In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

A húslevesbetétek közül a tésztafélék a legfontosabbak. A levesbe való tésztát minél keményebbre kell gyúrni. A csak tojással gyúrt tésztát nem kell külön kifőzni, mindjárt befőzhetjük a levesbe. Nagy előnye még, hogy sokáig eltartható. A minél vékonyabbra kisodort tésztaleveleket egy ideig szikkadni hagyjuk. A szikkadt leveleket az összevágásnál egymásra rakhatjuk és nem kell lisztezni. Az elraktározásra szánt tésztát lassan szárítsuk ki. Ha nagyobb mennyiséget gyúrunk, akkor az egyes cipókat gyengén zsírozzuk le, vagy takarjuk be, hogy meg ne kérgesedjenek. t- Finommetélt f~ . ? ?? . 1 tojás, 10-12 dkg liszt, csipetnyi só. A lisztet megszitáljuk. A gyúródeszkán a lisztben kis fészket készítünk, beletörjük a tojást, és beletesszük a csipetnyi sót. Nagyon jól összegyúrjuk. Kis cipót formálunk belőle. Pár percig pihentetjük, és nyújtófával nagyon vékonyra elnyújtjuk. Kicsit hagyjuk szikkadni, majd a nyújtófára felcsavarjuk. Éles késsel középen végigvágjuk, utána kettévágjuk, és a lapokat egymásra tesszük, és nagyon éles késsel hajszálvékonyra metéljük. Ugyanígy készítjük a kockatésztát is, csak az egymásra rakott tésztaleveleket nem vékonyra, hanem kockára vágjuk.

Tyúkfültészta

A tészta úgy készül, mint a finommetélté. A tésztaleveleket feldaraboláskor nagyobb (1 cm oldalú) kockára vágjuk. A kockák két szemben lévő sarkát összecsípjük, majd megfordítjuk és az ellenkező oldalon is a szembe lévő sarkokat összecsípjük. Lúdgége tészta (csigatészta). Vékony levestésztát készítünk - mint a finommetéltnél. Nem csavarjuk fel sodrófára, hanem derelyevágóval nagy kockára vagdaljuk. A kocka egyik sarkát ráhajtjuk egy hurkapálcára, és az erre a célra készített bordán végigsodorjuk. Nagyon szép lúdgége formát kap a tészta. Ezt a tésztát ünnepélyes alkalmakkor lúdlevesbe vagy lakodalmi húslevesbe tették, de bármilyen húslevesbe betétnek adhatjuk. Elkészítése nagyon munkaigényes, de nagyon szép, rendkívüli levesbetét.

Epertevéi tészta Cifrapacó

1 tojás, 10-12 dkg liszt, csipetnyi só. Lisztből, tojásból, kevés sóval kemény tésztát gyúrunk. Kis cipót formálunk belőle. Pár percig letakarva pihenni hagyjuk, és nyújtófával nagyon vékonyra nyújtjuk ki. A tésztát a gyúródeszkán kiterítve rövid ideig pihentetjük, szikkadni hagyjuk. Derelyevágóval (ciframetélővel) kis négyzeteket vágunk, és csontlevesbe vagy húslevesbe tesszük.

Reszelt tészta

1 tojás, 12 dkg liszt, csipetnyi só. A tojásból, lisztből jó kemény tésztát gyúrunk, és tésztareszelőn lereszeljük. Különböző lyukú reszelőkön különböző nagyságúra készíthetjük. Az „öregebb" részeltet terítsük szét, szárítsuk meg, és tarhonyaként is felhasználhatjuk. Az apróbb részeltet bármilyen levesbe betétnek főzhetjük. Csipkedett tészta 1 tojás, 12 dkg liszt, 2 evőkanál víz, csipetnyi só. A tojásból, lisztből a víz és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk, simára kidolgozzuk. Kicsit ellapítjuk, és apróra lecsipkedjük. Bablevesbe, gulyásba és egyéb levesekbe használják.

Zsírban sült borsó

(rántott borsó) 1 tojás, 2-3 evőkanál tej, csipetnyi só, 3 evőkanál liszt és zsír a kisütéséhez. A tejet a tojással jól elkeverjük, és a lisztet hozzáadjuk. Megsózzuk, és sűrű palacsintatésztát keverünk. Egy nagyobb lyukú reszelőn vagy tésztaszedő kanálon forró zsírba engedjük. Szép rózsaszínűre sütjük, szitára szedjük, és a levesbe tálaljuk.

Csurgatott tészta

1 tojás, 2,5 kanál liszt, csipetnyi só, 1/2 dl tej. A tojást, a lisztet, a sót tejjel jól összekeverjük. Kis lyukú tölcséren a levesbe csurgatjuk. Ha a tészta kemény, tejjel hígíthatjuk.

Daragaluska

1 tojás, 5 lapos evőkanál búzadara, késhegynyi szódabikarbóna és csipetnyi só. A tojást villával fölverjük, beletesszük a szódabikarbónával elkevert búzadarát. Megsózzuk, összekeverjük. 1-2 percig állni hagyjuk, majd a lassú forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Kis időre fedővel letakarva főzzük. Puha, nagy galuskákat kapunk. Galuska 1 tojás, 4 kanál liszt és csipetnyi só. A tojást jól felverjük, gyengén megsózzuk, és a liszttel elkeverjük. A forrásban lévő levesbe nagyon apróra szaggatjuk. Legjobb kis vágódeszkáról késheggyel a levesbe szaggatni.

Gombás galuska

1 tojás, 1/2 csomag vaj, 5 evőkanál liszt, 2 gombafej (vagy egy csipet szárított gomba), késhegynyi őrölt bors, kis csomó petrezselyemzöld, só és egy kis fej vöröshagyma. A tisztított hagymát nagyon apróra vágjuk. A gombát jól megmossuk, leszárítjuk, és lereszeljük. A vajat felhevítjük, a hagymát világosra pirítjuk benne, hozzátesszük a gombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk borssal, sóval, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd kihűtjük. A tojást egy evőkanál vízzel fölverjük, a gombát és a lisztet hozzátesszük. Jól összekeverjük, és a levesbe szaggatjuk.

Zuzorka

1 tojás, 6-7 kanál liszt, csipetnyi só. A tojást a liszttel jól összekeverjük, megsózzuk, a tésztát részletekben tenyerünk közt jól összemorzsoljuk, és a levesbe szórjuk. Tejlevesbe és egyszerű rántott levesbe használjuk.

Májgaluska

2-3 csirkemáj vagy féltenyérnyi sertés- vagy borjúmáj, 2 evőkanál olvasztott zsír, diónyi vöröshagyma, 1 tojás, 1/2 zsemle, 1 evőkanál zsemlemorzsa, kevés liszt, fél csomó petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt bors, csipetnyi majoránna és só. A májat elkaparjuk vagy ledaráljuk. A tisztított hagymát lereszeljük. A tisztára mosott petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A felhevített zsírban világosra pirítjuk a hagymát, hozzátesszük a petrezselyemzöldet, elkeverjük, és azonnal levesszük a tűzről. A májat összekeverjük a felvert tojással, a közben megáztatott, kicsavart és szétmorzsolt zsemlével és zsemlemorzsával. Hozzáadjuk a hagymát, a fűszereket és alaposan elkeverjük. Annyi lisztet teszünk a masszához, hogy jó galuskatésztát kapjunk. A forró levesbe szaggatjuk. Ha a galuska szétmenne, kevés morzsát keverjünk még hozzá.

Májpite

enyérnyi máj (15-20 dkg), 3 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, 4-5 evőkanál liszt, késhegynyi őrölt bors, csipetnyi majoránna, fél csomó petrezselyemzöld, diónyi vaj, diónyi zsír és só. A májat elkaparjuk vagy ledaráljuk. A tisztított vöröshagymát finomra reszeljük. A tisztára mosott petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A vajat a tojássárgájával jól kikeverjük, hozzáadjuk a májat, a reszelt vöröshagymát, a fűszereket, a sót, a petrezselyemzöldét, a lisztet. Az egész anyagot jól összekeverjük. A tojások fehérjét kemény habnak felverjük, és a májas keverékkel könnyedén összekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és lassú tűzön megsütjük. Ha kihűlt, kis kockára vágjuk, és a levesbe tesszük. Vajas galuska 1 tojás, 1/2 csomag vaj, 6 evőkanál liszt, csipetnyi só, 1/2 dl tej. A tojást a vajjal jól kikeverjük, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tejet, jól elkeverjük, és a levesbe apró galuskákat szaggatunk.

Zsemlegombóc

1 zsemle, 1,5 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, fél csomag petrezselyemzöld, kis tojásnyi zsír, csipetnyi őrölt bors, 3-4 evőkanál liszt, só. A kis kockákra vágott zsemlét kevés zsíron megpirítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát a maradék zsírban megfuttatjuk, hozzáadjuk a tisztára mosott és apróra vágott petrezselyemzöldet, jól elkeverjük, és kis ideig hűlni hagyjuk. A lisztből, tojásból kevés vízzel, sóval gyengébb galuskatésztát készítünk, belekeverjük a pirított zsemlekockát, a borsot, a pirított vöröshagymát. Jól összekeverjük, és legalább 20-25 percig állni hagyjuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, és a forró levesben vagy külön sós vízben kifőzzük. Ha külön sós vízben főztük ki a gombócot, akkor a tálalás előtt tesszük a levesbe.

Burgonyagombóc

3 burgonya, 2 tojás, 1 teáskanál tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, ujjnyi füstölt szalonna, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál zsemlemorzsa, csipetnyi őrölt bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, só. A burgonyát megmossuk, héjában főni tesszük, ha megfőtt leszűrjük, héját lehúzzuk, és burgonyanyomón áttörjük. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk. A zsírjában megpirítjuk a finomra reszelt hagymát. Ha a burgonya teljesen kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a tejfölt, a csipetnyi sót, a lisztet, a zsemlemorzsát, és végül a pirított hagymát a szalonna tepertőjével együtt. Jól összegyúrjuk, lisztes kézzel kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük.

Húsgombóc

15 dkg apró hús, 3 evőkanál rizs, 1 kis fej vöröshagyma, csipetnyi őrölt bors, 1 evőkanál olvasztott zsír, 1 tojás, csipetnyi só. A húst ledaráljuk. A fölhevített zsíron a rizst megfuttatjuk, a hagymát meg reszeljük, és a rizs közé keverjük. Megforgatjuk, annyi forró vízzel fölengedjük, ami éppen ellepi. Félig megpároljuk, a tűzről levesszük, kihűtjük, és a húshoz adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a borsot, jól összegyúrjuk, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle. (Tehetünk a hús közé apróra vágott petrezselyemzöldet is.) Zöldséglevesbe való.

Hajdinagombóc

1 bögre hajdinakása, 2 ujjnyi füstölt szalonna, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 tojás, kevés só. A hajdinakását lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Ha a kása megdagadt, akkor sós vízben jó keményre megfőzzük, és kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, elkeverjük, és a kásához adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és jól összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük.

Köleskásagombóc

1/2 liter tej, 1 kisebb bögre köleskása, 1/2 vaj, 3 tojás, csipetnyi só. A tejet felforraljuk, és folytonos keverés mellett a kását bele főzzük. Nem kell egészen megfőzni. A tűzről levesszük, tálra tesszük és kihűtjük. A vajat a tojás sárgákkal kikeverjük, megsózzuk és hozzáadjuk a kásához. A fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a kásához keverjük. Kis gombócokat formálunk belőle, és tejlevesben vagy egyéb levesben kifőzzük.

Tojásgombóc

3 tojás, diónyi vaj, 3 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, só. Két tojást keményre főzünk, hideg vízbe kiszedjük, megtisztítjuk, és drótszitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot, a nyers tojást, az olvasztott vajat. Liszttel megszórjuk, jól összegyúrjuk, vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ha a gombócok lágyak, liszttel sűríthetjük. Marhahúslevesek kitűnő betétje.

Habart tojás

1-2 tojás, pici só. A tojást jól fölverjük villával, megsózzuk, és a forrásban levő levesbe engedjük. Leginkább köménymagos rántott levesbe, csontlevesbe tesszük.

Buggyantott tojás

Személyenként 1 tojás, só, 1-2 evőkanál ecet. j Háromliteres lábosba 1,5 liter vizet felteszünk, hozzáadjuk az ecetet és a sót. A forrásban lévő vízbe egyenként beleengedjük a feltört tojásokat. Vigyázzunk arra, hogy a tojások szét ne folyjanak. Addig főzzük, amíg a fehérje jól megalvad (kb. 3-4 pete). Lapátkanállal óvatosan kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük és lapos tálra tesszük. Fokhagymás savanyú levesbe vagy kaszáslevesbe tehetjük, de főzelékfeltétnek vagy sóskamártáshoz is jó.

Velős derelye

1 tojás, 7 evőkanál liszt, só. Töltelékhez: 20 dkg velő, 1 zsemle, 2 tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 bögre tej az áztatáshoz, só, diónyi zsír, 1 kis fej hagyma. A lisztből a tojással kevés vízzel, sóval tésztát gyúrunk. Simára dolgozzuk, cipót formálunk belőle, és vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát félbehajtjuk, megjelöljük a közepét és vissza kinyitjuk. Az egyik felét kockára bejelöljük, és minden kocka közepébe a velős töltelékből kis halmokat rakunk. Tojásfehérjével a kocka széleit megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, ujjunkkal összenyomogatjuk, derelyevágóval elvágjuk, és a forró levesben kifőzzük. Töltelék készítése: A velőt hideg vízben kiáztatjuk, lehártyázzuk, megmossuk, elkaparjuk vagy ledaráljuk, a zsírt kissé felhevítjük, a hagymát apróra vágjuk, a zsírban félig megpirítjuk, hozzáadjuk a tejben megáztatott és kicsavart zsemlét, az egész tojást és egynek a sárgáját, az őrölt borsot, sót, nagyon jól kidolgozzuk, és a tésztára kis halmokba rakjuk. Húslevesbe, csontlevesekbe egyaránt felhasználható.

Koldustáska

(tepertős derelye) 1 tojás, 7 evőkanál liszt, csipetnyi só. Töltelékhez: 15 dkg tepertő, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, csipet só. Tésztája ugyanúgy készül, mint a velős derelyénél. Töltelék készítése: a tepertőt ledaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a sót, a borsot, gyenge tűzön kicsit pároljuk. Kihűtjük és a tüdős táskánál leírt módon töltjük és tesszük a levesbe.

Tüdős táska

1 tojás, 7 evőkanál liszt, csipetnyi só. Töltelékhez: 20 dkg sertés- vagy borjútüdő, 1 vöröshagyma , 2 tojás, 2 csapott evőkanál morzsa, 1 mokkáskanál őrölt bors, csipetnyi majoránna, petrezselyemzöld, diónyi zsír, só. A tésztát ugyanúgy készítjük, mint a velős derelyénél. Töltelék készítése: a tüdőt megfőzzük, leszűrjük és ledaráljuk. A tisztított hagymát megreszeljük, a hagymát a felhevített zsírban világosra pirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldét és a ledarált tüdőt. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Hozzátesszük az egész tojást, egynek a sárgáját, a zsemlemorzsát, és nagyon jól kidolgozzuk. Ha kihűlt, kis halmokat rakunk a tésztakockákra. Hajdina Ha a táskák egymás mellett levő két sarkát levágjuk, akkor kis, süveg alakú táskákat kapunk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés