In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. december 13., szerda, Luca és Otília napja van. Holnap Szilárda napja lesz.

fankHazánkban is élt az Európa-szerte ismert szokás a böjt és a farsang tréfás küzdelméről, a Cibere vajda és Konc király féle játék. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen - kezdődik a farsang, húshagyókedden Cibere vajda győz, ugyanis a böjt veszi át a hatalmat a farsangi konctól. a cibere vagyis az erjesztett gabonalé levesalapanyagként, ételek ízesítésére és italként használt savanyú folyadék. Alapanyagát, a korpát nagy cserép, vagy faedényben forró vízzel leöntik úgy, hogy bőven álljon rajta a lé! Néhol kevernek hozzá ún. kovászmagot is, de anélkül is savanyú, erjed pár nap alatt. Télen meleg helyiségben, kemence sarkában tartják, leszűrt levét használják, üledékét pedig újból felöntik vízzel. Üdítő italként nyári mezei munkában igen kedvelt.

CIBERELEVES

Hozzávalók: 15 dkg kenyérkovász, 60 dkg korpa, 6 dkg rizs, 3 dl tejföl, 2 zsemle, 1 dkg liszt, 2 dkg zsír, só.

A kovászt jól elmorzsoljuk, 1 l langyos vízbe belerakjuk a korpával együtt, és meleg helyen állni hagyjuk. Ha savanyodni kezd, még felöntjük langyos vízzel, és 2-3 napig erjesztjük. Ezek után szőrszitán átszűrjük, a túzre tesszük. Ha forrni kezd, 6 dkg megmosott rizst adunk bele, megsózzuk, és lassan főzzük. Ha a rizs jól megpuhult, elkeverjük a tejfölt a liszttel, behabarjuk vele a levest, és még rövid ideig forraljuk. Egy serpenyőt kikenünk zsírral, belerakjuk a felszeletelt zsemlét, forró sütőben egy kissé átpirítjuk, majd a tálba tesszük, és ráöntjük a forró levest.

TŰZDELT GYÖNGYTYÚK

Hozzávalók: 2,5 kg-os gyöngytyúk, 10 dkg füstölt szalonna, egy kevés majoránna, só, 10 dkg zsír, 1,5 dl pecsenyelé.

A gyöngytyúkot megtisztítjuk, jól megmossuk, és szárnyait visszahajtjuk. Combjait zsineggel a hátsó részéhez kötözzük, hogy sütés közben megtartsa eredeti alakját. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és spékelőtűvel a gyöngytyúkot megtűzdeljük. Megsózzuk, a belsejébe egy kis majorannát hintünk. Tepsibe tesszük, a zsírt hozzáadjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és jó meleg sütőben, gyakori forgatás közben, a saját zsírjával meglocsolva puhára és mindenütt szép pirosra sütjük. Utána kivesszük a zsírjából, a zsineget eltávolítjuk, és a gyöngytyúkot tálalásig félretesszük. Közben a zsírját lepirítjuk, a pecsenyelével felengedjük, jól felforraljuk, és szitán átszűrjük. Tálaláskor a gyöngytyúkot félbevágjuk a csontos részeit a tál aljára helyezzük, a combjait feldarabolva mellétesszük, és a mellehúsát szép, vékony szeletekre vágva ízletesen rárakjuk. Forró pecsenyelevet és külön párolt vöröskáposztát adunk hozzá.

ÉDESANYÁM LEPÉNYE

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 35 dkg liszt, 8 evőkanál cukor, 1 kg túró, 6 tojás, mazsola, só.

A vajat, lisztet, 2 evőkanál cukrot, 3 tojássárgáját és egy pici sót gyorsan összegyúrunk. Míg a tészta pihen, szitán áttörjük a túrót, teszünk bele 2 tojássárgáját, 1 egész tojást, 6 evőkanál cukrot és ízlés szerint mazsolát. Majd kisodorjuk a tésztát (egy kicsit félreteszünk rácsnak), tepsibe tesszük, megtöltjük túróval, a rácsokat rásodorjuk, és szépen megsütjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, és úgy szétdaraboljuk.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés