In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Sült káposzta füstölt oldalassal

2 félmaréknyi savanyított káposzta, 30-40 dkg füstölt oldalas, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál színes paprika. A füstölt húst hideg vízben este beáztatjuk, és reggel főni tesszük. Ha félig megfőtt, kicsontozzuk, és kockára vágjuk. A zsírt fölhevítjük, a tisztított kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés húslével fölengedjük, és a földarabolt húst beletesszük. Hozzátesszük a savanyú káposztát, együtt pároljuk, és ha kell, a húsléből öntünk hozzá. Mindig csak rövid lében párolódjék. Ha a hús és a káposzta puha, akkor tálalhatjuk. Sózni csak akkor kell, ha a füstölt hús leve nem volt elég sós.

Sült káposzta babosán

2 maréknyi savanyú káposzta, 1 bögre tarkabab, 2-3 ujjnyi füstölt szalonna, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, csipetnyi borsikafű, kevés só, 2 evőkanál tejföl. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk, hozzátesszük a zsírt. A pörcöt nem szedjük ki. A nagyobb kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk benne, beletesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük, hozzátesszük a savanyú káposztát és a borsikafüvet, elkeverjük, fedővel letakarjuk, és puhára pároljuk. A babot elkészítés előtt legalább 2-3 órával, de jobb, ha előző este beáztatjuk. Enyhén sózott hideg vízben puhára főzzük, ha megfőtt, leszűrjük. A levét félretesszük. Egy mély cseréptálat kizsírozunk, egy sor káposztát teszünk bele, ráhintjük a megfőtt babot, a megmaradt káposztával betakarjuk, a tejfölt elkeverjük egy kevés bab lével, és a káposztára öntjük. Sütőbe tesszük, 10-15 percig sütjük, hogy a teteje kissé megpiruljon. Abban az edényben tálaljuk, amelyben sütöttük.

Tavaszi sült káposzta

2 félmaréknyi savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kanál színes paprika, 2 tojásnyi zsír, 1 mokkáskanál őrölt bors, só, 1 levesestanyernyi gomba (ha szárított gombánk van, abból egy fél marékkal), 1 bögre tejföl. A fele zsíron az apróra vágott hagyma felét üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel azonnal fölengedjük. Ha a káposztát nagyon savanyúnak találjuk, akkor egyszer mossuk meg, csavarjuk ki, és úgy tegyük a paprikás zsírba. A gombát többször megmossuk, lecsurgatjuk, a szárával együtt fölszeleteljük. A maradék zsírt fölhevítjük, és az összevágott maradék hagymát hozzátesszük. Kissé megfonnyasztjuk, rá tesszük a gombát, borsozzuk és sózzuk. A félig megpárolódott káposztához hozzátesszük a gombát, jól elkeverjük, és egy megfelelő edényben sütőbe tesszük, tejföllel meglocsoljuk, 20-25 percig sütjük, hogy az ízek összeforrjanak. Ha szárított gombát használunk, akkor előbb meleg vízben áztassuk meg, szűrjük le a vizet, és úgy tegyük a zsírba, így nem ég meg.

Zalai borítós

10 savanyúkáposzta-levél, 60 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, kis darab füstölt szalonna, 1 mokkáskanál bors, késhegynyi majoránna, 1 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 dl bor. A tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, diónyi vaj, kevés só, 1 pohár tejföl, fél csomag vaj, 3 tojás. , A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a zsírját leszűrjük, és zsírral kiegészítve fölhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, beletesszük a csíkokra vágott, megmosott, lecsurgatott húst. Fűszerezzük borssal, majoránnával, zúzott fokhagymával, sóval. Elkeverjük, hozzátesszük a paradicsompürét. Ha a levét elfőtte, meghintjük egy kanál liszttel, kicsit pirítjuk, és kevés vízzel fölengedjük. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a szalonna porcét, és kihűtjük. A lisztből sóval és egy diónyi vajjal, a két tojással tésztát gyúrunk, jól kisodorjuk, kisujjnyi csíkokra fölvágjuk, lobogó sós vízben kifőzzük, lecsurgatjuk, és egy lábosba tesszük. A vajat a tojások sárgájával jól kikeverjük, kicsit megsózzuk, a tejfölt elkeverjük benne, hozzákeverjük a kifőtt tésztát és a kihűlt húst. A tojások fehérjét kemény habnak verjük, és óvatosan a húsos tésztás masszához keverjük. Egy lábast jól kizsírozunk, és a savanyú káposzta leveleinek felével kibéleljük. A húsos tésztás keveréket beleuntjuk. Borral meglocsoljuk, és a megmaradt káposztalevelekkel betakarjuk. Nem túl forró sütőben kb. fél óráig sütjük. Ha kész, tálra borítjuk, és úgy szeleteljük, mint a tortát. Legjobb cserépedényben készíteni.

Rakott káposzta

2 maréknyi savanyú káposzta, 1/2 kg sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál színes paprika, 1 dl paradicsomlé vagy 2 piros paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 bögre tejföl, só. A húst megmossuk, kockára vágjuk. A zsírt fölhevítjük, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre sütjük. Megszórjuk a színes paprikával, kevés vízzel fölengedjük és fölforraljuk. A káposztát egy lábasba tesszük, a paprikás léből pár kanállal kimerünk, és a káposztára öntjük. Kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. A megmaradt paprikás lébe tesszük a sertéshúst, hozzátesszük a zöldpaprikát és puhára pároljuk, közben megsózzuk. Ha a káposzta és a hús is megpárolódott, akkor a káposzta felét kivesszük, és a megpárolódott húst a levéve! együtt a káposztára öntjük. A paradicsomlevet elkeverjük a tejföllel. A megmaradt káposztát a húsra terítjük, és a tejfölös paradicsomot a káposztára öntjük. Sütőbe tesszük, kicsit megrottyantjuk, és tálalhatjuk.

Párolt káposzta

1 fej fehér káposzta, 1 kis fej vörös káposzta, 1 fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, késhegynyi cukor, pár szem kömény, 1 evőkanál ecet, 1 dl fehérbor, só. A fehér és a vörös káposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk, vékonyra szeleteljük. Megsózzuk, összekeverjük. Egy lábosban a zsírt fölhevítjük, benne a cukrot világossárgára pirítjuk. Hozzátesszük az apróra vágott hagymát, a köménymagot és a káposztát. Elkeverjük, ecettel meglocsoljuk, többször megkeverjük, és közben hozzáöntjük a bort. Csendes tűzön, lefedve, puhára pároljuk. Ha a levét elfövi, akkor egy kevés borral vagy vízzel pótoljuk. Hagymás tört burgonyával vagy héjában sült burgonyával önálló ételként, de liba- és kacsasültekhez köretként is adhatjuk.

Rakott káposzta belsőséggel

1 kg savanyú káposzta (kb. 3 fél marék), 50 dkg tüdő, 25 dkg máj, 25 dkg tokaszalonna, 1/2 bögre rizs, 1 mokkáskanál majoránna, késhegynyi őrölt bors, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fok hagyma , késhegynyi színes paprika, 1 pohár tejföl, tojásnyi zsír, só. . A belsőségeket a szalonna felével gyengén sós vízben puhára főzzük. A maradék szalonnát apró kockára vágjuk, és kisütjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonna zsírjához hozzátesszük a többi zsírt, és a hagymát belekeverjük, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a színes paprikát, és a belsőségek levének egy részével fölengedjük. A tüdőt, a főtt szalonnát és a májat ledaráljuk, és a hagymás lében rövid ideig pároljuk. A rizst kevés zsíron megforgatjuk, forró vízzel fölengedjük, és félpuhára pároljuk, gyengén megsózzuk. A káposztát a belsőségek főzőlevével fedő alatt puhára pároljuk, és egy kisebb zománcos tepsibe a káposzta felét beleterítjük. A rizst és a darált belsőségeket összekeverjük a borssal, a majoránnával, ha kell, megsózzuk, és a tepsiben lévő káposztára terítjük. A maradék káposztát a darált rizses keverékre simítjuk, tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. Tálalhatjuk a sütőedényben is, vagy lapátkanállal tálra rakjuk.

Töltött káposzta friss káposztából

1,5 kg-os fejes káposzta, 40 dkg sertéshús (lapocka vagy dagadó), 5-6 evőkanál rizs, 2 tojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 csomó kapor, késhegynyi törött bors, késhegynyi színes paprika, néhány szem teaízesítő vagy késhegynyi citromsav, 2-3 evőkanál tejföl, só. A fejes káposztát megtisztítjuk, torzsája körül késsel bevagdossuk, és megforrázzuk. A leforrázott káposztát kevés ideig letakarva hagyjuk, leszűrjük, és leveleire szétszedjük. A szép leveleket töltelékhez használjuk, a vastag ereit kivágjuk, a többi részét pedig vékony csíkokra összevágjuk. A húst megdaráljuk, a rizst kevés zsíron megforgatjuk, kétszer annyi forró vízzel fölengedjük és félpuhára főzzük. Kihűtjük, és a darált húshoz adjuk. Sóval, borssal a húst meghintjük, és a tojással jól összedolgozzuk. Egy lábast a zsír felével vastagon kizsírozunk, erre tesszük a vágott káposztát. A félretett leveleket megtöltjük a húsos keverékkel, és jól összecsavarjuk, végeit benyomjuk, a lábasba terített káposztára rakjuk. Rárakjuk a megmaradt káposztát, és közben kaporral fűszerezzük. Annyi sós vizet öntünk a káposztára, amennyi épp csak ellepi, és puhára főzzük. Amikor a töltelék puhára párolódott, külön edénybe szedjük. A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, késhegynyi színes paprikát adunk hozzá, hideg vízzel felöntjük, simára keverjük, ezzel rántjuk be a káposztát, és ízlés szerint citromsavval savanyítjuk. Tálaláskor a tölteléket visszarakjuk, tejföllel meglocsoljuk. Régen a rizs helyett tölteléknek hajdinakását használtak. A hajdinakását jóval az elkészítés előtt leforrázzuk, a vizet leszűrjük, és így keverjük a húshoz. Lassú tűzön hosszabb ideig kell főzni.

Rakott kelkáposzta

1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg), 30 dkg sertéshús (dagadó vagy lapocka), fél bögre rizs, ujjnyi füstölt szalonna, 1 bögre tejföl, 2 késhegynyi bors, 1 mokkáskanál majoránna, tojásnyi zsír, só, 1 teáskanál színes paprika, 1 gerezd fokhagyma. A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, csíkokra felvágjuk, sós vízzel leforrázzuk, leszűrjük. A húst kockára vágjuk, megmossuk, lecsurgatjuk. A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a közben felhevített zsírba tesszük. Üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a színes paprikát, egy kevés vízzel fölengedjük, zsírjára sütjük, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a kockára vágott húst, elkeverjük. Kevés vizet öntünk hozzá. Rátesszük a fűszereket, megsózzuk, és félpuhára megsütjük. Lé mindig legyen alatta. A rizst közben megmossuk, leszárítjuk. A füstölt szalonnát kis kockára vágjuk, kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük, és a húshoz adjuk. A rizst a szalonna zsírjában üvegesre pirítjuk, gyengén sózott dupla mennyiségű vízzel fölengedjük, csendes tűzön félpuhára pároljuk. Ha elkészült, kicsit kihűtjük. A pörkölttel a levéből kiszedjük, megdaráljuk, és a rizshez adjuk. Jól összekeverjük, egy edényt kizsírozunk, és az összevágott kellevelek felét berakjuk. A húsos keveréket rásimítjuk, és a megmaradt kellevelekkel beborítjuk, a pörkölt lébe tesszük a tejfölt, pici borssal ízesítjük, és a paprikás-tejfölös levet ráöntjük. Sütőbe tesszük, 20-25 perc alatt készre sül. Ha előző napi maradék pörköltünk van, ugyanígy fölhasználhatjuk.

Töltött kelkáposzta

1 fej kelkáposzta, 1/2 sertésfej, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 gerezd fokhagyma, fél bögre rizs, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi színes paprika, késhegynyi majoránna, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, csipetnyi köménymag, só. A sertésfejet megmossuk, megkaparjuk, és feltesszük főni (legjobb kuktába), megsózzuk, és puhára főzzük. A húst a főzőléből kivesszük, lecsontozzuk, és ledaráljuk. A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, vigyázva, hogy a levelek szét ne essenek. Megmossuk, és egészben hagyva lobogó sós vízben félig megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A rizst kevés húslével puhára pároljuk, kihűtjük. A szalonnát 4 szeletre vágjuk, bőrkéig bevagdossuk, és megsütjük. Zsírját leszűrjük, és a szalonnát félretesszük. A szalonna zsírjához még egy kevés zsírt teszünk, és az apróra vágott fele vöröshagymát kissé megpirítjuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük, beletesszük a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, rászórjuk a majoránnát, és kevés húslevet öntünk alá. Elkeverjük, és együtt pároljuk, amíg a levét elfőtte. Hozzákeverjük a rizst, langyosra hűtjük, és jó) összegyúrjuk. A lecsurgatott kelt egy tiszta konyharuhára ültetjük. A leveleit sorjában kihajtogatjuk. A közepére teszünk egy kis halom tölteléket, a belső leveleket ráhajtjuk. Ismét tölteléket rakunk a levelekre, és ráhajtjuk a leveleket, addig rakjuk, míg a töltelékből tart. Csak az utolsó sor levélre nem teszünk tölteléket. Az üres leveleket is a káposztára hajtjuk. A konyharuha sarkait összefogjuk, megcsavarjuk, és káposztafej formát kapunk. A ruhából kivesszük, és egy kizsírozott lábasba ültetjük. Meglocsoljuk tejföllel elkevert olvasztott zsírral. A húsléből öntünk alá, megszórjuk köménymaggal, és jó meleg sütőben pirosra sütjük. Sütés közben a levével meglocsoljuk, ha nagyon pirulna, takarjuk le fedővel. Ha puha, zárjuk el a sütőt, és hagyjuk melegen. Amíg a töltött kelkáposzta sül, addig készítsük el a hozzávaló paprikás mártást. A maradék zsírt fölhevítjük, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, világosra pirítjuk, beleszórjuk a színes paprikát, és a fej főzőlevével fölengedjük. A tejfölben elkeverjük a lisztet, kicsit fölhígítjuk, és a mártáshoz szűrjük. Simára keverjük, ha kell, ízesítjük sóval, borssal, majoránnával. A megsült kelkáposztát egészben a tálra tesszük, cikkekre vágjuk, a kisült szalonnaszeletekkel díszítjük, és a paprikás mártással körülöntve tálaljuk.

Vasi sült répa

3-4 maréknyi savanyú répa, 2 ujjnyi füstölt szalonna, tojásnyi zsír, 1 vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 kiskanál színes paprika, só. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, hozzátesszük a zsírt, a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát, elkeverjük, beletesszük a színes paprikát, a borsot, és azonnal kevés vízzel fölengedjük. Hozzátesszük a levéből kinyomkodott savanyú répát, egy kissé megsózzuk, elkeverjük, lefedve gyengébb tűzön többször megkeverve puhára sütjük. Héjában sült burgonyát adunk hozzá. Lehet gazdagabban is készíteni. Előre kifőzött füstölt húsból pörköltet készítünk, a savanyú répát hozzákeverjük, és együtt sütjük meg. Így ízletesebb és tartalmasabb étel. Rakott burgonya tojással 10-12 burgonya, 4 tojás, tojásnyi zsír, 1 pohár tejföl, ujjnyi füstölt szalonna, 1 evőkanál morzsa, só. A burgonyát megtisztítjuk, és nyersen karikára vágjuk, a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és karikára szeljük. Zománcos tepsit fagyos zsírral kikenünk, morzsával meghintjük, a sóval elkevert burgonya egy részét beleterítjük. Rárakjuk a tojás egy részét, a maradék zsírt fölolvasztjuk, tejföllel elkeverjük, és megöntözzük vele a tojásos burgonyát. Ismét burgonyát, tojást rakunk, és burgonyával betakarjuk. Ráöntjük a zsíros tejfölt, és közepesen meleg sütőbe tesszük, ha félig megsült, tetejére rakjuk a szalonnaszeleteket, és készre sütjük.

Rakott burgonya kolbásszal

10 burgonya, 3 tojás, tojásnyi zsír, 5 dkg vaj, 2 pohár tejföl, 2 evőkanál morzsa, késhegynyi őrölt bors, 1-2 szál házi húsos kolbász és só. A burgonyát héjában megfőzzük, egy kicsit hűtjük, megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A tojások sárgáját zsírral kikeverjük, hozzátesszük az őrölt borsot, megsózzuk, tejföllel elkeverjük. A burgonyát a tojásos tejfölben elkeverjük, a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a tejfeles keverékhez tesszük, és óvatosan összekeverjük. Zománcos tepsit kizsírozunk, morzsával meghintjük, és beleöntjük a tejfeles burgonya egy részét. Rárakjuk a karikára vágott kolbász egy részét. Ismét burgonya következik és addig rétegezzük, míg az anyagunk tart, de burgonya legyen felül. A maradék morzsával meghintjük, kis vajdarabokat rakunk rá, sütőbe tesszük, 20-25 percig sütjük. Jó, ha olyan edényben sütjük, amelyben tálalhatjuk is. Paprikás burgonya 8-10 nagyobb burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 2-3 zöldpaprika, 1 piros paradicsom (télen egy-két kanál lecsó), pár szem köménymag, só. A burgonyát megtisztítjuk, jól megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk. A zsírt felhevítjük, a hagymát apró kockákra vágjuk, és a zsírban üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a köménymagot, a zúzott fokhagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a színes paprikát, és kevés vízzel gyorsan fölengedjük. A burgonyát a paprikás lébe tesszük. Kevés lében rövid ideig forgatjuk, megsózzuk, hozzátesszük a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot (télen a lecsót), annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Megkeverjük, fedővel letakarjuk és lassú tűzön puhára pároljuk. Különféle salátákkal tálalhatjuk.

Paprikás burgonya gombával

8-10 nagyobb burgonya, 1 fej vöröshagyma, 5-6 bármilyen fajta gomba (télen szárított gomba 1 evőkanállal), 1 kávéskanál színes paprika, késhegynyi őrölt bors, 1-2 zöldpaprika (vagy lecsó), só. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és többször átmossuk, lecsurgatjuk, szárával együtt apró kockára vagy szeletekre vágjuk. A felhevített zsírban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, beletesszük a gombát. Elkeverjük, és hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük, beletesszük a karikára vágott zöldpaprikát (vagy lecsót), és a kockára vágott burgonyát. Megsózzuk, megborsozzuk, jól elkeverjük az egész anyagot, kevés vizet öntünk alá, és készre pároljuk. Vigyázzunk, hogy le ne süljön, és ha kell, még kevés vizet tegyünk alá. Újburgonyából uborkasalátával nagyon jó egytálétel. A paprikás burgonyát készíthetjük kolbásszal is, akkor a gomba helyett egy szál füstölt kolbászt karikára vágunk, és azt tesszük a burgonyához.

Húsgombóccal töltött burgonya

12 közepes nagyságú burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 1 pohár tejföl, 30 dkg sertéshús (lapocka vagy dagadó), 6-7 evőkanál rizs vagy másfél zsemle, késhegynyi őrölt bors, 1 tojás, só. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk (nyersen meghámozzuk), az alját levágjuk olyanra, hogy a vágott felületén megálljon. A közepét késsel vagy karalábéfúróval kifúrjuk, és a kiesett darabokat vízbe félretesszük. Elkészítjük a tölteléket. A rizst kevés zsíron megforgatjuk, dupla mennyiségű forró vízzel fölengedjük, megpároljuk, és kihűtjük. A húst ledaráljuk. A tisztított hagymát lereszeljük, felét megpirítjuk. A darált húshoz hozzáadjuk a kihűlt rizst, a borsot, a pirított hagymát, a tojást, és gyengén megsózzuk. Összegyúrjuk, és a burgonyákat megtöltjük vele. Egy zománcos tepsit kevés zsírral kikenünk, a burgonyákat sorba beleültetjük. A félretett burgonyaforgácsot a burgonyák közé rakjuk. A megmaradt zsírt fölhevítjük. A maradék reszelt vöröshagymát beletesszük, kicsit pirítjuk, beletesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük, megsózzuk, a tejfölt elkeverjük benne, és a burgonyára egyenletesen ráöntjük. Sütőbe tesszük. Ha a levét nagyon elsülte, egy kevés tejes vízzel locsoljuk meg, és készre sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.

Gombával töltött burgonya

12 közepes burgonya, 6-7 nagyobb gomba, 1 nagyobb vöröshagyma, tojásnyi zsír, 2 tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa, 1 pohár tejföl, 1,5 dl tej, só, 1 kávéskanál színes paprika, fél csomag vaj. A burgonyát megmossuk, és gyengén sózott vízben föltesszük főni. Nem egészen puhára főzzük, leszűrjük és lehűtjük. A gombát megmossuk, lecsurgatjuk, és nagyon apró kockára vágjuk. A zsírt felhevítjük, a megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát a zsírba tesszük, kissé megforgatjuk, hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, borsozzuk, és a zsírjára sütjük. A felvert tojásokat ráöntjük, a morzsát rászórjuk, kevergetjük, míg sűrű rántottaszerű lesz. Kihűtjük. A burgonya héját lehúzzuk, és hegyes késsel vagy karalábéfúróval a közepét kifúrjuk. A kifúrt darabokat félretesszük. A kivájt burgonya üregeit megtöltjük a tojásos gombával. Zsírozott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, a kivájt darabokat is közérakjuk. A tejbe beletesszük a vajat és fölmelegítjük, hogy teljesen elolvadjon, megsózzuk, beletesszük a színes paprikát, és a tejföllel jól elkeverjük. Ráöntjük a burgonyára. Forró sütőben 15 perc alatt kész. Céklasalátával tálaljuk.

Töltött paprika paradicsommártásban

8 zöldpaprika, 25 dkg hús (dagadó vagy lapocka), 6-7 evőkanál rizs, 1 kisebb fej vöröshagyma, diónyi zsír, késhegynyi őrölt bors, 1 tojás, 1 kis csomó petrezselyemzöld, só. A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk, legjobb a csumázást úgy végezni, hogy a paprika szárrészénél hüvelykujjunkkal erélyesen megnyomjuk és az beszakad, így könnyen kivehetjük a magházat. Nincs annyi veszteség, mint ha késsel szednénk ki. Elkészítjük a tölteléket. A húst ledaráljuk. A megmosott rizst a forró zsíron megforgatjuk, és dupla mennyiségű forró vízzel fölengedjük. Lefedjük, gyenge tűzön nem egészen puhára pároljuk. Ha kihűlt a rizs, összekeverjük a hússal, hozzátesszük a reszelt vöröshagymát, a megmosott és apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a borsot és a tojást jól összegyúrjuk, és a paprikákba töltjük. Egy lábasban szépen körberakjuk a paprikát, és annyi enyhén sózott vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Puhára főzzük. A paprika levét leöntjük, és a paradicsommártás készítésénél felhasználjuk. Sűrű paradicsommártást készítünk, és a paprikákra öntjük, óvatosan összekeverjük, összeforraljuk. Tovább ne keverjük, hanem csak rázogassuk a lábast. A paradicsommártás készítése a mártásoknál található. Ha tartalmasabban akarjuk adni a töltött paprikát, akkor tört burgonyát készíthetünk hozzá.

Káposztás töltött paprika

2 félmaréknyi savanyú káposzta, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 35 dkg zsíros sertéshús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8-10 zöldpaprika, tojásnyi zsír, 1 teáskanál darált pirospaprika, 2 tojás, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, fél liter paradicsomlé, só. A káposztát, ha savanyúnak találjuk, egyszer mossuk át, és csavarjuk ki. A szalonnaszeleteket vagdossuk be a bőrkéig, és úgy süssük ki. Tegyük félre a szeleteket. A szalonna zsírjához tegyük a zsír felét és az összevágott vöröshagyma felét. Fonnyasszuk meg, tegyük bele a darált paprikát és a káposzta 2/3-át. Pároljuk meg, és vízzel vagy húslével engedjük fel. Kicsit sózzuk meg, és így főzzük tovább. Készítsük el a töltött paprikát: a húst ledaráljuk, a megmaradt zsíron a maradék vöröshagymát világosra sütjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és a húshoz öntjük. Hozzátesszük a borsot, picit megsózzuk, és hozzátesszük az apróra vágott maradék káposztát. A tojásokat felütjük, a húsos keverékhez öntjük, jól összegyúrjuk, és a paprikákba tömjük. A megtöltött paprikákat a forrásban lévő káposztába rakjuk. Ráöntjük a paradicsomlevet, és puhára főzzük a paprikákat. A tejfölt a liszttel, kevés vízzel simára keverjük, és a megfőtt káposztához szűrjük. Jól kiforraljuk és tálaljuk. A szalonnaszeletekkel a tálat díszíthetjük.

Rántott töltött paprika

8 nagyobb zöldpaprika, 6 nagyobb gomba, 1 csomó metélőhagyma, 2 evőkanál zsír, 4 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 bögre morzsa, fél csomó petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, só és olaj a kisütéshez. A paprikákat kicsumázzuk, gyengén sózott vízzel leforrázzuk, gyorsan leszűrjük, lecsepegtetjük. A gombát megtisztítjuk, szárával együtt apró kockára vágjuk. A tisztított vöröshagymát megreszeljük, a forró zsírban megfuttatjuk, hozzátesszük a megmosott, apróra vágott gombát és a petrezselyemzöldet, megsózzuk, borsozzuk, addig pároljuk, míg a levét elfőtte. A tojásokat felverjük, felét a gombás keverékre öntjük, és nem nagyon szárazra megsütjük. A gombás keveréket a paprikákba tömjük. A megtöltött paprikákat lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Metélőhagymával megszórt rizskörettel tálaljuk. A paprikákat zöld salátalevélen és piros paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.

Töltött karalábé

8-10 középnagyságú karalábé, 30 dkg sertéslapocka, 7-8 evőkanál rizs, 2 tojásnyi zsír, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl és só, késhegynyi bors, 1 bögre tej. A karalábét megtisztítjuk, kifúrjuk és megmossuk. A megmosott rizst kevés zsíron félpuhára pároljuk. A húst megdaráljuk, belekeverjük a párolt rizst, a sót, a borsot, jól összekeverjük. A kifúrt karalábét lazán megtöltjük. Kevés zsírban a cukrot megpirítjuk, felöntjük kevés vízzel, megsózzuk, és belerakjuk a megtöltött karalábét. Közé rakjuk a karalábéból kikerült furadékot. Annyi vizet tegyünk rá, hogy a karalábét félig ellepje. Fedővel letakarjuk, és puhára pároljuk. A maradék zsírban a lisztet elkeverjük, világos rántást készítünk belőle, tejjel fölengedjük, simára keverjük, és berántjuk vele a karalábé levét. Összevágott petrezselyemzölddel, sóval, esetleg cukorral ízesítjük. Tálaláskor a tejfölt a karalábéra locsoljuk.

Tört bab vagy sűrűbab

2 bögre nagy szemű bab, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, kevés színes paprika, só, 2 tojásnyi vágott zsír. A babot megválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk. 2-3 órát hagyjuk ázni. Feltesszük főni bő, sós, hideg vízben.

Ha a bab puhára főtt, leszűrjük. (A levét másnap leves főzéshez fölhasználhatjuk.) Közben a vágott zsírt fölhevítjük. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a zsírban megpirítjuk, és a bab közé keverjük. Fakanállal a babot kissé összetörjük, egy cseréptálba öntjük. Színes paprikával megszórjuk, és a fölhevített vágott zsírral meglocsoljuk. Vágott zsír hiányában apróra vágott és megpirított füstölt szalonna pörcével és zsírjával meglocsolva tálaljuk. Ecetes hagymát adunk hozzá. Babpörkölt 2 bögre bab, 1 fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál színes paprika, só, 1 szál házi kolbász. í A babot megválogatjuk, megmossuk és 4-5 órát vízben áztatjuk. Főzés előtt a vizet leszűrjük, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a zsírt fölhevítjük, és a hagymát a forró zsírba tesszük, üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a színes paprikát, kevés vízzel azonnal fölengedjük. A kolbász bőrét lehúzzuk, karikákra vágjuk, és a hagymás lébe tesszük. Ha a bab puhára főtt, leszűrjük, és a kolbászt a levével együtt a bab közé keverjük. Egy kevés paprikás levet visszatartunk, és tálaláskor a bab tetejét meglocsoljuk.

 

Savanyú lencse

1/2 kg lencse, 1 babérlevél, 1 szál borsikafű, 1 kávéskanál cukor, 1 dl gyümölcsecet, só, 1 fej vöröshagyma. A lencsét megválogatjuk, megmossuk, és annyi vízben áztatjuk, amennyi éppen ellepi. 4-5 órai áztatás után leszűrjük, és enyhén sózott vízben főni tesszük. Hozzátesszük a hagymát, a babérlevelet, a borsikafüvet, és bő vízben puhára főzzük. Ha sok a lé, szűrjünk le belőle. A cukrot megpirítjuk, fél dl lencselével fölengedjük, ha a cukor elolvadt, hozzáöntjük az ecetet, jól fölforraljuk és a meleg lencsére öntjük. Összekeverjük, és így hagyjuk tálalásig. ízleljük meg, ha kell, ízesítsük ecettel, ha szeretjük, tejföllel is meglocsolhatjuk, de csak hidegen, egy-két kanállal. Tálalás előtt szedjük ki a borsikafüvet, a hagymát és a babérlevelet.

Zöldséges gombás rizs

1 nagy sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyem, 1 gyenge karalábé, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csésze rizs, 3-4 evőkanál olvasztott zsír, 8-10 sampinyongomba, dió nagyságú hagyma, késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál reszelt sajt, só. A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, és gyengén sós vízben megfőzzük. A gombát megtisztítjuk, több vízben megmossuk, lecsurgatjuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, és a felhevített zsíron kissé megforgatjuk, hozzátesszük az apróra vágott gombát, borssal meghintjük, a rizst hozzáadjuk, és együtt üvegesre pirítjuk. A megmosott és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Jól elkeverjük, a megfőtt zöldségek forró levével fölengedjük. A lé kétszerese legyen a rizsnek. Ha kell, kicsit sózzuk meg, keverjük el, és lefedve puhára pároljuk. Legjobb sütőbe tenni. Ha kész, a megfőtt zöldséget óvatosan hozzákeverjük, formába nyomjuk. A formából egy tálra borítjuk, reszelt sajttal megszórjuk, és tálaljuk.

Gombapaprikás

1/2 kg gomba, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 3-4 evőkanál zsír, késhegynyi őrölt bors, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, só. A gombát megtisztítjuk, többször jól megmossuk, vékonyra szeleteljük vagy kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és megreszeljük. A zsírt fölhevítjük, és benne a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, megborsozzuk, ha a levét elfőtte, hozzátesszük a színes paprikát, és vízzel fölengedjük. A tejfölt elhabarjuk a liszttel, vízzel fölhígítjuk, és a gombához szűrjük, felforraljuk. Megízleljük, ha kell, utánaízesítjük, és külön kifőzött galuskával tálaljuk.

Gomba sörtésztában

10-12 gombafej (legjobb a fiatal vargánya), 10 evőkanál liszt, 2 tojás, só, olaj a kisütéshez, 2 dl sör. A gombafejeket jól megmossuk, ruhával leszárítjuk, megsózzuk, és lisztben meghempergetjük. A tojások sárgáját a sörrel elkeverjük, megsózzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen. A tojások habját keményre verjük, óvatosan hozzákeverjük a sörtésztához, és hozzáadunk egy evőkanál olajat. Ha esetleg sűrű a tészta, kevés sörrel hígítsuk. A megsózott és a lisztben meghempergetett gombafejeket a sörtésztába mártjuk, és forró olajban kisütjük. Petrezselymes burgonyával és többféle salátával tálalhatjuk.

Gomba rántva

10-12 szép, nagy gombafej, fél bögre morzsa, 3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 1/2 liter olaj a kisütéshez, só. A gombát megtisztítjuk, szárukat kitörjük és kívül-belül megsózzuk. A tojást a tejjel jól fölverjük. A megsózott gombát lisztbe forgatjuk, a tojásban megmártjuk, és a morzsában megforgatjuk. Forró olajban kisütjük. Rizsköretet és tartármártást adjunk hozzá, de a mártás helyett fejes salátával is tálalhatjuk. |

Gombafasírozott

50-60 dkg gomba, bármilyen lehet, de a puhább húsú a jobb, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zsemle, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, kés hegynyi őrölt bors, 1/2 bögre morzsa, olaj a kisütéshez, só, 1 csomó petrezselyemzöld. A gombát megtisztítjuk, többször megmossuk, és ledaráljuk. A zsemlét megáztatjuk, kicsavarjuk és szétmorzsoljuk. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, egy-két kanál olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a tisztára mosott, és apróra vágott petrezselyemzöldet, és a gombát elkeverjük benne. Megsózzuk, borsozzuk, kihűtjük. Hozzátesszük a megáztatott és összemorzsolt zsemlét, ráöntjük a feltört tojásokat, kézzel jól összedolgozzuk. Kis pogácsákat vagy rudacskákat formálunk, a morzsában meghempergetjük, és kevés olajon kisütjük. Burgonyapürét vagy valamilyen salátát adunk hozzá. Keserűgomba fokhagymásán 18-20 foss, fiatal keserűgomba, 2-3 dl zsír, 3-4 gerezd fokhagyma, só. A keserűgombát megtisztítjuk, a szárát tőből kivágjuk (a szárat nem használjuk fel). A gombafejeket jól megmossuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízben lehűtjük. A vízből a gombát kiszedjük, lecsurgatjuk és leszárítjuk. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk. A gombát a forró zsírban kisütjük, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, forró zsírral leforrázzuk, átkeverjük, és azonnal tálaljuk. Ha kell, a tálon kicsit megsózzuk. A gombát a zsírjával együtt kenyérrel fogyasztjuk. Kiváló borkorcsolya. Diétázó embereknek nem ajánlott.

Tejfölös lecsó füstölt szalonnával

10-12 zöldpaprika, 2 fej vöröshagyma, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 4 érett paradicsom, tojásnyi zsír, só. A paprikát és a paradicsomot megmossuk, szeletekre vagy karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és nagy kockákra vagy karikákra szeljük. A füstölt szalonnát apró kockákra daraboljuk, kiolvasztjuk, és a zsírt hozzáadjuk. A hagymát a zsírba tesszük, kissé pirítjuk, az összevágott paprikát hozzátesszük és megsózzuk, addig pároljuk, amíg hajlékony lesz. Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, és addig főzzük, amíg a paradicsom levet nem ereszt. A tejfölt hozzákeverjük, és egy rottyanásig főzzük. Héjában sült vagy főtt burgonyával fogyasztják Vas megyében. Galuskával is tálalhatjuk. A kolbászos lecsó is hasonlóan készül. A füstölt szalonna helyett karikára vágott kolbászt teszünk a lecsóba, és a tejfölt elhagyjuk. Párolt rizzsel vagy tarhonyával tálaljuk.

Göcseji dödöle

10-12 burgonya (1,2 kg), 40 dkg liszt (2 bögre), 1 csapott evőkanál só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír (12-13 dkg), A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megmossuk, és egy négyliteres fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy egyujjnyira ellepje. Ha a burgonya megfőtt, burgonyatörővel a levében összetörjük, megsózzuk. (Egészen kásaszerű legyen.) A lisztet beleöntjük, jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy a fakanállal. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette. Tovább dagasztjuk mindaddig, míg nagyon nehezen dagasztható nem lesz. Kicsit hagyjuk a tűzhely szélén vagy gyenge gázlángon, alátéttel. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Egy cseréptálba vagy lábasba kevés hagymás zsírt teszünk, és a sűrű masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Hagymás zsírral ismét meglocsoljuk, és tovább szaggatjuk, míg az anyag tart Sütőben vagy tűz-helyen a kiszaggatott dödöllét megpirítjuk. Ha hagymásabban szeretjük, tálaláskor megszórhatjuk zsírban pirított, karikára vágott hagymával, hideg tejföllel meglocsoljuk. De ez el is marad-hat. Nyáron tejfölös paradicsomsalátával nagyon jó és laktató étel. A dödöllét újburgonyából nem lehet készíteni.

Ortaházai öntött laska

1/2 kg liszt, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, só. A lisztet megszitáljuk, és gyúrótáblára tesszük. Kevés langyos sós vízzel kemény tésztát gyúrunk. Öklömnyi cipókat formálunk a tésztából, kicsit pihentetjük, és nagyon vékonyra kisodorjuk. A tepsi hátára fektetjük, villa hegyével megszurkáljuk, és külön-külön laponként megsütjük. A száraz lapokat összetörjük, edénybe tesszük. Sós forró vízzel leforrázzuk, megrázogatjuk, és tésztaszűrőbe öntjük. (Vigyázzunk, hogy a laska el ne ázzon!) A hagymát apró kockára vágjuk, zsírban megpirítjuk. A leszűrt laskát kizsírozott lábasba öntjük, és hagymás zsírral jól elkeverjük. Forrón tálaljuk. Egyszerű nagyon régi parasztétel.

Húsos csusza

50 dkg liszt, 2 tojás, tojásnyi zsír, csipetnyi só, 1 malac belsősége (máj, tüdő, szív), 1 fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, tojásnyi zsír. A malac máját, tüdejét, szívét sós vízben megfőzzük. Nagyon apróra feldaraboljuk, vagy ledaráljuk. A zsírt felhevítjük, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és sárgára pirítjuk. A ledarált belsőséget a hagymához keverjük. A belsőség főzőlevéből 1 dl-nyit hozzáöntünk, rászórjuk a borsot, a sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és jól összekeverjük. Fedővel letakarjuk, közben megkeverjük, és ha a levét elfőtte, fedő nélkül megpirítjuk. A kifőtt csuszatésztához keverjük, és tálalásig meleg sütőbe tesszük.

Csuszatészta készítése

A lisztből, a tojásból kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk. Kettévágjuk, és cipókat készítünk belőle. Kicsit pihentetjük, és nagyon vékonyra nyújtjuk. Ha a tészta kicsit megszikkadt, 3-4 ujjnyi széles csíkokra vágjuk, apró kis levélkékre tépkedjük. (A főzővízbe tegyünk egy diónyi zsírt, így nem tapad össze a tészta.) Lobogó sós vízben kifőzzük. Ha a tészta a főzővíz tetejére feljön, szűrőkanállal kiszedjük, meleg vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, hozzákeverjük a lepirított belsőséget. Forró zsírral megöntözzük, jól átforrósítjuk, és tálaljuk.

Tejfölös húsgombóc

40 dkg bármilyen hús vagy belsőség, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 1 evőkanál színes paprika, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi őrölt bors, só, 1 kg burgonya, 35 dkg liszt, 1 tojás, diónyi zsír. A húst kockára vágjuk. A hagymát megreszeljük, és felét a fele fölhevített zsírba tesszük. Megforgatjuk, és hozzátesszük a megmosott és lecsorgatott húst. Megsózzuk, borssal megszórjuk, a paprikát hozzáadjuk, és kevés vizet öntünk alá. Rövid lében pároljuk. Ha a hús megpárolódott, kiszedjük, megdaráljuk, félretesszük. A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, héját lehúzzuk, burgonyanyomón átpaszírozzuk, gyúródeszkán szétterítjük, és lehűtjük, hozzátesszük a megszitált lisztet, a sót, a tojást és egy diónyi zsírt. Jól összegyúrjuk, és nyújtófával félujjnyira (mint a szilvás gombóc tésztáját) elnyújtjuk. 4x4 cm-es kockákra felvágjuk, közepükre a darált húsból kis halmokat rakunk, és gombócot formálunk belőle. Lobogó, sós vízben a gombócokat kifőzzük, közben a pörköltlevet a tejföl és a liszt keverékével behabarjuk. Ha kevésnek találjuk a mártást, akkor a megmaradt zsírból és hagymából pörköltlevet készítünk, és a mártáshoz adjuk. Kiforraljuk, és a kifőzött gombócokat belerakjuk a tejfölös mártásba, és vele együtt tálaljuk.

Gombuca

60 dkg liszt, 2 kávéskanál só, tojásnyi zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 félmaréknyi száraz túró, 1 bögre tejföl. A lisztből, tojásból kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk. A tésztát két cipóvá formáljuk. Kicsit hagyjuk pihenni, utána kinyújtjuk, fél kisujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát kézbe vesszük, és dió nagyságúra elcsipkedjük. Sós vízben kifőzzük. Egy lábast fagyos zsírral kikenünk (hogy a tészta ne ragadjon bele). A kifőtt tésztát szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a kizsírozott lábasba öntjük. Forró zsírral megöntözzük. A túrót kissé megsózzuk, és a tésztára morzsoljuk. Tejföllel megöntözzük, és tálaljuk. A gombucát túró és tejföl nélkül is készíthetjük, zsírban pirított hagymával. Búzagánica tepertővel 2 bögre liszt, 1 fél bögre búzadara, fél maréknyi tepertő, 4-5 evőkanál zsír, só. A lisztet a búzadarával összekeverjük, hibátlan zománcú lábasban megpirítjuk. Ha már olyan forró a liszt, hogy kezünk nem állja (ha egy pillanatra a tenyerünket rátesszük), akkor 6-7 dl lobogó, forró vízzel leforrázzuk, gyorsan elkeverjük, nagyon forró zsírral megöntözzük. Kanállal apróra daraboljuk, meleg tepertővel megszórjuk. Bármilyen salátával tálalhatjuk. Tepertő nélkül is fogyasztható.

Kukoricapolenta

1 csésze tejföl, 3 tojás, 2,5 csésze kukoricaliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál zsír, 1/2 csomag vaj vagy 4 evőkanál libazsír. A tojásokat a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és újra jól kikeverjük. (Ha híg lenne, liszttel sűríthetjük.) Egy ruhaszalvétát úgy tegyünk egy mély tálba, hogy a sarkai kilógjanak. A szalvétát megzsírozzuk, és a kukoricás keveréket beleöntjük. A szalvéta sarkait összekötjük, a csomóba fakanalat dugunk, hogy a fazék szélén fennakadjon, és lobogó sós vízbe engedjük. 3/4 óráig főzzük. Ha megfőtt, a szalvétát kiemeljük, és a benne lévő potentát gyúrótáblára borítjuk. Erős cérnával szeletekre vágjuk. Forró libazsírral vagy vajjal megöntözzük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Sajt nélkül vadas húsokhoz köretnek is adhatjuk. Kukoricagombóc 1/2 liter kukoricaliszt, 1 bögre búzadara, 1/2 bögre zsemlemorzsa, 4-5 evőkanál zsír, 1 pohár tejföl, késhegynyi só. A kukoricalisztet a búzadarával összekeverjük. 1,5 liter sós, forró vízben folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Fél órát pihentetjük, vizes kézzel gombócokat formálunk, pirított zsemlemorzsában meghempergetjük, tűzálló, lapos tálra rakjuk, forró zsírral megöntözzük, és 10-15 percre meleg sütőbe tesszük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk. Aki édesen szereti, morzsa helyett szórja meg cukrozott mákkal.

Kukoricapép

1/2 liter tej, 1 bögre kukoricaliszt, 1/2 liter víz, 3-4 evőkanál cukor vagy méz, 1 marék aszalt szilva, tél csomag vaj, só. A vizet forrni tesszük, beledobjuk a vajat, ha már a víz forrni kezd, beleöntjük a kukoricalisztet, folytonos keverés mellett. Ha jól sűrűsödik, hozzáöntjük a forró tejet, és tovább keverjük. Elkeverjük benne a cukrot vagy a mézet. Sűrű folyósra főzzük, ha kész, tálba öntjük, és párolt magozott aszalt szilvát szórunk rá. Ha édesebben szeretjük, akkor egy-két kanál langyos mézzel locsoljuk meg.

Kukoricakása

1,5 bögre kukoricakása, 1 liter víz, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, félmaréknyi tepertő, só. A vizet forrni tesszük, ha forr, megsózzuk, és a kását beleengedjük, és folytonos keverés mellett puhára főzzük. Zsírozott lapos tálra vagy tányérokra öntjük, jól megmelegített zsíros tepertővel megszórjuk, és fogyasztható. Készíthető a kukoricakása pirított vöröshagymás zsírral, fokhagymás zsírral vagy pirított füstöltszalonna-kockával is.

Kukoricás dödölle

8-10 burgonya, 1 liter kukoricaliszt, nagyobb tojásnyi zsír, 1 vöröshagyma, só, 1 bögre tejföl. A burgonyát megtisztítva apró kockára vagy vékony szeletekre vágjuk, és egy fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy 2 ujjnyira ellepje. Megsózzuk és nagyon puhára főzzük. Burgonya-törővel nagyon alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a kukoricalisztet, és erős fakanállal beledagasztjuk. Jól össze kell dagasztani, és a tűzhely szélére húzzuk, hagyjuk egy ideig pöfögni, és közben keverjük meg, vigyázzunk, hogy le ne égjen. Zsíros kanállal egy zsírozott lábasba szaggatjuk, zsíros tejföllel meglocsoljuk. A hagymát a maradék zsírban megpirítjuk. Tálaláskor a pirított hagymakarikákkal megszórjuk. Tejföl nélkül is készíthető.

Kukoricagáníca

1/2 kg kukoricaliszt, 1 liter tej, tojásnyi zsír, só. A kukoricalisztet egy ép zománcú lábasba tegyük. Folytonosan keverve pirítsuk meg. Amikor már sötétsárga színű, engedjük föl gyengén sózott, forró vízzel (kb. 1/2 liter), és kanállal aprítsuk el. Forró zsírral- locsoljuk meg, és addig keverjük, amíg apró nem lesz. Forralt tejjel fogyasztják. Aki szereti, hideg tejjel is fogyaszthatja. De csak annyit öntsünk le tejjel, amennyit azonnal elfogyasztunk. Régen téli étel volt.

Párolt hajdinakása

1/2 kg hajdinakása, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi őrölt bors, só, forró víz. A hajdinakását megmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk. A zsírt felhevítjük, a hajdinakását átforgatjuk benne. Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az egészben hagyott vöröshagymát, az őrölt borsot és forró, sós vízzel fölengedjük, csak annyival, amennyi éppen ellepi. Lefödve puhára pároljuk. A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk. A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk. Tökmagolajos savanyú káposztával ebédre és vacsorára egyaránt fogyasztották. (Pirított szalonna nélkül „húsmellévalónak" tálalták.) Tálaláskor az egészben hagyott vöröshagymát távolítsuk el.

Tejfölös túró héjában sült burgonyával

1/2 kg túró, 2 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 bögre tejföl, kevés színes paprika, só, &-10 burgonya. A burgonyát megmossuk, lecsurgatjuk, és a sütő rácsán megsütjük. Elkészítjük a tejfölös túrót. A túrót villával jól összetörjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, és tejföllel nagyon jól elkeverjük. Kicsit hagyjuk állni, és a tetejét szórjuk meg színes paprikával. Ha a burgonya megsült, szedjük ki egy cseréptálba, takarjuk le szalvétával, és úgy tegyük az asztalra. A sült burgonyát a tejfölös túróval fogyasztjuk. (Vas megyében így fogyasztják.)

Érett túró (keserű túró, paprikás túró)

1 kg túró, 1 evőkanál színes paprika, 1 kávéskanál köménymag, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 bögre tejföl, 2 dl bor, só ízlés szerint. A túrót mély tálban összetörjük, a paprikát, a köménymagot, a nagyon apróra vágott fokhagymát, a tejfölt, a sót és a bort a túróhoz adjuk. Fakanállal alaposan elkeverjük. Tiszta, száraz cserépfazékba tegyük, erősen nyomkodjuk meg, és tiszta vászonruhával fedjük le. Nyáron a lekötés előtt tegyünk rá egy tormalevelet. Hűvös helyen tároljuk egy hétig, csak egy hét után fogyaszthatjuk, mert erre az időre érik meg. Régen a favágók fogyasztották, parázsban sült krumplival, kenyér nélkül. íze hasonlít a juhtúróéra. Jó borkorcsolya.

Füstölt túró

1 kg túró, 1 evőkanál színes paprika, 1 kávéskanál köménymag, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál tejföl, só ízlés szerint. A túrót egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a köménymagot, az igen apróra vágott fokhagymát, a tejfölt és a sót. Tiszta kézzel nagyon jól összegyúrjuk. Az összedolgozott túróból alma nagyságú kúpokat készítünk. Tisztára súrolt deszkára, egymástól egy-két ujjnyi távolságra rakjuk, és hideg füstön megfüstöljük. Régen a szabadkéményes konyhákban füstölték, ma már csak húsfüstölőben füstölhetjük. Füstöléshez csak száraz keményfa jó. (Fenyő, nyári fűz nem.) Nagyon jó borkorcsolya.

Tojáspörkölt

5-6 tojás, 1 fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 1 kávéskanál színes paprika, késhegynyi őrölt bors, 1 zöldpaprika, 1 piros paradicsom, 1 pohár tejföl, só. A tojásokat keményre főzzük, héjától megtisztítjuk, kockára vágjuk. Az apró kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott zöldpaprikát, a színes paprikát és kevés vízzel fölengedjük Beletesszük a megtisztított, és kockára vágott kemény tojást, a kockára vágott paradicsomot, és elkeverjük a paprikás lében. Megsózzuk és megborsozzuk. Ha kell, egy pici vizet önthetünk még hozzá. A tejfölt hozzákeverjük, egyet forrjon és kész. Galuskával tálaljuk. Tojásfasírt 8 tojás, 2 zsemle, 1 kisebb fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál zsemlemorzsa, olaj vagy zsír a kisütéshez. 6 tojást keményre főzünk. A zsemlét megáztatjuk, a hagymát megreszeljük. A keményre főtt tojásokat megtisztítjuk, és az áztatott, kifacsart zsemlével megdaráljuk. Hozzátesszük a 2 nyers tojást, a reszelt hagymát, a borsot, sót, a kanál lisztet, és nagyon jól összedolgozzuk. Pogácsákat formálunk belőle, morzsában megforgatjuk, és olajban vagy zsírban kisütjük. Tálalhatjuk burgonyapürével vagy sóskamártással, salátával stb.

Tojásrántotta parasztosan

4 tojás, 5-6 burgonya, 2 ujjnyi füstölt szalonna, tojásnyi zsír, 1 fej vöröshagyma, só. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk. Tepertőjét kiszedjük, zsírjához hozzáadjuk a többi zsírt, a megtisztított és apró kockára vágott, megmosott burgonyát. A zsírban óvatosan forgatva megsütjük. Hozzákeverjük az összevágott hagymát. Kissé még kevergetjük. Ha már a hagyma is kezd pirulni, fölverjük a tojásokat, kicsit megsózzuk, és a sült burgonyára öntjük. Óvatosan elkeverjük a tojást a burgonyával, hogy kissé rásüljön. Tálra tesszük, a tepertőt rászórjuk, és bármilyen salátával tálalhatjuk. Hagymás, szalonnás rántotta 8 tojás, 2-3 ujjnyi füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, pici só, késhegynyi színes paprika. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és félig kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott hagymát, ha már kezd pirulni, ráöntjük a fölvert tojásokat. Gyengén megsózzuk és óvatosan elkeverjük a hagymás szalonnával. Tálaláskor szórjuk meg színes paprikával.

Tojásos lecsó

8-10 zöldpaprika, 3 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 4 tojás, só. A zsírt fölhevítjük, hozzátesszük a megtisztított és karikára vágott vöröshagymát. Félig megsütjük, akkor tesszük hozzá a megmosott és szeletekre vágott zöldpaprikát. Megsózzuk, és még pár percig sütjük, majd hozzátesszük a megmosott és karikára vágott paradicsomot. Elkeverjük, rövid ideig sütjük, és ráöntjük a felvert tojást. Összekeverjük, és addig sütjük, amíg a tojások átsülnek.

Tojáslepény

8 tojás, 1 dl tejszín vagy tej, 2 tojásnyi zsír, só, 3-4 evőkanál darált sonka vagy kolbász, vagy gomba, de lehet párolt zöldborsó is. A tojásokat feltörjük, egy edénybe csurgatjuk, elkeverjük a tejjel vagy tejszínnel, megsózzuk, villával jól felverjük és a kéznél lévő anyagokat hozzákeverjük (darált sonka, kolbász vagy gomba, de lehet párolt zöldség is). A zsírt fölhevítjük, és a tojásos masszát beleöntjük. (Ha nem elég nagy az edényünk, akkor több részben sütjük ki.) Ha kissé már pirul az alja, akkor fordítsuk meg, és addig süssük, amíg teljesen át nem sült. Félbehajtjuk, tálaljuk. Főzelékfeltétnek vagy salátával fogyasszuk.

Tojáslepény velővel

8 tojás, 1 dl tej, 2 tojásnyi zsír, ujjnyi füstölt szalonna, 3-4 velő, 1 fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 csomó petrezselyem- . zöld, só. A velőt hideg vízben áztatjuk, lehártyázzuk, megmossuk, lecsepegtetjük és kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és kevés forró zsírban üvegesre sütjük, hozzáadjuk a velőt, elkeverjük, meghintjük az őrölt borssal, kevés sóval. Hozzátesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tojásokat feltörjük, egy edénybe engedjük, hozzáöntjük a tejet, jól elkeverjük, picit megsózzuk. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a porcot kiszedjük, és a tojás közé tesszük. A maradék zsírt hozzáadjuk a szalonna zsírjához, beleuntjuk egy közepes nagyságú tepsibe. (Lehetőleg ne zománcos legyen a tepsi, mert abban leég a tojás.) A zsírt jól forrósítsuk föl, és öntsük bele a tojást. A velős keveréket a tojásra öntjük, úgy, hogy a tepsi egyik oldalára kerüljön. Forró sütőben sütjük. Ha a tojás megszilárdul, vegyük ki a tepsit, és csavarjuk föl a lepényt. A fölcsavarást kezdjük azon az oldalon, ahol a töltelék van, villa segítségével. Ha kész, úgy néz ki, mint egy bejgli. Fölszeleteljük, és tálra tesszük. Salátákkal fogyasztjuk.

Savanyú tojás

8 tojás, 2 tojásnyi zsír, 5 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 kávéskanál cukor, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál ecet, késhegynyi őrölt bors, só, fél citrom héja, 1 kávéskanál mustár. A zsírból, lisztből, a cukorral barna rántást készítünk, beletesz- I szűk az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a mustárt, a citrom héját, elkeverjük, fölengedjük hideg vízzel, megsózzuk és megborsozzuk. Kiforraljuk, és az ecettel ízesítjük. Ha kell, tegyünk bele még kevés cukrot vagy ecetet. Közepes mártás sűrűségűnek kell lenni. Szűrjük át egy másik edénybe, ha forr, akkor a tojásokat egyenként engedjük bele a mártásba. Vigyázzunk, hogy a tojások egészben maradjanak. Ha a tojások kissé már megkeményedtek, adjuk hozzá a tejfölt, rázogassuk meg, hogy a tejföl elkeveredjék, és tálalhatjuk. A tojásokat úgy is készíthetjük, hogy forrásban lévő sós, ecetes vízbe engedjük be, de ne főzzük túl keményre. Ha megfőttek a tojások, szedjük langyos vízbe, és azután tegyük a savanyú mártásba. Csípős paprikával és fokhagymával is ízesíthetjük.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés