In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

szentandrasAndrás apostol és vértanú égi születésnapja. Andráshoz legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja. Advent a karácsonyra való előkészület ideje, az egyházi év kezdete. Régen advent szerdai, pénteki és szombati napjain is böjtöltek. Advent első vasárnapjától Vízkeresztig házasságot is csak püspöki engedéllyel lehetett kötni, ezért az adventi időszak alatt lakodalmat, táncmulatságot nem tartottak. Némely vidékeken az advent kezdetét a gyermekek karácsonyi köszöntése, a betlehemezés jelezte.

András napja az első hagyományos disznóölő nap. Ettől kezdve aztán egészen a farsang végéig minden reggel hallható valamelyik falusi ház udvarán a böllértől üldözött disznő kétségbeesett visítása, majd fellobban a tűz a perzseléshez.

A disznótoros házban már napfelkeltekor jelentkezik a böllér. Általában valamelyik rokont vagy barátot kérik meg a feladatra - az egész éven át nevelt, etetett saját disznaját senki sem vágja le szívesen. A vágás, perzselés után mindenkinek megvan a maga dolga. Az asszonyok sütik a vért, tisztítják a fokhagymát, töltik a hurkát, készítik a töltött káposztát. A gazda mulattatja, borral kínálgatja a segítőket: a szomszédokat, barátokat. Az ebéd általában orjaleves és paprikás, de délben rendszerint még keveseb esznek, hiszen egész napra való munka van még hátra. Annál bőségesebb aztán a vacsora, amelyre nemcsak a segítőket hívják meg, hanem más rokonokat, jóbarátokat is. A disznótor étrendje az egész országban általában azonos: toros leves, töltött káposzta, sült kolbász, sült hurka, pecsenye, hájas pogácsa, rétes. Tor közben folyik a bor, a pálinka, hogy a következő évben is szerencséjük legyen a gazdáknak a disznóval. A vacsora végeztével a távozók kis kóstolót visznek magukkal: kolbászt, hurkát, hájas pogácsát. A búcsúzásnál a vendégek meghívják a házigazdát saját disznajuk vágására.

A következőkben a hagyományokhoz illően disznótoros recepteket közlünk: A kolbász-, hurka, szalámireceptek anyaghányada 10 kg-ra vonatkozik.

TOROS LEVES

Hozzávalók: 15 dkg sertésmáj, 10 dkg sertéstüdő, 10 dkg sertésszív, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, egy fél babérlevél, 1 kis fej vöröshagyma, só.

A belsőségeket félig megabáljuk, és apró kockákra vágjuk. A zöldségféléket karikára vágjuk, és az apróra vágott vöröshagymával, valamint a belsőségekkel, babérlevéllel egy kanál zsírban feltesszük párolni. Meg-megkeverjük, és időnként egy pici vizet öntünk alá, hogy le ne süljön. Ha már majdnem puha, hideg vízzel felengedjük, ízlés szerint sózzuk, és az egészet lassú tűzön puhára főzzük. Ecettel vagy citrommal ízesítjük. Gyenge fokhagymás, paprikás rántással berántjuk.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók: 50 dkg sertésdagadó, 1 kisebb hasáb (káposztafej), 1 kg szálas savanyú káposzta, 10 dkg rizs, 2-3 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, törött bors, só, tejföl (erős paprika ízlés szerint).

A húst megdaráljuk, és a fűszerekkel, rizzsel, apróra vágott vöröshagymával és a péppé zúzott fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A káposztalevelekről vágjuk le a vastag ereket, és bal kezünkbe véve egy levelet, göngyöljük bele a húst úgy, hogy a levél felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, azután a két oldalát és utoljára a levél alsó részét. A töltelék végét ujjunkkal benyomjuk. Ha mindet elkészítettük, utána egy fazékba alulra tegyünk apró káposztát, és utána rétegesen rakjuk bele az egészet. Öntsünk rá annyi abalevet (amiben a hurkához szükséges belsőségeket abáltuk), amennyi teljesen ellepi. Szórjunk a tetejére és a rétegek közé vékonyan paprikát. Ha van egy darab hasaalja szalonna, tegyük a tetejére, jó ízt a káposztának. Ügyeljünk arra, ha nagyon savanyú a káposzta, előtte áztassuk ki! Töltött káposztából egyszerre többet is készíthetünk, mert minél többször melegítjük, annál finomabb lesz. Tejföllel is tálalhatjuk.

SÜLT KOLBÁSZ

Hozzávalók: 5 kg sertéscomb, 5 kg sertésdagadó, 24 dkg só, 3 dkg törött bors, 12 dkg csípős pirospaprika, 4 dkg péppé tört fokhagyma. (Diétások a dagadó helyett sovány marhahússal szárazabb, nem zsíros kolbászt készíthetnek.)

A csíkokra vágott húst középlyukú darálón megdaráljuk, majd a fűszerekkel jól összegyúrjuk. Tisztára mosott vékony sertésbélbe töltjük. Utána nyomban zsírban süthetjük.

PECSENY

Hozzávalók: 80 dkg sertéstarja, 10 dkg zsír, só, fokhagyma. A felszeletelt húsokat a lábasban a következőképpen sütjük meg. Előbb egy kevés vizet öntünk rá, és azzal puhára pároljuk. Azután, ha a vizét elsülte, megpirítjuk mindkét oldalán, de vigyázzunk, hogy ki ne szárítsuk. Ízlés szerint fokhagymát is tehetünk hozzá párolás közben, illetve a készre sült húsokra. A disznótoros vacsorához adhatunk hagymás tört burgonyát, valamint savanyú paprikát, ecetes uborkát és ecetes dinnyét.

HÁJAS POGÁCSA

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg ház, 2 kanál tejföl, 6 dkg zsír, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 tojás.

Az élesztőt 1 dl langyos vízben, 1 kávéskanál cukorral megkelesztjük. A lisztet egy tojássárgával, zsírral, tejföllel, sóval és a megkelt élesztővel kidolgozzuk. Annyi vizet adunk hozzá, mint a rétestésztánál. Egy negyed óráig pihentetjük, ezalatt elkészítjük a hájat. Megkaparjuk vagy megdaráljuk, és habosra keverjük. Majd három részre osztjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, a háj egy részét rákenjük. Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, és három részbe hajtva, hideg helyen 20 percig pihentetjük. Majd ismét kinyújtjuk, rákenjük a másik rész hájat, ugyanúgy összecsavarjuk és pihentetjük. A harmadik nyújtás után felkenjük a maradék hájat, ismét felcsavarjuk, és a pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét bevagdossuk, tojással vigyázva kenjük meg, nehogy az oldalára folyjon, mert ez akadályozza a tészta növekedését. Forró sütőben pirosra sütjük.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés