkehúst, és meglocsoljuk a gombás tejföl felével. Ráterítjük a megmaradt burgonyát, picit megsózzuk, és a maradék gombás tejföllel leöntjük. Az olvasztott vajat rálocsoljuk, nem túl forró sütőben lefedve sütjük. A sütés befejezése előtt a fedőt levesszük, és kicsit még pirítjuk. Fokhagymás uborkasalátát tálaljunk hozzá. A rakott csirkét gomba nélkül is elkészíthetjük. Ugyanezzel a tejfölös keverékkel gomba nélkül megöntözzük, tetejére apró füstölt szalonnaszeleteket szórunk. Előre is elkészíthető, csak a tálalás előtt 20-25 perccel tesszük a forró sütőbe.

Tárkonyos csirke

1 csirke, tojásnyi zsír, 1/2 citrom, 1/2 csomag vaj, 1 kávéskanál szárított tárkony, 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál liszt, só. A megtisztított csirkét jól megmossuk, lecsepegtetjük és feldaraboljuk, megsózzuk. A zsírt felhevítjük. A csirkedarabokat a tepsibe tesszük, és forró zsírral leöntjük. Közben kevés víz és bor keverékével meglocsoljuk és megsütjük. A megsült csirkét kivesszük, a vaj felét a zsírhoz tesszük, a lisztet hozzáadjuk, és világos rántást készítünk. Beletesszük a tárkonyt, elkeverjük, és a csirke aprólékából főtt levessel (kb. 3 dl) fölengedjük. Megsózzuk, pár csepp citromlével ízesítjük, és jót kiforraljuk. A tejszínnel elkeverjük a tojássárgákat, és a mártáshoz öntjük. Ezzel már csak jól összekeverjük, de nem forraljuk, és a megsült csirkére szűrjük. Rámorzsoljuk a megmaradt vajat, és ha van friss tárkonylevelünk, akkor apróra vágjuk, és megszórjuk vele a sült csirkét. Szóráshoz szárított tárkonyt ne használjunk. Szélesre vágott vajas metéltet adjunk köretnek, és forrón tálaljuk.

Rizses csirke

1 csirke, 2 tojásnyi zsír, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 zeller, késhegynyi őrölt bors, 1 bögre rizs, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 bögre tisztított zöldborsó, só. A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, máját, zúzáját is hozzátesszük, megmossuk, és feltesszük főni. Hozzátesszük a megtisztított és apró kockára vágott zöldségféléket, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, megsózzuk, beletesszük a megtisztított és egészben hagyott vöröshagymát. Félig puhára főzzük. A rizst megmossuk, nagyon jól lecsurgatjuk. A zsírt fölhevítjük, és a rizst hozzátesszük, üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a megmosott és apróra vágott petrezselyemzölddel, megborsozzuk, és felöntjük a forrásban lévő zöldséges csirkelével. Hozzáadjuk a zöldborsót, a csirkedarabokat, és fedő alatt közép meleg sütőben 25-30 percig pároljuk, amíg a csirke és a rizs megpuhul. Arra ügyeljünk, hogy a csirke leve kétszerese legyen a rizsnek, ha kevesebb, pótoljuk forró vízzel. Ha a csirke és a rizs is megpuhult, sütővillával keverjük óvatosan össze, hogy a csirke, a zöldségek, és a rizs egyenletesen elkeveredjenek. Különböző salátákkal tálalhatjuk.

Tarhonyás csirke

1 csirke, 1 vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 tojásnyi zsír, 1 mokkáskanál színes paprika, 1,5 bögre házi tarhonya, só. A tisztára mosott csirkéből pörköltet készítünk. (Elkészítését lásd a csirkepörköltnél.) A zsírt fölhevítjük, és benne a tarhonyát (lásd: Köretek) félig megpirítjuk. Félpuhára pároljuk, és a közben a félig elkészített csirkepörkölthöz óvatosan hozzákeverjük. Lefedjük, és sütőben puhára pároljuk. Ugyanúgy tálaljuk, mint a rizses csirkét. A tálat néhány szelet zöldpaprikával és piros paradicsommal díszíthetjük. Nyári vegyes salátát vagy céklasalátát adhatunk hozzá.

Gombás csirke

1 csirke, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 8-10 erdei gomba (csak keserűgomba ne legyen), késhegynyi színes paprika, késhegynyi őrölt bors, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, só. A csirkét feldaraboljuk, megmossuk, lecsepegtetjük, megsózzuk, egy lábasba tesszük, forró zsírral leöntjük és megsütjük. A zsírból a megsült csirkét kivesszük. A zsírjában a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, megtisztított, apróra vágott gombát, kicsit pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a színes paprikát, kevés vízzel azonnal fölengedjük. Jól felforraljuk. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és kevés vízzel, a forrásban lévő gombás, paprikás léhez szűrjük. Jól kiforraljuk, és a megsült csirkére öntjük. Csirkével együtt csak egyet forrjon, és forrón tálaljuk. Külön kifőzött csipetkét vagy apró kagylótésztát adunk hozzá.

Egészben sült csirke

1 csirke, ujjnyi füstölt szalonna, 1 tojásnyi zsír, 1 dl fehérbor, só. A tisztított csirke nyakát, lábát, zúzáját, máját félretesszük. A csirkét megmossuk, leszárítjuk és besózzuk. Sütő tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, mellétesszük a szeletekre vágott füstölt szalonnát, ráöntjük a fehérbort, és egy kevés vizet aláöntünk. Forró sütőbe tesszük, ha már a hús színt kapott, a tüzet mérsékeljük, saját tevével locsolgatjuk, ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy a zsír meg ne égjen. Puhára sütjük. Rizibizit vagy bármilyen burgonya- vagy zöldségköretet adhatunk hozzá. A csirke nagyságától függően daraboljuk fel. Sült csirke parasztosan 1 nagyobb csirke, 2 tojásnyi zsír, ujjnyi füstölt szalonna, 3-4 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej nagyobb vöröshagyma, késhegynyi színes paprika, 1 gerezd fokhagyma, só. A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk és megsózzuk (zúzát, máját, nyakát is felhasználjuk). A zsírt egy lábasban felhevítjük, a csirkedarabokat a forró zsírban megpirítjuk. A zsírját átöntjük egy másik edénybe, a csirkét pedig lefedve félretesszük. A zsírba beletesszük először a kockára vágott szalonnát, félig megpirítjuk benne, majd hozzátesszük a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és megpirítjuk. Hozzátesszük a megmosott és darabokra vágott zöldpaprikát, a kockára vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, belekeverjük a színes paprikát. Nagyon kevés vizet öntünk rá, elkeverjük, megsózzuk, és a csirkére öntjük. Ismét visszatesszük a tűzre. Erős tűzön néhány percig még pároljuk, ha kell, egy kevés vizet önthetünk alá, és addig sütjük, míg a csirke megpuhul. Pirított burgonyával tálaljuk.

Zöldborsós csirke

1 csirke, 2 tojásnyi zsír, 1 bögre zöldborsó, 3 evőkanál liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 pohár tejföl, csipetnyi fehér bors, késhegynyi cukor, só. A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, megmossuk és besózzuk. A zsírt egy lábasban felforrósítjuk, a megmosott csirkét lisztben megforgatjuk, és a forró zsírban félig megsütjük. A zsírjából leszűrünk, a csirke alá kevés vizet öntünk, megszórjuk a fehér borssal, fedővel letakarjuk, és puhára pároljuk. Közben a csirke zsírjában a megmosott és lecsurgatott zöldborsót megforgatjuk. Meghintjük a cukorral, kevés sóval és kevergetjük. A megtisztított és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, elkeverjük, kevés vizet öntünk rá, fölforraljuk, és a húsra öntjük. A tejfölt elkeverjük a liszttel, fölhígítjuk kevés vízzel, és a forrásban lévő borsós csirkéhez szűrjük. Még egyszer fölforraljuk, megízleljük, és ha kell, ízesítjük, majd párolt rizzsel körítjük.

Sajtos rántott csirke

1 csirke (80-90 dkg-os), 2 tojás, 2-3 evőkanál liszt, 4-5 evőkanál finom zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt sajt, só, zsír vagy olaj a kisütéshez. A megtisztított csirkét feldaraboljuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhával leszárítjuk. Nyakát, lábát félretesszük. A májat a szárnyak alá dugjuk. Besózzuk, a tojást felverjük. A besózott csirkedarabokat lisztbe, a tojásba, és a reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába megforgatjuk. Bő, forró zsírban szép aranybarnára sütjük. Nagyon vigyázzunk a sütésre, mert ha nagyon forró a zsír, akkor megéghet a zsemlemorzsa és a sajt, a hús pedig nem sül át. Ha langyos vagy hideg zsírba tesszük, akkor a hús elázik, és a panír leválik róla. Zsírban sült hasábburgonyát, fejes salátát adhatunk hozzá. De adhatunk párolt almát vagy nem túl édes kompótot is.

Libapecsenye

(6-8 személyre) 1 pecsenyeliba (3-4 kg-os), 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma és só. A megtisztított pecsenyelibát nyílt láng felett perzseljük meg. Mossuk tisztára és szárítsuk le. A belsejét szórjuk be zúzott majorannával, és kívül-belül sózzuk meg. Legalább egy óráig így álljon. Tegyük egy zománcos tepsibe. A zsírt felforrósítjuk, és a libára öntjük. Öntsünk alá egy bögre vizet, közepes tűznél sütőben süssük. Sütés közben a vizet mindig pótoljuk, hogy a zsír meg ne égjen, és tevével locsolgassuk. Ha a liba már félig megsült, tegyük mellé az egészben hagyott fokhagymát, és locsolgatva süssük pirosra. Ha a liba megsült, vegyük ki a zsírjából. 10-15 perc múlva daraboljuk fel. Tálaláskor saját pecsenyezsírjával locsoljuk meg. Tört burgonyát és almás párolt káposztát adjunk hozzá.

Libacomb párolva

2 liba felsőcomb, 2 liba alsócomb, 1 tojásnyi zsír, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 babérlevél, fél citrom, fél csomag vaj, 6-7 szem bors, 1 kis ágacska rozmaring, 1 pohár tejtől, 2 csapott evőkanál liszt, 1 ujjnyi füstölt szalonna, csipetnyi cukor, só. A combokat tisztára mossuk, leszárítjuk és besózzuk. A lisztben meghempergetjük. A zsírt egy lábasban felforrósítjuk, és benne a combokat megforgatjuk. A vöröshagymát nagyobb kockára, a zöldségféléket karikára vágva, a borsot és a babérlevelet is beletesszük a közben kiolvasztott füstölt szalonna zsírjába. Kicsit pirítjuk a zöldségféléket, és kevés vízzel fölengedjük, a citrom levével megcsepegtetjük, és a húshoz öntjük. A hússal együtt elkeverjük, fedővel letakarjuk, és gyengébb tűzön lassan puhára pároljuk. Sütés közben a vizet mindig pótoljuk. Ha a combok megpárolódtak, kivesszük, és egy másik edényben lefedve melegen tartjuk. A vajból és a maradék lisztből világos rántást készítünk, a cukrot beletesszük, kevés vízzel fölengedjük, a tejfölt belekeverjük, és a zöldséges lébe öntjük. Megízleljük, ha kell, sózzuk meg. A rozmaringot a mártáshoz tesszük, egyszer fölforraljuk, és a libacombokra szűrjük. A combokat mártásukkal együtt tálaljuk, és apró zsemlegombócot adunk hozzá.

Libamell fasírozva

2 libamell, 15 dkg sertéshús, 2 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 tojás, késhegynyi őrölt bors, parányi majoránna, 2 tojásnyi zsír, só, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa. A libamellet kicsontozzuk, a csontokat félretesszük. A libahúst a sertéshússal, a megáztatott és kifacsart zsemlével együtt kétszer ledaráljuk. A tisztított vöröshagymát megreszeljük és a darált húshoz adjuk. Megszórjuk borssal és majoránnával. A fokhagymát összezúzzuk, és a darált húshoz adjuk. Megsózzuk, hozzáadunk két tojást, rászórjuk a fele zsemlemorzsát, és nagyon alaposan összegyúrjuk. A megmaradt tojást egy tálkában felverjük, kezünket belemártva kis szeleteket formálunk, és a libamellcsontokra visszahelyezzük azokat. Ha marad még anyag, akkor azt is kis mell alakra formázzuk, és zsírral jól kikent tepsibe tesszük. A morzsával meghintjük, forró zsírral meglocsoljuk, kevés vizet öntünk alá, és pirosra sütjük. Hagymás tört burgonyát és bármilyen salátát adhatunk hozzá.

Libahús lecsóval

1 kg libahús, 2 nagyobb vöröshagyma, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 6-7 zöldpaprika, 2 piros paradicsom, tojásnyi zsír, 1 teáskanál színes paprika, só. A megmosott libahúsdarabokat leszárítjuk, megsózzuk, és felhevített zsírban hirtelen átsütjük, és egy másik lábasba tesszük. Zsírjában megpirítjuk az egyik fej kiskockákra vágott vöröshagymát, meghintjük a színes paprikával, kevés vízzel fölengedjük, és az elősütött libahúsra öntjük. Megsózzuk és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. Közben az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, beletesszük a vékony karikára vágott vöröshagymát, félig megpirítjuk, és hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát. Ha már a paprika megpuhult, hozzátesszük a darabokra vágott paradicsomot. Kicsit megsózzuk, és puhára pároljuk. A lecsót a megsült húshoz tesszük, kicsit megrázogatjuk a lábast. A libahúst a lecsóval együtt tálaljuk. Sós vízben főtt burgonyát adjunk hozzá. Mutatós, ha úgy tálaljuk, hogy a tál közepére rakjuk a sós vízben főtt burgonyát, ezen elrendezzük a libahúst, és lecsóval körberakjuk.

Libacomb vagy -mell káposztásán

2 tél marék savanyú káposzta, 2 libamell vagy 4 libacomb, 2 vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 2 csapott evőkanál liszt, késhegynyi köménymag, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 pohár tejföl (2 dl), 1 teáskanál színes paprika, késhegynyi őröltbors, 1 gerezd fokhagyma, só. A libahúst megmossuk, lecsurgatjuk, megsózzuk, és forró zsírban kissé megpirítjuk. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk. Hozzátesszük a hús zsírját, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, megszórjuk a színes paprikával, és kevés vízzel fölengedjük. Beletesszük a libahúsokat, rászórjuk a köménymagot, az egészben hagyott fokhagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, az őrölt borsot. Egy kicsit megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A húst kiszedjük, a fokhagymát kidobjuk. A savanyú káposztát jól kinyomkodjuk, és a hús szaftos zsírjában kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ha puha, a tejfölt a liszttel elkeverjük, kevés vízzel hígítva a káposztába szűrjük, jól kiforraljuk, hogy csak rövid leve legyen. Az egész anyagot egy cserép- vagy tűzálló tálba tesszük. A húst felszeleteljük, de egészben is hagyhatjuk, és a káposzta tetejére rakjuk, sütőbe dugjuk, kicsit megrottyantjuk, és ugyanabban az edényben tálaljuk. Ezt az ételt a liba bármely részéből elkészíthetjük, nagyon kiadós és finom étel.

Rántott libamájszelet

50-60 dkg libamáj, 2 evőkanál liszt, fél bögre finom zsemlemorzsa, 2 tojás, zsír vagy olaj a kisütéshez, só. A libamájat szeletekre vágjuk, egy picit ellapítjuk, a tojást felverjük, és egy kicsit megsózzuk. A májszeleteket lisztbe, tojásba, morzsába megforgatjuk, és nem túl forró zsírban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Rizibizivel forrón, azonnal tálaljuk. Fejes salátát adjunk hozzá.

Töltött liba

(6-8 személyre) 1 tisztított pecsenyeliba, 5 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 3 tojásnyi zsír, 1 mokkáskanál őrölt bors, csipetnyi majoránna, 4 tojás, 1 libamáj, 4 szelet vékony füstölt szalonna, 5-6 friss gomba vagy egy evőkanál szárított vargánya, 1 csomó petrezselyemzöld és só. A megtisztított és kibelezett libát nyílt láng felett perzseljük le, a nyakát vágjuk le, és az aprólékkal együtt tegyük félre. Mossuk meg, töröljük szárazra. Belsejét szórjuk meg majoránnával. Sózzuk meg kívül-belül, és készítsük el a tölteléket. A zsemléket hideg vízben megáztatjuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, megreszeljük. A megtisztított petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A friss gombát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. Ha szárított gombánk van, akkor meleg vízbe tesszük, ha megázott, leszűrjük, apróra vágjuk. Egytojásnyi zsíron a reszelt hagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát, kicsit pirítjuk, megszórjuk az őrölt borssal, hozzáadjuk az apró kockákra vágott libamájat. Kicsit megforgatjuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel, és épp csak elkeverjük, majd hozzáadjuk az időközben kicsavart és szétmorzsolt zsemlékhez. A tojásokat feltörjük, és a zsemléhez adjuk. A töltelékanyagot megsózzuk és összedolgozzuk. A liba bőrét óvatosan felszedjük. A tölteléket egy kisebb hurkatöltőbe rakjuk, és a bőr alá nyomjuk. Az esetleg megmaradt tölteléket a hasüregbe tesszük. A szalonnaszeleteket a liba mellére tűzdeljük. Nagy tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk alá, és a forró sütőbe toljuk. Sütés közben a zsírjával többször meglocsoljuk, és ha kell, mindig kevés vizet öntünk alá. A sütő melegétől függően 1,5-2 óráig sütjük. A megsült libát a sütőből kivesszük, és 10-15 percig pihentetjük. Feldaraboljuk, tálra rakjuk, a pecsenye zsírjával meglocsoljuk, zsírban sült burgonyával, és ecetes szilvával tálaljuk. Zsírosabb liba esetén az egész tölteléket a liba belsejébe tegyük, mert a bőrt nem tudjuk fölszedni. Tálaláskor a tölteléket szeletekre vágjuk, és a hússal együtt tálaljuk.

Babos libacomb

4 libacomb, 2 bögre fehér gyöngybab, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál színes paprika, só. A babot megtisztítjuk, és hideg vízben 2 órát áztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, 1 gerezd fokhagymát szétzúzunk. A libacombokat megmossuk, lecsurgatjuk, és forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. A babot leszűrjük, lábasba tesszük, és kevés vizet öntünk alá. A vöröshagymát és a zúzott fokhagymát abba a zsírba tesszük, amelyben a combokat sütöttük. Kissé lepirítjuk, hozzáadjuk a színes paprikát, és kevés vízzel azonnal fölengedjük. Megsózzuk, borsozzuk, és a babhoz öntjük. Összekeverjük, és belerakjuk a combokat. Annyi vizet öntünk alá, hogy a babot bőven ellepje, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a bab és a libacomb is megpuhult, a combokat kiszedjük. A babot ismét elkeverjük, és ha kell, ízesítjük. Kevés zsírban a gerezd fokhagymát megpirítjuk, és a fokhagymás zsírral a tálon a combokat meglocsoljuk. Tálaláskor a babot rakjuk alulra, és ráhelyezzük a combokat. A combokat külön is párolhatjuk. Régen a babos libacombokat nehéz munkák idején cserépedényben készítették, és abban is tálalták. A bab helyett köles-, kukorica- vagy hajdinakását pároltak, attól függően, hogy melyik állt a család rendelkezésére. Ha libazsír is volt a családnál, akkor azzal készítették.

Töltött libanyak

2 libanyak, 1 libamell, 25 dkg zsírosabb sertéshús, 2 tojásnyi zsír, késhegynyi őrölt bors, csipetnyi majoránna, 2 kisebb vöröshagyma, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 3 tojás, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 zeller, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, 1 paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré, só, csipetnyi kakukkfű. A megtisztított libanyakról a bőrt egészben húzzuk le. A keskenyebb végét kössük vagy varrjuk be. Tegyük félre. Készítsük el a tölteléket. A libamellet csontozzuk ki, és a sertéshússal együtt daráljuk le. Egy vöröshagymát apróra vágunk vagy reszelünk és a forró zsírban megfonnyasztjuk, hozzátesszük a zúzott fokhagyma felét, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Elkeverjük, lehűtjük, és a darált húshoz adjuk. Hozzátesszük a megáztatott, kicsavart, szétmorzsolt zsemléket, 1 nyers tojást, sót, borsot, majoránnát, jól összegyúrjuk az egész mennyiséget. Közben a keményre főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Töltsük meg a libanyakat az elkészített töltelékkel, úgy hogy a kettévágott tojásokat egyenletesen elosztjuk a nyakba. Arra ügyeljünk, hogy a tojások mindig lapján legyenek, és a massza betakarja. Kezünkkel igazítsuk el a megtöltött libanyakat, és a végét varrjuk be. Túl szorosra ne tömjük a nyakat, mert akkor sütés közben kipukkad. A megtöltött libanyakat lisztben megforgatjuk, és kevés forró zsírban elősütjük. Kivesszük a zsírból, félretesszük és lefedjük. A megmaradt zsírba tegyük a karikákra vágott zöldségféléket, a hagymát felszeletelve, és félig pirítsuk le. Adjuk hozzá a szétzúzott fokhagymát, egy teáskanálnyi lisztet, egy keveset pirítsuk, tegyük hozzá a darabokra vágott paradicsomot vagy a paradicsompürét. Keverjük el az egész anyagot annyi forró vízzel vagy csontlével, amennyi az elősütött libanyakat ellepi, kevés kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítsük. Fedővel letakarva puhára pároljuk. Párolás közben forgassuk meg a libanyakat, hogy egyenletesen puhuljon. Ha a libanyak puhára párolódott, tegyük át egy másik edénybe, és sütőben süssük meg szép pirosra. A zöldséges léből egy keveset öntsünk alá, és közben locsoljuk meg vele. A megmaradt zöldséges levet szűrjük át, de ne passzírozzuk, csak kanállal nyomkodjuk meg a zöldségeket. Ha a libanyak megpirult, vegyük ki és 10-15 percig pihentessük. Rézsútosan szeljük föl, hogy tálaláskor a tojások szépen mutassanak. Az átszűrt zöldséges mártást öntsük a felszeletelt libanyakra. Rizibizivel vagy ludaskásával tálaljuk. (Zsírban sült burgonyát is adhatunk mellé.)

Szent Márton napi ludaskása

1 kg libaaprólék, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb vöröshagyma, késhegynyi bors, 2 bögre rizs, 1 csomó petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál zsír és só. A libaaprólékot összedaraboljuk, megmossuk, és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, és ha a hús félpuhára főtt, hozzátesszük a közben megtisztított, és kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. A hagymát egészben tesszük az aprólék közé. A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, a felhevített zsírban üvegesre pirítjuk, és a megfőtt aprólék levével fölengedjük. Sütőben jó puhára pároljuk, ha nem lenne elég a lé, húslevessel vagy forró vízzel pótoljuk. Tálalás előtt a húst a zöldségekkel együtt a puhára főtt rizs közé keverjük, a hagymát kivesszük, és az apróra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. Formába nyomjuk, és tálba borítva tálaljuk. A kiborított rizst vékony szeletekre vágott sült libamájjal díszítjük.

Sült libavér

1-2 liba vére, 2 fej vöröshagyma, tojásnyi zsír és só, egy csipetnyi borsikafű vagy őrölt bors. A zsírt felhevítjük, a karikára vágott vöröshagymát félig megpirítjuk. A sóval elkevert libavért a hagymára öntjük, megszórjuk á borsikafűvel vagy borssal, jól megforgatjuk, és addig sütjük, hogy véres ne legyen. Hagymás tört burgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk. A libavért lehet áztatott és összemorzsolt zsemlével is készíteni, így kiadósabb.

Kacsa vörösborban párolva (6 személyre)

1 tisztított kacsa, 2 tojásnyi zsír, 2 szegfűszeg, 1 mokkáskanál cukor, 3 dl vörösbor, 1 teáskanál liszt, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 alma, só. A kacsát megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, és tepsibe tesszük. A szegfűszeget az alma belsejébe szúrjuk, és a kacsa hasüregébe tesszük. A zsírt fölhevítjük, és a kacsára öntjük. Forró sütőbe tesszük, 8-10 percig sütjük. Kivesszük, a fele borral leöntjük, és tovább sütjük. Közben kevés vizet öntünk alá. Ha a hús puha, áttesszük egy másik edénybe, és melegen tartjuk. A megmaradt pecsenyelevet zsírjára sütjük, megszórjuk a cukorral, a liszttel, kissé pirítjuk, hozzátesszük a paradicsompürét, jól elkeverjük, a maradék borral fölengedjük és kiforraljuk. A kacsát földaraboljuk, a tálon ízlésesen elhelyezzük, és a mártást a kacsára szűrjük. Burgonyaropogóst és szilvakompótot adhatunk hozzá. A felszeletelt almát is a körethez adjuk. Forrón tálaljuk.

Kacsapecsenye (5-6 személyre)

1 pecsenyekacsa, 2 tojásnyi zsír, csipetnyi majoránna, só. A megtisztított pecsenyekacsát megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk, a belsejét zúzott majoránnával behintjük. Állni hagyjuk. Egy zománcozott tepsibe tesszük. A zsírt felforrósítjuk, és a kacsára öntjük. Forró sütőbe tesszük, néhány percig így pirítjuk, majd egy bögre vizet öntünk alá, és többszöri locsolással pirosra és puhára sütjük. Nagyon jó a kacsával a máját is vele sütni, de azt később tegyük a kacsa mellé, és ha úgy látjuk, hogy megsült, előbb vegyük ki, hogy ki ne száradjon. A máj kellemes ízt ad a pecsenye zsírjának. Ha a kacsa megsült, kivesszük és feldaraboljuk, tálra tesszük, a májat felszeletelve a pecsenye közé rakjuk, forró petrezselyemzsírral leöntjük, párolt káposztával és burgonyapürével tálaljuk.

Tejfölös kacsaaprólék (5-6 személyre)

1 kg kacsaaprólék, 1 fej vöröshagyma, 1 tojásnyi zsír, 1 kávéskanál színes paprika, kis körömnyi babérlevél, 1 zöldpaprika, csipetnyi őrölt bors, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, só. A kacsaaprólékot feldaraboljuk, megmossuk és lecsurgatjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, forró zsírban kissé megforgatjuk, hozzáadjuk a színes paprikát, elkeverjük egy kevés vízzel. Az aprólékot a paprikás lébe tesszük, megsózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük, és rövid lében pároljuk. Mielőtt még a hús teljesen megpuhulna, hozzátesszük a szeletekre vágott zöldpaprikát és a babérlevelet. Ha a levét elfőtte, kevés vizet öntünk alá. A tejfölt elkeverjük a liszttel, kevés víz hozzáadásával simára keverjük, és a puha húsra szűrjük. Felforraljuk, óvatosan elkeverjük, a babérlevelet vegyük ki, ha kell ízesítsük. Se túl sűrű, se túl híg ne legyen. Galuskával vagy párolt tarhonyával tálaljuk.

Káposztával párolt kacsa

(5-6 személyre) 1 kacsa, 1 nagyobb fej káposzta, 5-6 evőkanál kacsazsír (de lehet más is), 1 fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 1 teáskanál cukor, 3 ujjnyi húsos füstölt szalonna, 2 savanykás alma, só, 3 evőkanál tejföl. (A kacsa lehetőleg félkövér legyen.) A kacsát megmossuk, lecsurgatjuk, és kívül-belül gyengén megsózzuk. Tepsibe kevés kacsazsírt teszünk, egy kis pohár vizet öntünk alá, és a kacsát félig megsütjük. A káposztát megtisztítjuk, és nagyon vékonyra szeleteljük. A tepsiben lévő kacsa zsírjából két-három kanál zsírt kiveszünk, lábasba tesszük, és a maradék zsírt is hozzáadjuk. Kicsit felhevítjük, és a közben megtisztított és apróra vágott vöröshagymát beletesszük, félig megpirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, és a borral fölengedjük. Beletesszük a káposztát, megsózzuk, jól elkeverjük. A füstölt szalonnát megabáljuk, és a levével együtt a káposztába tesszük. Lefedjük és 15-20 percig pároljuk. A kacsát feldaraboljuk. Az almákat nagyobb gerezdekre vágjuk, és a káposztába tesszük a hússal együtt. Ha sokalljuk a tepsiben lévő zsírt, vegyünk ki belőle, és engedjük föl egy kevés vízzel. Forraljuk föl, és szűrjük a káposztára. Lefedve tegyük a sütőbe, és jó puhára pároljuk. Tálalásnál alulra tesszük a káposztát, és szépen elrendezzük rajta a húsdarabokat. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és az almagerezdekkel együtt a tálon körberakjuk. Tejföllel meglocsoljuk, és forrón tálaljuk.

Paprikás burgonyán sült kacsa

1 pecsenyekacsa, 1 fej nagyobb vöröshagyma, 1 kiskaréi színes paprika, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi köménymag, 2-3 zöldpaprika, 1 nagy piros paradicsom, 1 csípős paprika, 2 tojásnyi zsír, 10-12 burgonya, só. A tisztított kacsát feldaraboljuk, aprólékját félretesszük, megmossuk, lecsurgatjuk, besózzuk, és egy tepsibe tesszük. A fele zsírt felforrósítjuk, a kacsára öntjük, és nem túl forró sütőbe tesszük. 6-7 perces sülés után egy kevés vizet öntünk alá, és félig megsütjük. A burgonyát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. A zsírt fölhevítjük, beletesszük a megtisztított és apróra vágott hagymát, és félig megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a köménymagot, elkeverjük, megszórjuk a színes paprikával, kevés vízzel fölengedjük, kiforraljuk, beletesszük a burgonyát, megsózzuk, jól összekeverjük. Ha már kezd a zsírjára sülni a burgonya, hozzátesszük a megtisztított és szeletekre vágott zöldpaprikát, az egészben hagyott csípős paprikát, a darabokra vágott paradicsomot, összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A félig sült kacsát a tepsiből kivesszük, a zsírjából egy-két kanállal kimerünk, és a tepsibe a paprikás burgonyát öntjük. Tetejére rárakjuk a kacsasültet, és közepes hőmérsékletű sütőben puhára sütjük. Ha a kacsa erősebben pirulna, takarjuk le alufóliával. Ha a kacsa is és a burgonya is megpuhult, kivesszük és tálaljuk. A tál egyik oldalára a burgonyát, a másik oldalára a pecsenyét tegyük. Megöntözzük a pecsenye zsírjával. Karikákra vágott zöldpaprikával díszítjük, és káposztasalátával tálaljuk.

Pulykamell tejszínes gombamártással

2 pulykamell, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kelkáposztalevél, 1/2 zeller, késhegynyi őrölt bors, 1 hagyma, tojásnyi zsír, 1 csomó petrezselyemzöld, 25 dkg friss gomba vagy 2 evőkanál szárított gomba, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tejszín, só. A pulykamelleket megmossuk és főni tesszük. Ha felforrt, a habját leszedjük, megsózzuk, és a tisztított darabokra vágott zöldségféléket hozzáadjuk, és puhára főzzük. A húsokat kiszedjük. A levet félretesszük. A húst nagyon kevés lében melegen tartjuk. Elkészítjük a gombamártást. A friss gombát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, megmossuk és lecsurgatjuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a felhevített zsíron félig megpároljuk, hozzátesszük a gombát, kicsit még pirítjuk, megborsozzuk. A tisztára mosott és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, és a húslével fölengedjük. Megsózzuk, még pár percig főzzük. A pohár tejszínt elkeverjük a liszttel, húslével hígítjuk, és a gombához szűrjük, elkeverjük, felforraljuk. A pulykamelleket a csontjáról levesszük, felszeleteljük, tálra tesszük, a gombamártással leöntjük, és forrón tálaljuk.

Gesztenyével töltött pulyka

(8-10 személyre) 1 pulyka (2,5-3 kg-os), 1 kg héjas gesztenye (kb. 50 dkg tisztított), 30 dkg sertés apróhús, 2-3 tojásnyi zsír, 3 ujjnyi füstölt szalonna, 4 tojás, 3 zsemle, 1 mokkáskanál őrölt bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, 3-4 dl tej, 1/2 liter csontié, só, 1 kanál liszt, 1 kanál paradicsompüré. A megtisztított bébipulykát felbontjuk, belső részét kiszedjük, nyakát, lábát, a szárnyvégeket levágjuk. Combjából az inakat húzzuk ki. (Legjobb csípőfogóval.) Mossuk meg, tiszta konyharuhával töröljük le. Kívül-belül sózzuk be. Tegyük félre, készítsük el a tölteléket. A gesztenyét vagdossuk be, és forró sütőben kissé süssük meg. Külső-belső héjától teljesen tisztítsuk le. Tegyük föl kevés vízben főni. Öntsük hozzá a tejet, és főzzük puhára. Tegyük félre, amíg kihűl. A sertéshúst az előzőleg megáztatott, és jól kicsavart zsemlével legalább kétszer daráljuk le. Tegyük hozzá a szerecsendiót, az őrölt borsot. Morzsoljuk bele a kihűlt gesztenyét, kicsit sózzuk meg, és nagyon alaposan dolgozzuk ki. A pulyka bőrét egy kanál nyelével emeljük föl, és a tölteléket töltsük be. Ha esetleg kiszakad, varrjuk be a nyílással együtt. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és húskalapáccsal kicsit kiverjük. A pulyka mellét és combjait borítsuk be vele. Hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük meg a szalonnaszeleteket, hogy sütés közben le ne essenek. A combokat vékony, de erős zsineggel kössük össze, így megtartja a formáját és könnyebb forgatni. Tegyük egy nagy lábasba vagy sütőtepsibe, és forró zsírral öntsük le. Egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ha a hús puha, áttesszük egy másik tepsibe, zsírját ráöntjük, és forró sütőben pirosra sütjük. Tálalás előtt 15-20 percet hagyjuk állni, hogy szebben tudjuk darabolni. Közben a paradicsompürét a megmaradt pecsenyezsírban lepirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, még pirítjuk, és csontlével fölengedjük. Kiforraljuk, és sűrű szitán átszűrjük. A pecsenyéié ne legyen sűrű. Zsírban sült burgonyával tálaljuk, saját pecsenyelevéből öntsünk alá. Ecetes szilvát vagy szilvakompótot adjunk hozzá. Néhány szem sült gesztenyével díszítsük a tálat. Ha nem tudnánk a pulyka bőrét fölszedni, a tölteléket tegyük a hasüregbe, tálaláskor szeletekbe vágva, vagy kis merőkanállal félgömböket formálva, tegyük a tálra. (Csak a bébipulyka bőrét lehet felszedni.)

Sajttal töltött rántott pulykamell

2 pulykamell, 3 tojás, 3 evőkanál liszt, 10 evőkanál zsemlemorzsa, 15-20 dkg zsíros sajt, só. A pulyka mellehúsát a csontról leszedjük. A bőrét lefejtjük, az inas részeket éles késsel átvágjuk, nem túl vékonyra fölszeleteljük, kicsit meglapítjuk. A sajtot feleannyi szeletre vágjuk, mint ahány hússzeletünk van. A sajtot ujjunkkal kissé megvizezzük, és a két hússzelet közé tesszük. Széleit összenyomkodjuk, hogy a hús mindenütt befedje a sajtot. A hús mindkét oldalát megsózzuk. Lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Vékony szeletekre vágott, zsírban sült burgonyával és fejes salátával tálaljuk.

Párolt pulyka aszalt szilvával

(6-8 személyre) 1 pulyka (2.5-3 kg-os), 2 tojásnyi zsír, 1 késhegynyi bazsalikom, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 zeller, 2 marék aszalt szilva, 1 teáskanál cukor, 2 pohár bor, 1 ujjnyi vastag füstölt szalonna, só, szegfűszeg. A megtisztított, kibelezett pulykát megmossuk, lecsepegtetjük, nyakát, lábát levágjuk, megsózzuk kívül-belül. Lehetőleg fél órát állni hagyjuk. A belsejét dörzsöljük be bazsalikommal. A mellén a bőrt emeljük fel, és a szalonnaszeleteket dugjuk alá. Tegyük egy zománcos tepsibe, forró zsírral öntsük le és tegyük forró sütőbe. A megtisztított, megmosott zöldségféléket vastag karikákra vágjuk, és a pulyka mellé tesszük. Öntsünk alá egy bögre vizet, és tegyük vissza a forró sütőbe. Sütés közben locsoljuk meg a levével, és közben fordítsuk meg a pulykát, hogy minden oldala szép pirosra süljön. Legalább másfél óra kell a sütéséhez. Ha a pulyka megsült, 10-15 percig hagyjuk állni, és csak azután daraboljuk fel. Közben az aszalt szilvát jól megmosva tegyük fel kevés víz és a bor keverékével főni. Cukrozzuk meg, tegyünk hozzá pár szem szegfűszeget. Ha a szilva megpuhult, levében hagyjuk kihűlni. A pulykát feldaraboljuk, és tálra rakjuk. A pecsenyelevet átszűrjük, és a tálra rakott pulykát a forró pecsenyelével megöntözzük. Zöldséges rizzsel és a leszűrt aszalt szilvával tálaljuk.

Pulykapecsenye

1 kis pulyka (2 kg-os), 2-3 tojásnyi zsír, csipetnyi majoránna, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1-2 dl bor, só. A megtisztított pulykát alaposan mossuk meg és csepegtessük le. A mellén és a combokon a bőrt emeljük fel, és a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát dugjuk alá. Sózzuk be kívül-belül, a belsejét szórjuk meg majoránnával. Tegyük sütőtepsibe, és legalább fél óráig így álljon. Forró zsírral öntsük le, és közepes hőmérsékletű sütőbe tegyük. Ha már a hús színt kapott, öntsük le a borral, és egy fél bögre vizet öntsünk alá. Sütés közben a zsíros, boros lével locsolgassuk, és süssük puhára, pirosra (csak fiatal, nem nagy súlyú pulykából van finom pecsenye). Ha a pulyka megsült, vegyük ki. Ha kicsit kihűlt, daraboljuk fel nagyságától függően. Rakjuk ízlésesen tálra, forró pecsenyelével locsoljuk meg. Bármilyen burgonyakörettel vagy rizzsel .tálalhatjuk, de finomfőzelékhez is adhatjuk.

Göcseji göngyölt pulykamell

2 pulykamell, 5-6 csirkemáj, 1 zsemle, 1 bögre tej, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 tojás, 1 tojássárgája, csipetnyi bors, csipetnyi bazsalikom, 2 tojásnyi zsír, 20 szem dióval töltött aszalt szilva, 1/2 csomag vaj, 3-4 vékony szelet húsos szalonna, só. A pulykamellet kicsontozzuk, lehetőleg nagy szeletekre vágjuk. Húsverő kalapáccsal megveregetjük, hogy könnyen hajlítható szeleteket kapjunk. Gyengén megsózzuk, őrölt bazsalikommal megszórjuk, és egymásra rakjuk. A hagymát megtisztítjuk, megreszeljük, és a zsír felén kicsit megpirítjuk. Hozzátesszük a nagyon apróra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk borssal, elkeverjük, és hűlni tesszük. Közben a zsemlét a tejben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk. Az egész tojást és a tojássárgáját hozzáadjuk, kissé megsózzuk, és az egész anyagot nagyon jól eldolgozzuk. Az aszalt szilvát langyos vízben megmossuk, leszűrjük, a magját kinyomjuk és helyére diógerezdet töltünk. Konyharuhára téve leszívatjuk róla a vizet. A mellszeleteket kiterítjük, a töltelékeket a szeleteken egyenletesen elkeverjük, és a szilvaszemeket egy sorba, a szelet szélére, de a töltelékre rakjuk. A szeletek két szélét behajtjuk, és úgy csavarjuk fel, mint a sonkatekercset. Cérnával áttekerjük, tepsibe tesszük, és forró zsírral leöntjük. A szalonnaszeleteket közé rakjuk és 8-10 percig forró sütőben így sütjük. A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá. Vajas zsírpapírral letakarjuk. Ha a tekercsek megpuhultak, levesszük a zsírpapírt. Olvasztott vajjal a tekercseket megkenjük, és még rövid ideig pirítjuk. A sütőből kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, a cérnát szedjük le, és éles késsel szeleteljük fel. Tálra rakjuk úgy, hogy a szeletek kicsit fedjék egymást. Párolt sárgarépát vagy párolt almát, burgonyapürét adhatunk hozzá. Hidegen is kitűnő, friss salátákkal.

Pulykamell szeletek párizsiasan

1 nagyobb pulykamell, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, só és olaj a kisütéshez. A pulykamell húst a csontról lefejtjük, bőrét lehúzzuk, és a húsból szeleteket vágunk. Kicsit megveregetjük, megsózzuk, lisztbe, tojásba mártjuk, és forró olajban szép aranysárgára sütjük. Zöldborsófőzelékkel vagy burgonyapürével tálalhatjuk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés