In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 18., szerda, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

December 25. - Karácsony első napja

I.
PULYKAAPRÓLÉK-LEVES

Hozzávalók: 40 dkg pulykaaprólék, 25 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg gomba, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 15 dkg friss zöldborsó vagy 10 dkg konzervborsó, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, só, törött bors, petrezselyemzöldje, egy csepp szerecsendió.

A megtisztított pulykaaprólékot apró darabokra vágjuk, megmossuk, és feltesszük főni. Miután felforrt, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A leforrázott aprólékot 1,5 l vízben a kockákra vágott zöldséggel, a szeletekre vágott gombával, a friss zöldborsóval feltesszük főni, megsózzuk, egy kevés törött borsot, egy csepp reszelt szerecsendiót teszünk bele, és lefedve puhára főzzük. A vöröshagymát egészben főzzük bele, és tálalás előtt eltávolítjuk belőle. Világos vajas rántást készítünk, finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, egy kevés vízzel felengedjük, a levesbe keverjük, és újból felforraljuk. Utánaízesítjük, és tálaláskor a tejszínnel elkevert tojássárgáját belehabarjuk. Vajas galuskát vagy apró kis velős gombócokat teszünk a levesbe.

VELŐS GOMBÓC

Hozzávalók: 10 dkg csontvelő, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 zsemle, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tej, só, bors, egy fél csokor zöldpetrezselyem.

A nyers csontvelőt szitán áttörjük, egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemlét, a zsemlemorzsát, a tojást, a sót és a fűszereket. Jól összekeverjük, apró gombócokat formálunk belőle, sós vízben kifőzzük, és húslevesben tálaljuk. Ugyanígy készíthetjük borjúvelőből is.

KARÁCSONYI PULYKASÜLT

Hozzávalók: 1 fiatal pulyka, 15 dkg zsír, 20 dkg főtt sonkaszalonna, 30-35 dkg sertésháló, 2 borízű alma.

A fiatal hizlalt pulyka 2,5 vagy 3 kg-os legyen, és mellén, hátán, combjain zsírfoltok, a hizlalás jelei legyenek láthatóak.

A megtisztított pulykát felbontjuk, kibelezzük, és több vízben megmossuk. A mellrészére szeletekre vágott, húsverőkalapáccsal palacsinte vékonyságúra vert tenyérnyi szalonnaszeleteket kötünk vékony spárgával. A combrészt vékony csíkokra vágott sonkaszalonnával tűzdeljük meg, és az egészet besózzuk. A pulyka hasüregébe két egész, megszurkált almát helyezünk. Azután 15 dkg forró zsírral öntjük le, és mély tepsibe helyezzük. Egy kicsit pirítjuk, majd két dl vízzel közepesen meleg sütőben lassú párolással sütjük. Sütési ideje 2-2,5 óra. Tekintettel arra, hogy sütés közben nem szabad a pulykának kiszáradnia, szorgalmasan öntözgessük a zsírjával, és forgassuk is meg a sütés alatt. Ha a pulyka legalább 2,5 órán át sült, kipirosodott, és a húsa megpuhult, kiemeljük a zsírjából, és gyorsan a vízben kimosott és kiáztatott sertéshálóba csavarjuk. A tepsiből leöntjük a zsírt, és egy másik edényben egészen kevés zsírban tovább sütjük a pulykát. Ha a háló teljesen rozsdavörösre és szárazra sült, a pulykapecsenyét már nem öntözgetjük. Pecsenyevillával megszurkáljuk a melle és combja húsát, s ha a villa könnyen megy a húsba, kivesszük a sütőből, és legalább egy negyedóráig hűlni hagyjuk.
Eközben elkészítjük a mártást. A tepsiből leöntött zsiradékot nyílt lángra tesszük, 2 evőkanál paradicsomot teszünk bele, ezzel megpirítjuk, majd hozzáadunk 2 evőkanál fehér bort, 3 dl vizet, egy kissé megsózzuk és felforraljuk. Akkor a mártást levesszűrőn leszűrjük, és addig forraljuk, míg aranyszínűvé nem vált. Csészében adjuk a felszeletelt pulyka mellé.
A pulykasülthöz körítésnek adhatunk: egészben főtt gesztenyét, citromos vízben főtt és vajban pirított zellerkockákat, vagy zsírban pirított burgonyát és idénysalátát, vagy párolt gyümölcsöt.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú hízott fiatal pulyka (kb. 2,5-3 kg), 60-80 dkg darált zsíros sertéshús, 80 dkg geszenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín.

A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk, mejd lehűtjük. A finomra darált húst megsózzuk, borsozzuk, tejszínt öntünk hozzá, és egy-két tojással jól összegyújtuk, majd könnyedén hozzákeverjük a gesztenyét. Közben a megtisztított pulyka mellcsontját hegyes, éles késsel óvatosan kifejtjük. A pulyka belsejét besózzuk, és az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást vékony zsineggel bevarrjuk, megformázzuk, a pulykát besózzuk, és tepsibe tesszük. Ezután olvasztott zsírral leöntve, nem túl forró sütőben többszöri locsolással, szép pirosra, puhára sütjük. Sütési ideje kb. 2-2,5 óra. Sütés után 20 percig pihentetjük. Zsírjából pecsenyelevet készítünk, hasábburgonyát adunk hozzá.

HÁJAS KALÁCS

Hozzávalók: 30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehér bor, lekvár.

A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a tojássárgájából, a fehér borból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta felületén. Lisztezett gyúródeszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra. Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk. Félbehajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg helyen. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Régi, de jó
VAJASPEREC

28 dkg lisztet, 7 dkg cukrot, 21 dkg vajat, 1 egész tojást és egy kevés reszelt citromhéjat összegyúrunk, majd apró pereceket formálunk belőle. Sütőlapra rakjuk, tojással megkenjük, lassú tűzön sütjük.

II.
REGŐS HALÁSZLÉ

Hozzávalók: 1,25 kg ponty színhús, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 citrom, só, szemes bors, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika (ha van), 1 dl fehér bor, 1 gerezd fokhagyma, 1 friss paradicsom vagy 1 kávéskanál paradicsompüré, 2 szelet sárgarépa, 2 szelet petrezselyemgyökér, 5 dkg zsír.

A megtisztított halat 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és besózzuk. A karikára vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, felöntjük fehér borral, hozzáadjuk a zöldséget, a fűszereket, a halfejet, a gerinccsontot, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi a halat ellepi. Egy órai főzés után a levet áttörjük, ráöntjük a besózott halra, s lassú forralással kb. 20 percig főzzük. Megkeverni nem szabad, csak rázogatni, majd hozzátesszük a tejfölt, még egyszer felforraljuk, és személyenként egy-egy citromkarikát beletéve tálaljuk.

HARCSA KÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók: 1 kg harcsa színhús, 1 kg savanyú káposzta, 5 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg liszt, 3 dl tejföl, 5 dkg vöröshagyma, só, pirospaprika, 1 csomó kapor, 10-15 dkg zöldpaprika (ha van).

A savanyú káposztát megmossuk, és vízzel felöntve feltesszük főni. A halat felszeleteljük és besózzuk. Füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a karikára vágott paprikát, és a káposztába tesszük. Egy óra hosszat főzzük, utána világos rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott kaprot, berántjuk a káposztát, inkább híg legyen, mint sűrű, és jól felforraljuk. Ezután belerakjuk a halszeleteket, és letakarva, sütőben, kb. 20 percig főzzük. Ha a hal megfőtt, beleöntjük a tejfölt, és még egyszer jól felforraljuk. Tálaláskor a káposztát tesszük a tál aljára, tetejére a halszeleteket, meglocsoljuk egy kevés tejföllel és paprikás zsírral.

GESZTENYÉS KIFLI

Hozzávalók: 48 dkg liszt, 28 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dkg élesztő, 2 kanál tejföl, só, 50 dkg kész gesztenyepüré.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos tejben megáztatott élesztővel, cukorral, tejföllel rétestészta keménységűre gyúrjuk, és egy kissé pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk, kockákra vágjuk, és egy kevés rummal, cukorral, vaníliával ízesített gesztenyepürével megtöltjük. Kiflialakra formáljuk, tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük, és mérsékelten meleg sütőben szép pirosra sütjük. Ha megsült, meghintjük vaníliás porcukorra.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozás







Patikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés