In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

husvethetfoA legelevenebben élő magyarországi népszokás a húsvéti locsolás. Hajdan húsvét hétfőjén falvainkban a legények a lányokat, gyakran tiltakozásuk ellenére is, a folyóhoz, patakhoz hurcolták és megmártották a vízben, vagy pedig a kútból merített hideg vízzel locsolták meg. Állítólag ettől jobban virágzott a lányok szépsége. Ma már szelídebbek a húsvéthétfők. A gyermekek locsolkodása szagos vízzel, rövid versikék kíséretében, adománykérés céljából újabb keletű, városokon is ismert szokás. A locsolók festett tojást vagy más néven hímes tojást kapnak a lányoktól, asszonyoktól. A húsvéti tojás a húsvéttal, mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van, ugyanis az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A húsvéti tojásfestés a nők dolga. Kétféle husvetkészítési módot használnak: írást és karcolást.

Ezen a napon a fehér asztal élvezetét elhomályosítják a népszokások, pontosabban a húsvéti locsolkodás. A locsolásért köszönet jár, a húsvéti tojáson kívül finom sütemény, szendvics, no meg a jó ízű ital, likőr, bor, üdítő, melyik háznál mi a szokás. A húsvéthétfői hagyománynak megfelelően állítottam össze a locsolóknak szánt ételek, italok receptjeit.

BÁCSKAI VŐLEGÉNYFOGÓ

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 1 tojás, tejföl, só. A töltelékhez: 20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, só, a kenéshez tojás.

Sós omlós tésztát készítünk. A lisztet vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 tojássárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk. Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipetnyi sót hozzáadva jól összekeverjük. A két tojásfehérjét habbá felverve adjuk hozzá. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és bukta formára összetekerjük. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük. Melegen, hidegen is kitűnő, teához vagy borkorcsolyának is tálalható.

SÓSPEREC

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, só, tejföl, 1 tojás.

A lisztet a vajjal, sóval, egy kevés tejföllel jól összegyújtuk. A tésztából vékony csíkokat sodrunk, és apró pereceket formálunk belőle. Megkenjük tojássárgájával, és szép pirosra sütjük. Ekkor lisztből, tojásfehérjéből és sok sóból egy kis pépet keverünk, a pereceket befecskendezzük vele, és néhány percre visszatesszük a sütőbe.

SÓS TEASÜTEMÉNY (POGÁCSA)

Hozzávalók: 56 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 tojás, 28 dkg vaj, só, köménymag, pirospaprika.

A vajat habosra keverjük egy kevés sóval. Majd belekeverjük a tojásokat, a tejfölt és a lisztet. Ha jó sűrűre kevertük, megdermesztjük, és gyúródeszkán kinyújtjuk. Tetszés szerinti formákra kiszúrjuk, sütőpléhre helyezzük, megkenjük tojással, meghintjük sóval, köménymaggal, esetleg pirospaprikával. Meleg sütőben hirtelen megsütjük.

VAJASPOGÁCSA

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 tojássárgája, egy fél dkg élesztő, tej, tejföl, 2 tojás a kenéshez.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztőt egy evőkanál langyos tejben feloldva, egy kevés sót, és tejszínt vagy tejfölt. Az egészet összegyújuk, és hidegre tesszük. Négyszögletesre nyújtjuk, gyengén megkenjük tojással, háromsorosan behajtjuk, és hidegre tesszük. Egy negyedóra múlva ismét kétszer hajtogatjuk, mindig gyengén megkenve tojással. Ezután megfelelő vastagságúra kinyújtva pogácsának szúrjuk ki, tepsire helyezzük, és tojással megkenjük. Ha a tojás megszáradt, újból megkenjük, és jó forró sütőben szép pirosra sütjük.

BÉCSI KUGLÓF

Hozzávalók. 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, 10 dkg édes-, 1 dkg keserűmandula, citromhéj, szerecsendió.

Az élesztőt langyos tejben feloldjuk. A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk. Ezután beletesszük a lisztet, 1,5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik. Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót. A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna. Ha megkelt, nem túl erős tűznél 3/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.

BÉLSZÍN TATÁR MÓDRA

Hozzávalók: 1 kg bélszín, 5 tojássárgája, só, bors, pirospaprika, 5 dkg vöröshagyma, ketchup.

A bélszínt kétszer megdaráljuk, majd összekeverjük a felsorolt hozzávalókkal. A fűszerekből ízlés szerint tegyünk bele. Pirított kenyeret adunk hozzá.

KÖRÖZÖTT JUHTÚRÓBÓL

Hozzávalók: 30 dkg juhtúró vagy friss juhsajt, 10 dkg vaj, 1 kiskanál édes pirospaprika, 1 késhegynyi tört köménymag, só ízlés szerint.

A túrót vagy a friss juhsajtot húsdarálón kétszer-háromszor megdaráljuk, és összekeverjük a vajjal, a köménymaggal, a sóval és a pirospaprikával. A körözöttet tányérra tesszük, és a kívánt formára alakítjuk.

KÖRÖZÖTT MÁSKÉPPEN

I. Tavasszal, illetve nyáron két-három apróra vágott zöldhagymát is adhatunk hozzá.

II. Paradicsommal, húsos zöldpaprikával, rózsa alakúra bevagdalt hónaposretekkel, apró nyers uborkával stb. köríthetjük.

III. Fél rész juhtúró, negyed rész vaj, negyed rész krémsajt, pirospaprika, tört köménymag, mustár, egy kevés konyak, egy kevés sör.

Teszük egy óra hosszára hűtúbe, ezalatt a sör könnyű erjedési folyamatot indít el a körözöttben.

"MINI" SZENDVICS

Kifliket veszünk, és zsúrkenyér módjára, ferde karikákra vágjuk. Esetleg kenyérbelet szaggatunk ki közepesen kicsi pogácsaszaggatóval. A kifli- vagy kenyérdarabokat megkenjük ízlék szerinti szendvics alapkrémmel. Az alapozáshoz illően teszük rájuk kaviárt, ringlit, paradicsomot, zöldpaprikát, kis hús- vagy sonkadarabkákat, sajtot, uborkát stb. Tálra tesszük őket, és a külön e célra kapható kis színes villákat vagy egyszerűben fogpiszkálókat szúrunk beléjük.

HÚSOS SZENDVICS

Hozzávalók: 20 dkg darált, főtt tarja, 4 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 1 kanál mustár, egy kevés reszelt torma, 12 szelet szendvicskenyér.

Az anyagokat jól összekeverjük, és a kenyérszeleteket megkenjük vele. Előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Tálaláskor meghintjük reszelt tormával vagy reszelt sajttal.

SAJTOS SZENDVICS

Hozzávalók: 10 szelet zsúrkenyér, 15 dkg sajt, 8 dkg vaj, hónaposretek, 3 dkg krémsajt, 1 dkg pirospaprika.

A zsúrkenyeret vékony szeletekre vágjuk, és gyengén sózott vajjal megkenjük. A sajtot 10 vékony szeletre vágjuk, és a kenyér nagyságának megfelelően körülmetéljük, rátesszük a kenyérszeletekre. Karikára vágott retekkel és a krémsajtból készült, pirospaprikában meghempergetett kis golyócskákkal díszítjük. A megmaradt vajat egy kevés pirospaprikával megszínesítjük, s egy parírtölcsérrel körülspicceljük a szendvics tetejét.

TEJSZÍNES PÁLINKA

Egy nagy likőrös poharat háromnegyed részig megtöltünk barack- vagy szilvapálinkával, és feltöltjük nyers tejszínnel.

NARANCSLIKŐR

Egy l 96 fokos szeszt 1 l forratlan tejjel, 60 dkg, apró darabokra vágott narancshéjjal és 3 dl vízzel felfőzünk. Hetvenöt dkg porcukorból szirupot főzünk, mindezt ötliteres üvegbe helyezzük. Utána lekötjük, 8 napig mindennap jól összerázzuk, és meleg helyen tartjuk. Azután félretesszük. Hat-nyolc hét után teljesen letisztul. Megszűrjük, üvegekbe dugaszolva eltesszük.

Hasonló módon készíthetünk mindenféle likőrt, a leírt anyagokhoz természetesen mindig más ízesítőt adva. Az elkészítési mód mindegyiknél azonos. Minél tovább hagyjuk állni, annál finomabb likőrt kapunk.

Meggylikőr: 80 dkg kimagozott cigánymeggyel készítjük, 5 dkg meggymagot is tehetünk bele, ettől egy kis sós-kesernyés ízt kap.

Kakaólikőr: 20 dkg, 3 dl vízben megfőzőtt kakaóból és 10 dkg barnára pirított, megtört mogyoróból készítjük.

VÖRÖSBORLIKŐR

Hozzávalók: 5 dl finom vörös bor, 45 dkg cukor, egy fél rúd vanília, 6 dl rum.

A borban felforraljuk a cukrot és a vaníliát. Ha eléggé megsűrűsödött, lehűtjük, és elkeverjük a jó minőségű rummal. Ha túl erős, lehet vízzel higítani. Minél jobb minőségű a bor és rum, minél tovább áll, annál finomabb.

KESERŰ GYOMORJAVÍTÓ LIKŐR

Sokan nem kedvelik sem a seprő- sem a törkölypálinkát. Különösen ez utóbbit nem szívelik jellegzetes illata és zamata miatt. Ez utóbbi okból sem az egyik, sem a másik likőrkészítésre fel nem használható. Rendszerint tisztán egymagában fogyasztják. Azonban keserű ízű, étvágyjavító likőr készítésére mind a seprő-, mind a törkölypálinka felhasználható a következő módon.

Megfelelő űrtartalmú üvegbe tegyünk 10 g durván megzúzott tárnicsgyökeret, 100-100 g finomra felvágott szárított narancshéjat és ezerjófüvet, valamint 5-5 g durvára tört fahéjat és szegfűszeget.

Ezekre ráöntünk 2 l 50 fokos seprő- vagy törkölypálinkát, s az egészet naponta egy-kétszer felrázva, hat hónapig melegebb helyen, pl. a konyhában állni hagyjuk. Ez idő elteltével lefejtjük a folyadék tisztáját, a maradékot pedig kipréseljük, s az utóbbi levét is a többi folyadékba öntjük. Ezután melegítve feloldunk 1 kg cukrot 5 dl vízben, és e cukoroldatot még melegen a szeszes kivonatba öntjük. A jól összekevert folyadékba keverünk még egy csapott evőkanál égetett magnéziát, evvel jól összerázzuk, és nyolc-tíz napig állni hagyjuk, majd szűrőpapíron átszűrjük. Ily módon kellemes, de igen keserű likőrt kapunk. A kipréselt maradékot újból felöntjük 2 l seprőpálinkával, és a továbbiakban éppen úgy járunk el, mint korábban. Ezáltal kevésbé keserű ízű likőrt kapunk.

Ezen keserű ízű likőr elkészítéséhez használhatunk 50-55 fokos szilva-, körte- vagy ringlószilvapálinkát is.

TEJES-JEGES FRISSÍTŐ

Egy liter felforralt forró tejszínbe vagy tejbe beleteszünk 3-4 púpozott kávéskanál jó minőségű teát, ismét felforraljuk, és 6-7 percig letakarva állni hagyjuk. Leszűrjük, ízlés szerint édesítjük, és konyakkal ízesítve, használatig hűtőszekrénybe tesszük.

Régi, de jó

BÁJITAL

Bizonyára érdekelni fogja kedves háziasszonyainkat, hogy elődeink, nagyanyáink miként főzték ezt az italt, ha férjük idegei elernyedtek, elbágyadtak. A recipe 1845-ben adatott nyilvánosságra Czifrai István szakácsmester jóvoltából. A recipe így hangzik:

Végy egy lat (egy lat= 1,75 dkg) fehér mákmagot, egy lat zabot, három lat törött borsot, kevés borágót és fehér mályvagyökeret, főzd mind együtt 3 itce (egy itce= 0,8 l) vízben egy álló óra hosszáig. Szűrd át szitán, adj hozzá 2 lat tengeri szőlőt és habzó liktáriumot. Ezt a ritkító, hivesítő italt ihatod álmatlanságban, mellgörcsben és bágyadtságban.

SZERELEMVÍZ

Két lat fahéj töretik össze, fél lat szekfűvirág s ugyanennyi szerecsendióvirág, s két lat levendulavirág, ezután 4 lat keserűmandula töretik meg, de nem zúzatik szét, s egy fertály font (1 font = 0,56 kg) citromhaj is apróra vágatik, mindezt összevegyíti az ember, s öblös üvegbe teszi, mire két és fél pint (1 pint = 1,415 l) borszeszt tölt, s az üveget jól bekötözvén két hétig a nap melegén teszi ki, s ha ez nem történhetik, oly helyre teszi, hol egyforma melegség éri. Eltelvén az idő, a tiszta folyadék leöntetik, a megmaradt jól kinyomatik, s egyszersmind három font cukor két pint vízzel felolvasztatik, jól lehaboztatik, s amavval összetöltetik, ráadásul még egy itce muskotály bor töltetvén, néhány szemer (gran) ambrával. Így jól bekötözve még néhány hétig hagyatik, azután leszűretik, s aranysárga szín adatik neki, következő módon: vesz az ember kevés valódi aranylemenzt, kis darabokra vágja, s egy üveg mozsárban borszesszel jól eldörzsöli. E folyadék a likőrbe öntetik, midőn ez már egészen tiszta, s ezután palackokba töltetik.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés