In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. december 12., kedd, Gabriella napja van. Holnap Luca és Otília napja lesz.

Frissen sült májszeletek

1/2 kg máj, 2 evőkanál liszt, csipetnyi bors, 1 tojásnyi zsír vagy 1 dl olaj, késhegynyi színes paprika, só. A megmosott májat tiszta konyharuhával szárítsuk le, és 7-8 szeletre vágjuk fel. Kicsit ütögessük meg húsverővel; a borssal, a paprikával elkevert lisztben mártsuk meg mind a két oldalát, és kevés forró zsírban süssük meg. Ha már nem véres a közepe, akkor tálalható. Csak a tálalás pillanatában sózzuk meg. Burgonyából készült körettel vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Rántott borjúmáj

1/2 kg borjúmáj, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 6-7 evőkanál zsemlemorzsa, só, olaj vagy zsír a kisütéshez. A májat szeletekre vágjuk, kissé kiverjük, lisztben, sós tojásban, zsemlemorzsában megforgatva, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Burgonyapürével körítjük, és kovászos uborkával tálaljuk.

Májpuffancs

25-30 dkg máj (bármilyen), 2 közepes burgonya, késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál morzsa, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, só, 2-3 evőkanál kefir, 2 tojásnyi zsír (2 dl olaj). A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn lereszeljük. Kefirrel elkeverjük, szűrőkanálba öntjük, lecsöpögtetjük. A májat ledaráljuk, és a reszelt burgonyát hozzáadjuk, megsózzuk, borsozzuk, a tojást felverjük, és beleöntjük. Hozzákeverjük a lisztet, a morzsát, ha lágy lenne a keverékünk, akkor kevés morzsával sűríthetjük. Jól elkeverjük, és ha van tarkedli-sütőnk, akkor minden mélyedést kizsírozunk vagy -olajozunk, egy evőkanál masszát beleteszünk, mind a két felét pirosra sütjük, de süthetjük lábasban felhevített zsírban, vagy olajban kanállal beszaggatva. Gyors és olcsó vacsora, de főzelékre is kitűnő.

Máj böllér módra

25 dkg húsos tokaszalonna, 30 dkg máj, 2-3 velő, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi majoránna, késhegynyi bors, 1 kávéskanál színes paprika, só. A húsos tokaszalonnát kockákra vágjuk és kisütjük. (Jó, ha az edény aljára kevés zsírt és 1 dl vizet öntünk, így nem sül le a szalonna.) Ha már kiolvadt, hozzátesszük az apró kockákra vágott hagymát, és üvegesre sütjük. A májat szélesebb csíkokra vágjuk, és a hagymás zsírba tesszük. A fűszereket rárakjuk, elkeverjük, csak 8-10 percig süssük. Adjuk hozzá a leöblített és kockákra vágott velőt. 5 percig együtt süssük, és végül tegyük rá a színes paprikát egy pici vízzel, hogy a paprika a zsírban meg ne égjen. Elkeverjük, lefedjük, és a tálalásig melegen tartjuk, de nem sütjük tovább, csak a tálalás pillanatában sózzuk meg, így finom omlós lesz a máj. Sós burgonyát vagy hagymás burgonyát adjunk hozzá. Bármilyen savanyúval tálalhatjuk.

Rizses máj

30-40 dkg máj (bármilyen máj lehet), 1,5 bögre rizs, 2 tojásnyi zsír, késhegynyi őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 3-4 zöldpaprika, 1 paradicsom, só. A rizst megmossuk, lecsurgatjuk, kevés zsíron megforgatjuk, ha már üveges, dupla mennyiségű forró vízzel fölengedjük. A zöldpaprikát kicsumázzuk és kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A zsír egy részén a hagyma felét megfonnyasszuk, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a közben feldarabolt paradicsomot, kissé kevergetjük. Ha már jó lecsószerű, elkeverjük benne a párolt rizst, megsózzuk, rászórjuk a borsot, és az egészet összekeverjük. (Egy akkora lábasba tegyük, hogy a máj is beleférjen.) A maradék zsírt fölhevítjük, beletesszük a maradék hagymát, félig megpirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott májat, és mérsékelt tűzön fedővel lefedve, kevergetve puhára pároljuk (nem sózzuk meg a májat!). Az eddig elkészített lecsós rizshez keverjük, és sütőbe téve készre pároljuk. Tálaláskor a tetejére zöldpaprika- vagy paradicsomszeleteket tegyünk.

Velő rántva

8-10 sertésvelő, 2 tojás, 1/2 bögre zsemlemorzsa, 3-4 evőkanál Hszt, só és olaj a kisüléshez. A velőt hideg, gyengén citromos vízben 1/2 óráig áztatjuk. Utána óvatosan lehártyázzuk, megmossuk és lecsepegtetjük, tiszta konyharuhával leszárítjuk, gyengén besózzuk, lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, és a felforrósított olajban kisütjük. Bármilyen burgonyaköret, rizs jó hozzá, de adhatunk hozzá tartármártást vagy vegyes salátát. Velőfasírt 3-4 velő (kb. 25-30 dkg), 2 zsemle, 3 evőkanál reszelt sajt, késhegynyi őrölt bors, 2 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál morzsa, késhegynyi majoránna, 1 kis fej vöröshagyma, só, olaj a kisütéshez. A zsemléket tejben vagy vízben megáztatjuk, a velőt lehártyázzuk és megmossuk. Apró darabokra vágjuk vagy villával összetörjük. A zsemlét jól kicsavarjuk, szétmorzsoljuk, hozzáadjuk az apróra vágott velőt, egy kanál reszelt sajtot, egy evőkanál lisztet, a finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát, a borsot, a majoránnát, a sót és egy tojást. Jól összegyúrjuk, pogácsákat formálunk belőle. Lisztbe és sajtos tojásba, morzsába forgatjuk, és kevés forró olajban ropogósra kisütjük. Petrezselymes burgonya nagyon jó hozzá.

Babos vesepörkölt

(6 személyre) 4 marhavese, 1 bögre nagy szemű bab, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, színes paprika, 1 evőkanál liszt, 1 szelet füstölt szalonna, csipetnyi borsikafű, 2 tojásnyi zsír, késhegynyi őrölt bors, 2 dl vörösbor, 1 kanál lecsó vagy 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, só. A babot megválogatjuk, megmossuk, és este áztassuk be. Reggel főzzük sós vízben puhára. A veséket lapján vágjuk ketté, a mirigyes részt vágjuk ki, mossuk meg, és hideg vízben tegyük fel főni. Elég, ha 10-15 percig forr, szűrjük le, és hideg vízben hűtsük le. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fölhevített zsírba tesszük, hozzáöntjük a szalonna zsírját, és a forró zsírban üvegesre pirítjuk. A vesét közben vékony szeletekre vagy kockára vágjuk, és a hagymás zsírba tesszük, elkeverjük, hozzátesszük a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, a fűszereket, a színes paprikát és egy lapos evőkanál lisztet, gyorsan elkeverjük. A bab levéből egy keveset aláöntünk. Hozzátesszük a lecsót vagy a zöldpaprikát és a paradicsomot. 10 percig pároljuk a vesét a fűszeres lében, hozzákeverjük a főtt babot, ha kell, megsózzuk, borral meglocsoljuk, és együtt még néhány percig főzzük. Nagyon tartalmas étel. Ha szeretjük, héjában főtt krumplit is adhatunk hozzá. Vesevelő tokaalja szalonnával r| 2-3 vese, ugyanannyi velő, tenyérnyi húsos tokaszalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, késhegynyi bors, egy csipetnyi majoránna, só, 1 mokkáskanál színes paprika. A szalonnát kettévágjuk, utána ujjnyi széles csíkokra szeleteljük, sülni tesszük. Amint bő zsírjára sült, hozzátesszük a tisztított, és kockákra vágott vöröshagymát. A vesét a lapján kettévágjuk, a mirigyeket kivágjuk. Vékony csíkokra szeleteljük, és jól megmossuk, lecsurgatjuk. A lecsurgatott vesét a félig sült hagymához tesszük. Elkeverjük és puhára pároljuk, közben a velőt hideg vízzel leöblítjük, kockákra vágjuk, és a veséhez tesszük. Rátesszük a zúzott majoránnát, a borsot, a színes paprikát, elkeverjük, és még 5-6 percig sütjük, megsózzuk és tálalhatjuk. Sós vízben főtt tört burgonyával tálaljuk.

Vesevelő tojással

4 sertésvese, 2-3 velő, 4 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 ujjnyi füstölt szalonna, 1 kávéskanál bors, csipetnyi majoránna, késhegynyi színes paprika, só, 1 tojásnyi zsír. A vesét kettévágjuk, a mirigyes részeket kivágjuk, és forró vízzel leforrázzuk, leszűrjük, lecsurgatjuk. A megtisztított vöröshagymát nagyobb kockákra vágjuk. A zsírt fölhevítjük, a hagymát hozzátesszük, elkeverjük, hozzáadjuk a lecsurgatott vesét. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, és a pörccel együtt a veséhez adjuk, elkeverjük, kevés vizet öntünk alá, ha a levét elfőtte, hozzátesszük a hideg vízbe áztatott, lehártyázott, darabokra vágott velőt. Megszórjuk a fűszerekkel, rászórjuk a színes paprikát, jól elkeverjük, ha a levét jól elfőtte, a tojásokat felverjük, megsózzuk, és a vesevelőre öntjük. Átforgatjuk, ha a tojás rásült, tálalhatjuk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés