In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 19., csütörtök, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.

A hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó időszak, böjttel, önmegtartóztatással. Nagyböjtben általában tilos volt a mulatozás. az ország több vidékén a századforduló táján szokásban volt, hogy a zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták, és csak húsvétkor vették őket elő. Az ország sok részén a legidősebb emberek még emlegetik a negyvenölést, ami abból állt, hogy aki tartotta, negyven napig csak egyszer evett napjában. Húst és zsíros ételeket a nagyböjtben nem ettek. Külön edényben olajjal vagy vajjal főztek. Elterjedt böjti étel volt többek között a korpából készült savanyú leves.

Az étrendek alakulása az egyház böjti előírásaihoz igazodott, mind a nagyböjtben, mind az év más böjti napjain (pl.: péntek, karácsony böjtje stb.). A magyar parasztkonyha két jól elkülönülő ételcsoportja a tészták és a húsételek. Általában kedd, csütörtök a "húsevő nap", míg szerda, péntek "tésztaevő nap" volt. Hétfő, szombat váltakozik, gyakran az elmúlt ünnep maradékából, illetve már az ünnepi készülődés jegyében formálódik. A vasárnapi, illetve ünnepi étkezés étrendje gazdagabb volt a szokásos hétköznapinál. A nagyböjti étrendekben sűrűn szerepelt az egyszerű sóban főtt bab, az olajos káposzta, aszalt gyümölcs, főzelékfélék. Különböző halételek, tojásételek, kalácsok. Az ételek helyes megválasztásával a böjti napokon is lehet választékosan étkezni.

SAVANYÚ HALLEVES

Hozzávalók: 1 kg hal, 6 kanál ecet, 2 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír, liszt, só, pirospaprika (csípős ízlés szerint).

A megtisztított halat feldaraboljuk, és 2 l vízben feltesszük főni. Ecetet, sót és a karikára szeletelt vöröshagymát is beletesszük, és egy negyed óráig főzzük, majd a haldarabokat kiszedjük. Ezalatt készítsünk egy kevés zsírból, pirospaprikából és lisztből szép piros rántást, egy pohár hideg vízzel eresszük fel, és öntsük az ecetes vízbe, majd újra tegyük fel a levest főni. Ha jól forr, tegyük bele a haldarabokat is, főzzük együtt 10 percig kavarás nélkül. Ha nem elég savanyú, ecettel ízesítjük.

SÖRLEVES

Hozzávalók: 1 l sör, 25 dkg cukor, egy citrom héja, 2,5 dl tejszín, 6 tojássárgája.

A sört felfőzzük a cukorral, beletesszük a citromhéjat. A tejszínt a tojássárgával habosra keverjük, és a sörrel hirtelen felforraljuk. Azonnal tálaljuk.

KÖMÉNYMAGOS LEVES

Hozzávalók: 1 kanál zsír, 3 kanál liszt, 1 kanál köménymag, só.

A zsírt feltesszük a liszttel pirítani. Folytonos kevergetés mellett szép sötétbarnára pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Köménymagot teszünk bele, és rögtön föleresztjük vízzel. Megsózzuk, és jól felforraljuk. Azután levesszük a tűzről, mert ha tovább forr, kellemetlen íze lesz. Tálaláskor pirított zsemlekockákat adunk hozzá. Tálalás előtt a levest leszűrjük.

TEJLEVES

Hozzávalók: 1,5 l tej, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor, 2 dkg vaj, só, citrom.

A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a szárazon világosra pirított, egy kevés hideg vízzel elkevert lisztet, és jól felforraljuk. Sóval, cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Finommetéltet főzünk bele, tálaláskor belemorzsolt vajjal feljavítjuk.

BABLEVES

Hozzávalók: 30 dkg bab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, csipetre, zsír.

Főzzük puhára a babot a vegyes zöldséggel, egy fej vöröshagymával, a fokhagymával, azután szagassuk bele a csipetkéket, s főzzük tovább, míg kellően sűrű nem lettt. A második fej vöröshagymát egy kevés zsírban vagy vajban szép sárgára pirítjuk, és a levest ráöntjük.

ALMALEVES

Hozzávalók: 50 dkg alma, 5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehér bor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 l víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, egy kevés fahéj, egy csepp só.

Forrásban levő vízbe citromot csavarunk, a megtisztított almákat apró kockákra vágjuk, és a fűszerekkel ízesített cukros vízben puhára főzzük. Beletesszük a fehér bort, a tejfölt. A tejszínt a liszttel simára keverjük, a levesbe habarjuk, és jól felforraljuk. Utánaízesítjük, és jól lehűtve tálaljuk.

CITROMLEVES

Hozzávalók: 2 citrom, 3 tojás, 5 dkg cukor, fahéj, só.

A két citrom levét és egy darabka fahéjat fölforralunk 1 l vízben, a tojássárgákat elhabarjuk a cukorral, felöntjük a forró levessel, és állandó kevergetés mellett forrásig hevítjük. Tálba öntjük, és a tojások kemény habbá vert fehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatunk bele. Egy kicsit megcukrozzuk, és rögtön tálaljuk.

PAPRIKÁS TOJÁS

Hozzávalók: 8 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír, pirospaprika, só, 2 dl tejföl.

A tojásokat megfőzzük, és meghámozzuk. Apróra vágott vöröshagymát zsírban megpirítunk, egy kevés pirospaprikát, sót adunk hozzá. A meghámozott kemény tojást karikára szeleteljük, és beletesszük a hagymás, paprikás zsírba, egy kevés vízzel felengedjük, felforraljuk. A tetejére tejfölt teszünk. Vajas makarónival tálaljuk.

TOJÁSTOKÁNY

Hozzávalók: 8 tojás, 40 dkg rizs, zsír, bors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyem, paradicsom vagy paradicsompüré, só.

A tojásokat megfőzzük, majd meghámozzuk. A rizst zöldpetrezselymes zsírban készítjük el, jól megborsozzuk. Bő hagymával paprikás mártást készítünk, beletesszük a paradicsomot, belevágjuk karikára a kemény tojásokat és megsózzuk. Egyet forralunk rajta, de nem keverjük, csak rázogatjuk. Úgy tálaljuk, hogy a tál közepére tesszük a tojást egy kicsit megborsozva, és körös-körül koszorú formában a párolt rizst. Fejes salátával kínáljuk.

BÖJTI KÁPOSZTA

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 1 kg-os hasáb (káposztafej), 25 dkg rizs, 4 kemény tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldkapor, 1 alma vagy birsalma, 2 dl tejföld, 1 kiskanál pirospaprika, 2 kiskanál levesízesítő por, 1 kiskanál törött bors, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olja.

Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát, néhány percig sütjük rajta a rizst, sóval, törött borssal, pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük, és egy kevés vízzel 5 percit pároljuk. Kihűtjük, összekeverjük a kis kockákra vágott kemény tojásokkal, és ezzel töltjük meg a szétbontott káposztafej leveleit. Az edény aljára rakjuk a szálas káposztát, közékeverjük a finomra vagdalt kaprot, meg a felszeletelt almát, és egymás mellé fektetjük a töltelékeket. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, a levesízesítő porral fűszerezzük, és kis lángon puhára főzzük. Végül a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.

JUHTÚRÓS LÁNGOS

Hozzávalók tíz lángoshoz: 40 dkg liszt, 1,2 kg főbb burgonya, 1,5 dl olaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2 dl tej, só. A töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, egy csokor kapor.

A lisztet langyos helyre tesszük. A burgonyát megtisztítjuk, jól megmossuk, és gyengén sózott vízben megfőzzük. Ha puha (vigyázzunk, hogy túl puhára ne főjön), leszűrjük, jól lecsurgatjuk, és azonnal forrón áttörjük. Közben az élesztőből egy kevés cukorral, langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük. Ezután a burgonyát hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a megkelt kovászt, megsózzuk, és annyik langyos tejet adunk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy kb. kenyértészta keménységű legyen. Jól összegyúrjuk, és egy kevés liszttel megszórva, a tetejét tiszta ruhával letakarva, langyos helyen megkelesztjük. Ha megkelt, meglisztezett deszkára borítjuk, ceruzavastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk gömbölyűre nagyobb kiszúróval, vagy vághatjuk, ízlés szerint téglalap vagy négyzet alakúra. Mielőtt a forró zsírba tesszük, minden lángost két-három helyen éles késsel bevagdosunk azért, hogy ne húzódjon össze sütés közben. Serpenyőben, egy kevés forró zsírban vagy olajban sütjük ki, előbb az egyik oldalát szép piros-ropogósra, majd megfordítva ugyanúgy a mások oldalát.

A friss juhtúrót egyenletesen, simán szétterítve elosztjuk a lángosokra, meglocsoljuk 1 dl tejföllel, és megszórjuk egy kis csomó finomra vágott friss kaporral. Gyorsan félbehajtjuk, egy kissé összenyomkodjuk a lángosokat, hogy ne nyíljanak ki, és a töltelék egyenletesen terüljön el bennük. Tűzálló tálon vagy zománcozott tepsiben 5-10 percre a sütőbe tesszük, hogy jól összemelegedjen. Forrón tálaljuk.

BÖJTÖS SZENDVICS

A vajat citromlével, borral, finomra vagdalt kaporral és tárkonnyal simára keverjük, rákenjük a kenyérre, tetejére ecetesuborka-szeleteket rakunk.

HÚSTALAN SZENDVICS

Snidlinget, egy kevés zöldpetrezselymet, vöröshagymát apróra vágunk, elkeverjük vajjal, rákenjük a kenyérszeletekre, megsózzuk, a tetejére hámozott retekszeleteket teszünk.

KAPUCNIS RÉTES

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 24 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, tej, só. A töltelékhez: 12 dkg cukor, 20 dkg mandula, 1 citrom, mazsola, 4 evőkanál rum, fahéj.

A vajból, lisztből, egy egész tojásból és egy sárgájából, élesztőből és cukorból egy kevés sóval és langyos tejjel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Ha szép sima és hólyagos, meleg lábassal betakarjuk, és kelni hagyjuk.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a cukorból egy kevés vízzel szirupot főzünk, ezután beletesszük a héjas őrölt mandulát (fele lehet dió is), egy kevés citromhéjat, 6 dkg mazsolát, 4 evőkanál rumot, egy pici fahéjat. A kihűlt tölteléket a kinyújtott tésztára kenjük, de nem egészen a széléig, azután összesodorjuk, tepsibe tesszük, kelni hagyjuk, végül megsütjük. Ha kihűlt, csokoládémázzal vonjuk be.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés