In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. február 23., péntek, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

nagyszombaton az egyhaz krisztus sirjanal idozikA nagyböjt és a nagyhét utolsó napja, húsvét vigiliája. Nagyszombati szokásokhoz tartozott régen a tűzszentelés. A szentelés után, délután szólaltak meg a harangok, jelezvén, hogy elmúlt a böjt. A tűzszenteléshez számos hiedelem fűződött, védelmet nyújtott rossz idő, szerencsétlenség, tűzvész ellen.

E napon, mikor megszólaltak a harangok, a lányok, asszonyok körülseperték a ház környékét, hogy a békák ne környékezzék meg a házat.

Nagyszombat a konyhában sonkafőzéssel, kalácssütéssel és a húsvéti ételek előkészítésével telik el. Este a feltámadási körmenetre indulás előtt az ablakban gyertyát gyújtottak, jelképezve Jézus Krisztus feltámadását. A templomból hazaérve szegték meg a húsévéti sonkát.

HÚSVÉTI SONKA, KOLBÁSZ, TOJÁS

Sonka nélkül nincs húsvét, tartja a közmondás. Húsvétkor arról a jól megtermett és kellő fűszerezéssel, pácolással elkészített sonkáról van szó, melyet már jó előre beszereznek, és nagy gonddal készítenek elő az ünnepi lakomához. Hatalmas fazékban, hideg vízben feltesszük főni a sonkát. Hogy ne legyen túl sós, előtte áztassuk be, illetve a levét cseréljük le. A sonkát szép lassan, halk bugyborékolással addig kell főzni, míg a kiálló csontján fordítani nem tudunk egyet, s a bőrét villával könnyen át nem szúrhatjuk. Ha megfőtt, a sonkát kivesszük, és a levében megfőzzük a füstölt kolbászt és a tojásokat. A tojásoknak igen jó ízt ad a füstölt sonka leve. A húsvéti sonkafőzés a háziasszonyi tudomány egyik próbatétele. A kihűlt sonkát és kolbászt felszeleteljük, és együtt tálaljuk a negyedekre vágott tojásokkal. Körítésnek reszelt tormát vagy céklarépát adunk.

KASZÁSLEVES

A megfőtt sonka félretett levéből készíthetjük el az ún. kaszáslevest. A léből annyit forralunk fel, amennyi levest akarunk. Ha nagyon sós vagy túl zsíros, vizzel keverjük. Négy személyre számítva 2 dl tejfölt elhabarunk egy kis liszttel, föleresztjük a sonkalével, ízlés szerint egy kevés citromlevet teszünk bele, és még egyszer fölforraljuk. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA

A sonkát kétujjnyi vastagon rozskenyértésztába burkoljuk, s a kemencében megsütjük. Csontjának csak a csülök felé eső részét vesszük ki, a bőrét rajtahagyjuk.

Olyan sonkát használunk hozzá, amelyen nem sok a szalonna, s amelynek a pácolása és füstölése nem túlságosan erős. Nemcsak hidegen, hanem melegen is igen jó. Ha egészben adjuk az asztalra, akkor "héjában", azaz a kenyérrel együtt tesszük a tálra, ha részletekben, akkor "meghámozzuk". A más alkalomra félretett részt mindig a kenyérben hagyjuk.

Rozskenyértésztát a következő recet alapján készítünk. Egy fél tenyér nagyságú kovászból, 3-4 dkg élesztőből, 3 kg rozslisztből és megfelelő mennyiségű vízből lágy tésztát készítünk, és 4-5 óra hosszat kelesztjük. Akkor kb. 2 kg rozsliszttel, 12 dkg sóval és kellő vízzel bedagasztjuk, és erősen kidolgozzuk. 15-20 percig újra kelni hagyjuk, azután a sonkát kenyérformára bevonjuk a tésztával. Vízzel megkenve, forró kemencében megsütjük. Ugyanezt búzakenyérrel is elkészíthetjük. az ízek, illatok - ellenkezőleg a főtt sonkával - teljes mértékben megmaradnak benne, nem főttek bele a vízbe, és nem mentek el a fazékból a felszálló gőzzel. A jó kenyér megőrízte őket, magába is szívott belőlük, különösen a levágott bőr alatt meghagyott vékony szalonnyarétegből, de a lényegét meghagyta magának a sonkának! Ez a sonkás kenyér talán a legkitűnőbb szendvics, amit csak elképzelhet az ember, aki eddig csak főttet evett, bizony nem tudja, milyen finom dolog a kenyérben sült sonka.

HÚSVÉTI KENYÉR

Hozzávalók: 2,5 kg liszt, 8 dkg élesztő, 6 tojás, 25 dkg cukor, 35 dkg vaj, 12 dkg őrölt mandula, 20 dkg apró szőlő, 20 dkg mazsola, 1 citrom, 7,5 dl tej, só.

A felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt. Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük. Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött felforralt tejet. Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipetnyi sót. A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, és főzőkanállal hólyagosra verjük. Újra megkelesztjük. Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsiben ismét kelni hagyjuk. Tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés