In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Régebben a főzelékek hosszú lével készültek, szinte sűrűbb levesek voltak, amelyhez ebédre pogácsát vagy prószafélét adtak, de előfordult, hogy vacsorára egymagában fogyasztották. Készítési módjuk és az étkezésben elfoglalt helyük sokat változott. A mai falusi konyhákban szinte minden friss, szárított és tartósított zöldségféléből, hüvelyesből, burgonyából készítenek főzeléket, amelyet rántással, habarással, lisztbeszórással sűrítenek. Jó főzeléket csak ép, egészséges, jól kezelt alapanyagból főzhetünk. Ügyeljünk arra, hogy puha legyen, de túl ne főzzük vagy pároljuk, mert sokat veszít értékéből. A rántás sima legyen, és a hagymafélékkel sokáig ne pirítsuk, csak keverjük el és engedjük föl. Az ízesítést, fűszerezést ne vigyük túlzásba. Lehetőleg csak a tálalás idejére készítsük el. A babot, a vágott borsót, a lencsét a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe, és minden esetben hideg vízbe tegyük fel főni.

Babfőzelék

2 bögre tarkabab, tojásnyi zsír, 4 kanál liszt, 1 kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 evőkanál ecet, 2 tenyérnyi szalonnabőrke vagy 2 köröm, 2 kanál tejföl, 1 kávéskanál színes paprika, só. A megtisztított babot megmossuk, egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk. A bőrkét vagy a körmöt meleg vízben megmossuk, megkaparjuk, feldaraboljuk, és feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. (Ha a köröm vagy a bőrke sós, csak később sózzuk meg az ételt.) Ha félig megfőtt, az áztatott babot hozzátesszük, a babérlevéllel együtt. Fedővel letakarva puhára főzzük, közben mindig pótoljuk a vizet. A lisztből és zsírból rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, elkeverjük, hozzátesszük a színes paprikát, és vízzel azonnal fölengedjük. Összeforraljuk, és a főzelékbe szűrjük. Ízleljük meg, és ha kell, sózzunk utána. A tejfölt és az ecetet a főzelékbe keverjük, a babérlevelet kidobjuk. A bőrkét és a körmöt a főzelékkel együtt tálalhatjuk. A babfőzelék készítéséhez jól felhasználhatjuk az előző napi füstölt hús levét.

Lencsefőzelék

1,5 bögre lencse, tojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál cukor, késhegynyi színes paprika, 1 citromhéj vagy egy levél fodormenta, 1 sertéscsülök, 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ecet, só. A lencsét megválogatjuk, megmossuk, és egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk. A füstölt csülköt is este beáztatjuk, reggel megkaparjuk, megmossuk, és külön hideg vízben feltesszük főni. Ha a csülök már puha, szűrjük le, és levében tegyük fel a lencsét. A babérlevelet és az egészben hagyott vöröshagymát tegyük hozzá, és gyenge tűzön főzzük tovább. A lé 1-2 ujjnyira lepje el. Fedővel takarjuk le. Többször meg kell keverni, mert könnyen leég. A zsírból és a kettő evőkanál lisztből világos rántást készítünk, és a cukorral barnára pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a citromhéját vagy a fodormentát és a színes paprikát. Gyorsan elkeverjük és hideg vízzel azonnal fölengedjük. Simára keverjük, és a megfőtt lencséhez szűrjük. Ha a csülök levétől nem elég sós, utána sózunk. A tejfölt elkeverjük a megmaradt liszttel, és a lencsét behabarjuk. Ecettel ízesítjük, és jól kiforraljuk. A főtt csülköt feldaraboljuk és külön tálaljuk.

Savanyú burgonyafőzelék

10-12 burgonya, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 2 evőkanál ecet, 2 szál borsikafű, só. A burgonyát meghámozzuk, és kockára vágjuk. Annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, hozzátesszük az egészben hagyott hagymát, a babérlevelet és a borsikafüvet. Fedővel letakarva puhára főzzük. A zsírból, a liszt feléből barnára pirított rántást készítünk, és az apróra vágott fokhagymát elkeverjük benne. Belekeverjük a paprikát, és azonnal hideg vízzel fölengedjük. Jól elkeverjük, és a megfőtt burgonyához szűrjük. A rántást a burgonyában elkeverjük, a hagymát és a babérlevelet kivesszük. Az ecetet kevés vízzel fölhígítjuk, a maradék liszttel behabarjuk (mintha tejfölös habarást készítenénk), és a főzelékhez szűrjük. Még egyszer jól elkeverjük, kiforraljuk, és ha kell, ecettel vagy sóval ízesítjük. Pirított vagy kövesztett (abált) házi sonkát adunk hozzá, de főtt hússal is tálalható.

Majoránnás burgonyafőzelék

12 nagyobb burgonya, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál majoránna, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só. A megtisztított burgonyát karikára szeleteljük, annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. A zsírból, a liszt egy részéből zsemleszínű rántást készítünk, a hagymát finomra vágjuk, a rántásban elkeverjük, kicsit pirítjuk, hideg vízzel fölengedjük, felforraljuk, és a puhára főtt burgonyához öntjük. Hozzátesszük a majoránnát. A tejfölt elkeverjük a maradék liszttel, és hideg vízzel hígítva a forrásban lévő burgonyára öntjük. Jól kiforraljuk, megízleljük, ha kell, sóval, majoránnával ízesítjük. Sertéssültet adunk hozzá.

Paradicsomos burgonyafőzelék

10-12 burgonya, tojásnyi zsír, 1 kg friss paradicsom, 2 szál zellerzöld, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál tejföl, só. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és karikára szeleteljük. Annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a tisztára mosott zellerzöldet, és puhára főzzük. A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk és megfőzzük. Átpasszírozzuk, és a megfőtt burgonyához tesszük. A zsírból, három kanál lisztből zsemleszínű rántást készítünk. A tisztított hagymát apróra vágjuk, és a rántásba keverjük. Kicsit pirítjuk, fölengedjük hideg vízzel, kevergetve felforraljuk, és a paradicsomos burgonyához szűrjük. Egy evőkanál lisztet a tejföllel elkeverünk, kevés vízzel hígítjuk, és a főzelékhez szűrjük. Még egyszer jól elkeverjük, felforraljuk, a zellerlevelet kidobjuk, és ha kell, cukorral vagy sóval ízesítjük.

Tejfölös újburgonya-főzelék

1 kg újburgonya, diónyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, só. Az újburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát megreszeljük, és a felhevített zsírba tesszük, kissé pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük, belekeverjük a kockára vágott burgonyát, megsózzuk, rövid lében puhára pároljuk. A tejfölt elkeverjük a liszttel, kevés hideg vízzel fölengedjük, és a burgonyára szűrjük. Elkeverjük, jól kiforraljuk és frissensültekkel, vagdalt húspogácsával tálaljuk.

Karalábéfőzelék

2-3 friss karalábé, tojásnyi zsír vagy vaj, 3-4 kanál liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, fél bögre tej, só. A karalábét meghámozzuk, a fás részeit eldobjuk, megmossuk és apró kockára vágjuk. Annyi sós vízben puhára főzzük, amennyi éppen ellepi. A zsírból (vagy vajból) és lisztből világos rántást készítünk, beleadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, tejjel és kevés vízzel fölengedjük, simára keverjük, és a megfőtt karalábéra öntjük. Elkeverjük, jól kiforraljuk és tálalhatjuk.

Tejfölös karfiolfőzelék

2-3 fej közepes karfiol, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál zsír, 1 teáskanál színes paprika, késhegynyi őrölt bors, 1 pohár tejföl, 3 evőkanál liszt, 1 piros paradicsom, só. A karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira szedjük, megmossuk és enyhén sós vízben félig megfőzzük. A zsírból reszelt vöröshagymával, színes paprikával pörköltlevet készítünk. Beletesszük a paradicsomot, jól elfőzzük, és belekeverjük a leszűrt karfiolt, őrölt borssal meghintjük, és puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel, a karfiol levével fölhígítjuk, és a karfiolra öntjük. Jól kiforraljuk, ha kell, megsózzuk. Ha túl híg, akkor diónyi vajat egy csapott evőkanál liszttel összegyúrunk, és folytonos keverés mellett a forrásban lévő ételhez adjuk. <

Paradicsomos zöldbabfőzelék

1 kg zöldbab, 1 kg érett paradicsom, tojásnyi zsír, 3-4 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál tejföl, 2 szál zellerlevél, só. A zöldbabot megmossuk, a két végét lecsípjük, és apró darabokra vágjuk. Annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, megtörjük, kevés vízzel és a zellerlevéllel főni tesszük. Ha a paradicsom megfőtt, átpasszírozzuk, és hagyjuk kihűlni. Közben a zsírból és 3 kanál lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük a cukrot, kicsit pirítjuk, és a kihűlt paradicsomlével fölengedjük. Hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, elkeverjük, és mártás sűrűségűre főzzük. Beleöntjük az időközben megfőtt és leszűrt zöldbabot, elkeverjük, és ha sűrű, a bab főzőlevével hígítjuk. Lassan még forraljuk, a maradék liszttel és a tejföllel behabarjuk, és hozzászűrjük. Jól kiforraljuk, és ha kell, cukorral vagy sóval ízesítjük. Főtt tyúkhússal kitűnő.

Tejfölös, fokhagymás zöldbabfőzelék

1 kg zöldbab, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál színes paprika, 1 pohár tejföl, só. A megtisztított zöldbabot apró darabokra tördelve enyhén sós vízben puhára főzzük. A zsírból és a lisztből világosbarna rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük. Hozzáadjuk a színes paprikát és a tejfölt, csontlével fölengedjük. Kevergetve felfőzzük, és a forrásban lévő zöldbabhoz szűrjük, jól kiforraljuk. Ha kell, tovább ízesítjük.

Kapros tökfőzelék

1 spárgatök (kb. 2 kg), 1 nagy fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, 1 kávéskanál színes paprika, 1 csomó zöldkapor, 1 zöldpaprika, 1 piros paradicsom, 1 evőkanál ecet, só. A tököt lehámozzuk, a belét kikaparjuk, meggyaluljuk, gyengén besózzuk, ecettel meglocsoljuk. A zsírt fölhevítjük, a tisztított és apróra vágott vöröshagymát elkeverjük benne, kicsit pirítjuk, hozzátesszük a zöldpaprikát, a darabokra vágott paradicsomot. Kicsit keverjük, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük. A tököt jól kicsavarjuk, és a paprikás lébe tesszük, rászórjuk az apróra vágott kaprot, jól elkeverjük, rövid lében puhára pároljuk. A lisztből, tejfölből kevés vízzel habarást készítünk és a puha tökre szűrjük. Elkeverjük, felforraljuk és tálalhatjuk.

Paradicsomos tökfőzelék

1 spárgatök, 1 nagy fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 3 púpozott evőkanál liszt, fél pohár tejföl, 1 kávéskanál színes paprika, 1 kg friss paradicsom, 2-3 evőkanál cukor, 2-3 szál zellerlevél, só. A tököt meghámozzuk, a belsejét kiszedjük, megmossuk, legyaluljuk, megsózzuk. A zsírt fölhevítjük, a két kanál liszttel világos színű rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát. Mielőtt a rántást elkészítjük, a paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, puhára főzzük, átpasszírozzuk, és a paradicsomlevet a rántáshoz öntjük. Beletesszük a kicsavart tököt, elkeverjük, ha kell vízzel hígítjuk, hozzátesszük a zellerlevelet, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és nagyon kevés vízzel, és a főzelékhez szűrjük. Megcukrozzuk, kiforraljuk, és ha kell, ízesíthetjük sóval és cukorral. Tejföl nélkül is főzhetjük, de akkor több cukrot tegyünk bele.

Salátafőzelék

4 fej saláta, 3-4 burgonya, tojásnyi zsír, 1 mokkáskanál majoránna, 3 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, késhegynyi színes paprika, só. A salátákat megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, leveleire szedjük, és csíkokra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, annyi sós vízben feltesszük főni, amennyi éppen ellepi. Ha a burgonya már félig megpuhult, tegyük hozzá az összevágott salátát, és együtt főzzük puhára. A zsírból, lisztből világos rántást készítünk, és a zúzott fokhagymát hozzátesszük, elkeverjük. A színes paprikát a rántáshoz adjuk, kevés vízzel felengedjük, a tejfölt belekeverjük, és a megfőtt salátára szűrjük. Zúzott majoránnával ízesítjük, jól összekeverjük, kiforraljuk. Ha sűrű, tejjel hígíthatjuk.

Zöldborsófőzelék

1,5 kg hüvelyes vagy 2 bögre tisztított zöldborsó, tojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál cukor, fél liter tej, 1 csomó petrezselyemzöld, só, 1 evőkanál cukor. A borsót kifejtjük, megmossuk, lecsurgatjuk. A zsírt fölolvasztjuk, és a cukrot beleszórjuk. A lecsurgatott borsót hozzátesszük, elkeverjük, megsózzuk, és az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A borsót megpároljuk. Ha a borsó már puha, liszttel megszórjuk, kissé pirítjuk, elkeverjük, és tejjel fölengedjük. Jól fölkeverjük, lassan forralva besűrítjük. A megmosott borsóhéjból főzzünk meg egy keveset, és ha hígítani kell, a héj tevével hígítsuk. A főzelék nagyon jó ízt kap tőle.

Paraj- (spenót-) főzelék

2-3 marék paraj, tojásnyi zsír, 3 evőkanál liszt, 2 zsemle, 1 liter tej, só, késhegynyi szódabikarbóna. A parajt megtisztítjuk, a vastag ereit lehúzzuk, többször váltott vízben jól megmossuk, és feltesszük főni. A vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát tegyünk, 2-3 percnyi forrás után szűrjük le, és nagyon apróra vágjuk össze, de jobb, ha ledaráljuk vagy átpasszírozzuk. A zsírból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk, hozzátesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük, és azonnal a rántásba tesszük a passzírozott parajt. Kissé kevergetjük, tejjel fölengedjük, és folytonos kevergetés közben simára főzzük. A zsemlét közben megáztatjuk, szétmorzsoljuk, és a fövő parajhoz keverjük. Megsózzuk, felforraljuk, és tükörtojással tálaljuk. Laktatóbb, ha burgonyapürét is adunk hozzá. Régebben, kora tavasszal az alig kihajtott csalán leveléből is készítettek főzeléket. Elkészítési módja megegyezik a spenótból készült főzelék készítésével. Kicsit több fokhagymával ízesítették.

Tejfölös káposztafőzelék

1 fej káposzta (kb. 1,5 kg), tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 csomó kapor, 1 pohár tejföl, késhegynyi őrölt bors, 1 kávéskanál színes paprika, só. A káposztát megtisztítjuk, szélesebb csíkokra felszeljük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírját a másik zsírhoz adjuk. A hagymát apró kockára vágjuk, a zsírban világosra pirítjuk. Hozzátesszük a paprikát, és azonnal kevés vízzel elkeverjük. A paprikás lébe tesszük a lesózott káposztát, az apróra vágott kaprot, a borsot, és jól elkeverve fedő alatt puhára pároljuk. Kevés vízzel vagy csontlével feleresztjük. Ha forr, az időközben elkészített tejfölös-lisztes habarással behabarjuk. Még egyszer jól felforraljuk. Megízleljük, és ha kell, ízesítjük. Nyáron lehet beletenni egy zöldpaprikát és egy paradicsomot is, télen pedig egy kanál lecsót.

Paradicsomos káposztafőzelék

1-2 fej káposzta (1,8 kg), tojásnyi zsír, 3-4 evőkanál liszt, 1,8 kg paradicsom, 2 evőkanál cukor, 1 közepes vöröshagyma, körömnyi babérlevél, 1 zöldpaprika, 4-5 szem bors, 1 mokkáskanál színes paprika, só. A káposztát megtisztítjuk, és vékonyra gyaluljuk, vagy éles késsel vékonyra szeljük. A káposztát megsózzuk, a hagymát karikára vágjuk, és a sózott káposztához keverjük. Rászórjuk a köménymagot, a babérlevelet, a borsot, kevés vizet öntünk rá, és lassú tűzön puhára pároljuk. A zöldpaprikát hozzátesszük, és az átpasszírozott paradicsomot a káposztára öntjük. A zsírból és a lisztből rántást készítünk, a cukrot a rántásba keverjük, a paprikát is hozzátesszük, hideg vízzel vagy csontlével azonnal fölengedjük, és a káposztára öntjük. Elkeverjük, jól kiforraljuk és tálalhatjuk. Paprikás sertésszeletet vagy egyéb hússzeletet adhatunk hozzá.

Kelkáposzta főzelék

1 közepes nagyságú kelkáposzta, 5-6 burgonya, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott kávéskanál majoránna, 1 csipetnyi borsikafű, késhegynyi színes paprika, 1 csöves paprika, só. A kelkáposztát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, többször átmossuk, lobogó vízzel leforrázzuk. Egy-két percig hagyjuk a forró vízben, szűrőkanállal kiszedjük, hideg sós vízbe főni tesszük. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockára vágjuk, és a félig főtt kelkáposztához adjuk, a csöves paprikával együtt. Rászórjuk a majoránnát, és ha kell, pici vizet öntünk hozzá. A zsírból, a lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Beletesszük a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát, kicsit még pirítjuk, rászórjuk a színes paprikát, és vízzel vagy csontlével fölengedjük. Kevergetve felfőzzük, és a megfőtt káposztához adjuk. Fölforraljuk, és ha kell, ízesíthetjük sóval vagy majoránnával. Nagyon jó ízt ad a főzeléknek, ha egy darab bőrkét vagy egy-két sertéskörmöt tudunk benne főzni. Egytálételek, gomba-, tojás és tejes ételek, kásák

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés