In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2017. október 24., kedd, Salamon napja van. Holnap Blanka és Bianka napja lesz.
BORONA Tanösvény
Kávás község egy hét domb (Szabó-hegy, Szomi-hegy, Vaskó-hegy, Bükk-hegy, Zsimba-hegy, Öreg-hegy, Zsidó-hegy) között megbúvó település Zala megye északi részén, a Zala folyó völgyében. A terület természeti értékekben gazdag. A felszín alakulásának köszönhetően számtalan helyről különleges tájkép látható. Megtalálhatóek itt különleges életközösségek, növénytársulások, növény-állatritkaságok. Az 1330-as évek óta lakott település kultúrtörténeti értékei ma is fellelhetőek.

A térségre jellemző építészeti stílus, építési technika napjainkban is megtekinthető, tanulmányozható Káváson. A változatos művelésmódok közül a dombok lejtőin történő szőlőművelés kiemelkedő jelentőséggel bír. A hozzá kapcsolódó szőlészeti-borászati tevékenység az itt élők hagyományait, mindennapjait határozza meg.  A falukép jellegzetes elemét a Haranglábat fából többször is felépítették, átalakították, míg végül 1936-ben téglából építették jelenlegi formájában. Ez a falu központja. Itt, a Petőfi utca (régi falu) és a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél alakult ki a legszebb utcakép, máig őrízve a szeres faluszerkezetet.

A dombok gerincén vezet át a BORONA Tanösvény, amely mellett boronafalú, zsúptetős, faragott, fa oromzatos házak, több száz éves pincék és szőlőprés, eredeti berendezések, archaikus faépítészet nyomai találhatóak.

A tanösvény része a két kávási Tájház, melyek közül az egyik a XIX. sz. végén, míg a másik a XX. sz. elején épült. Berendezésük is e kort tükrözi. A tájházak kívül-belül sárral tapasztott boronafalú, kontyolt zsúptetős épületek. 
A szőlőhegyeken közel 30 épen maradt boronapince áll. A környező településeken (Zalacséb, Keménfa, Salomvár, Zalaháshágy) szintén számtalan ilyen pince áll, melyek felmérése folyamatos.

A boronaházakat elhagyva, a szőlőhegyeken boronapincék fogadják az ide látogató turistákat. A finom zalai bornál csak a dimbes-dombos táj lehet lenyűgözőbb. A kettő együtt felejthetetlen élményt nyújt. 

Kirándulás a Borona Tanösvényen 

                            

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés