In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. december 13., szerda, Luca és Otília napja van. Holnap Szilárda napja lesz.

ujevAz újévi jókívánságnak falun nagyobb a jelentősége, mint a városban, hiszen a következő évi munkával, a termeléssel kapcsolatban kívánnak egymásnak a falusiak szerencsét. Az általános hiedelem szerint az újévi cselekedetnek hatása van az egész évre. Például azért szoktak ezen a napon korán kelni, hogy egész évben korán kelők legyenek, vagy kútnál mosakodni, hogy egész évben frissek legyenek.
Újév napján a lányok ólomöntéssel igyekeznek tudakozódni jövendő férjük felől. Igyekeztek varázscselekedetekkel is elősegíteni a férjhezmenetelüket: például karácsony és újév között azért nem vitték ki a szemetet, hogy sok kérő lépje át a küszöböt. Olyan varázslatok is vannak, amelyek a kerti, mezei munkával kapcsolatosak. Karácsony és újév között le kellett szedni a kiakasztott ruhát, különben elhullhattak az állatok. A gyümölcsfákat megfenyegették, gondolván, hogy megijednek, és nagyobb lesz a termés. A tyúkokat abroncsból etették, hogy sokat tojjanak. Az ún. "nyájfordító" szertartások arra szolgáltak, hogy a zajra, amellyel jártak, az állatok felébredjenek, a másik oldalukra forduljanak, és ezzel biztosítsák egészségüket a következő évre.
Bíztak a falusiak a kimondott szó varázserejében is. Az újévi köszöntők tele vannak jókívánságokkal. Az újévi szerencsekívánás szokását napjainkig a gyermekek újévi köszöntői őrzik. Pl. Adjon Isten három bét, három efet, három pét, bort, búzát, békességet, faint főző feleséget, pipát, puskát, patronázst, meg egy butykos pálinkát. Szilveszter estéjén nem malacot, hanem halat, nyulat, őzet és szárnyast eszünk. A hal elúszik, a gyors lábú nyúl vagy őz elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő bajaival. az újévi ebéd ételeihez gyakran fűződtek bőségvarázsló hiedelmek. Újévkor a főétel a malac. Ugyanis előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná. Az újévi malac farkának meghúzása szerencsét hoz.

JANUÁR 1. ÚJÉV (KISKARÁCSONY)

I.
SAVANYÚ MALACAPRÓLÉK-LEVES

Hozzávalók: 1,20 kg malacaprólék (köröm, füle, farka, mája stb.), 8 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, pirospaprika, só, 2 dkg liszt, 3 dl tejföl, törött bors, egy fél babérlevél, egy negyed citrom.

A malacaprólékot megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk (úgy, mint a szárnyasaprólékot a raguleveshez). Az apróra vágott vöröshagymát 4 dkg zsírban megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a jól megmosott malacaprólékot. Sózzuk, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük, és fedő alatt, időnként megkeverve, majdnem puhára pároljuk. Ezután annyi vízzel engedjük fel, amennyi levest kívánunk készíteni belőle, és felforraljuk. Közben a lisztből és zsírból rózsaszínűre pirított rántással a levest berántjuk, és teljesen puhára főzzük. Tálalás előtt még ízesítjük citromlével, a tejfölt elkeverjük benne, és forrón, levesestálban tálaljuk. Enyhén savanykás, pikáns ízűnek kell lennie.

ROPOGÓS MALACPECSENYE

A malacot ropogósra a következőképpen süthetjük. A gondosan megtisztított malacot a tokától kezdődően végig a keresztcsontig a közepén egy kissé behasítjuk, hogy jól ki lehessen terpeszteni. Belülről jól megsózzuk, néhány szem köménymaggal meghintjük, és a tepsiben megfelelően elhelyezett fadarabokra fektetjük. A füleket és a farkat papírhüvellyel becsavarjuk, hogy meg ne égjen. A sütőben elég nagy lángon sütjük, gyakran kenegetjük egy kockára bevagdalt szalonnadarabbal, melyet sörbe mártunk. Az esetleg képződő hólyagokat villával felszúrjuk, és szalonnával lesimítjuk. Ha szép pirosra és ropogósra teljesen átsült, éles nagy késsel először a fejet csapjuk le, utána hosszában kétfelé vágjuk, és azután fehér- vagy vöröskáposztát, káposztasalátát stb. Egy 3-3,5 kg-os malac sütési ideje a tűzhöz mérten 1 3/4-2 '/2 óra. Legjobban úgy állapíthatjuk meg, hogy megsült-e, ha villával a nyak legvastagabb részénél beszúrva a kitóduló lé nem zavaros vagy véres.

VÖRÖSKÁPOSZTA GESZTENYÉVEL

Hozzávalók: 1,5 kg vöröskáposzta, só, 10 dkg zsír, 5 dkg cukor, 1 dl fehér bor, liszt, sült gesztenye.

A finom metéltre vágott káposztát egy kevés zsírban megpároljuk. Megsózzuk, liszttel meghintjük, néhányszor megforgatjuk, feleresztjük hús- vagy csontlével, fehér borral, megcukrozzuk, tetszés szerinti mennyiségű gesztenyét teszünk bele, és egy-kétszer forforraljuk.

TOROS CSUSZA

A malac tüdejét és máját sós vízben megfőzzük, azután finomra vágjuk vagy megdaráljuk. Egy kevés finomra vágott vöröshagymát zsírban megpirítunk, belerakjuk a megdarált belsőrészeket, vágott zöldpetrezselymet, sót, törött borsot, jól lepirítjuk, és összekeverjük a kifőtt és vízben lehűtött közönséges csuszatésztával.

II.

ORJALEVES

Hozzávalók: 1,2 kg sertésorja, 25 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 karalábé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 szem egész bors, 1 piros csövespaprika, 1 szem szegfűbors, só, zeller- és petrezselyemzöld, paradicsompüré, sáfrány.

Ugyanaz az elkészítési módja, mint bármilyen más húslevesnek, azzal a különbséggel, hogy itt az orjával egyszerre tesszük fel főni a zöldségféléket. A levest, ha felforrt, lehabozzuk, és lassú tűzön főzzük, hogy ne legyen zavaros. Ha a zöldség is és a hús is puha, akkor vegyük le, és ha lehiggadt a leves, szűrjük át sűrű levesszűrőn. A levet tegyük másik edénybe, amikor forr, főzzünk bele finommetéltet vagy májgombócot. Ha nem elég sárga a levesünk, egy kevés sáfrányt tegyünk bele. Az orját külön tálban tálaljuk a megfőtt zöldségekkel. Az orjához adjunk ecetes tormát.

MÁJGOMBÓC AZ ORJALEVESBE

Hozzávalók: 30 dkg sertésmáj, 3 tojás, 5 dkg zsír, 1 vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, törött bors, zsemlemorzsa.

A sertésmájat megdaráljuk, utána szitán áttörjük. Egy tálban habosra keverjük a tojásokat, és beletesszük a májat. A zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, és teszünk bele egy kávéskanálnyi petrezselyemzöldet, sót és törött borsot ízlés szerint. Jól összekeverjük a májjal, és annyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy a massza jól összeálljon. Gombócnak vagy galuskának kiszaggatva a felforrt levesbe, kifőzzük.

TÖLTÖTT MALAC

Hozzávalók: 3-4 hetes, szépen megtisztított malac, 20 dkg darált sonka, 11 dkg zsír, 3 dl tejföl, 5 tojás, 1 kg liszt, 2 fej finomra vágott vöröshagyma, 3 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl paradicsompüré, só.

A szépen megtisztított malacnak lefejtjük a bőrét, vigyázzunk, hogy meg ne sértsük. Sonkás tésztát készítünk: a lisztből és 2 tojásból gyúrt kifőtt tésztát összekeverjük 20 dkg darált sonkával, 5 dkg zsírral, 3 dl tejföllel, 3 tojással. Ezzel az anyaggal megtöltjük a malac bőrét, összevarrjuk, és piros-ropogósra sütjük. Közben a malac húsából pörköltet készítünk. Megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát 6 dkg zsírban, hozzáadjuk a rózsapaprikát, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és az összevagdalt malachúst. Egyszerre tálaljuk a töltött malaccal, melyet vékony szeletekre vágunk.

CSÖRÖGE

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál cukor, étolaj.

Tegyük egy edénybe a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a rumot, a tojássárgáját és a tejfölt, dolgozzuk jól ki. A tésztát lefödve pihentessük egy kicsit. Ezután gyúródeszkán nyújtsuk ki olyan vastagra, mint a kés foka. Derelyevágó cakkos kerékkel vágjunk körülbelül 8 cm-es kockákat. A közepüket is bevághatjuk. Forró olajban süssük ki mind a két oldalán, hogy aranysárga színű legyen. Még melegen hintsük meg porcukorral.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés