In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. február 23., péntek, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

Egy szép őszi kirándulás, Kávásról Pannonhalmára.
Időpontja: 2014. október 4.
Szeretettel hívlak Benneteket, egy kellemes, oldott, baráti hangulatban eltöltendő szép naphoz!
Az utazás 50 fős autóbusszal tervezett.
 További információ:
Vaskiné Gyöngyi
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
+36-30-3858109

Latogatas Pannonhalman 2PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG

996-ban Géza fejedelem bencés szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Az István király által jogaiban megerősített monostor feladata a kereszténység terjesztése és az európai kultúra meghonosítása, ápolása lett.

Az apátság későromán-koragótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a Latogatas Pannonhalman 3monostor épülete. A turisták számára látogatható még a Mátyás király korabeli kerengő és a klasszicista könyvtár.

Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy a szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesét és környékét 1996 decemberében a Világörökség részévé nyilvánították.

Vendégeink számára az apátsági látogatás a Fogadóépületben kezdődik egy 15 perces – a bencés szerzetességet és az apátság belső életét bemutató – film megtekintésével. Az apátság vendégek számára látogatható részei: a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár. 2013 márciusa és novembere között az apátsági látogatásvégén vendégeink egy – külön belépőjeggyel önállóan is látogatható – kiállítást tekinthetnek meg a könyvtárépület földszintjén.

A monostor megtekintéséről bővebben „A látogatások rendje” című fejezetben olvashat.

Latogatas Pannonhalman 1PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET

A monostor szerzeteseinek életét századokon át, nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor. A második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A Pannonhalmi Főapátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének Latogatas Pannonhalman 7
visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az Latogatas Pannonhalman 19új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az új Apátsági Pincészet.

A borászati vezetések során egy kis sétát követően a tárlatvezető bemutatja a vendégeknek az Apátsági Pincészet épületét (a présházat és a borházat), ismerteti a borkészítés technológiai folyamatát. A pincelátogatás befejezéseként a vendégek megkóstolhatják az apátsági borokat is.

ARBORÉTUM

 Az apátsági arborétumban 2010-ben rehabilitációs munkálatok folytak, aminek eredményeként a növényállomány egy része megújult. Kellemes sétára, a természetben való megnyugvásra egész nap lehetőséget nyújt.

Latogatas Pannonhalman 11GYÓGYNÖVÉNYKERT ÉS GYÓGYNÖVÉNYHÁZ

Az arborétumban található levendulaültetvény közelében gyógynövénykert mutatja be a hagyományos kolostorkerti gyógynövénykultúrát. Az idelátogatók megismerkedhetnek a gyógy- és fűszernövényekkel, a gyógynövényházban megkóstolhatják a gyógytea keverékeket, és a levendula lepárlóban nyomon követhetik a levendulaolaj készítésének folyamatát.

Latogatas Pannonhalman 16Latogatas Pannonhalman 18Latogatas Pannonhalman 20

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés