In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

toursiszentmartonA Pannóniában született tours-i püspök emléknapja. Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza hazánkban is virágzott, emlékét helységnevek, oltárképek egyformán őrzik. A Márton-napi járandóság a pap, a felköszöntés a tanító javadalmai között szerepelt. A régi időjóslás szerint kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön (ha Márton napján esik a hó), ha barna lovon jön (ha nem esik), enyhe.

A Dunántúlon e napon vágták le a Márton lúdját, s kóstolták meg az újbort. Hogyan kerül kapcsolatba Márton, a mai Szombathelyen született francia püspök a ludakkal? A legenda szerint úgy, hogy mikor hírét vette: püspöknek szemelték ki, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A ludak azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, s mikért egykor az éjnek idején Rómára törő barbárokat - ezúttal Márton rejtekhelyét árulták el.

martonnapA feledésbe merülő legendához kapcsolt Márton-napi lúdfogyasztáshoz a néphit már régen egyéb indokkal szolgál. Elsősorban azzal, hogy ilyenkor a lúd mellcsontjából meg lehet jósolni, milyen lesz az elkövetkező hónapok időjárása. Ha fehér a csont, kemény, esős, jeges, hófúvásos, locspocsos időre lehet számítani. Másodszor: mert lúdhúst ennei az álmoskönyv szerint általában jó, végül a harmadik, a legfontosabb ok az, hogy Márton napja körül különösen jó és többnyire viszonylag olcsó is a lúdhús. Ragyogó aranyszínű levest főzhetünk az aprólékjából, ludaskását a zúzából, szívből, májból. A lúdnyak se utolsó dolog, hiszen a nyelvtörő tréfás mondás is felvilágosít mindenkit, hogy jobb egy lúdnyak tíz tyúknyaknál, persze csak akkor, ha előbb megtöltik; a magyar konyha szerint vagdalt hússal és fűszerekkel, más szokás szerint gombával és májjal. A ropogósra sült liba, illetve lúd sem talál visszautasításra, mint ahogy a libamáj sem.

Nézzük sorjában, hogyan készülnek a lúdból készíthető "ételköltemények".

LIBAAPRÓLÉK-LEVES

Hozzávalók: 40 dkg libaaprólék, 25 dkg vegyes zöldség. 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg gomba, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 15 dkg friss zöldborsó vagy 10 dkg zölborsókonzerv, 1 dl tejszín, só, törött bors, zöldpetrezselyem, egy csepp szerecsendió.

A megtisztított libaaprólékot apró darabokra vágjuk, megmossuk, és feltesszük főni. Miután felforrt, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A leforrázott aprólékot 1,5 l vízzel, a kockára vágott zöldséggel, a szeletekre vágott gombával, a friss zöldborsóval feltesszük főni, megsózzuk, egy kevés törött borsot és szerecsendiót teszünk bele, és lefedve puhára főzzük. A vöröshagymát egészben főzzük bele. tálalás előtt eltávolítjuk belőle. Világos vajas rántást készítünk, finomra vágott zöldpetrezselymet teszünk hozzá, egy kevés vízzel felengedjük, a levesbe keverjük, és újból felforraljuk. Utánaízesítjük, és tálaláskor a tejszínnel elkevert tojássárgáját belehabarjuk. Vajas galuskát vagy apró velős gombócokat teszünk a levesbe.

LUDASKÁSA

Hozzávalók: egy libaaprólék, hozzászámítva a gerincet is, 25 dkg leveszöldség, só, bors, 35 dkg rizs, 1 evőkanál libazsír, 1 csomó zöldpetrezselyem.

A darabokra vágott csontos részeket az aprólékkal együtt egy nagyobb lábasba felkészítjük, és 2 l gyengén sós vizet öntünk rá. Hozzáadjuk a jól megmosott leveszöldséget, egy kevés szemes borsot, s lefedve lassan főzzük, amíg a hús jól meg nem puhult. A rizst megfuttatjuk az evőkanálnyi zsírban, és meghintjük zöldpetrezselyemmel. Húslével felengedjük, hogy a rizst jól ellepje (háromszor annyi levet veszünk, mint a rizs űrtartalma), és lassan pároljuk, amíg a rizs meg nem puhult. Ekkor az apróra vágott szívet, zúzát, húsokat belevegyítjük, s még egy kicsit összefőzzük. Tálaláskor törött borssal hintjük meg, forró zsírral meglocsoljuk, s a tálat sült vérrel vagy töpörtyűvel is körberakhatjuk. Forrón, tűzálló tálban tálaljuk.

TÖLTÖTT LIBANYAK

Hozzávalók: 1 liba mellehúsa, 2 tojás, 1 libanyak, 2 zsemle, 1 cikk fokhagyma, libazsír, kakukkfű, só, bors ízlés szerint.

A liba mellehúsát a vízbe áztatott zsemlékkel együtt megdaráljuk. A foghagymát beledörzsöljük, az egészet összegyúrjuk a tojásokkal, ízesítjük a sóval, borssal és kakukkfűvel. A libanyakról lefejtett, letisztított bőrbe beletömjük a fenti tölteléket. Bevarrjuk a nyak nyílását. Forró zsírban megsütjük, mint a libasültet.

Készülhet pulykanyakból és mellehúsából is. A nyak hosszúságától függően a töltelék közé kemény tojást is szoktak tenni. A tojások végét, hogy el ne mozduljanak, levágjuk, és a nyakban egymás fölé helyezzük őket.

Megjegyzés: a zsidók nagyon kedvelt ünnepi étele.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés