In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

 

„Az ember önmagában képtelen arra, hogy maradandóvá tegye az élet szépségeit. Hogy megfogja és kiértékelje azt, ami az életben szép, jó, kellemes és megnyugtató. Nem mintha nem látná meg. Meglátja, csakhogy nincs mit kezdjen vele. (...) Legalább két ember együttes érzése kell ahhoz, hogy a szép szép legyen, s az öröm öröm.”
(Wass Albert)
 
Zalai Életfa Irodalmi Est
 
H. Horváth Gyula előadóművész szervezésében egy szép kezdeményezésnek lehettünk tanúi november 25-én. Kávás a Zalai Életfa programsorozat első állomásaként adhatott otthont annak az emlékezetes irodalmi estnek, amelynek fő témája a falunk és lakói voltak.
 
altAz est első részében Alexander Horsch népzenekutató érdekes előadását halhattuk. Társával, Pápai Máriával ősi hangszereket szólaltattak meg, amelyeket Alexander többnyire saját kezűleg készített különböző alapanyagokból.
 
 
alt
 
 
 
 
Ő maga több mint 20 hangszeren játszik. Gazdag életutat tudhat maga mögött, a magyar honfoglaló törzsek útvonalát követve tett utazást, amelynek során gyűjtötte a hagyományos népi zenét.  Ezenkívül a világörökség részeként jegyzett tuvai torokéneklésből – amelyet szintén elsajátított - hallhattunk tőle ízelítőt.
 
A vidám és színes előadás még a kisebbeket is „elvarázsolta”. Reméljük, még sokszor látogatnak el falunkba és szórakoztatják majd különleges zenéjükkel, énekükkel a falu apraját-nagyját.
altA közösségi élet, a hagyományok megtartásának fontossága, egy kis falu sajátosságainak megismertetése szélesebb körben a célja tulajdonképpen ennek a programsorozatnak.
 
H. Horváth Gyula választása azért esett elsőként településünkre, mert elmondása alapján sok barátot talált itt valamint a rendezvényeinknek is résztvevője, és úgy érezte ide ő már hazajön.
 
 
alt
Szavait és az általa összeállított műsor egészét a táj és a falu lakói iránti szeretet és tisztelet hatotta át.
Alexander Horsch és Pápai Mária által remekül összeválogatott hangszeres kíséret tette még inkább lélekmelengetővé az előadást.
Az üzenete ezeknek az emlékeknek, gondolatoknak, - amelyet a falubeliek elmondása és saját tapasztalatai alapján állított össze - hogy próbáljunk tenni azért, hogy jobb, gazdagabb, tartalmasabb legyen az élet itt Káváson. Vigyázzunk arra, amit e közösség elért az elmúlt időkben.
A régi magyar himnusz – Boldogasszony Anyánk – méltó és megható befejezése volt az előadásnak.
 
alt
 
Az est zárásaként a Virágos Kert, Tiszta Udvar 2011. elnevezésű verseny díjainak kiosztása következett. Gratulálunk a legszebb porta tulajdonosainak!
 
 
 
 
 
 
 
Ez követően pedig vidám hangulatú beszélgetés, közös nótázás következett.
Köszönjük H. Horváth Gyulának és a résztvevő művészeknek az előadást és a közreműködést.
 
 
 
Dóczi Adrienn

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés