In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

nagypentekA húsvétot megelőző péntek, a kereszténység e napon emlékezik Jézus kereszthalálára. Az év legjelentősebb egyházi ünnepeként tartják számon.

Több tavaszkezdetre utaló hiedelem, szokás kapcsolódik e naphoz. Legismertebb a patakban, folyamokban való hajnali fürdés, illetve mosakodás, egészségvarázsló céllal. Különböző tilalmak is ismertek voltak, pl: nem volt szabad a szárnyas állatot levágni, nehogy dögöljenek az állatok. Szántani nem volt szabad, mert e napon Jézus a földben volt. Nagypéntek kötelező böjt, úgy e napra a böjti ételek a jellemzőek. Fogyasztottak aszalt gyümölcsöt, olajos savanyú káposztát, pattogatott kukoricát és az elmaradhatatlan húsvéti kalácsot.

A kalács hat évszázad óta a magyar parasztkonyha legrangosabb ünnepi tésztaétele. A sült tészták közül a kalács állandóan szerepel különböző formákban a húsvéti, a lakodalmi és a karácsonyi asztalon. Erjesztőanyaga a 19. század végéig azonos volt a házi kenyérével. Mindmáig előfordul, hogy a kalács csak formájában különbözik a mindennapi kenyértől, ugyanolyan tésztából lyukasra alakítják. Máskor csak alapanyagában tér el; ahol a mindennapi kenyér nem búza, a kalács búzalisztnek teljesen kenyér módjára készített tésztájából kenyér alakban sül. Az ország egyes vidékein ugyanúgy készítik, csak a kenyérnél jobb minőségű lisztből. Később a kalács készítéséhez tejet, tojást és élesztőt is használtak. Azóta gyakran készül belőle apró, töltelékes kelt tészta, buktaféle és hosszú, mákos és diós rudak. Az ételek paraszti fogalomrandjében mindez nem kalács, amint a gyakran kalácstésztával készült töltelékes lepény és béles sem az.

BORLEVES

Hozzávalók: 10 dl fehér bor, 5 tojássárgája, 15 dkg cukor, egy kis darab fahéj, citromhéj, 1 szegfűszeg.

A borból egy decit félreteszünk. A többi bort 3 dl vízzel feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojássárgákat az 1 dl fehér borral. Ha a bor felforrott, hozzáöntjük a tojássárgájához, és néhány percnyi keverés mellett a forrpontig hevítjük. A tűzről levéve ismét keverjük néhány percig, majd átszűrjük, és melegített csészékben tálaljuk.

TÖLTÖTT TOJÁS

Hozzávalók: 8 kemény tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 4 evőkanál mustár, petrezselyemzöld, só, bors.

A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgájukat kikaparjuk, szétnyomkodjuk, vajjal vagy margarinnal elkeverjük, mustárral, sóval és borssal ízesítjük. Ezzel a masszával megtöltjük a tojásokat, és apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Salátalevélen tálaljuk.

BÁCSKAI HALPAPRIKÁS

Hozzávalók (8 személyre): 75 dkg apró hal, 50 dkg kecsege, 50 dkg harcsa, 1,5 kg ponty, 25 dkg csuka, 3-4 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, egy csípős paprika, pirospaprika, só, 1 dl bor, 2 paradicsom.

Az apró halat tisztítsuk meg, és tegyük fel főni 1,5 l vízben. Addig főzzük, amíg a halak széjjel nem főttek. Ez idő alatt tisztítsuk meg a nemes halakat, vágjuk darabokra. A hagymát vágjuk apróra, és tegyük a bogrács aljára. Helyezzük rá a halszeleteket, és öntsük fel vízzel. A külön megfőzött apró halat szálkázzuk ki, és a húsát szűrőn áttörve keverjük abba a lébe, amelyben főtt. Amikor a bográcsban a hallé forrni kezd, öntsük bele az áttört apró halat és a bort. Ezután a zöldpaprikát vágjuk karikára, ugyanígy a paradicsomot is, és a csípős pirospaprikával együtt tegyük a bográcsba. Amikor már majdnem megfőtt a hal, tegyük bele a sót és a pirospaprikát. A bográcsban a hal kb 45 percnyi főzés után lesz kész. Tálaláskor tegyük külön edénybe a levét, amellyel a metélttésztát esszük. A paprikást utána fogyasszuk.

HÚSVÉTI KALÁCS

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj.

Egy kg langyos lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyújruk, s ha szépen elválik a kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk fel.

Régi, de jó

TISZAI HALPAPRIKÁS

Egy szép sárga, eleven pontyot, körülbelül 2 kg súlyban (a nagyobbnak száraz a húsa), egy valamivel kisebb harcsát (a nagyobbnak erős halzsíríze van), 2 db 1-1 kilós kecsegét s végül egy kilós csukát (ezt főleg jó erős leve miatt) tisztíts meg annak rendje, módja szerint, de a halak felbontásánál a belsejüket csak gyengén öblítsd ki, mert a vér teszi főleg ízletessé és sűrűvé a levét - s szeleteld fel kétujjnyi vastag darabokra. Mindezt az étkezési időnél csak egy órával előbb lásd el, hogy a hal úgyszólván elevenen kerüljön a tűzre. Most vagdalj 4 nagy fej vöröshagymát igen apróra, szórd egyharmadát a kis halbogrács aljára, és helyezd rá a halfejeket (ezek nem olyan könnyen sülnek oda). Most rakoskasd rá a kecsege- és csukaszeleteket, szórd be hagymával, utóbb a potykadarabokat, ezekre ismét vöröshagymát, s végre a harcsát helyezd rá, s töltsd fel vízzel, de úgy, hogy ne teljesen lepje el a halat, mert az úgyis ereszt vizet, s mire megfőtt, felényire roskad össze. Ha felforrt, tégy rá egy tetézett kanál szegedi paprikát, úgyszintéz 2 zöldpaprikát, sózd jól meg, s hagyd erős tűznél 3/4 óráig szakadatlanul forrni (ha lassan fő, elpuhul a hal, és szétmállik); mi szabadban főzzük, erős rőzselángnál. Rázd olyan gyakran, hogy oda ne süljön. Biztos jele, ha megfőtt, hogy gőze erősen ragad. Mielőtt asztalra adnád (a bográcsot egy tálra helyezve, kitálalni vandalizmus volna), hagyd 10 percig hűlni, hogy hártya képződjék fölötte. Így elkészítve fölséges jó a hal. Bácskai étvágy szerint ez a halmennyiség 8 személynek elég.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés