In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Ravatalozó felújítás, 2012 

˝ Az építkezés teljes egészében a község önerejéből valósult meg, sok-sok önfeláldozó polgár segítsége által. .....˝

Nézze meg képeinket a galériában.

Tisztelt Polgártársaim!
Azt mondja egy régi mondás:
” Nézd meg a falu temetőjét és aszerint becsüld lakóit, mert aki múltját nem becsüli, az a jövőjét nem érdemli”.
Napjainkban az ország sok településén egyre több gondot fordítanak az önkormányzatok és a jó érzésű emberek az ősök tiszteletére. Nemcsak az utóbbi évtizedben felállított kopjafákra, emlékművekre, emlékparcellákra gondolok, de a sírok nagyobb gondozottságára, a sírkertek rendezettségére is. Tapasztalatom, hogy a temető az oda belépő emberekben ismét egyfajta csendet és áhítatot parancsol, mely az ott nyugvó ősök iránti tisztelet jele.
A halottak tisztelete az élők tisztessége! … és nemcsak az emlékező ünnepek idején, hanem az egész esztendő során.
Egy kórház falán olvasható a következő felirat:
„MORTUI DECENT VIVIS”  - A holtak tanítják az élőket!
-       szomorú igazságra tanítják:
                                    - hogy minden ember mulandó, elkerülhetetlen sorsunk a halál
                                    - hogy nem tudjuk sem a napot, sem az órát
                                    - hogy semmit sem hoztunk és semmit sem viszünk magunkkal
- de vigasztaló igazságra is tanít:
                                      - hogy utódainkban tovább élünk
                                      - hogy tanított és gazdagított minket az elhunyt élete
                                      - hogy hála és szeretet ébren tartja emlékét amíg mi élünk
Évszázadokon keresztül formálódtak a végtisztesség megadásának a hagyományai, azok színhelyét is igen sokféle, egymásra rétegeződött hatás alakította. A temető számos szállal kötődik a helyi kultúra egészéhez. Helyének kiválasztása, fekvése, a területét borító növényzet és a benne megtalálható sírok, sírjelek, építmények. Mindezek elsősorban a falu és a környezet kapcsolatáról tanúskodnak.
Egy dolog bizonyos: a temető a végső búcsúzás és a kegyeletes emlékezés színhelye, ahol a szertartások, szeretteink sírjainak gondozása során és a Halottak Napja ünnepén mindannyiunkban az tudatosul:
 Akik elmentek, az életet visszahagyták, hogy az tovább fényesedjen, hogy tovább tegye dolgát, hogy megállíthatatlanul felmutassa: jóra születtünk. S ha jóra születtünk: élnünk kell , vállalni sorsunkat és keresni a derűt és a szeretetet, mely akkor a legteljesebb, ha sokakat, ha ezreket, ha milliókat megérinthet. S ha élünk, vállalnunk kell az elmúlást is, a törvényt, mely az életben gyökerezik. A test elmúlását jelző végtisztességnek pedig kötelességünk biztosítani a kegyeleti feltételeket!
Mindezek a lelki parancsok és a kávási  földben nyugvó ősök iránti tisztelet elemi erővel tört fel az Önkormányzati Testület képviselőiben és a legelső adandó alkalommal 2011 végén egyhangúlag eldöntöttük az 1977-ben épített és már nagyon lepusztult ravatalozó 2012. évi felújítását és átépítését.
A munka íme elkészült. Az építkezés teljes egészében a község önerejéből valósult meg, sok-sok önfeláldozó polgár segítsége és Krajczár Róbert-ék cége által. A munkavégzés során, annak minden fázisában arra törekedtünk, hogy annak eredménye kifejezze tiszteletünket elment szeretteink iránt. Itt köszönöm meg minden polgártársaimnak áldozatos és lelkiismeretes munkáját, akik közvetlenül vagy közvetve segítették ennek a régen vágyott létesítmény megvalósítását. Legyen ez az épület a végső búcsú színhelye, ugyanakkor az eltávozók iránti szeretet és az összefogás  jelképe is.
Fekete László
Polgármester                                                                        Kávás, 2012. október 31.

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés