In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ma 2018. február 17., szombat, Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.

Polgári Védelmi gyakorlat Káváson 

 

Egy lakóközösség életminőségének fontos eleme a lakóközösségben élő polgárok biztonság érzete. Kávás Községben a Polgár Őrség már évtizedes múltra tekint vissza, biztosítva a polgárokat az idegen személyek okozta betöréses vagy rablásos károkozás ellen.

 

 

                

 

Községünkben hiányzott a természeti hatások (zivatar okozta erős vízfolyás, szélvihar, stb.) által emberi életekben és anyagi javakban keletkezett károk elhárítását végző olyan szervezett erő, mely szükség esetén első fokozatban képes lenne a fenti behatásokkal szemben a falu polgárainak testi épségét és anyagi javait megvédeni.

 

Ezt a hiányosságot tudta Kávás Község Önkormányzata a Zala Megyei Polgári Szövetség aktív támogatásával 2011. március 26-án pótolni azáltal, hogy a 2011. március 04-én megtartott falugyűlésen megalakított és az azt követő parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton mozgósított községi polgári védelmi szervezet eredményes polgári védelmi gyakorlatot hajtott végre.

 

Községünket dombok veszik körül, így a lehetséges természeti katasztrófák elemzését követően, legnagyobb veszélyként a hirtelen lezúduló csapadékvíz okozta károkkal kell számolnunk. Ebből következik, hogy a gyakorlatunkat az alábbi célterületekre irányítottuk:

 

a községi utak kereszteződésében lévő út alatti csapadék víz átvezető csatornák tisztítása

a községi utak mellett húzódó nyitott csapadék csatornák tisztítása

a ravatalozó veszélyessé vált szélfogó északi falának szakszerű bontása

 

 

Reggel 7 órakor, csodálatos időben, a falu „Kulcsos háza” előtt megjelent gyakorlat végrehajtására a településen létrehozott polgári védelmi szervezet. A parancsnokság, a műszaki mentő raj, a riasztó raj, a kitelepítési és elhelyezési raj, valamint a logisztikai raj. Összesen 19 fő és pluszban az önkéntesek..

 

A falu polgármestereként tájékoztattam a jelenlevőket a polgári védelem fontosságáról, rövid munkavédelmi oktatást tartottunk és kiosztottam a feladatokat a rajoknak. Fő feladatnak jelöltem meg az átereszek tisztítását, a ravatalozó omlásveszélyes falának bontását, a csapadékvíz elvezető árkok helyreállítását.

 

 A gyakorlathoz csatlakozó Kávási Ifjúságért Kulturális Alapítvány fiataljait, pedig felkértem a közterületen elszórt szemét összegyűjtésére. A gyakorlatban részvevő személyek védőruhát – kesztyűt, kobakot és láthatósági mellényt -kaptak, amely magába hordozza a szervezettséget.. A munkához szükséges eszközöket a polgári védelmi anyagraktárból adattam ki. A gyakorlat társadalmi haszna volt többet között, hogy a csapadékvíz elvezető rendszer rendbetételéhez a lakosság nagy része váratlanul, önkéntesen csatlakozott.

 

Gazdasági haszna, a végzett munka értéke több mint 3 millió Ft. A gyakorlatra kitűzött célt elértük, mert a megalapított polgárvédelmi szervezet tagjai összekovácsolódtak, képesek katasztrófa helyzetben, az elsődleges beavatkozásra, a bajba jutottak segítésére. A gyakorlat sikeréhez nagyban hozzájárult a jó előkészítés, amely lakossági fórumból, parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatból állt. A lakossági fórumon a polgárok megismerték a település veszélyeztetettségét, az állam szerepvállalását és a polgármester által létrehozott polgárvédelmi szervezetet. Szembesültek azzal a ténnyel, hogy bajban, magukra lesznek utalva és nagyon fontos, hogy katasztrófa esetén annak felszámolását azonnal megkezdjék. A parancsnoki és a törzsvezetési gyakorlaton, az egyes felelősök megismerhették a konkrét feladataikat, rácsodálkozhattak, arra a tényre, hogy a feladataikra folyamatosan készülni kell.

 

Például, a kitelepítési és elhelyezési felelőstől követelmény, hogy folyamatosan ismerje a beteg, esetleg magatehetetlen, gondoskodásra szoruló emberek tartózkodási helyét. Gyakorolták a katasztrófa felszámolásának tervezését, javaslatokat fogalmaztak meg a polgármester, a polgári védelmi parancsnok részére. Nagyra értékeljük Zala Megye Polgárvédelmi Szövetsége anyagi támogatását és a gyakorlat megtervezésében és megszervezésében végzett munkáját. A gyakorlatot megtekintették Schieber József, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség alelnöke, Hochrein László ezredes, a Megyei Védelmi Bizottság titkára, Karóczkai János polgárvédelmi ezredes, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettese, Molnár Csaba polgári védelmi alezredes, Zalaegerszegi Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője.

 

A lakosság és a polgárvédelmi szervezetek felkészítésének tervét készítette, a lakossági fórumot, a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot, valamint az ellenőrző- felmérő gyakorlat végrehajtását segítette Kemény József nyá. pv. ezredes, Zala Megye Polgárvédelmi Szövetsége elnöke. A gyakorlat sikerét nagyban segítette, a logisztikai szolgálat által készített kiváló étek, amelyet reggeli időben a munkahelyekre szállítottak és délben az igényesen megterített asztaloknál tálaltak fel. Kávás Község Önkormányzata és polgárai nevében itt is köszönetünket fejezzük ki a Zala Megye Polgári Szövetsége Elnökségének, hogy az aktív szellemi támogatás mellett 300.000,- Ft összeggel hozzájárult Kávás Község Polgári Védelmi szervezetének felépítéséhez.

 

 

2011.március.31 

Időjárás jelentés

Hirdetés

Hirlevélre feliratkozásPatikakereső

Weboldal készítés

Hirdetés