In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Polgári Védelmi gyakorlat Káváson 

 

Egy lakóközösség életminőségének fontos eleme a lakóközösségben élő polgárok biztonság érzete. Kávás Községben a Polgár Őrség már évtizedes múltra tekint vissza, biztosítva a polgárokat az idegen személyek okozta betöréses vagy rablásos károkozás ellen.

 

 

                

 

Községünkben hiányzott a természeti hatások (zivatar okozta erős vízfolyás, szélvihar, stb.) által emberi életekben és anyagi javakban keletkezett károk elhárítását végző olyan szervezett erő, mely szükség esetén első fokozatban képes lenne a fenti behatásokkal szemben a falu polgárainak testi épségét és anyagi javait megvédeni.

 

Ezt a hiányosságot tudta Kávás Község Önkormányzata a Zala Megyei Polgári Szövetség aktív támogatásával 2011. március 26-án pótolni azáltal, hogy a 2011. március 04-én megtartott falugyűlésen megalakított és az azt követő parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton mozgósított községi polgári védelmi szervezet eredményes polgári védelmi gyakorlatot hajtott végre.

 

Községünket dombok veszik körül, így a lehetséges természeti katasztrófák elemzését követően, legnagyobb veszélyként a hirtelen lezúduló csapadékvíz okozta károkkal kell számolnunk. Ebből következik, hogy a gyakorlatunkat az alábbi célterületekre irányítottuk:

 

a községi utak kereszteződésében lévő út alatti csapadék víz átvezető csatornák tisztítása

a községi utak mellett húzódó nyitott csapadék csatornák tisztítása

a ravatalozó veszélyessé vált szélfogó északi falának szakszerű bontása

 

 

Reggel 7 órakor, csodálatos időben, a falu „Kulcsos háza” előtt megjelent gyakorlat végrehajtására a településen létrehozott polgári védelmi szervezet. A parancsnokság, a műszaki mentő raj, a riasztó raj, a kitelepítési és elhelyezési raj, valamint a logisztikai raj. Összesen 19 fő és pluszban az önkéntesek..

 

A falu polgármestereként tájékoztattam a jelenlevőket a polgári védelem fontosságáról, rövid munkavédelmi oktatást tartottunk és kiosztottam a feladatokat a rajoknak. Fő feladatnak jelöltem meg az átereszek tisztítását, a ravatalozó omlásveszélyes falának bontását, a csapadékvíz elvezető árkok helyreállítását.

 

 A gyakorlathoz csatlakozó Kávási Ifjúságért Kulturális Alapítvány fiataljait, pedig felkértem a közterületen elszórt szemét összegyűjtésére. A gyakorlatban részvevő személyek védőruhát – kesztyűt, kobakot és láthatósági mellényt -kaptak, amely magába hordozza a szervezettséget.. A munkához szükséges eszközöket a polgári védelmi anyagraktárból adattam ki. A gyakorlat társadalmi haszna volt többet között, hogy a csapadékvíz elvezető rendszer rendbetételéhez a lakosság nagy része váratlanul, önkéntesen csatlakozott.

 

Gazdasági haszna, a végzett munka értéke több mint 3 millió Ft. A gyakorlatra kitűzött célt elértük, mert a megalapított polgárvédelmi szervezet tagjai összekovácsolódtak, képesek katasztrófa helyzetben, az elsődleges beavatkozásra, a bajba jutottak segítésére. A gyakorlat sikeréhez nagyban hozzájárult a jó előkészítés, amely lakossági fórumból, parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatból állt. A lakossági fórumon a polgárok megismerték a település veszélyeztetettségét, az állam szerepvállalását és a polgármester által létrehozott polgárvédelmi szervezetet. Szembesültek azzal a ténnyel, hogy bajban, magukra lesznek utalva és nagyon fontos, hogy katasztrófa esetén annak felszámolását azonnal megkezdjék. A parancsnoki és a törzsvezetési gyakorlaton, az egyes felelősök megismerhették a konkrét feladataikat, rácsodálkozhattak, arra a tényre, hogy a feladataikra folyamatosan készülni kell.

 

Például, a kitelepítési és elhelyezési felelőstől követelmény, hogy folyamatosan ismerje a beteg, esetleg magatehetetlen, gondoskodásra szoruló emberek tartózkodási helyét. Gyakorolták a katasztrófa felszámolásának tervezését, javaslatokat fogalmaztak meg a polgármester, a polgári védelmi parancsnok részére. Nagyra értékeljük Zala Megye Polgárvédelmi Szövetsége anyagi támogatását és a gyakorlat megtervezésében és megszervezésében végzett munkáját. A gyakorlatot megtekintették Schieber József, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség alelnöke, Hochrein László ezredes, a Megyei Védelmi Bizottság titkára, Karóczkai János polgárvédelmi ezredes, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettese, Molnár Csaba polgári védelmi alezredes, Zalaegerszegi Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője.

 

A lakosság és a polgárvédelmi szervezetek felkészítésének tervét készítette, a lakossági fórumot, a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot, valamint az ellenőrző- felmérő gyakorlat végrehajtását segítette Kemény József nyá. pv. ezredes, Zala Megye Polgárvédelmi Szövetsége elnöke. A gyakorlat sikerét nagyban segítette, a logisztikai szolgálat által készített kiváló étek, amelyet reggeli időben a munkahelyekre szállítottak és délben az igényesen megterített asztaloknál tálaltak fel. Kávás Község Önkormányzata és polgárai nevében itt is köszönetünket fejezzük ki a Zala Megye Polgári Szövetsége Elnökségének, hogy az aktív szellemi támogatás mellett 300.000,- Ft összeggel hozzájárult Kávás Község Polgári Védelmi szervezetének felépítéséhez.

 

 

2011.március.31 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés