In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 19., csütörtök, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
BORONA Tanösvény
Kávás község egy hét domb (Szabó-hegy, Szomi-hegy, Vaskó-hegy, Bükk-hegy, Zsimba-hegy, Öreg-hegy, Zsidó-hegy) között megbúvó település Zala megye északi részén, a Zala folyó völgyében. A terület természeti értékekben gazdag. A felszín alakulásának köszönhetően számtalan helyről különleges tájkép látható. Megtalálhatóek itt különleges életközösségek, növénytársulások, növény-állatritkaságok. Az 1330-as évek óta lakott település kultúrtörténeti értékei ma is fellelhetőek.

A térségre jellemző építészeti stílus, építési technika napjainkban is megtekinthető, tanulmányozható Káváson. A változatos művelésmódok közül a dombok lejtőin történő szőlőművelés kiemelkedő jelentőséggel bír. A hozzá kapcsolódó szőlészeti-borászati tevékenység az itt élők hagyományait, mindennapjait határozza meg.  A falukép jellegzetes elemét a Haranglábat fából többször is felépítették, átalakították, míg végül 1936-ben téglából építették jelenlegi formájában. Ez a falu központja. Itt, a Petőfi utca (régi falu) és a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél alakult ki a legszebb utcakép, máig őrízve a szeres faluszerkezetet.

A dombok gerincén vezet át a BORONA Tanösvény, amely mellett boronafalú, zsúptetős, faragott, fa oromzatos házak, több száz éves pincék és szőlőprés, eredeti berendezések, archaikus faépítészet nyomai találhatóak.

A tanösvény része a két kávási Tájház, melyek közül az egyik a XIX. sz. végén, míg a másik a XX. sz. elején épült. Berendezésük is e kort tükrözi. A tájházak kívül-belül sárral tapasztott boronafalú, kontyolt zsúptetős épületek. 
A szőlőhegyeken közel 30 épen maradt boronapince áll. A környező településeken (Zalacséb, Keménfa, Salomvár, Zalaháshágy) szintén számtalan ilyen pince áll, melyek felmérése folyamatos.

A boronaházakat elhagyva, a szőlőhegyeken boronapincék fogadják az ide látogató turistákat. A finom zalai bornál csak a dimbes-dombos táj lehet lenyűgözőbb. A kettő együtt felejthetetlen élményt nyújt. 

Kirándulás a Borona Tanösvényen 

                            

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés