In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.

urnap2Pünkösd után következő második hét csütörtökjén tartott ünnep, amikor az egyház Krisztus testét, az oláriszentséget ünnepli. Az ünnep és a körmenet elterjedésével szokásossá vált az oltáriszentség körülhordozása, aminek a népi hitvilág a gonoszt, a betegséget, a természeti csapásokat elűző erőt tulajdonsíott. Amerre a körmenet elhaladt, oltárokat állítottak fel. az oltárok fölé sátrakat emeltek, melyeket gallyakkal díszítettek, a földre pedig virágokat hintettek. A néphit a zöld ágakhoz és az elhintett virágokhoz különféle hiedelmeket fűzött. Egyes vidékeken a hazavitt gallyakat a ház négy sarkába tűzték, hogy ne érje villámcsapás. Baranyában az istálló fölé dugták, hogy az állatokon Isten áldása legyen. Székelyföldön az úrnapi virágot a hernyók ellen tették a kapuba. Úrnapján már bőven van primőr zöldségféle, így választékos étrendet tudunk összeállítani.

TÚRILEVES SZÉP JUHÁSZNÉ MÓDRA

Hozzávalók: 1 kg-os tyúk, 30 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zöldborsó, egy fél csomó zöldpetrezselyem, 8 szem egész bors, só, liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, egy kevés sáfrány, 25 dkg spárga, 3 dkg zsiradék.

A megtisztított, jól megmosott tyúkot hideg vízben feltesszük főni. forrás után leszedjük a habját, és beletesszük a tisztított zöldséget, sót, héjas vöröshagymát, borsot, s csendes, lassú forrással puhára főzzük. Az 5 dkg zöldborsót zsírban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, s hozzáadjuk a spárgafejeket. Lassú tűzön, egy kevés húslevessel feleresztve, puhára pároljuk. A levest leszűrjük, a tyúkhúst lefejtjük a csontjáról, apró darabokra vágjuk, és visszatesszük a levesbe, hasonlóan a puhára főzőtt spárgát, zöldbörsót, s hagyjuk egyet forrni. A tálban egy tojássárgáját egy kiskanál mustárral, 1 dl tejföllel összekeverünk, a levest ráöntjük és tálaljuk.

TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók: 12 középnagyságú zöldpaprika, 60 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, só, bors, 1 kg érett paradicsom, 3 dkg zsiradék, 5 dkg liszt.

A szép friss paprikákat megtisztítjuk, forró vízzel leöntjük, majd szitán lecsurgatjuk. A sertéshúst megmosva, leszikkasztva megdarálkjuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, sót, törött borsot, s az egészet egy tojással eldolgozzuk. A paprikákat lazán megtöltjük, hogy a rizs megfőhessen. A paradicsomot megfőzzük, áttörjük, ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, majd a megtöltött paprikákat belerakjuk. Nyitott részével felfelé tesszük, és fedő alatt puhára főzzük. Ha kell, egy kis vízzel hígitjuk. A zsírból és lisztből világos rántást sütünk, egy kis vízzel elsimítjuk, és a paradicsommártásba keverjük. Ezután még 20 percig lassú tűzön főni hagyjuk. mellé tört burgonyát adunk.

KELT PITE

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 5 dl tej, 5 dkg vaj, só, citrom, 5 dkg cukor.

Az élesztőt 1 dl tejben megfuttatjuk. A vajat a cukorral, a tojássárgákkal elkeverjük, és beleöntjük a tejet, lisztet, sót, élesztőt, hogy jó lágy galuskatésztát kapjunk. Fakanállal kidolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojások kemény habját, és letakarva egy órán át kelesztjük. Fagyos zsírral kikent tepsibe öntjük, de 10-15 percig még pihentetjük. Tetejére egy kis zsírt kenünk, meghintjük kristálycukorral, és egyenletes tűznél megsütjük. Kockára vágva, még langyosan tálaljuk.

Régi, de jó

KAPROS TÖLTÖTT PAPRIKA SZÉKELYESEN

Párolt rizst darált sertéshússal, sót, törött borsot, egy fél fej apróra vágott és zsírban megfuttatott vöröshagymát, egy egész tojást jól összegyúrunk, és a kierezett, kimagozott nem erős zöldpaprikát megtöltjük vele. Savanyú hordós káposztát hagymás zsírban megpárolunk, aztán liszttel meghintve tejföllel feleresztjük. Adunk bele jócskán vágott kaprot, sót, törött borsot. Ebbe belerakjuk a töltött paprikákat, egy fél kiló marhadagadót és egy fél kiló füstölt sertéstarját, és befödve készre pároljuk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés